Kridtmaling: Hvad det er, og hvordan man bruger det

Denne artikel forklarer, hvad kridtmaling er, hvordan og hvad den bruges til, samt dens fordele og anbefalinger til brug.
Kridtmaling: Hvad det er, og hvordan man bruger det

Sidste ændring: 12 november, 2023

Kridtmaling er blevet meget moderne de seneste år. Det skyldes bl.a., at den er meget alsidig, kan bruges på forskellige overflader og giver et særligt udseende til bl.a. vægge, døre, stole og skabe.

Desuden er den økonomisk, miljøvenlig og nem at anvende. Alle kan arbejde med den, uden at man behøver at være ekspert i indretning eller restaurering.

Denne maling kræver normalt ikke yderligere behandling. I denne artikel fortæller vi dig alt, hvad du skal vide for at få det bedste ud af din kridtmaling. Læs videre.

Hvad er kridtmaling?

Begrebet kridtmaling henviser til farver baseret på gips (hovedsageligt calciumsulfat). Navnet skyldes det faktum, at du kan skrive på det, når det er tørt, ligesom du ville skrive på en tavle. Men det er ikke det samme som belægningen i denne type overflade.

Ud over gips tilsættes der naturligvis vand (som opløsningsmiddel) til kridtmaling samt pigmenter for at opnå de forskellige farver. Det er også muligt, at nogle producenter inkorporerer akrylater og andre tilsætningsstoffer for at give større holdbarhed eller modstandsdygtighed.

Gipsbaserede farvestoffer har allerede været kendt og anvendt siden oldtiden i vægmalerier og andre maleriske værker. Ifølge nogle undersøgelser blev selve kridtfarven imidlertid indført af den britiske kunstner Annie Sloan i 1990’erne. Formålet var at skabe et alternativ til reparation af traditionelle møbler.

Dette er en af dens mest fremtrædende egenskab, samt grunden til, at den er blevet så moderne i dag: Den giver overflader et særligt udseende, noget rustikt og alligevel blødt, som om det var et antikt objekt.

Også de præsentationer, der findes på markedet, kommer normalt i pastel- eller matte farver, der spænder fra gammelrosa til lys turkis, gennem meget blød okker og en bred vifte. Dette gør dem specielle til indretning i vintagestil.

Kommode står udendørs

Hvordan bruger man kridtmaling?

Kridtmaling kan påføres på flere måder: Med pensel eller rulle. Selv hvis du har mulighed for at bruge en kompressor eller spraymaling, er det en anden god mulighed.

Der er også dem, der maler med en svamp eller skuresvamp for at opnå et tekstureret udseende. Det hele afhænger af størrelsen og formen af den overflade, der skal dækkes, eller af typen af objekt, samt den effekt, du ønsker at opnå.

Generelt anbefales det at følge disse trin:

 • Overfladen skal være ren, fri for støv og fedt. Til dette kan du bruge en klud med vand og derefter tørre meget godt eller vente på, at alle spor af fugt forsvinder.
 • Det er ikke altid nødvendigt at slibe eller fjerne den tidligere maling. Hvis det er nødvendigt, kan ståluld, spatel eller fint sandpapir bruges.
 • Det første lag påføres. Det er muligt, at en enkelt påføring ikke dækker alt. Men det afhænger af, hvor meget materialet absorberer og den farve, der var der før.
 • Desuden er det nødvendigt at ventepå , at det tørrer, i mellem 15 minutter og en halv time, før man beslutter, om der er behov for endnu et lag maling.
 • Hvis der er dannet klumper, kan det slibes igen og tørres af. Det er et arbejde, der kræver tålmodighed.
 • Hvis man ønsker en mere glat overflade, eller hvis man f.eks. maler stof, kan man fortynde malingen ved at tilsætte lidt vand.
 • De fleste foretrækker det matte udseende, men der kan påføres beskyttende voks med en fin pensel og derefter poleres ud med en blød klud.
 • Til sidst skal du rengøre redskaberne, vaske penslerne og fjerne eventuelle dråber maling, der måtte være faldet ned på uønskede steder.

Hvor kan man anvende kridtmaling?

Kridtmaling er en interessant mulighed for forskellige indretnings- og ombygningsprojekter, hvad enten det er i hjemmet eller i forretningslokaler, f.eks. en tøjbutik eller en café. Kridtmalingsoverflader er særligt attraktive for øjet på vægge, møbler, døre eller andre genstande af næsten alle materialer (træ, sten, metal, plast, keramik, glas).

Vægge

Med kridtmaling kan du give et særligt præg til en eller flere vægge i stuen, køkkenet, soveværelset, ja selv trappen. Du kan bruge to nuancer eller endda kun én stribe.

Det anbefales dog ikke til udendørs brug, da regn kan få det til at løbe, selv om det allerede er tørt. På samme måde skal du sørge for at fjerne fugtpletter, så farven ikke er ujævn.

Skabe og skuffer

For at forny et gammelt møbel og få det til at se mere smart antikt ud, skal du blot bruge et par lag og anvende sandpapir for at reducere ujævnheder. Du kan male træmøbler såsom blandt andet skabe, kommoder, skuffer og borde.

Stole

Det virker også på stole af næsten alle materialer. Men hvis du skal bruge det i haven, anbefaler vi, at du påfører et ekstra beskyttende lag, enten lak eller maling.

Døre

Hoveddøre, soveværelsesdøre, badeværelsesdøre… alle vil se bedre ud med kridtmaling. Vælg selvfølgelig en nuance, der passer til dine vægge og møbler.

Hvis du nu skal male en udvendig metaldør, er der et par trin, du skal tage først:

 1. Fjern håndtag, greb og låse.
 2. Rengør godt.
 3. Påfør et lag mat anti-rust maling.
 4. Lad den tørre i mindst 24 timer.
 5. Fjern det overskydende med fint sandpapir.

I køkkenet

I køkkenet er der flere muligheder for brug af kridtmaling: For eksempel væggene eller gamle skuffer. For at anvende på fliser skal du sørge for at lægge et tidligere lag (grunder).

Fliser males

Gulve

Det er muligt at renovere cement- eller trægulve med kridtmaling uden at bruge for mange penge. Du kan bruge en enkelt farve eller en stencil til at tilføje motiver med en anden farve. Og derefter et lag lak for holdbarhedens skyld.

Stoffer

Med kridtmaling temmelig fortyndet i vand (10 spiseskefulde pr. liter) kan du farve tekstil, enten pudebetræk til stuemøbler eller T-shirts. Det er bedst at tørre i skyggen og uden at presse.

Genbrug

Du kan forny en gammel cykel til planter i haven, nogle krukker til køkkenet eller kurve til frugt og grønt, terrassens krukker og mange andre ting med lidt kridtmaling, fantasi og vilje.

Vinduer

Har du meget lys i et rum eller vil du beskytte dig mod nysgerrige blikke udefra? Påfør kridtmaling på vinduerne. Det virker endda på glas, som du kan se.

I skolen

Der er mulighed for at udnytte denne ressource til at udvikle børns kreativitet og fantasi, lege og lave kunst. I den henseende siger nogle, at det er sikkert, især hvis man gør det naturligt.

Fordele og ulemper ved kridtmaling

Der er flere fordele, som kridtmaling giver til indretning. I denne forstand giver det mulighed for at opnå visse kunstneriske eller dekorative effekter, såsom bejdsning, patina, ældet, kornet træ.

På den anden side er det meget let at anvende, tørrer hurtigt, dækker godt og efterlader ikke dårlig lugt. Normalt kræver det ikke forudgående trin, såsom slibning eller grunding.

Imidlertid afhænger dets vedhæftningsevne af, hvor porøs den overflade, der skal dækkes, er. På visse plasttyper (hård PVC) giver det normalt ikke gode resultater. Det er heller ikke en god idé til udendørs brug eller på badeværelser, da det ikke er modstandsdygtigt over for fugt eller kontinuerlig gnidning.

En anden af dets fordele er, at det er miljøvenligt. Normalt indeholder malingen ikke stærke opløsningsmidler, medmindre producenten har tilføjet en ekstra komponent for at opnå større vedhæftningsevne.

Takket være dette er det, når du er færdig med at bruge den, nok med sæbe og vand til at rengøre redskaberne samt huden, hvis malingen har plettet. Ligeledes er det muligt at vaske og fjerne det, hvis man begår en fejl. Og slibe eventuelle rester.

Af disse grunde brugte folk det til at markere dyr under undersøgelser, da det ikke giver en dårlig reaktion. Det er også en type maling, man normalt finder i visse traditionelle eller gamle bygninger, fordi den har den mindste indvirkning.

Som sagt er kridtmaling heller ikke giftig. Det konkluderes i en undersøgelse udført i Indonesien i forbindelse med traditionelt legetøj, hvor de peger på det som årsag til at bruge dette pigment.

Forholdsregler ved brug af kridtmaling

Trods alt skal vi tage nogle forholdsregler for at undgå problemer eller skader. Med henblik herpå skal du tage hensyn til følgende anbefalinger:

 • Rengør genstandene godt, før du påfører malingen.
 • Lav en test med lidt maling for at tjekke vedhæftningsevnen på overfladen.
 • Lad den tørre, før du påfører et andet lag eller en beskyttende lak.
 • Dæk de overflader, som du ikke ønsker at male, enten med papir, stof eller andet.
 • Personer med hud- eller åndedrætsreaktioner på kridt eller gips bør bære handsker og maske.
 • Undgå kontakt med slimhinderne.
 • Tjek komponenterne på beholderen for at sikre, at den ikke indeholder tilsatte akrylater.
 • Vær forsigtig med børn. Selv om det er et produkt, som de kan bruge, skal du være forsigtig, så de ikke kommer hænderne i munden eller øjnene.

Indretning som en ekspert

Hvis du nogensinde er gået ind i en tøjbutik eller på en café og har undret dig over, hvordan de formår at have så smuk indretning med den der vintage-følelse, så kender du nu svaret. Det er på grund af kridtmaling.

Nu, hvor du kender hemmeligheden, er det din chance for at vise dig frem og indrette som en ekspert. Husk at vælge farver, der harmonerer med hinanden og med resten af indretningen. Til resten kan du lade fantasien få frit løb.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Aprishany Pratiwi, S., Zaini Alif, M. & Juju Rohaeni, A.  (2021). El diseño de los tres personajes de marionetas de Kolecer: Find Putra Bima, para niños de primaria. Jurnal ATRAT, vol. 9(3), pp 29-37.
 • Billinghurst, C. (2021). Professional upcycling in partnership with sustainability. In: Sung, K., Singh, J., Bridgens, B. (eds). State-of-the-Art Upcycling Research and Practice. Lecture Notes in Production Engineering. Springer, Cham. https://doi.org/10.1007/978-3-030-72640-9_21.
 • Castellanos Rodríguez, D. (2018). Desarrollo de metodologías analíticas basadas en espectrometría de masa y espectroscopía infrarroja para la identificación de aglutinantes orgánicos y sus productos de degradación en arte colonial. Universidad de Buenos Aires, Argentina.
 • De Villanueva, L. (2004). Evolución histórica de la construcción con yeso. Informes De La Construcción. 56(493), pp. 5–11. https://doi.org/10.3989/ic.2004.v56.i493.434
 • Gómez Romero, B. (2014). Aplicación de técnicas analíticas y espectroscópicas para el estudio de la influencia de colorantes orgánicos naturales en la degradación de matrices complejas. Caracterización de materiales en arte colonial y patrimonio arqueológico. Universidad de Buenos Aires, Argentina.
 • Pacheco, F. (1990), El arte de la pintura, Madrid, Cátedra.
 • Ruhtiani, M. (2021). Legal protection of traditional architectural design of Kampung Naga as traditional knowledge in Indonesia, UNTAG Law Review (ULREV), Volume 5(1), pp 54 – 64.
 • Vargas Aguinda, A. (2021). La Pintura Infantil como medio de expresión de emociones en los niños de inicial II de la escuela de Educación Básica Benjamín Franklin, de la ciudad de Riobamba, periodo 2021. Universidad Nacional de Chimborazo. Riobamba, Ecuador.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.