Metformin: Dets virkninger og hvordan man stopper med at tage det

Metformin er et lægemiddel, der anvendes til behandling af diabetes. De bivirkninger, det giver, kan være meget generende for nogle mennesker. Der er også nogle FDA-advarsler om brugen af det.
Metformin: Dets virkninger og hvordan man stopper med at tage det

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Metformin er et pålideligt lægemiddel til behandling af type 2-diabetes. Det er dog også sandsynligt, at det kan forårsage betydelige bivirkninger hos nogle mennesker, så det er ikke altid den mest anbefalede behandling.

Desuden anbefalede den amerikanske Food and Drug Administration (FDA) i 2020 at trække metformin tabletter med forlænget frigivelse tilbage fra nogle producenter. Dette skyldes, at de fandt et uacceptabelt niveau af et muligt kræftfremkaldende stof i disse lægemidler.

Det anslås, at metformin er blevet ordineret til mere end 120 millioner diabetespatienter på verdensplan. Det kan dog have negative virkninger på fordøjelsessystemet, og mange vælger at stoppe med at tage det.

Hvad er metformin?

Metformin er den mest almindelige medicin på verdensplan til behandling af type 2-diabetes. Dets rolle er at hjælpe med at kontrollere blodsukkerniveauet. Det tages oralt sammen med måltider og findes i to former: Tabletter og en klar væske.

Dette lægemiddel ordineres også til personer med prædiabetes og i nogle tilfælde af polycystiske æggestokke. Det bruges alene eller i kombination med andre aktive ingredienser. Det tilhører en familie, der er kendt som biguanider.

Metformin forårsager ikke vægtøgning og anses for at være det mest prisvenlige lægemiddel på markedet til behandling af diabetes. Eksperter er enige om, at det er muligt at holde op med at skulle tage det ved at indføre en sund livsstil. Dette bør dog altid godkendes af en sundhedsprofessionel.

Hvordan virker det?

Metformin er ikke et lægemiddel til at helbrede type 2-diabetes, men til at behandle symptomerne på den. Dets grundlæggende virkning er at sænke blodsukkeret effektivt.

Dette opnås gennem tre mekanismer:

 1. Det nedsætter leverens produktion af glukose.
 2. Det reducerer glukoseoptagelsen i tarmen. Dette forsinker sukkerets ankomst til blodbanen.
 3. Det øger kroppens cellers følsomhed og modtagelse af insulin. Dette gør det muligt at udnytte glukose bedre som energikilde.

Derudover hjælper metformin med andre aspekter i forbindelse med type 2-diabetes, f.eks:

 • Det reducerer appetitten. Dette fremmer et moderat vægttab.
 • Det øger det gode kolesterol eller HDL.
 • Det reducerer dårligt kolesterol eller LDL.
 • Bidrager til at sænke niveauet af triglycerider i blodet.
Kolesterol i blod

Metformin har en indirekte virkning på kolesterol i blodet, hvilket hjælper på den samlede behandling af en diabetespatient.

En anden nyttig artikel om emnet: Diabetesudstyr til glukosemonitorering

Risici og bivirkninger ved metformin

Mange mennesker, der tager dette lægemiddel, har fordøjelsesproblemer. En undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Diabetes, Obesity and Metabolism i 2017 bemærker, at de mest almindelige gastrointestinale symptomer er diarré og flatulens.

Andre almindelige problemer omfatter følgende:

 • Kvalme og opkastning.
 • Mavekramper.
 • Tab af appetit.
 • Metallisk smag i munden.

Generelt anbefales metformin ikke til personer, der har følgende historik:

 • Leversygdom.
 • Alvorlige nyreproblemer.
 • Stofmisbrug.

B12-vitaminmangel

Der er påvist nogle tilfælde, hvor metformin nedsætter absorptionen af B12-vitamin. Dette forekommer kun efter længere tids brug af lægemidlet. Under alle omstændigheder bør lægen overvåge værdierne af næringsstoffet i forbindelse med lægemiddelindtagelsen.

Hypoglykæmi

Hypoglykæmi er en tilstand, der giver lave blodsukkerniveauer. Det er en sjælden bivirkning af metformin, men den kan forekomme. Det sker oftest, når det kombineres med andre aktive stoffer eller insulin.

Mælkesyregigt

Mælkesyregigt er en tilstand, der kan være livstruende. Den indebærer ophobning af mælkesyre i blodet.

Det er en sjælden bivirkning ved metformin, som kun skønnes at forekomme hos 1 ud af 100.000 patienter. Det forekommer normalt hos personer, der også har nyresvigt.

Sådan stopper du med at tage metformin

Metformin er en vigtig del af behandlingen af type 2-diabetes, men i nogle tilfælde er det muligt at reducere doserne eller stoppe med at tage det. I den forbindelse skal man først og fremmest rådføre sig med den behandlende læge.

Uden lægelig overvågning kan det være meget risikabelt.

Det er muligt at stoppe med at tage metformin og endda overvinde type 2-diabetes med nogle livsstilsændringer, som vi vil se nedenstående. I mellemtiden skal visse kriterier være opfyldt, for at det kan hjælpe dig med at reducere eller stoppe brugen af lægemidlet:

 • Blodsukkerniveauet ved faste eller før måltidet bør ligge mellem 80 og 130 milligram pr. deciliter.
 • Det glykosylerede hæmoglobin skal være under 7 %.
 • Glukoseniveauet skal være lig med eller mindre end 180 milligram pr. deciliter efter spisning.

Hvis disse kriterier ikke er opfyldt, kan det være for risikabelt at stoppe med metformin. Det, der anbefales, er, at lægen overvåger hele processen.

Livsstilsændringer

En undersøgelse offentliggjort i 2017 bemærkede, at det er muligt at kontrollere type 2-diabetes gennem viden, holdninger og kostvaner. Vi taler her om en sund livsstil baseret på en korrekt kostplan.

En anden undersøgelse fra 2018 bemærkede, at halvdelen af deltagerne i et program opnåede remission af type 2-diabetes efter et år med en sund livsstil. Den bedste måde at komme ud af metformin på, når du opfylder kriterierne, er således at indføre sunde vaner.

Generelt omfatter de ændringer, der bør foretages, følgende:

 • Regelmæssig træning.
 • Reduktion af kulhydratindtaget.
 • Opretholdelse af en sund vægt.
 • Ikke at ryge og ikke drikke alkohol.
Et par løber sammen

Regelmæssig motion er grundlæggende i at forsøge at stoppe antidiabetisk medicin eller reducere doserne.

Andre tilgængelige muligheder og alternativer til metformin

Det er undertiden muligt at erstatte metformin med andre lægemidler. Dette kan være indiceret i tilfælde, hvor der er meget generende bivirkninger, men hvor patienten ikke er i stand til at stoppe helt med at tage antidiabetika.

Mulige substitutter er følgende:

 • Prandin ® eller repaglinid.
 • Canagliflozin eller Invokana ®.
 • Dapagliflozin eller Farxiga ®.
 • Empagliflozin ® eller Jardiance ®.
 • Actos ® eller pioglitazon ®.

Der findes også nogle lægeplanter, der kan anvendes til at reducere symptomerne på diabetes. Disse omfatter bitteragurk, bukkehorn, æblecidereddike, aloe vera og neem. Enhver af disse muligheder skal have lægelig godkendelse.

Det siger sig selv, at for at stoppe med at tage metformin skal du have en professionel godkendelse. Ellers kan symptomerne på diabetes ikke blot øges, men du kan også begynde at få andre komplikationer.

Det kan interessere dig ...
Hvad er åreforkalkning?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvad er åreforkalkning?

Åreforkalkning er en sygdom, der påvirker blodkarrene, og som kan forårsage flere komplikationer. Få mere at vide her i artiklen. • McGovern Et. Al., A. (2017, 14 noviembre). Comparison of medication adherence and persistence in type 2 diabetes: A systematic review and meta-analysis. Diabetes, Obesity and Metabolism. https://dom-pubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/dom.13160.
 • Sami, W., Ansari, T., Butt, N. S., & Hamid, M. (2017). Effect of diet on type 2 diabetes mellitus: A review. International journal of health sciences, 11(2), 65–71.
 • Lean Et. Al., M. (2018, 18 febrero). Primary care-led weight management for remission of type 2 diabetes (DiRECT): an open-label, cluster-randomised trial. The Lancet. https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(17)33102-1/fulltext.
 • SANABRIA, H. D., & LAVALLE COBO, A. (2021). Metformina: ¿Debería ser la primera opción terapéutica en el paciente con diabetes de alto riesgo? Revista argentina de cardiología, 89(1), 59-66.