7 naturlige mavebeskyttende midler

Der findes naturlige alternativer, som kan være effektive til at lindre mavepine og ubehag efter at have spist.
7 naturlige mavebeskyttende midler
Valeria Sabater

Skrevet og kontrolleret af psykolog Valeria Sabater.

Sidste ændring: 14 august, 2023

Som eksperter påpeger, er mavetarmlidelser en af de hyppigste årsager til lægebesøg. Nogle af disse, såsom halsbrand og sure opstød, kan være utrolig irriterende og svære at kontrollere. For at hjælpe dig med at finde lindring, viser vi dig i dag de bedste naturlige mavebeskyttende midler.

Mange tyer til de klassiske mavebeskyttende midler, og næsten altid gør de det uden lægeordination. Det skal bemærkes, at et regelmæssigt forbrug kan føre til andre komplikationer. De negative virkninger, der tilskrives disse efter gentagen og overdreven brug, er osteoporose, nyreskader, demens, mangel på mikronæringsstoffer, infektioner og mavekræft.

Er der et naturligt alternativ? Det er klart, at vi først og fremmest skal kende årsagen til dette maveproblem. Til dette er det altid nødvendigt at konsultere en læge. Han eller hun vil finde den nøjagtige årsag, foreslå ændringer i livsstilsvaner og støtte brugen af naturlige mavebeskyttende midler, hvis det er nødvendigt.

Oplysninger om mavebeskyttende midler

Ifølge det spanske selskab for fordøjelsespatologi (SEPD) udgør de såkaldte protonpumpehæmmere, hvis mest kendte handelsnavne er omeprazol, lansoprazol, pantoprazol, rabeprazol og esomeprazol, en af de mest udbredte familier af lægemidler på verdensplan.

Hvorfor er det sådan? Generelt ordineres protonpumpehæmmere også som mavebeskyttelse til patienter, der tager ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler (ibuprofen og acetylsalicylsyre, blandt de mest kendte).

Der er normalt tale om tilfælde med høj alder, kronisk sygdom og langvarig behandling med disse antiinflammatoriske lægemidler.

“Aspirin eller ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler kan forårsage små sår i maven og tolvfingertarmen. For at få dem til at hele hurtigere, ordinerer vi disse lægemidler, som bremser produktionen af syre”, forklarer en ekspert fra SEPD.

Ifølge Dr. Martín de Argila er protonpumpehæmmere meget nyttige i fordøjelsessystemet, da deres effektivitet er blevet bevist i udbredte sygdomme: Mavesår, gastroøsofageal refluks og andre lidelser.

Man skal dog huske på, at deres anvendelse som mavebeskyttende middel bør begrænses til risikogrupper, der kombinerer alle de ovenstående punkter, og til lægeordinationer.

Når personer, som de ikke er indiceret til, tyer til dem af egen fri vilje, løber de en unødvendig risiko for at blive ramt af bivirkninger. Derfor præsenterer vi disse naturlige mavebeskyttende midler, som også er uskadelige muligheder.

Forebyggende pleje med naturlige mavebeskyttende midler

Som det ikke kan være anderledes, erstatter brugen af naturlige mavebeskyttende midler ikke gennemførelsen af forebyggende vaner og pleje. Undgå at lægge hele ansvaret på disse, og overvej i stedet følgende:

  • En kendsgerning, der synes klar, er, at vi mange gange ikke spiser sundt. Dette, sammen med stress, beskriver en meget almindelig situation, som får os til at søge hjælp i medicin i stedet for at behandle problemet ved roden.
  • For at få en god fordøjelsessundhed skal vi passe på, hvilken type mad vi serverer på vores tallerkener hver dag.
  • Sure opstød er normalt det problem, der opstår hyppigst. Det ville være vigtigt, at vi begynder at øge vores forbrug af friske og endda rå frugter og grøntsager. Årsagen? De indeholder enzymer, der er til gavn for mavevævet.
  • En anden ting at huske på er, at vi bør begrænse forbruget af sukker og forarbejdede kager. De fremmer irritation og inflammation, fordøjes ikke godt og er ikke nyttige til at stille sulten.
  • Et aktivt liv, hvor vi dyrker motion med lav eller moderat intensitet, er også vigtigt for at bekæmpe sure opstød. At gå en tur styrker f.eks. vores immunforsvar og forbedrer vores generelle helbred.
  • Forsøg heller ikke at forsømme en sund forvaltning af dine følelser. Du ved, at det ofte siges, at maven er vores anden hjerne, og følelsesmæssige ubalancer kan ændre den.

De 7 bedste naturlige mavebeskyttende midler

1. Æbler er naturlige mavebeskyttende midler

Æbler er naturlige mavebeskyttende midler

Æbler er en let og meget fordøjelsesfremmende frugt. Som alle andre fiberrige fødevarer hjælper de med at forbedre tarmtransitten. Selv om det kan virke selvmodsigende, virker det som et mildt afføringsmiddel i tilfælde af forstoppelse (rå og skrællet) og bidrager til gengæld til dannelsen af tarmbolus i tilfælde af diarré (skrællet, revet og oxideret).

Det er blevet foreslået, at indtag af æbler kan modulere mikrobiotaen, hvilket alle arter kan gøre i større eller mindre grad. Det er også kendt for at forbedre den generelle funktion af tarmbarrieren.

Ud over sine antiinflammatoriske og vanddrivende egenskaber er denne frugt rig på pektin og glycin, et naturligt syreneutraliserende middel, der gør den til en af de mest anbefalede fødevarer i tilfælde af halsbrand. Prøv at spise æbler, der er økologisk dyrket og ikke behandlet med pesticider.

2. Natriumbicarbonat

Takket være sine alkaliske egenskaber er natriumbicarbonat en af de mest effektive naturlige mavebeskyttende midler.

Det er kendt for at være effektivt, selv om overdreven brug kan forårsage lidelser som hypokaliæmi, hyponatriæmi og hypokloræmi. Det er tilrådeligt ikke at tage det i tilfælde af hypertension, eller hvis du følger en kost med lavt natriumindhold

Tøv ikke med at tilføje en teskefuld blandet i et glas vand for at hjælpe med at bekæmpe dine fordøjelsesproblemer, så længe du gør det sporadisk. Før du bruger dette hjemmelavede mavebeskyttende middel regelmæssigt, er det tilrådeligt at konsultere en læge.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Alt om indespærret luft i maven, og hvordan du behandler det

3. Aloe vera

Et af de mest interessante og økonomiske naturlige mavebeskyttende midler, du kan prøve, er aloe vera. Det er velegnet til at reducere betændelse og mavetarmproblemer. Det tjener også til at forsøge at lindre de smertefulde sure opstød.

Det er blevet antydet, at det kan forbedre barrierefunktionen, og det tilskrives antiinflammatoriske, antioxidant og helbredende virkninger for mavetarmlidelser.

For at bruge det skal du blot opløse en halv teskefuld (3 gram) af aloe vera-plantens indre gel i et glas vand. Varm det lidt op, hvis det ikke opløses godt, og drik det ved stuetemperatur efter måltiderne. Brug det med måde, da et stort indtag kan forårsage diarré og opkastninger (det er et naturligt afføringsmiddel).

4. Økologisk æblecidereddike

Æblecidereddike

Dette naturlige mavebeskyttende middel hjælper med at forebygge sure opstød og fremmer fordøjelsen. Det er især nyttigt i tider med akutte sure opstød. Det er blevet foreslået, at det kan modulere fordøjelsesenzymaktiviteten, og undersøgelser rapporterer, at det kan forbedre mavetømningen.

Har du æblecidereddike derhjemme? Sørg for, at den er økologisk, da dette sikrer, at dens egenskaber er optimale og så naturlige som muligt. Du skal blot tilsætte en teskefuld (5 ml) æblecidereddike til et glas vand (200 ml) og drikke det, før du spiser.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Fordøjelsesproblemer forårsaget af angst

5. Kamillete

Kamillete er naturlige mavebeskyttende midler

Lækker, beroligende og sund, kamillete – og især dens tørrede blomster – hjælper os med at løse forskellige fordøjelsesproblemer. Kamille er blevet brugt til at behandle maveproblemer i alderdommen, såsom sure opstød.

Kamille er et naturligt alternativ til at lindre halsbrand. Det er også et af de mest kendte mavebeskyttende midler, der er i stand til at reparere og beskytte maveslimhinden takket være dets antiinflammatoriske egenskaber.

Husk, at det er vigtigt at drikke denne te ved stuetemperatur, aldrig kold eller meget varm. Drik den før hvert måltid for at passe på mavesækken.

6. Lakrids

Lakridsrødder

Vi taler ikke om det typiske slik, som børn spiser, men roden med en sund og intens smag. Dens ekstrakt er blevet brugt til at lave mavebeskyttende midler, og eksperter anbefaler dens antibakterielle egenskaber som meget nyttige mod forskellige mavetarmlidelser.

Takket være dens naturlige egenskaber formår den at skabe en beskyttende gel på mavesækken for at beskytte den mod de syrer, der opstår i forbindelse med fordøjelsen. Du kan finde lakridsrod i helsebutikker, allerede forberedt til infusion.

7. Frisk kålsaft: Naturlige mavebeskyttende midler

Specialister anbefaler indtagelse af frisk kål som en naturlig og sikker metode til at behandle mavesår. Dette skyldes, at det er et naturligt antiinflammatorisk middel, ud over at det har antibakterielle egenskaber, der fremskynder helingsprocessen i mavevæggen. Du kan indtage det på tom mave.

Vi gentager, at brugen af disse naturlige mavebeskyttende midler ikke erstatter gennemførelsen af forebyggende foranstaltninger eller den behandling, der foreslås af en læge. Følg først og fremmest din læges indikationer, og under lægens tilsyn kan du bruge disse hjemmelavede muligheder.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.