7 myter om mandlig seksualitet, som du aldrig bør tro

Seksualitet er omgivet af myter, hvilket genererer hæmninger i den seksuelle akt. Penisstørrelse, ejakulationstider og erektil dysfunktion er nogle af de centrale problemer.
7 myter om mandlig seksualitet, som du aldrig bør tro
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Skrevet af Jonatan Menguez

Sidste ændring: 29 februar, 2024

Når vi lærer om sex og seksualitet, mens vi vokser op, er det meget sandsynligt, at både mænd og kvinder har hørt forskellige myter om seksualitet. For mænds vedkommende er kravet om altid at være klar til sex og årsagerne til erektil dysfunktion nogle af de mest almindelige myter om mandlig seksualitet. I denne artikel vil vi tage et kig på nogle af disse myter og aflive dem.

Hvad er myter om seksualitet?

Biologisk sex, køn og seksualitet er emner omgivet af tabuer. Det er almindeligt, at information og myter forveksles. Dette er et centralt spørgsmål i menneskers vækst og identitetsdannelse, så indflydelsen af disse falske overbevisninger kan være meget skadelig.

Det er nødvendigt at præcisere, i generelle vendinger, at biologisk sex er forbundet med kroppen, reproduktive organer og kromosomer tildelt ved fødslen. På den anden side er binært køn – dvs. identiteten af mand og kvinde – en social konstruktion, der stiller forventninger til folk om, hvordan de skal opføre sig.

Det er her, mange myter om seksualitet spiller ind og danner stereotyper, der for mænds vedkommende er knyttet til styrke og mod. For eksempel er en mand, der ikke altid er klar til sex, en “dårlig mand”, mens en penis, der er mindre end gennemsnittet, er utilstrækkelig. Lad os se nærmere på det.

Vi tror, du også kan nyde at læse denne artikel: Har du lav seksuel lyst? Du kan lide af seksuel anoreksi

Du skal ikke tro på disse 7 myter om mandlig seksualitet

Mens der er psykologiske eller fysiske problemer, som en sexolog bør tage fat på og forsøge at løse, er andre problemer, mænd ofte står over for, en del af kulturelle konstruktioner. Myter kan lægge pres og hæmme nydelsen af vores seksualitet. Derfor er det en god idé at kende dem og blive opmærksom på dem, så du ikke tror på dem.

1. Erektil dysfunktion forekommer kun hos ældre mennesker

Dette problem, ofte knyttet til personer over 50, kan også bunde i psykologiske faktorer. Faktisk er de hovedårsagen til, at unge mænd oplever erektil dysfunktion.

Angst og pres ved sex, mangel på følelsesmæssig forbindelse og alkoholforbrug er almindelige årsager til erektil dysfunktion hos personer under 30 år.

2. En erektion er altid forbundet med ophidselse

En anden udbredt myte er, at erektion kun er forbundet med seksuel ophidselse. Der er dog neurovaskulære processer, der genererer stimuli og reflekser, der forårsager erektion. En af de mest almindelige opstår ved ophidselse. Ikke desto mindre er det ikke den eneste årsag.

3. Størrelse betyder noget

En af de mest populære myter om mandlig seksualitet er størrelsen på penis. Kravet om en vis størrelse producerer komplekser, der har negative effekter på selvværd og seksuel præstation. Men både biologisk og psykologisk seksuel nydelse afhænger ikke af størrelsen på en mands penis.

De mest følsomme punkter i skeden er placeret i den ydre tredjedel – derfor kræver de ikke en stor dybde for at nås. Derudover spiller det at skabe en forbindelse og forståelse med den anden person under den seksuelle akt også en rolle i følelsen af nydelse.

Fagfolk bekræfter, at den gennemsnitlige størrelse af penis varierer mellem 14 og 16 centimeter, mens den er oprejst. I virkeligheden vil en størrelse større end 20 centimeter sandsynligvis forårsage ubehag snarere end større nydelse.

4. Myter om mandlig seksualitet: Mænd bør altid være villige til at have sex

Hvis en kvinde har seksuel lyst, og en mand ikke har, tyder en almindelig myte på, at dette er et problem. Absolut villighed er en del af den mandlige identitet, forbundet med virilitet og styrke. Der er dog mange grunde til, at en mand måske ikke føler noget ønske om at have sex.

Nogle er simpelthen manglende interesse, mens andre skyldes psykologiske faktorer. Selv visse medikamenter kan påvirke libido. Det er sikkert at sige, at der ikke er nogen biologiske årsager, der bestemmer et større ønske hos mænd med hensyn til kvinder.

Vi tror, at du også kan være interesseret i at læse dette: Seksuelle forstyrrelser: Tegn, årsager, og hvordan man overvinder dem

5. Onani forårsager infertilitet

Videnskabeligt bevis viser, at onani ikke har nogen negative fysiske eller psykologiske virkninger. Tværtimod er det en sund praksis med selverkendelse og tilfredshed.

Ja, det er muligt, at onanering før sex kan påvirke ydeevnen. Dette har at gøre med den refraktære periode, en ventetid, som mænd har mellem udløsningerne. Hos unge er det dog en kort periode, som varierer alt efter det generelle helbred og den fysiske tilstand.

6. Ejakulation er det eneste tilfælde af nydelse

Det er klart, at ejakulation er en af de mest behagelige virkninger af sex. Det bestemmer dog ikke kvaliteten samlejet.

Det er muligt at have et behageligt seksuelt forhold uden selv at nå orgasme eller ejakulation. På den anden side er virilitet ofte forbundet med mængden af sæd, når der ikke er nogen sammenhæng mellem seksuel styrke og mængden af sæd. Dette er en myte, der er vidt udbredt af pornografi.

7. Mænd har ikke et G-punkt

G-punktet er normalt forbundet med skeden. Men hos mænd er der også et lignende område med hyperstimulering, og det er placeret nær prostatakirtlen.

Det er kun tilgængeligt gennem anus, hvilket indebærer for mange mænd at aflive myten, der kun forbinder analsex med homoseksualitet. I virkeligheden er det noget, der kan udforskes uanset din seksuelle orientering.

Det er tid til at vælte disse myter om mandlig seksualitet

De falske overbevisninger beskrevet her – sammen med mange andre, der cirkulerer – har ingen videnskabelig støtte. Derfor er det vigtigt at aflive dem og forhindre dem i at blive videregivet til fremtidige generationer. Information giver os mulighed for at kende os selv bedre, nyde et forhold fuldt ud og forme vores identitet uden påvirkning af stereotyper og myter.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Kaestle, C. E., & Allen, K. R. (2011). The role of masturbation in healthy sexual development: perceptions of young adults. Archives of sexual behavior, 40(5), 983–994. Consultado el 16 de agosto de 2023. https://doi.org/10.1007/s10508-010-9722-0
  • González Labrador, I., Miyar Pieiga, E., & González Salvat, R. M. (2002). Mitos y tabúes en la sexualidad humana. Revista Cubana de Medicina General Integral, 18(3), 226-229. Recuperado en 17 de agosto de 2023, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21252002000300012&lng=es&tlng=es.
  • Ruiz Cantero M. T. (2021). Las estadísticas sanitarias y la invisibilidad por sexo y de género durante la epidemia de COVID-19 [Health statistics and invisibility by sex and gender during the COVID-19 epidemic]. Gaceta sanitaria, 35(1), 95–98. Consultado el 16 de agosto de 2023. https://doi.org/10.1016/j.gaceta.2020.04.008
  • Sooriyamoorthy, T., & Leslie, S. W. (2023). Erectile Dysfunction. In StatPearls. StatPearls Publishing. Consultado el 16 de agosto de 2023. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32965924/
  • Vélez-Ríos, B., Martínez-Taboas, A., & Pérez-Pedrogo, C. (2021). Effect of the Management of LGBTT+ Identity on Psychological Wellbeing. Revista caribena de psicologia, 5, e5455. Consultado el 16 de agosto de 2023. https://doi.org/10.37226/rcp.v5i1.5455

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.