7 naturlige mavebeskyttende midler

Der findes naturlige alternativer, som kan være effektive til at lindre mavepine og ubehag efter at have spist.
7 naturlige mavebeskyttende midler
Valeria Sabater

Skrevet og kontrolleret af psykolog Valeria Sabater.

Sidste ændring: 25 februar, 2023

Som eksperter påpeger, er mavetarmlidelser en af de hyppigste årsager til lægebesøg. Nogle af disse, såsom halsbrand og sure opstød, kan være utrolig irriterende og svære at kontrollere. For at hjælpe dig med at finde lindring, viser vi dig i dag de bedste naturlige mavebeskyttende midler.

Mange tyer til de klassiske mavebeskyttende midler, og næsten altid gør de det uden lægeordination. Det skal bemærkes, at et regelmæssigt forbrug kan føre til andre komplikationer. De negative virkninger, der tilskrives disse efter gentagen og overdreven brug, er osteoporose, nyreskader, demens, mangel på mikronæringsstoffer, infektioner og mavekræft.

Er der et naturligt alternativ? Det er klart, at vi først og fremmest skal kende årsagen til dette maveproblem. Til dette er det altid nødvendigt at konsultere en læge. Han eller hun vil finde den nøjagtige årsag, foreslå ændringer i livsstilsvaner og støtte brugen af naturlige mavebeskyttende midler, hvis det er nødvendigt.

Oplysninger om mavebeskyttende midler

Ifølge det spanske selskab for fordøjelsespatologi (SEPD) udgør de såkaldte protonpumpehæmmere, hvis mest kendte handelsnavne er omeprazol, lansoprazol, pantoprazol, rabeprazol og esomeprazol, en af de mest udbredte familier af lægemidler på verdensplan.

Hvorfor er det sådan? Generelt ordineres protonpumpehæmmere også som mavebeskyttelse til patienter, der tager ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler (ibuprofen og acetylsalicylsyre, blandt de mest kendte).

Der er normalt tale om tilfælde med høj alder, kronisk sygdom og langvarig behandling med disse antiinflammatoriske lægemidler.

“Aspirin eller ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler kan forårsage små sår i maven og tolvfingertarmen. For at få dem til at hele hurtigere, ordinerer vi disse lægemidler, som bremser produktionen af syre”, forklarer en ekspert fra SEPD.

Ifølge Dr. Martín de Argila er protonpumpehæmmere meget nyttige i fordøjelsessystemet, da deres effektivitet er blevet bevist i udbredte sygdomme: Mavesår, gastroøsofageal refluks og andre lidelser.

Man skal dog huske på, at deres anvendelse som mavebeskyttende middel bør begrænses til risikogrupper, der kombinerer alle de ovenstående punkter, og til lægeordinationer.

Når personer, som de ikke er indiceret til, tyer til dem af egen fri vilje, løber de en unødvendig risiko for at blive ramt af bivirkninger. Derfor præsenterer vi disse naturlige mavebeskyttende midler, som også er uskadelige muligheder.

Forebyggende pleje med naturlige mavebeskyttende midler

Som det ikke kan være anderledes, erstatter brugen af naturlige mavebeskyttende midler ikke gennemførelsen af forebyggende vaner og pleje. Undgå at lægge hele ansvaret på disse, og overvej i stedet følgende:

 • En kendsgerning, der synes klar, er, at vi mange gange ikke spiser sundt. Dette, sammen med stress, beskriver en meget almindelig situation, som får os til at søge hjælp i medicin i stedet for at behandle problemet ved roden.
 • For at få en god fordøjelsessundhed skal vi passe på, hvilken type mad vi serverer på vores tallerkener hver dag.
 • Sure opstød er normalt det problem, der opstår hyppigst. Det ville være vigtigt, at vi begynder at øge vores forbrug af friske og endda rå frugter og grøntsager. Årsagen? De indeholder enzymer, der er til gavn for mavevævet.
 • En anden ting at huske på er, at vi bør begrænse forbruget af sukker og forarbejdede kager. De fremmer irritation og inflammation, fordøjes ikke godt og er ikke nyttige til at stille sulten.
 • Et aktivt liv, hvor vi dyrker motion med lav eller moderat intensitet, er også vigtigt for at bekæmpe sure opstød. At gå en tur styrker f.eks. vores immunforsvar og forbedrer vores generelle helbred.
 • Forsøg heller ikke at forsømme en sund forvaltning af dine følelser. Du ved, at det ofte siges, at maven er vores anden hjerne, og følelsesmæssige ubalancer kan ændre den.

De 7 bedste naturlige mavebeskyttende midler

1. Æbler er naturlige mavebeskyttende midler

Æbler er naturlige mavebeskyttende midler

Æbler er en let og meget fordøjelsesfremmende frugt. Som alle andre fiberrige fødevarer hjælper de med at forbedre tarmtransitten. Selv om det kan virke selvmodsigende, virker det som et mildt afføringsmiddel i tilfælde af forstoppelse (rå og skrællet) og bidrager til gengæld til dannelsen af tarmbolus i tilfælde af diarré (skrællet, revet og oxideret).

Det er blevet foreslået, at indtag af æbler kan modulere mikrobiotaen, hvilket alle arter kan gøre i større eller mindre grad. Det er også kendt for at forbedre den generelle funktion af tarmbarrieren.

Ud over sine antiinflammatoriske og vanddrivende egenskaber er denne frugt rig på pektin og glycin, et naturligt syreneutraliserende middel, der gør den til en af de mest anbefalede fødevarer i tilfælde af halsbrand. Prøv at spise æbler, der er økologisk dyrket og ikke behandlet med pesticider.

2. Natriumbicarbonat

Takket være sine alkaliske egenskaber er natriumbicarbonat en af de mest effektive naturlige mavebeskyttende midler.

Det er kendt for at være effektivt, selv om overdreven brug kan forårsage lidelser som hypokaliæmi, hyponatriæmi og hypokloræmi. Det er tilrådeligt ikke at tage det i tilfælde af hypertension, eller hvis du følger en kost med lavt natriumindhold

Tøv ikke med at tilføje en teskefuld blandet i et glas vand for at hjælpe med at bekæmpe dine fordøjelsesproblemer, så længe du gør det sporadisk. Før du bruger dette hjemmelavede mavebeskyttende middel regelmæssigt, er det tilrådeligt at konsultere en læge.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Alt om indespærret luft i maven, og hvordan du behandler det

3. Aloe vera

Et af de mest interessante og økonomiske naturlige mavebeskyttende midler, du kan prøve, er aloe vera. Det er velegnet til at reducere betændelse og mavetarmproblemer. Det tjener også til at forsøge at lindre de smertefulde sure opstød.

Det er blevet antydet, at det kan forbedre barrierefunktionen, og det tilskrives antiinflammatoriske, antioxidant og helbredende virkninger for mavetarmlidelser.

For at bruge det skal du blot opløse en halv teskefuld (3 gram) af aloe vera-plantens indre gel i et glas vand. Varm det lidt op, hvis det ikke opløses godt, og drik det ved stuetemperatur efter måltiderne. Brug det med måde, da et stort indtag kan forårsage diarré og opkastninger (det er et naturligt afføringsmiddel).

4. Økologisk æblecidereddike

Æblecidereddike

Dette naturlige mavebeskyttende middel hjælper med at forebygge sure opstød og fremmer fordøjelsen. Det er især nyttigt i tider med akutte sure opstød. Det er blevet foreslået, at det kan modulere fordøjelsesenzymaktiviteten, og undersøgelser rapporterer, at det kan forbedre mavetømningen.

Har du æblecidereddike derhjemme? Sørg for, at den er økologisk, da dette sikrer, at dens egenskaber er optimale og så naturlige som muligt. Du skal blot tilsætte en teskefuld (5 ml) æblecidereddike til et glas vand (200 ml) og drikke det, før du spiser.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Fordøjelsesproblemer forårsaget af angst

5. Kamillete

Kamillete er naturlige mavebeskyttende midler

Lækker, beroligende og sund, kamillete – og især dens tørrede blomster – hjælper os med at løse forskellige fordøjelsesproblemer. Kamille er blevet brugt til at behandle maveproblemer i alderdommen, såsom sure opstød.

Kamille er et naturligt alternativ til at lindre halsbrand. Det er også et af de mest kendte mavebeskyttende midler, der er i stand til at reparere og beskytte maveslimhinden takket være dets antiinflammatoriske egenskaber.

Husk, at det er vigtigt at drikke denne te ved stuetemperatur, aldrig kold eller meget varm. Drik den før hvert måltid for at passe på mavesækken.

6. Lakrids

Lakridsrødder

Vi taler ikke om det typiske slik, som børn spiser, men roden med en sund og intens smag. Dens ekstrakt er blevet brugt til at lave mavebeskyttende midler, og eksperter anbefaler dens antibakterielle egenskaber som meget nyttige mod forskellige mavetarmlidelser.

Takket være dens naturlige egenskaber formår den at skabe en beskyttende gel på mavesækken for at beskytte den mod de syrer, der opstår i forbindelse med fordøjelsen. Du kan finde lakridsrod i helsebutikker, allerede forberedt til infusion.

7. Frisk kålsaft: Naturlige mavebeskyttende midler

Specialister anbefaler indtagelse af frisk kål som en naturlig og sikker metode til at behandle mavesår. Dette skyldes, at det er et naturligt antiinflammatorisk middel, ud over at det har antibakterielle egenskaber, der fremskynder helingsprocessen i mavevæggen. Du kan indtage det på tom mave.

Vi gentager, at brugen af disse naturlige mavebeskyttende midler ikke erstatter gennemførelsen af forebyggende foranstaltninger eller den behandling, der foreslås af en læge. Følg først og fremmest din læges indikationer, og under lægens tilsyn kan du bruge disse hjemmelavede muligheder.

Det kan interessere dig ...

Helbredende egenskaber ved vejbred: Hvad siger videnskaben?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Helbredende egenskaber ved vejbred: Hvad siger videnskaben?

De helbredende egenskaber af vejbred er mangfoldige. Derfor har man i de seneste år undersøgt dens medicinske anvendelser. • Al-Abri SA, Olson KR. Baking soda can settle the stomach but upset the heart: case files of the Medical Toxicology Fellowship at the University of California, San Francisco. J Med Toxicol. 2013 Sep;9(3):255-8.
 • Ahmadniaye Motlagh, H., Javadmanesh, A., & Safari, O. Improvement of non-specific immunity, growth, and activity of digestive enzymes in Carassius auratus as a result of apple cider vinegar administration to diet. Fish physiology and biochemistry. 2020; 46(4): 1387-1395.
 • CHENEY G. Rapid healing of peptic ulcers in patients receiving fresh cabbage juice. Calif Med. 1949 Jan;70(1):10-5.
 • de la Coba Ortiz, C., Arias, A., de Prados, M. D. A., Gutiérrez, J., Rodríguez, L., Alonso, O., … & Tomé, G. Proton-pump inhibitors adverse effects: a review of the evidence and position statement by the Sociedad Española de Patología Digestiva. Revista Espanola de Enfermedades Digestivas: Organo Oficial de la Sociedad Espanola de Patologia Digestiva. 2016; 108(4): 207-224.
 • Dhar A, Maw F, Dallal HJ, Attwood S. Side effects of drug treatments for gastro-oesophageal reflux disease: current controversies. Frontline Gastroenterol. 2020 Aug 12;13(1):45-49.
 • Fikree A, Byrne P. Management of functional gastrointestinal disorders. Clin Med (Lond). 2021 Jan;21(1):44-52.
 • Hlebowicz, J., Darwiche, G., Björgell, O., & Almér, L. O. Effect of apple cider vinegar on delayed gastric emptying in patients with type 1 diabetes mellitus: a pilot study. BMC gastroenterology. 2007; 7(1): 1-6.
 • Jiang T, Gao X, Wu C, Tian F, Lei Q, Bi J, Xie B, Wang HY, Chen S, Wang X. Apple-Derived Pectin Modulates Gut Microbiota, Improves Gut Barrier Function, and Attenuates Metabolic Endotoxemia in Rats with Diet-Induced Obesity. Nutrients. 2016 Feb 29;8(3):126.
 • Koutsos A, Lima M, Conterno L, Gasperotti M, Bianchi M, Fava F, Vrhovsek U, Lovegrove JA, Tuohy KM. Effects of Commercial Apple Varieties on Human Gut Microbiota Composition and Metabolic Output Using an In Vitro Colonic Model. Nutrients. 2017 May 24;9(6):533.
 • Le Phan TH, Park SY, Jung HJ, Kim MW, Cho E, Shim KS, Shin E, Yoon JH, Maeng HJ, Kang JH, Oh SH. The Role of Processed Aloe vera Gel in Intestinal Tight Junction: An In Vivo and In Vitro Study. Int J Mol Sci. 2021 Jun 17;22(12):6515.
 • Naini MA, Zargari-Samadnejad A, Mehrvarz S, Tanideh R, Ghorbani M, Dehghanian A, Hasanzarrini M, Banaee F, Koohi-Hosseinabadi O, Tanideh N, Iraji A. Anti-Inflammatory, Antioxidant, and Healing-Promoting Effects of Aloe vera Extract in the Experimental Colitis in Rats. Evid Based Complement Alternat Med. 2021 Dec 6;2021:9945244.
 • Sadra A, Kweon HS, Huh SO, Cho J. Gastroprotective and gastric motility benefits of AD-lico/Healthy Gut™ Glycyrrhiza inflata extract. Anim Cells Syst (Seoul). 2017 Aug 18;21(4):255-262.
 • Srivastava, J. K., & Gupta, S. Chamomile: A herbal agent for treatment of diseases of the elderly. In Foods and Dietary Supplements in the Prevention and Treatment of Disease in Older Adults. 2015:171-183.
 • Wahab S, Annadurai S, Abullais SS, Das G, Ahmad W, Ahmad MF, Kandasamy G, Vasudevan R, Ali MS, Amir M. Glycyrrhiza glabra (Licorice): A Comprehensive Review on Its Phytochemistry, Biological Activities, Clinical Evidence and Toxicology. Plants (Basel). 2021 Dec 14;10(12):2751.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.