Ovulatorisk dysfunktion: Hvad er det, og hvordan håndterer man det?

Ovulatorisk dysfunktion kan have mange årsager. Nogle af dem er helt kontrollerbare, såsom overvægt eller overdreven fysisk aktivitet. I andre tilfælde er der behov for behandling for at overvinde denne tilstand.
Ovulatorisk dysfunktion: Hvad er det, og hvordan håndterer man det?
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 27 oktober, 2022

Ovulatorisk dysfunktion er en abnormitet i en kvindes naturlige ægløsningsproces. I nogle tilfælde forekommer ægløsningen slet ikke, og i andre tilfælde er den uregelmæssig, intermitterende eller unormal.

Når der er ovulatorisk dysfunktion, er det meget almindeligt, at kvinden lider af abnormiteter i menstruationen. Normalt vil kvinden enten slet ikke få menstruation eller en meget uregelmæssig menstruation. Dette skyldes hormonelle ændringer.

Ovulatorisk dysfunktion, især manglende ægløsning, er en af de vigtigste årsager til kvindelig infertilitet. Nogle gange er denne tilstand dog normal, f.eks. når den forekommer under graviditet og amning. Andre gange skyldes det problemer i kroppen.

Hvad er ovulatorisk dysfunktion?

Kvinde taler med gynækolog om ovulatorisk dysfunktion

Ægløsning er en tilstand, der indikerer en fejlfunktion i ægløsningen eller fuldstændig fravær af ægløsning.

Ovulatorisk dysfunktion er en tilstand, hvor der ikke er nogen ægløsning, eller hvor ægløsningen sker uregelmæssigt. Hvis der er fravær af ægløsning, kaldes det “anovulation”. Hvis ægløsningen er uregelmæssig, men ikke helt udebliver, kaldes det “oligoovulation”.

I løbet af en kvindes normale cyklus frigives et modent æg. Dette kan befrugtes af en sædcelle og dermed føre til befrugtning. Hvis der ikke er noget æg, eller hvis ægget ikke er i god stand, kan befrugtning naturligvis heller ikke finde sted.

Det anslås, at op til 40 % af tilfældene af kvindelig infertilitet skyldes ovulatorisk dysfunktion. Denne tilstand kan være omstændig eller kronisk. I nogle tilfælde kan denne abnormitet føre til andre langsigtede sundhedsproblemer, såsom type 2-diabetes mellitus.

Årsager til ovulatorisk dysfunktion

Ovulatorisk dysfunktion har mange forskellige udløsende faktorer, lige fra stress til polycystisk ovariesyndrom. Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har dog inddelt årsagerne i tre hovedgrupper, som vi vil gennemgå nedenstående.

Hypothalamus-hypofysesvigt

I dette tilfælde skyldes ovulatorisk dysfunktion fejl i hypothalamus’ og hypofysens hormonelle sekretion. Nærmere bestemt producerer hypothalamus ikke nok GnRH, og hypofysen frigiver ikke nok gonadotropiner. Disse hormoner regulerer menstruationscyklussen. Det dækker over 10 % af tilfældene.

Årsagerne til svigt i hypothalamus eller hypofyse er følgende:

 • Kallmans syndrom.
 • Hypogonadotropisk hypogonadisme.
 • Overdreven fysisk træning.
 • Vægtøgning og vægttab, især på grund af anoreksi eller bulimi.
 • Kronisk nyreinsufficiens.
 • Kronisk leversygdom.
 • Andre systemiske sygdomme.

Hormonelle forandringer kan forårsage ovulatorisk dysfunktion

I denne gruppe har vi polycystisk ovariesyndrom, der betragtes som den mest almindelige årsag til ovulatorisk dysfunktion. Dette er en endokrin lidelse, der forårsager manglende menstruation hos kvinder eller meget uregelmæssige cyklusser.

Kvinder med denne lidelse har forstørrede æggestokke og formår ikke at producere modne æg. Tegn på hyperandrogenisme (maskuline træk) er også almindelige hos disse kvinder.

Du er måske også interesseret i: Polycystisk ovariesyndrom og dets behandling

Inden for denne gruppe er der også andre sygdomme som hyperprolaktinæmi (meget høje niveauer af hormonet prolaktin) og skjoldbruskkirtelforstyrrelser. Begge disse faktorer forårsager ovulatorisk dysfunktion.

Ovariesvigt kan være årsag til ovulatorisk dysfunktion

For tidlig ovariesvigt er en anden årsag til ovulatorisk dysfunktion. Det anslås, at mellem 4 og 5 % af tilfældene skyldes denne årsag. Denne tilstand er kendetegnet ved, at en kvindes æggestokke holder op med at fungere før 40-årsalderen. Dvs. uden at have nået den gennemsnitlige alder for overgangsalderen.

Hormonniveauerne er således relativt tilstrækkelige, men æggestokkene formår ikke at producere modne æg. Desuden er der i nogle tilfælde østrogenmangel.

Symptomer og diagnose af ovulatorisk dysfunktion

Det vigtigste symptom på ovulatorisk dysfunktion er manglende eller intermitterende menstruation. Ligeledes er der i disse tilfælde ingen symptomer på præmenstruelt syndrom, og der er ikke noget rigeligt og elastisk livmoderhalsslim, som er karakteristisk for fertile dage hos kvinder.

I nogle tilfælde har kvinder med ovulatorisk dysfunktion menstruation, men den har nogle særtræk:

 • Cyklusser, der varer mindre end 21 dage eller mere end 36 dage.
 • Cykluslængden varierer meget fra måned til måned.
 • Blødningen er unormal.

Nogle kvinder med denne lidelse har dog ingen symptomer. De opdager først, at de har denne tilstand, når de forsøger at blive gravide, og det ikke lykkes.

Diagnosen stilles normalt på baggrund af en eller flere af følgende handlinger:

 • Overvågning af basal kropstemperatur.
 • Blodprøve for progesteron.
 • Ultralyd.

Behandling af ægløsningsforstyrrelser

Smilende kvinde med lyskæde

En kvinde kan lide af ægløsningsforstyrrelser uanset alder.

Behandlingen af ægløsningsforstyrrelser afhænger af, hvad der forårsager dem. Nogle gange er en ændring i livsstilen tilstrækkelig, hvilket omfatter reduktion af stress, regulering af kosten, vægttab eller moderat fysisk aktivitet.

Hvis der er en hormonel ubalance, ordineres der oftest fertilitetsmedicin. Clomid anvendes normalt. Det anslås, at dette lægemiddel udløser ægløsning hos op til 80 % af de kvinder, der ikke har ægløsning.

Hvis der er polycystisk ovariesyndrom, kan metformin ordineres. Nogle gange bruges myoinositol også. Det er håndkøbsmedicin. Hvis disse midler ikke virker, kan de kombineres med fertilitetsmedicin. Dette øger chancen for succes.

Hvis årsagen til ovulatorisk dysfunktion er for tidlig ovariesvigt, vil lægemidlerne højst sandsynligt ikke virke. I dette tilfælde og i andre tilfælde, hvor behandlingen ikke virker, er alternativet at prøve in vitro befrugtning (IVF).

At opdage en anomali kræver, at man kender sin egen krop

Det er vigtigt at understrege, at kvinder med denne dysfunktion ikke nødvendigvis holder op med at menstruere, hverken delvist eller helt. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på længden af cyklusser og blødninger for at opdage en eventuel abnormitet.

Livsstil spiller en meget vigtig rolle på dette område. Især skal du passe godt på din kost og bevare en rolig sindstilstand. Stress kan føre til ægløsningsforstyrrelser.

Det kan interessere dig ...
Uregelmæssig menstruation i ungdomsårene: Hvad er årsagen?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Uregelmæssig menstruation i ungdomsårene: Hvad er årsagen?

Uregelmæssig menstruation i ungdomsårene er meget almindeligt. I mange tilfælde skyldes det den normale modningsproces hos piger.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Magendzo, N. A. (2010). Anovulación y disfunción ovulatoria e infertilidad. Revista Médica Clínica Las Condes, 21(3), 377-386.
 • Sánez, H. A. M., Arroyo, L. H., & Madrigal, D. M. M. (2012). Hipotiroidismo e infertilidad femenina. Revista Mexicana de Medicina de la Reproducción, 4(1), 3-6.
 • Masoli, I. D. (2010). Diagnóstico de la infertilidad: estudio de la pareja infértil. Revista Médica Clínica Las Condes, 21(3), 363-367.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.