Novalgina: Hvad er det til?

Novalgina anvendes til behandling af akutte moderate eller svære postoperative eller posttraumatiske smerter, kolik eller tumorsmerter.
Novalgina: Hvad er det til?

Sidste ændring: 22 december, 2022

Novalgina er et lægemiddel, der består af metamizol eller dipyron. Det tilhører pyrazolongruppen og har en smertestillende og feberstillende virkning.

Novalgina har dog også antiinflammatoriske og spasmolytiske egenskaber, om end mindre potente. Her er nogle af dette lægemiddels egenskaber.

Hvordan virker Novalgina?

Som andre lægemidler i gruppen virker dipyron eller metamizol ved at hæmme virkningen af cyclooxygenase. Det hæmmer syntesen af prostaglandiner, hvilket forårsager dets smertestillende og feberstillende egenskaber.

Men på trods af dette og det faktum, at dets metabolitter også er aktive og blokerer syntesen af prostaglandiner, er dets antiinflammatoriske aktivitet ikke betydelig.

På den anden side beroliger og reducerer det aktiviteten af den glatte muskel i mavetarmsystemet og livmoderen. Det kan anvendes oralt, intramuskulært eller intravenøst.

Novalgina metaboliseres hurtigt i leveren, hvor det omdannes til aktive metabolitter, der udskilles i urinen.

Hvad anvendes Novalgina til?

Novalgina er et lægemiddel, der anvendes til behandling af moderate til svære akutte postoperative eller posttraumatiske smerter, kolik eller smerter som følge af tumorer. Det er også ordineret i tilfælde af høj feber, der ikke reagerer på andre foranstaltninger eller andre feberstillende lægemidler.

Dosering og kontraindikationer

Doseringen af Novalgina afhænger af den smertestillende virkning, der søges, og patientens situation. Generelt for voksne er den sædvanlige orale administration mellem 8 og 16 mg pr. kg kropsvægt.

Parenteral administration er forbundet med en øget risiko for anafylaktiske reaktioner. Til behandling af feber hos børn er en dosis på 10 mg/kg kropsvægt normalt tilstrækkelig.

De analgetiske og antipyretiske virkninger af Novalgina indtræder inden for 30 og 60 minutter efter administrering. Parenterale doser på mere end 1 g dipyron bør overvejes nøje på grund af risikoen for hypotension.

En anden anbefaling, der skal tages i betragtning, er, at der til diabetiske patienter bør anvendes tabletter eller dråber i stedet for sirup. Desuden bør høje doser af metamizol undgås hos patienter med nyre- eller leverinsufficiens.

Hvad angår kontraindikationer, bør Novalgina ikke anvendes i følgende situationer:

 • Hjertesvigt.
 • Bloddyskrasier.
 • Aktivt sår på tolvfingertarmen.
 • Under graviditet og amning.
 • Overfølsomhed over for pyrazoloner.
 • Nyre- eller leverinsufficiens (både akut og kronisk).

Desuden anbefales hæmatologisk vurdering før behandlingen og også periodisk under behandlingen.

Bivirkninger af Novalgina

Novalginas bestanddele, dipyron eller metamizol, er analgetika, som på grund af deres toksiske virkninger – især deres forbindelse med agranulocytose – er blevet trukket tilbage fra markedet i mange lande. Der er oplysninger, der tyder på, at brugen af dem resulterer i alvorlige overfølsomhedsreaktioner. Disse omfatter:

 • Agranulocytose: Selv om dette er sjældent, er det en alvorlig og undertiden irreversibel reaktion. Men selv om dens oprindelse er ukendt, anses den for at være en immunologisk reaktion.
  • Marián García, læge i farmaci og forfatter, udtaler: “der er en betydelig genetisk komponent, der prædisponerer til at lide af agranulocytose, og det ser ud til, at vi i vores land [Spanien] er mere beskyttet. Faktisk viser nogle undersøgelser, at der er en betydelig procentdel af de udenlandske personer, der lider af det i vores land”.
 • Chok: Dette er en anden overfølsomhedsreaktion. Den viser sig ved pruritus, koldsved, døsighed, kvalme, dyspnø og misfarvning af huden.
 • Desuden kan der forekomme kutane overfølsomhedsreaktioner, især i øjen-slimhinderne og i næsen og svælget. Andre reaktioner, der kan forekomme ved administrering af metamizol, er leukopeni, trombocytopeni og hæmolytisk anæmi.
 • Hypotension: Det kan især forekomme hos patienter med allerede eksisterende hypotension eller med hypovolæmi, dehydrering, høj feber, kredsløbssvigt, koronar hjertesygdom, stenose af cerebrale blodkar eller cerebral vasospasme.

Agranulocytose og chok er livstruende og kræver ophør af Novalgina-behandlingen. I disse tilfælde bør du straks få lægehjælp.

Derimod er der en øget risiko for denne type reaktion hos patienter med en af følgende tilstande eller sygdomme: Intolerance over for alkohol, intolerance over for farvestoffer og/eller konserveringsmidler; kronisk nældefeber og bronkial astma, især hvis der er bihulebetændelse.

Anbefalinger til sundhedspersonalet

Det spanske agentur for lægemidler og sundhedsprodukter har gennemgået situationen for metamizol i Spanien på grund af anmeldelsen af tilfælde af agranulocytose. De minder os om, at disse lægemidler er receptpligtige lægemidler. De kommer også med følgende anbefalinger til sundhedspersoner:

 • Brug kun metamizol til behandlinger af kort varighed, højst 7 dage.
 • Brug det kun i de tilfælde, som det er godkendt til, og brug de mindst effektive doser.

Hvis en mere langvarig behandling er nødvendig, bør der dog foretages periodiske hæmatologiske tjek, herunder leukocyttælling. Hos patienter, hvor overvågning ikke er mulig, bør Novalgina eller metamizol, uanset form, ikke anvendes.

En vigtig anbefaling

Eksperter anbefaler, at lægerne, før de ordinerer Novaligina eller metamizol, bør gennemgå en detaljeret sygehistorie af patienten. På denne måde kan brugen af det undgås hos patienter med en historie af overfølsomhed eller hæmatologiske reaktioner på dette lægemiddel.

Det kan interessere dig ...
Non-syre, non-opioide smertestillende
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Non-syre, non-opioide smertestillende

Non-syre, non-opioide smertestillende er lægemidler, som foruden at have smertestillende egenskaber også har febernedsættende effekter.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.