Midlertidige tatoveringer: Hvad er de, og hvad er deres risici?

Denne artikel forklarer, hvad midlertidige tatoveringer er, samt deres typer, risici og mulige bivirkninger.
Midlertidige tatoveringer: Hvad er de, og hvad er deres risici?
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 27 maj, 2023

Moden med midlertidige tatoveringer er en del af de nuværende tendenser til at dekorere kroppen med forskellige elementer, og der er flere måder at gøre det på.

I modsætning til permanente tatoveringer involverer midlertidige tatoveringer ikke brug af nåle og forårsager ikke sår, men er mere overfladiske. Af denne grund kan man måske tro, at de ikke indebærer nogen risici eller bivirkninger. Men det er ikke tilfældet. Lad os se nærmere på det.

Forskellene mellem midlertidige og permanente tatoveringer

Midlertidige tatoveringer er dekorative designs, der males på huden med forskellige typer blæk. De trænger kun ind i det mest overfladiske lag, selv om de kan være lige så farverige og iøjnefaldende som de permanente.

De kaldes midlertidige, fordi de holder fra et par dage til et par uger. Dette er i modsætning til dem, der laves med nåle, hvor blækket sprøjtes ind i dybere lag af huden.

Blandt de vigtigste forskelle mellem de to typer tatoveringer har vi følgende:

 • Generelt er hele processen med midlertidige tatoveringer nemmere, hurtigere og mindre smertefuld.
 • De kræver ikke den samme mængde pleje som permanente tatoveringer.
 • Det er en fordel, at midlertidige tatoveringer ikke forbliver på huden, da det ikke er nødvendigt med en procedure for at fjerne dem.
 • Derudover kan personen bruge det til at teste, hvordan det ville se ud med et bestemt design. Derefter kan der, hvis det ønskes, foretages en permanent tatovering.
 • For midlertidige tatoveringer er der ikke behov for at bruge en professionel tatovør. Du kan endda gøre det selv derhjemme.
 • Som det sidste er permanente tatoveringer normalt meget dyrere, både i den oprindelige investering og i efterbehandlingen.
Tatovør er ved at arbejde
Den permanente tatovering vil forblive på huden for evigt. Beslutningen om at få en skal være velovervejet.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Hvad er risiciene ved at bruge sort henna til tatoveringer?

Forskellige typer midlertidige tatoveringer

Afhængigt af de anvendte materialer er der flere typer midlertidige tatoveringer. For det første har du de selvklæbende designs, der er klar til at blive sat på. Nogle gange skal du bare fugte dem en lille smule, og så er det hele klaret. For det andet er der dem, der laves med naturlig blæk.

Du kan købe kits til at lave denne type midlertidige tatoveringer, herunder skabeloner med generiske motiver. Som det sidste er der dem, der er lavet med sort henna, som er de mest brugte, fordi den endelige farve er intens. Dette farvestof kommer fra Lawsonia inermis-planten, som også har medicinske anvendelser.

Hvad man skal tage hensyn til, når man får en midlertidig tatovering

Det er altid tilrådeligt at gå til en professionel. Hun eller han vil vide, hvordan man gør et bedre stykke arbejde ved at tilbyde en række forskellige designs og give råd for at undgå problemer. Men hvis du ønsker at lave en midlertidig tatovering derhjemme, kan du tage hensyn til følgende anbefalinger:

 1. Det første er at vælge det område, hvor det er nemmest at arbejde. Hvis du vil gøre det på ryggen, skal du have hjælp.
 2. Husk, at det er bedst at købe naturligt blæk.
 3. Påfør først lidt på et lille område af huden for at sikre dig, at det ikke giver en reaktion.
 4. Derefter skal du rense, vaske og tørre området godt, så blækket sætter sig fast. Barbering og endda eksfoliering anbefales også.
 5. Påfør skabelonen med det design, du har valgt, og følg linjerne med det værktøj, der følger med i sættet.
 6. Prøv ikke at påføre mere blæk end nødvendigt.
 7. Vent på, at det tørrer godt, før du fugter området. Du kan bruge talkumpulver til denne opgave. Men undgå at vaske med stærk sæbe, hvis du ønsker, at tatoveringen skal holde lidt længere.
 8. Du kan påføre vaseline for at beskytte tegningen.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: “Nu er vi ens.” Far får tatoveret sønnens ar fra kræftoperation

Risici og bivirkninger ved midlertidige tatoveringer

Selv om det ikke er muligt at bruge nåle, hvilket reducerer risikoen for infektion, er midlertidige tatoveringer ikke uden risiko, da de stadig kan forårsage allergiske reaktioner og andre hudproblemer. Dette sker endda med klistermærker, som er meget populære blandt børn.

I denne henseende kan disse klistermærker ifølge en undersøgelse foretaget af universitetet i Granada (UGR) påvirke funktionen af den beskyttende hudbarriere. I undersøgelsen sammenlignede man de dermatologiske virkninger af selvklæbende midlertidige tatoveringer og permanente tatoveringer.

Det viste sig, at klistermærkerne var mere skadelige med hensyn til variabler som f.eks. hydrering af stratum corneum og antioxidant kapacitet.

Mens permanente tatoveringer har andre risici som f.eks. infektioner og ardannelseproblemer, forårsager de ikke sådanne negative hudvirkninger. Faktisk anses det for, at tatoveret og ikke-tatoveret hud kan svede lige godt.

På den anden side har der også været advarsler om risici ved sort henna til midlertidige tatoveringer. Dette blæk har, selv om det er af naturlig oprindelse, et højt indhold af parafenylendiamin. Det er et stof, der er forbudt af EU’s sundhedsråd.

Desuden kan sort henna ifølge det spanske agentur for lægemidler og sundhedsprodukter (AEMPS) forårsage alvorlige allergiske hudreaktioner og permanent sensibilisering.

Alt dette kan dog også forekomme med andre typer blæk, hvor der er fundet skadelige stoffer (tungmetaller og aminer). Blandt de observerede virkninger kan nævnes følgende:

 • Kløe.
 • Blisterdannelse.
 • Udflåd.
 • Rødme.
 • Depigmentering.

Det er især kendt, at børn er mere modtagelige for at opleve disse konsekvenser. Det fremgår af undersøgelser offentliggjort af den spanske sammenslutning af pædiatere (AEP).

Barn viser eksempel på midlertidige tatoveringer

Forholdsregler, som man skal huske

Tatoveringer, hvad enten de er midlertidige eller permanente, er ikke fri for komplikationer. Derfor bør der træffes forholdsregler før, under og efter tatoveringen.

Det er vigtigt at huske, at babys og børns hud generelt ikke er som voksnes og kan være mere sart. Så tag ikke let på dette.

På den anden side bør du, før du får en tatovering af enhver art, søge information om de mulige risici og frem for alt vide, om du er allergisk over for henna eller nogen komponent i blækket. Du bør helst vælge produkter som f.eks. naturlig henna eller blæk uden giftige kemikalier.

Hvis du ikke gør det derhjemme, skal du også gå til et sted, hvor der er passende hygiejniske forhold. Tjek, at stedet er godkendt af en kompetent styrelse i dit land eller din region.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Arranz Sánchez D, Corral de la Calle M, Vidaurrázaga C, de Lucas R, Díaz Díaz R. Riesgos de los tatuajes de henna negra. Anales de Pediatría. DOI: 10.1157/13080412.
 • Chaudhary G, Goyal S, Poonia P. Lawsonia inermis Linnaeus: A Phytopharmacological Review. International Journal of Pharmaceutical Sciences and Drug Research. 2010; 2(2): 91-98
 • Córdoba S, Dorado J, Sánchez-Pérez J, et al. Dermatitis de contacto por pseudotatuaje de henna negra. Actas Dermo-Sifiliográficas. 95(10) 618-621.
 • Hervella M, Durán G, Iglesias M, Ros C, Gallego M. Reasons to advise against temporary henna tattoos. Anales Sis San Navarra. 2005;  28(3): 403-407.
 • Jurado Palomo J, Martín Muñoz M, Bobolea I, Fiandor Román A. Dermatitis de contacto por tatuajes temporales en niños. An Pediatr (Barc). 2008; 68: 309-310. DOI: 10.1157/13116720.
 • Serrano-Serra J, Montero-Vilchez T, Buendia-Eisman A, Arias-Santiago S. Epidermal Barrier Function and Skin Homeostasis in Skin with Permanent and Adhesive Tattoos: A Cross-Sectional Study. Journal of Clinical Medicine. 2021; 10(4): 888.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.