Limabønner: Ernæring, anvendelse og tilberedning

Limabønner er en sort af bælgfrugter, der udmærker sig ved deres indhold af vigtige næringsstoffer. Indtagelse af dem giver flere sundhedsmæssige fordele.
Limabønner: Ernæring, anvendelse og tilberedning
Maria Patricia Pinero Corredor

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Maria Patricia Pinero Corredor.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Limabønner er en lækker, cremet og blød bælgfrugt, der er opkaldt efter den by, hvor de blev opdaget, nemlig den berømte by Lima i Peru. North Carolina Department of Agriculture and Consumer Services hævder, at de peruvianske indianere har dyrket dem i mere end 7000 år.

Generelt er disse bønner (Phaseolus lunatus) flade og nyreformede, smagen er mild, og farven varierer fra grøn til råhvid.

Den rige smag og appetitlige konsistens betyder, at de er en populær og alsidig ingrediens i køkkenet. Desuden forbedrer deres næringsværdi dem som hovedret. Vil du gerne vide mere om grundene til at inkludere dem i en sund kost? Så læs videre i dette indlæg!

Læs denne gode artikel: To opskrifter på bønnesalat

Næringsindholdet i limabønner

Ifølge USDA giver 170 gram limabønner, der tidligere er kogt og afdryppet, følgende næringsstoffer:

 • Kalorier: 209
 • Protein: 11,6 gram
 • Kulhydrater: 40.1 gram
 • Sukkerstoffer: 2,8 gram
 • Fibre: 9,2 gram
 • Fedt: 0,5 gram
 • C-vitamin: 19 % af det daglige anbefalede indtag
 • Jern: 23 % af det daglige anbefalede indtag
 • Mangan: 92 % af det anbefalede daglige indtag
 • Kobber: 58 % af det anbefalede daglige indtag
 • Magnesium: 30 % af det anbefalede daglige indtag
 • Kalium: 21 % af det anbefalede daglige indtag
 • Thiamin: 20 % af det anbefalede daglige indtag
 • B6-vitamin: 19 % af det anbefalede daglige indtag
 • Fosfor: 18 % af det anbefalede daglige indtag

Ernæringsmæssige fordele

Bælgfrugter er den ældste af alle frø, herunder majs. Antallet af næringsstoffer i limabønner gør dem til noget særligt blandt flere grupper af bælgfrugter. Nedenstående vil vi analysere de vigtigste komponenter ud fra et ernæringsmæssigt perspektiv.

Proteiner

Limabønner giver næsten 12 gram pr. 107 gram kogte bønner. Ifølge Dr. Julio Boza er bælgfrugter rige på lysin og mangelfulde på methionin, cystin og tryptofan.

Derfor bør de suppleres med andre frø som f.eks. korn for at opnå et protein af bedre biologisk og ernæringsmæssig værdi. Ved at supplere dem med proteiner af animalsk oprindelse øges muligheden for at opnå et mere komplet proteinindtag.

Fedtstoffer

Fedtindholdet i limabønner er så lavt, at de er blandt de mest anvendte fødevarer til kaloriereducerede diæter. Ifølge Journal of the Faculty of Medicine er typen af fedt i bælgfrugter desuden anerkendt som værende essentiel for kroppen og god til at opretholde et optimalt helbred.

Kulhydrater

Limabønner skiller sig ud for deres variation i kulhydrater. Fra de mere komplekse som stivelse og fibre til de mere enkle som sukkerarter, der giver limabønner den typiske unikke sødme.

Stivelse giver energi, mens fibre kan regulere blodsukkeret, øge mæthedsfornemmelsen, regulere vægtkontrol og HDL eller “godt kolesterol. Det opretholder også tarmsundheden.

Vitaminer og mineraler

Ligesom andre bønner udmærker limabønner sig ved deres høje indhold af B-vitaminer, især thiamin og B6-vitamin, som dækker 20 % af behovet.

British Journal of Nutrition bemærker også, at blandt mineralerne i limabønner finder vi mangan, med næsten 100 % af det anbefalede daglige indtag, magnesium og en god mængde jern, der er højere end for andre bælgfrugter.

Potentielle fordele ved limabønner

Ud over de ernæringsmæssige fordele ved limabønner er de også anerkendt for deres sundhedsmæssige fordele.

Kan forbedre hjertesundheden

Flere forskere har konkluderet, at de opløselige fibre, der findes i fødevarer som bælgfrugter, har evnen til at danne gel, der reducerer LDL eller “dårligt” kolesterol og sænker blodtrykket og betændelsesniveauet. Alle disse faktorer forbedrer hjerte-kar-funktionen.

World Journal of Cardiology har rapporteret, at limabønner indeholder nok antioxidanter til at beskytte hjertet mod oxidativt stress og inflammation og dermed bidrage til at holde hjertet sundere og stærkere.

Hjælper dig med at holde dig i form

Journal of Nutrition and Metabolism har fremhævet, at den høje fiberandel i limabønner giver mæthed, da den forsinker tømningen af maven og fremmer vægttab.

Limabønner fremmer også vægttab på grund af deres proteinindhold. Undersøgelser har konkluderet, at et optimalt proteinindtag øger mæthedsfornemmelsen, mindsker madtrangen mellem måltiderne og opretholder kontrol af appetitten.

Kan hjælpe med at regulere blodsukkeret

En anden af de store fordele ved limabønner er ifølge Nutrients Magazine, at de har et lavt glykæmisk indeks, hvilket betyder, at når de indtages, øger de blodsukkeret meget lidt.

Videnskaben har også opdaget, at fibre spiller en relevant rolle i kontrollen af glykæmi, da de bremser optagelsen af sukker på tarmniveau.

En undersøgelse har konkluderet, at limabønner kan bidrage til at sænke blodsukkerniveauet under faste og endda kontrollere glykæmien ved type 2-diabetes.

En anden undersøgelse har også afsløret, at det at spise bælgfrugter dagligt er forbundet med en lavere risiko for at udvikle type 2-diabetes.

Kontraindikationer for limabønner

Forskere har fundet ud af, at selv om allergi over for limabønner ikke er almindelig i befolkningen, kan nogle mennesker med allergi over for andre bælgfrugter være følsomme over for dem. Derfor anbefales det at tale med en læge, før man indtager limabønner, hvis man er følsom over for andre bælgfrugter.

Bælgfrugter er kendetegnet ved tilstedeværelsen af anti-næringsstoffer, der, når de indtages i betydelige mængder, kan forårsage forstyrrelser i optagelsen af visse næringsstoffer. Dr. Adeparusi har imidlertid påvist, at ved trykkogning og ristning af limabønner i 20 minutter reduceres nogle af de anti-næringsstoffer.

Generelt er en praktisk måde til at slippe af med anti-næringsstoffer dog blot at lægge dem i blød og koge dem, indtil de er bløde.

Sådan tilberedes limabønner

Det første, man skal gøre, er at åbne bælgen på hver bønne for at fjerne alle bønnerne. Skyl dem i en si, og kog dem derefter. Hvis bønnerne er friske, kommes de i kogende saltet vand. Kog dem, indtil de er møre, i ca. en time.

Nogle tips hjælper med at forkorte kogetiden for limabønner. Nogle af dem er:

 • Når limabønnerne endnu ikke er så modne, anbefales det at lægge dem i blød og bringe dem i kog i 2 minutter.
 • Derefter opbevares de i rigeligt vand i 2 timer. Opbevar dem på køl i 5-6 timer, før du lægger dem i blød og koger dem i 45 minutter.
 • Fjern skummet, der dannes på overfladen.
 • Salt og krydderier bør tilsættes i slutningen af kogningen, da dette vil forlænge bønnernes blødgøringstid.

Limabønnernes smøragtige smag gør dem til et fremragende tilbehør til fjerkræ, kød, fisk og korn. De er så alsidige i køkkenet, at du kan tilføje dem til supper og purere dem i en blender. De kan bruges i gryderetter, salater, taco-fyld og som sandwichprotein, salsa eller puré. De kan være en perfekt erstatning for enhver anden bælgfrugt.

Opskrift med limabønner

Limabønner kan bruges i flere forskellige retter, da deres cremede konsistens og milde smag giver et gourmet præg til enhver opskrift.

Sund suppe med kartoffel, porre og limabønner

Ingredienser

 • 1 dåse usaltede limabønner
 • 1 teskefuld olivenolie
 • 1 porre (skyllet og skåret i julienne)
 • 550 g kartofler, skåret i tern og skrællet
 • 7,5 dl grøntsagsbouillon eller kyllingebouillon med lavt natriumindhold
 • Bacon, kogt, og hakket
 • 3 fed hvidløg, knust
 • 1/2 teskefuld sort peber
 • Purløg, hakket
 • Græsk fedtfri yoghurt

Fremgangsmåde

 1. Varm olien op ved svag varme i en tykbundet gryde.
 2. Kom den hvide del af porrerne, der er skåret i juliennestrimler, og det knuste hvidløg i gryden, og varm op, indtil de er blevet bløde.
 3. Tilsæt derefter kartoflerne og bouillonen. Lad det hele koge ved svag varme og under låg, indtil kartoflerne er møre. Dette tager ca. 20 minutter.
 4. Når alle ingredienserne er bløde, tages det af varmen, lad det køle lidt af, og blend det hele.
 5. Rør gradvist limabønnerne i, og smag til med peber.
 6. Servér i en skål og pynt med en skefuld yoghurt, en teskefuld forårsløg og evt. en teskefuld hakket bacon.

Limabønner er en slags bælgfrugter, der passer rigtig godt til mange retter. Deres fordele er ikke kun ernæringsmæssige. De bidrager også i høj grad til hjertesundhed, type 2-diabetes og vægttab.

Som med alle andre bælgfrugter skal du lægge dem i blød og koge dem godt, før du bruger dem i en opskrift. På
den måde eliminerer du anti-næringsstoffer.
Det kan interessere dig ...
Mungbønner: Egenskaber, anvendelse og fordele
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Mungbønner: Egenskaber, anvendelse og fordele

Mungbønner er en bælgfrugt, der giver forskellige sundhedsmæssige fordele og kan indgå i forskellige tilberedninger. Har du smagt dem? • North Carolina Department of Agriculture and Consumer Services Food and Drug Protection Division. Frijol de Lima (Butter beans). Disponible en: http://www.ncagr.gov/FOODDRUG/espanol/documents/FrijoldeLima.pdf
 • U.S. Departament of Agriculture. USDA. Disponible en: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169135/nutrients
 • Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura (FAO).  Las Legumbres. Disponible en: http://www.fao.org/3/i5528s/i5528s.pdf
 • Claudia Constanza Cabezas-Zábala1 • Blanca Cecilia Hernández-Torres2 • Melier Vargas-Zárate. Aceites y grasas: efectos en la salud y regulación mundial. Rev. Fac. Med. 2016 Vol. 64 No. 4: 761-8. DOI: http://dx.doi.org/10.15446/revfacmed.v64n4.53684
 • Excmo. Sr. D. JULIO BOZA LÓPEZ Academia de Ciencias Veterinarias de Andalucía Oriental. VALOR NUTRITIVO DE LAS LEGUMINOSAS GRANO EN LA ALIMENTACIÓN HUMANA Y ANIMAL. Disponible en: https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/7425810.pdf
 • Trinidad, T., Mallillin, A., Loyola, A., Sagum, R., & Encabo, R. (2010). The potential health benefits of legumes as a good source of dietary fibre. British Journal of Nutrition, 103(4), 569-574. doi:10.1017/S0007114509992157
 • Almeida-Alvarado Sonia Lorena, Aguilar-López Tania, Hervert-Hernández Deisy. La fibra y sus beneficios a la salud. An Venez Nutr  [Internet]. 2014  Jun [citado  2021  Sep  30] ;  27( 1 ): 73-76. Disponible en: http://ve.scielo.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0798-07522014000100011&lng=es.
 • Surampudi P, Enkhmaa B, Anuurad E, Berglund L. Lipid Lowering with Soluble Dietary Fiber. Curr Atheroscler Rep. 2016 Dec;18(12):75. doi: 10.1007/s11883-016-0624-z. PMID: 27807734.
 • Mangge H, Becker K, Fuchs D, Gostner JM. Antioxidants, inflammation and cardiovascular disease. World J Cardiol. 2014;6(6):462-477. doi:10.4330/wjc.v6.i6.462
 • Hervik AK, Svihus B. The Role of Fiber in Energy Balance. J Nutr Metab. 2019;2019:4983657. Published 2019 Jan 21. doi:10.1155/2019/4983657
 • Leidy HJ. Increased dietary protein as a dietary strategy to prevent and/or treat obesity. Mo Med. 2014;111(1):54-58.
 • Vega-López S, Venn BJ, Slavin JL. Relevance of the Glycemic Index and Glycemic Load for Body Weight, Diabetes, and Cardiovascular Disease. Nutrients. 2018;10(10):1361. Published 2018 Sep 22. doi:10.3390/nu10101361
 • Akbar A, Shreenath AP. High Fiber Diet. [Updated 2021 May 9]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559033/
 • Bielefeld D, Grafenauer S, Rangan A. The Effects of Legume Consumption on Markers of Glycaemic Control in Individuals with and without Diabetes Mellitus: A Systematic Literature Review of Randomised Controlled Trials. Nutrients. 2020;12(7):2123. Published 2020 Jul 17. doi:10.3390/nu12072123
 • Becerra-Tomás N, Díaz-López A, Rosique-Esteban N, Ros E, Buil-Cosiales P, Corella D, Estruch R, Fitó M, Serra-Majem L, Arós F, Lamuela-Raventós RM, Fiol M, Santos-Lozano JM, Díez-Espino J, Portoles O, Salas-Salvadó J; PREDIMED Study Investigators. Legume consumption is inversely associated with type 2 diabetes incidence in adults: A prospective assessment from the PREDIMED study. Clin Nutr. 2018 Jun;37(3):906-913. doi: 10.1016/j.clnu.2017.03.015. Epub 2017 Mar 24. PMID: 28392166.
 • Verma, A.K., Kumar, S., Das, M. et al. A Comprehensive Review of Legume Allergy. Clinic Rev Allerg Immunol 45, 30–46 (2013). https://doi.org/10.1007/s12016-012-8310-6

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.