Madopar: Hvad bliver det brugt til?

Madopar er en kombination af levodopa og benserazid. Det er et lægemiddel, som bliver brugt til at behandle Parkinsons sygdom med effektive resultater til at kontrollere symptomerne.
Madopar: Hvad bliver det brugt til?
Diego Pereira

Bedømt og godkendt af læge Diego Pereira.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Madopar er et lægemiddel, som bliver brugt i behandlingen af Parkinsons sygdom. Det består af to ingredienser, 200 mg levodopa og 50 mg benserazid. Det kommer i pilleform med riller i, som gør, at patienten kan dele den op i fire doseringer.

Hvordan fungerer madopar og hvad bruges det til?

Levodopa er et substans, som er en forløber for dopamin. Levodopa er i lægemidlet, fordi dopamin i sig selv ikke kan nå hjernen. Dets forløber, levodopa, kan dog nå hjerneområdet. Det er der, levodopa bliver omdannet til dopamin og øger niveauerne af dopamin i hjernen.

Levodopa er det mest effektive aktive ingrediens til at behandle symptomerne relateret til bevægelse og stivhed i Parkinsons sygdom.

Hvis man tager madopar, bør man ikke stoppe med at tage det pludseligt, eftersom man kan opleve uønskede effekter såsom feber, stivhed i muskler og forvirring.

Måske du også vil være interesseret i at læse: Demens (Svær neurokognitiv lidelse)

Hvorfor kombinerer madopar levodopa med andre aktive ingredienser?

Genoptræning af patient med Parkinsons

Hvis levodopa blev administreret alene, ville kroppen omdanne det udførligt, før det nåede hjernen. Af den grund bliver det kombineret med andre aktive ingredienser såsom carbidopa eller benserazid.

Disse aktive ingredienser forårsager, at en tilstrækkelig mængde af levodopa når hjernen, forbedrer dets effektivitet og reducerer dets mulige bivirkninger.

Kombinationen, der er i madopar, er i en ratio på 4:1 af de to ingredienser. På den måde kan de få en effekt, der praktisk talt er identisk med det, som de kunne med store doser af levodopa, men med en bedre tolerance.

Generelt forbedres alle symptomer på Parkinsons sygdom betydeligt i et stykke tid efter behandling med dette lægemiddel.

Hvordan bør man tage madopar?

Madopar er et lægemiddel, som tages oralt 30 minutter før måltider eller to timer efter. Hvis man oplever ubehag i maven, kan man tage det sammen med mad, selvom man bør sikre, at maden ikke er rig på proteiner.

Advarslen om at undgå at tage dette lægemiddel sammen med fødevarer rige på proteiner skyldes, at de kan mindske optagelsen af levodopa.

Madopar piller frigives gradvist, hvilket giver en langvarig handling. Mens du tager dette lægemiddel, bør du være forsigtig med at køre, eftersom det kan påvirke reflekserne.

Doseringer af madopar

En læge vil afgøre den daglige dosering af madopar i hvert tilfælde afhængig af patienten. Generelt er de mest gængse doseringer dog som følger:

Indledende behandling

Læger begynder som regel behandlingen med en halv pille tre gange om dagen, hvorefter de øger den daglige dosis med en halv pille hver uge, indtil de når en dosis, som er effektiv hos patienten. Når de kan holde tæt øje med patienten, kan de øge doseringen hurtigere, og de kan måske endda øge den med en pille om ugen i stedet for en halv.

Det tager derfor kort tid at nå en effektiv dosis. Denne effektive dosering er mellem to og fire piller om dagen delt ud på tre eller fire doseringer.

Læge med scanninger af hjerne

Vedligeholdelse af doseringen

I ethvert tilfælde skal den daglige dosis deles op i mindst tre doseringer, og lægen vil i gennemsnit øge de tre doseringer med en pille om dagen. Opdelingen af den daglige vedligeholdelsesdosis afhænger dog af, hvad der er mest passende for hver patient.

En anden mulighed for at etablere vedligeholdelsesdoseringen kan være ved at opretholde den daglige dosis med mulighed for at ændre mængden med en kvart pille og tage dem hyppigere.

Madopar helbreder ikke, men det hjælper

På nuværende tidspunkt er der ikke nogen behandling, der er i stand til at helbrede Parkinsons sygdom, men dette lægemiddel har formået at lindre de primære symptomer, hvilket øger patientens livskvalitet.

Madopar er en god behandlingsmulighed, som tusindvis af personer med Parkinsons tager på verdensplan. Det er vigtigt for lægen at overvåge og tilpasse doseringen afhængig af hvert tilfælde.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • FERREIRA, F. D; FERREIRA, F.M.D; HELENO, R.B; MELLA, S. E. J. (2010). Parkinson’S Disease: Physiopathologic and Therapeutic Aspects. Revista de Saúde e Pesquisa.

  • Díaz, F., Chaná, P., Droguett, P., Gutiérrez, A., & Martínez, C. (1995). Complicaciones motoras precoces en parkisonianos de novo tratados con L-Dopa más inhibidor periférico de la decarboxilasa. Rev. Chil. Neuro-Psiquiatr.

  • Fernandez Pardal, M. M., Gatto, E., Micheli, F., Casas Parera, I., & Diaz, S. (1991). UN NUEVO PREPARADO DE LEVODOPA BENSERAZIDA EN PARKINSONIANOS CON FLUCTUACIONES MOTORAS REFRACTARIAS A TRATAMIENTOS CON L-DOPA STANDARD. Medicina.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.