7 måder at lave en hjemmelavet affugter på

Ud over disse affugtere til hjemmet er der også nogle tricks til at slippe af med fugt i hjemmet, som du kan anvende.
7 måder at lave en hjemmelavet affugter på
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 25 marts, 2023

Du kan købe en kommerciel affugter, men hvorfor ikke prøve et hjemmelavet alternativ? De er ikke blot mere økonomiske, men også miljøvenlige, da de ikke bruger elektricitet.

Så hvis du leder efter en måde at bekæmpe dette problem på derhjemme, så læs videre. Lær, hvordan man laver en hjemmelavet affugter.

Problemer forårsaget af fugtighed i hjemmet

Uanset om det er hjemme eller på kontoret, bør den relative luftfugtighed være mellem 30 % og 50 %. Men der er nogle grunde til, at denne procentdel kan stige. De vigtigste er kondensation og udsivning.

I begge tilfælde er der mange konsekvenser. Genstande kan blive påvirket, og det samme gælder menneskers helbred.

Nedenstående er nogle af de problemer, der er forbundet med et højere luftfugtighedsniveau:

 • Kvaliteten af hvile er påvirket.
 • Det føles varmere inde i huset.
 • Maling revner, løsnes og falder af.
 • Der er større forekomst af svamp og skimmelsvamp.
 • Der opstår pletter på vægge og loft.
 • Dårlige lugte i omgivelserne og opbevaret tøj.
 • Møbler, tøj og andre genstande kan blive beskadiget.
 • Øget risiko for eller symptomer på luftvejssygdomme (astma, bronkitis, rhinitis).

Hvad er en affugter, og hvordan virker den?

Der er flere måder at bekæmpe høj luftfugtighed i indendørs rum på. Det første, man skal gøre, er naturligvis at identificere årsagen. Hvis det er et problem med kondensvand, hvis der er en lækage i taget, når det regner, eller hvis der er en lækage i et ødelagt rør.

Men nogle gange befinder vi os i naturligt fugtige miljøer: Blandt andet kælderrum eller lukkede rum uden ventilation. Så kan det være nødvendigt at bruge en affugter.

Det er en anordning, der udtrækker en del af den fugtighed, der er til stede i omgivelserne. Den fungerer på samme måde som et klimaanlæg, men til andre formål.

Processen er som følger:

 1. Fugtig luft fra rummet kommer ind i apparatet.
 2. Den passerer gennem en kølespiral og kondenserer.
 3. Derefter når den en skive, hvor et tørremiddel absorberer fugten.
 4. Den udvundede fugt går ind i et vandreservoir.
 5. Luften opvarmes, inden den sendes tilbage til omgivelserne.

Der findes forskellige typer affugtere på markedet. Valget afhænger af størrelsen af det rum, hvor den skal bruges.

Ulempen ved disse apparater er, at de ud over deres omkostninger øger elforbruget. De skal være tændt konstant.

En affugter tømmes for vand

Hvordan man laver en hjemmelavet affugter: 7 praktiske forslag

Ud over nævnte apparater kan du lave en affugter til hjemmet ved hjælp af naturprodukter. Udover at være billigere, øger de ikke elregningen. Lad os se på, hvad mulighederne er.

1. Lav en hjemmelavet affugter med trækul

Ifølge en undersøgelse foretaget på et universitet i Peru kan aktivt kul være et alternativ til at kontrollere skimmelsvamp samt høje luftfugtighedsniveauer. Dens porøse struktur begunstiger absorption. Desuden neutraliserer den dårlige lugte.

For at lave denne hjemmelavede affugter skal du bruge følgende materialer:

 • 1 tom plastikflaske, dåse eller krukke (for eksempel fra kaffe).
 • Trækul, nok til at fylde halvdelen af beholderen.
 • 1 kniv eller 1 skruetrækker.

Fremgangsmåden er meget enkel: Det er nok at lave et hul i beholderen og fylde den halvvejs med trækul. Derefter placeres den på et sted, hvor der er fugtighed. Det anbefales at skifte kullet regelmæssigt, hver 15. til 30. dag.

Et alternativ til at lave denne hjemmelavede affugter er at bruge små stofposer (det kan være jute). I dette tilfælde skal stykkerne af trækul være mindre. Du kan placere dem i forskellige hjørner af huset eller hænge dem på dørhåndtag.

2. Brug groft salt

Salt er et andet element, der er meget brugt til at bekæmpe fugtproblemer. Der anvendes fortrinsvis groft salt, som ud over sine anvendelsesmuligheder i køkkenet hjælper med at absorbere den vanddamp, der er til stede i luften.

Du har brug for følgende:

 • Groft salt (100 til 150 gram).
 • 1 tom dåse (uden låg) eller 1 flaske (skal være ren).
 • Et stykke stof (det kan være en gammel sok).

For at lave denne hjemmelavede affugter skal du følge en procedure, der ligner den foregående:

 1. Lav nogle perforeringer i dåsebunden (ikke mange). Hvis du bruger en flaske, kan du skære den over på midten og lægge den på hovedet i form af en tragt og lave et hul i låget.
 2. Sæt kluden på og tilsæt saltet.
 3. Placér den hjemmelavede affugter i et rum, hvor der er fugtighed.

Men du skal placere den på en sådan måde, at luften cirkulerer, dvs. at hullerne i bunden ikke er dækket til. Saltet skal udskiftes hver uge eller efter 10 dage, mindst 3 gange om måneden.

I en undersøgelse, der blev foretaget i Panama for at teste byggematerialer, fandt man ud af, at plader bygget af naturfibre, der kombinerer kokosnøddetov, risstivelse og groft salt, hjælper med at reducere den relative luftfugtighed.

3. En hjemmelavet affugter med natron

Ud over de mange anvendelser til rengøring i husholdningen kan du bruge natron til at lave en hjemmelavet affugter. Processen ligner de to ovenstående, selv om den fortrinsvis udføres med gaze.

Disse placeres i hjørnerne af fugtige rum, i skuffer eller skabe. Ikke alene er de effektive til at bekæmpe fugt, men de deodoriserer også og skaber et miljø, der hæmmer væksten af mikroorganismer.

4. Brug kridt

Dette er en hjemmelavet affugter, der er meget enkel at lave og bruge. Det eneste, du skal bruge, er et par kridt til at skrive på tavler, enten hvide eller farvede. Læg dem i en lille pose af tyl eller gaze, dvs. et stof, der er åndbart.

Luk posen tæt til. Du kan tilføje en snor til ophængning.

Det tjener til at bekæmpe fugt i skabet, så tøjet ikke lugter dårligt, eller i bilen. Som i de foregående tilfælde bør du fra tid til anden tjekke, om du skal skifte kridtet.

5. En hjemmelavet affugter med calciumklorid

Calciumklorid er et salt, der bruges i fødevareindustrien til forarbejdede, forkogte og konserverede fødevarer. Det bruges også til at behandle spildevand og er en ingrediens i fremstillingen af papirmasse og polymerer.

Du kan lave en hjemmelavet affugter med calciumklorid. Brug den industrielle type, som har større absorberende egenskaber.

Følg disse trin:

 1. Tag en tom plastikflaske og skær den op.
 2. Fyld den halvt med calciumklorid.
 3. Læg et stykke tyl eller lignende stof over flasken. Du kan bruge en elastik til at fastgøre stoffet.
 4. Placér beholderen i de hjørner, hvor der er en koncentration af fugt.
 5. Tøm beholderen, når du kan se, at den er fyldt med vand.

Det gode ved denne hjemmelavede affugter er, at du kan beholde kloridet og lade det tørre i solen for at genbruge det. Med tiden mister det dog sine egenskaber, så det vil være tid til at skifte det.

Undersøgelser viser, at denne forbindelse er blevet brugt sammen med aktivt kul og silicagel til køle- og affugtningssystemer drevet af lavtemperaturvarme, hvilket har vist sig at være et effektivt absorberende middel.

6. Brug ris

Måske vidste du ikke, at du ud over at være et godt tilbehør til dine retter også kan bruge ris til at fjerne fugt og lugt fra skabe ved at kombinere det med andre ingredienser, som allerede er nævnt.

Du skal bruge følgende:

 • Natron.
 • Beholder uden låg.
 • Husholdningsfilm.
 • Tape eller snor.
 • Groft salt.
 • Ris.

Kom natron, ris og salt i lige store mængder i beholderen. Den mængde, du har brug for, afhænger af fugtighedsniveauet og pladsen. Det kunne være 1/2 dl af hver af disse ingredienser. Bland det hele godt.

Dæk derefter med husholdningsfilm, fastgør det med tape eller snor og lav nogle huller. Placér den på det sted, hvor du har brug for at regulere luftfugtigheden. Med jævne mellemrum bør du kontrollere, hvor fugtigt det er, for at udskifte blandingen.

7. En hjemmelavet affugter med planter

Ud over at hjælpe dig med at dekorere omgivelserne er der indendørs planter, der absorberer fugt. Blandt de sorter, der bedst opfylder denne funktion, er følgende:

 • Kaktus.
 • Efeu.
 • Mynte.
 • Edderkoppeplante.
 • Fiskebensplante.
 • Bregner.
 • Tillandsia.
 • Nellike.
 • Bambuspalme.
 • Fredslilje.
Hvide fredsliljer

Andre foranstaltninger til bekæmpelse af luftfugtighed

Ud over disse affugtere til hjemmet er der nogle tricks til at slippe af med fugt i hjemmet, som du kan anvende, og som er ret effektive. Tag følgende anbefalinger i betragtning:

 • Hæng ikke tøj til tørre inde i huset. Hvis det er muligt, skal du altid gøre det udendørs.
 • Åbn vinduer og døre hver dag, herunder skabslåger.
 • Træk møblerne ud fra væggene for at lade luften cirkulere.
 • Når du maler væggene, skal du tilsætte lidt kalk til malingen.
 • Sprøjt eddike i hjørnerne, hvor der ophobes fugt, for at undgå dannelse af skimmelsvamp.
 • Hold øje med utætheder og lækager i VVS-installationer, og udbedr dem, før fugten når andre rum.

Effektiviteten af en hjemmelavet affugter

Hjemmelavede affugtere som dem, der er beskrevet, har visse fordele. De er naturlige, nemme at lave, bruger ikke energi og er miljøvenlige.

De er dog ikke så kraftige og kun effektive i små rum og hjørner. Så hvis du har et større fugtproblem, kan du, ud over at identificere og angribe årsagen, være nødt til at købe og bruge et apparat.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Ardusso, L., Neffen, H., Fernández-Caldas, E. et al (2019). Intervención ambiental en las enfermedades respiratorias. Medicina (Buenos Aires), volumen 79(2), 123-136.
 • Flórez Zambrano, A. (2021). Araracuara: manual de supervivencia urbana. Bogotá-Colombia: Cangrejo Editores.
 • González-Serrud, S., Bernal, A., Chung, A., & Marín, N. (2022). Fabricación de láminas construidas a base de fibras naturales que absorben humedad relativa del entorno. Revista De Iniciación Científica, volume 8(2), 7-16.
 • Hernández F., J., Pérez Ushimaru, I., Sinuiri Santi, G. et al. (2021) Bolsas purificadoras de carbón activado de bambú – Bamboo Dry. Santiago de Surco-Perú: Universidad Peruana de Ciencias Aplicadas (UPC).
 • Tso, C., & Chao, C. (2012). Activated carbon, silica-gel and calcium chloride composite adsorbents for energy efficient solar adsorption cooling and dehumidification systems. International Journal of Refrigeration, volume 35(6), 1626-1638.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.