Maltodextrin og dets anvendelser

Ved du, hvad maltodextrin er? Kender du de sundhedsmæssige implikationer for anvendelsen af det? I denne artikel kan du lære alt om maltodextrin og dets anvendelse.
Maltodextrin og dets anvendelser
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Maltodextrin er et kulhydrat, der typisk findes i sportstilskud og forarbejdede produkter. Det hører til gruppen af sukker med højt glykæmisk indeks. Nogle gange kan det have en fortykkende funktion. Det er en gængs ingrediens i industrielle fødevarer.

Af den grund bliver man nødt til at vide, hvordan det kan påvirke ens krop, og om det er sikkert for ens helbred at indtage det. I denne artikel vil du finde ud af mere om maltodextrin og dets anvendelser, så du ved alt om det, næste gang du læser dette ord på en ingrediensliste.

Hvad er maltodextrin til?

Maltodextrin har forskellige anvendelser afhængig af produktet, det er i. I ultraforarbejdede fødevarer virker det som et fortykkende middel. Denne ingrediens forbedrer de oranoleptiske karaktertræk ved mange fødevarer.

Denne type sukker findes også gængs i sportsdrikke for at udsætte forekomsten af udmattethed. Ifølge forskning udgivet i Journal of Strength and Conditioning Research stimulerer indtag af maltodextrin under fysisk motion resyntesen af glykogen.

Opretholdelse af passende niveauer af dette næringsstof reducerer udmattethed og forbedrer ydeevnen. Glykogen er en type glukosereserve, som leveren kan bruge, når den har brug for at øge produktionen af energi.

Sukkerknalder på ske

Maltodextrin er en type sukker. Det hører dermed til gruppen af kulhydrater.

Sådan fås maltodextrin

Generelt sagt er maltodextrin hvidt opløseligt pulver. Det kan laves af forskellige fødevarer. Nogle af dem er ris, majs og hvede.

For at lave denne ingrediens skal fødevarer, vi nævnte, eksponeres for en industriel proces, som ændrer deres ernæringsmæssige egenskaber. Stivelse bliver tilberedt ved høje temperaturer. Producenten tilføjer derefter enzymer, som fremskynder nedbrydelsen af dem. Til sidst udfører de en hydrolyseproces, som skaber maltodextrin.

Det endelige produkt har et energiindhold på 4 kilokalorier per gram præcis ligesom andre kulhydrater. I ethvert tilfælde er det, der skelner nogle sukkerarter fra hinanden, deres glykæmiske indeks (GI). Det er en fødevares evne til at øge glukoseniveauerne i blodet.

I den forstand har maltodextrin et højere GI end almindelig sukker. Indtag af det forårsager meget stress på bugspytkirtlen. Vedvarende anvendelse vil føre til organudtømning og problemer relateret til insulin.

Måske denne artikel også vil interessere dig: Det glykæmiske indeks; Beskrivelse og anvendelse

Er det sikkert for helbredet?

Selvom Food and Drug Administration (FDA) anser maltodextrin som sikkert, er sandheden, at dets effekter hos stillesiddende personer er kontroversielt. Nok videnskabelige beviser antyder, at et for stort indtag af kulhydrater øger risikoen for at udvikle stofskiftesygdomme.

Forskning udgivet i tidsskriftet, Nutrients, forbandt derudover indtaget af maltodextrin og andre tilsætningsstoffer til fødevarer med ændringer i tarmflora. Denne proces øger kroppens systemiske inflammation og dermed også forekomsten af komplekse og kroniske sygdomme.

Men det er anderledes for atleter. Eksperter anbefaler atleter at indtage kulhydrater regelmæssigt for at sikre erstatning af de næringsstoffer, de mister under motion.  Denne handling reducerer forekomsten af muskelskader.

Et af formålene med ernæring indenfor sport er erstatning af glykogenreserver. Ifølge et studie også udgivet i tidsskriftetNutrients, har atleter brug for at indtage kulhydrater for at opnå dette.

Kontraindikationer for maltodextrin

Personer med diabetes eller problemer med stofskiftet bør undgå at indtage sukker med højt glykæmisk indeks. Ellers vil deres helbred blive påvirket. Ifølge eksperter reagerer patienter med disse lidelser bedre på en kost lav på kulhydrater end på at indtage denne type kulhydrater på en kontrolleret måde.

Ligeledes siger eksperter også, at personer, der lider af irritabel tarm, ikke bør indtage tilsætningsstoffer såsom maltodextrin regelmæssigt. Eftersom de er i stand til at ændre tarmflora og fremme bakteriel vækst i tyndtarmen, fører det til patologiske tilstande.

Erstatninger af maltodextrin

Kvinde sidder på trappe med vand efter træning

Sportsdrikke er ofte tilsat maltodextrin for at øge atleters energireserver.

Fødevareindustrien bruger ofte erstatninger af maltodextrin for at kunne garantere passende organoleptiske karaktertræk i fødevarer. De mest gængse er sukker, honning og melasse.

Det betyder ikke, at disse erstatninger er sundere end maltodextrin. Eksperter anbefaler heller ikke et regelmæssigt indtag af dem. Det bedste og mest praktiske er at regulere og reducere sit indtag af kulhydrater med målet om at forbedre ens helbred. Det er det, der er bedst for stillesiddende personer.

Tingene er anderledes hos atleter, eftersom sukker kan være det pimære substrat til at producere energi. De har dog også brug for at kontrollere deres indtag for at sikre, at effekterne ikke bliver skadelige.

Det er et gængs tilsætningstof i fødevarer

Som du har set i denne artikel, opfylder maltodextrin mange funktioner i fødevareindustrien. Det gavner dog ikke helbredet på nogen måde. Det kan faktisk påvirke det negativt.

Du bliver måske nødt til fuldstændig at forbyde indtaget af det. Du bliver dog nødt til at være klar over produkterne, som indeholder denne ingrediens, så du ikke indtager dem regelmæssigt. For at opdage tilstedeværelsen af maltodextrin, bør du læse ingredienslisten.

Hvis du er en atlet, kan du dog muligvis drage nytte af denne type kulhydrat, især hvis det tilføjes til sportsdrikke. Hvis du har nogen tvivl, bør du tale med en ernæringsekspert.

Det kan interessere dig ...
Anvendelse af hyaluronsyre af tandlæger
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Anvendelse af hyaluronsyre af tandlæger

Højmolekylær hyaluronsyre bliver brugt i produkter, som minder om de naturlige kemikalier i vævet i tandkød. Læs mere om det her.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Wilson PB., Does carbohydrate intake during endurance running improve performance? A critical review. J Strength Cond Res, 2016. 30: 3539-3559.
  • Lee YJ., Song S., Song Y., High carbohydrate diets and food patterns and their associations with metabolic disease in the korean population. Yonsei Med J, 2018. 59 (7): 834-842.
  • Alghannam AF., Gonzalez JT., Betts JA., Restoration of muscle glycogen and functional capacity role of post exercise carbohydrate and protein co ingestion. Nutrients, 2018.
  • Laudisi F., Stolfi C., Monteleone G., Impact of food additives on gut homeostasis. Nutrients, 2019.
  • Westman EC., Tondt J., Maguire E., Yancy WS., Implementing a low carbohydrate, ketogenic diet to manage type 2 diabetes mellitus. Expert Rev Endocrinol Metab, 2018. 13 (5): 263-272.
  • Ortega, Ana Baquero. ALIMENTOS ULTRAPROCESADOS Y SU IMPACTO EN LA DIETA ACTUAL. Diss. UNIVERSIDAD COMPLUTENSE DE MADRID, 2018.
  • Urdampilleta, A., et al. “Protocolo de hidratación antes, durante y después de la actividad físico-deportiva.” Motricidad. European Journal of Human Movement 31 (2013): 57-76.
  • Soca, Pedro Enrique Miguel. “El síndrome metabólico: un alto riesgo para individuos sedentarios.” Revista Cubana de Información en Ciencias de la Salud (ACIMED) 20.2 (2009): 1-8.
  • Martinez-Sanz, J. M., and A. Urdampilleta. “Necesidades nutricionales y planificación dietética en deportes de fuerza.” Motricidad. European Journal of Human Movement 29 (2012): 95-114.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.