Olanzapin - Det skal du vide

Olanzapin kan forbedre både positive og negative symptomer på skizofreni betydeligt på grund af dets høje affinitet til serotonin- og dopaminreceptorer.
Olanzapin - Det skal du vide
Mariel Mendoza

Bedømt og godkendt af læge Mariel Mendoza.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Olanzapin er et lægemiddel, der hører til familien af ​​anden generations antipsykotika. Læger ordinerer det til behandling af skizofreni samt til behandling af depressive kriser forbundet med bipolar lidelse og maniske episoder.

Den farmaceutiske virksomhed, Eli Lilly and Company, var ansvarlig for fremstilling og distribution af Olanzapin. Imidlertid udløb deres patent på denne medicin i 2011. Derfor findes det nu generisk over hele verden.

Læring om skizofreni

Skizofreni er en kronisk psykiatrisk lidelse, der er kendetegnet ved forvrængede tanker, hallucinationer og endog vrangforestillinger. Disse tre symptomer er klinisk kendt som ”positive” symptomer. Imidlertid kan en patient også lide af det, som læger omtaler som ”negative” symptomer. Blandt dem:

Skræmt mand i hjørne oplever skizofreni

Hvad angår årsagerne, der udløser skizofreni, har nogle mennesker en disponering for det på grund af en række faktorer. Nogle af de vigtigste er:

 • Biokemiske ændringer i hjernen. Mennesker med denne sygdom har normalt ændrede niveauer af dopamin og serotonin i hjernen.
 • Genetiske faktorer. Tilstedeværelsen af ​​denne sygdom hos en forælder eller et andet nært familiemedlem øger dets sandsynlighed hos et barn.
 • Problemer under graviditet. Visse komplikationer såsom iltmangel sammen med visse infektioner og traumer i denne periode kan påvirke en baby. Desværre fører det ofte til, at denne mentale sygdom og andre problemer begynder.

Læs også:  Ti advarselstegn på psykisk sygdom

Struktur og virkningsmekanisme: Hvordan fungerer Olanzapin?

Dette antipsykotikum har en kemisk struktur relateret til benzodiazepiner. Specifikt er det strukturelt relateret til quetiapin og clozapin. Dets antipsykotiske aktivitet skyldes dets interaktion med serotoninreceptorer. Mere specifikt blokerer det serotoninreceptorer i 5-HT2-delen af ​​hjernen.

Derudover interagerer det også med dopamin D1- og D2-receptorer, dog moderat. Det har også en affinitet over for muskarine kolinerge receptorer, alfa-adrenerge og histamin H1.

På grund af alle disse interaktioner kan det udløse nogle bivirkninger. Vi diskuterer dem mere detaljeret nedenfor. Olanzapin kan forbedre både de positive og negative symptomer på skizofreni betydeligt på grund af dets høje affinitet til disse receptorer.

Som det sidste, er det værd at nævne, at der også er en forlænget handlingsformulering ved dette stof.

Farmakokinetik – hvordan behandler kroppen Olanzapin?

Farmakokinetik inkluderer processerne med optagelse, distribution, omdannelse og eliminering, som et lægemiddel gennemgår, når det er administreret. I denne forstand optages Olanzapin hurtigt efter oral indtagelse.

Når det er optaget, når det de maksimale koncentrationer i plasmaet efter 6 timer. Du skal huske, at tilstedeværelsen af ​​mad ikke påvirker optagelsen, og dette gælder ikke med alle slags medicin.

Kvinde tager Olanzapin

Biotilgængeligheden af ​​dette lægemiddel, den maksimale koncentration af lægemidlet i det tilgængelige blod på tidspunktet for udøvelsen af ​​handlingen, er ikke særlig høj.

En stærk første-passage levermetabolisme er årsagen til dette. Således når kun 40% af den indgivne dosis systemisk cirkulation.

Læs også: 14 mærkelige og usædvanlige psykologiske lidelser

Omdannelsen, som er det sæt kemiske reaktioner, som et medikament gennemgår i kroppen for at blive mere opløselig og således lette dets eliminering, sker i leveren.

Når omdannelsen har fundet sted, kan de resulterende stoffer, kendt som metabolitter, muligvis udløse en effekt på kroppen. I dette tilfælde har metabolitterne, der er resultatet af de kemiske reaktioner, som Olanzapin har gennemgået, ingen farmakologisk aktivitet.

Efter omdannelsen forlader både metabolitterne og det resulterende lægemiddel kroppen – 30% med urinen og ca. 55% med afføring.

Bivirkninger ved Olanzapin

Som det sidste, er de mest hyppige bivirkninger af dette lægemiddel:

 • Vægtøgning
 • Døsighed
 • Forøgelse af prolaktinniveauer
 • Forhøjelse af kolesterol, glukose og triglycerider
 • Svimmelhed
 • Ortostatisk hypotension
 • Forstoppelse
 • Akatisi og dyskinesi

Konklusion

Olanzapin er et meget brugt lægemiddel til behandling af skizofreni. På grund af dets kraftige virkninger på kroppen er den kun tilgængelig med medicinsk recept. Derfor bør du ikke bruge det, medmindre det er ordineret af din læge. Følg altid deres instruktioner og stil dem eventuelle spørgsmål, du måtte have.

Det kan interessere dig ...
Skizofreniform lidelse: Lær alt om denne lidelse
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Skizofreniform lidelse: Lær alt om denne lidelse

Skizofreniform lidelse er en type skizofreni med lignende symptomer. Typisk får mellem 60 og 80% af disse patienter senere skizofreni. Lær mere her...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • De Matos E Souza, F. G. (2005). Tratamento do transtorno bipolar – Eutimia. Revista de Psiquiatria Clinica.
 • Biblioteca Nacional de Medicina de los EE.UU. (2016). Olanzapina: MedlinePlus medicinas.
 • AEMPS. (2017). Olanzapina. Ministerio de Sanidad, Política Social e Igualdad.
 • Nagai, N., & Watanabe, K. (2013). [Olanzapine]. Nihon Rinsho. Japanese Journal of Clinical Medicine. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(05)63186-8
 • Duggan, L., Fenton, M., Rathbone, J., Dardennes, R., El-Dosoky, A., & Indran, S. (2009). Olanzapine for schizophrenia. Cochrane Database of Systematic Reviews. John Wiley and Sons Ltd. https://doi.org/10.1002/14651858.CD001359.pub2

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.