Patchwork: Hvad det er, og hvordan man laver det derhjemme

Tæpper lavet med stofrester, gardiner i en smuk vintagestil og farverige duge er nogle eksempler på patchwork. Denne syteknik giver nye muligheder for stoff, som du måske troede var gået tabt.
Patchwork: Hvad det er, og hvordan man laver det derhjemme

Sidste ændring: 24 september, 2022

Syning er en færdighed, der er underholdende, berigende, afslappende og nyttig, hvis du vil lave dine egne stykker tøj eller dekorere dit hjem. En populær teknik er patchwork, hvor man syr stykker af stof sammen for at lave et nyt stykke stof.

Du behøver ikke mere erfaring end at have en idé i hovedet og tålmodigt føre den ud i livet. Brugte stofrester er også velkomne. Denne metode gør det muligt at lave sengetøj, tilbehør, dekorationer og meget mere. Udforsk, hvordan du kan drage fordel af denne kunst her!

Hvad er “patchwork”?

To engelske ord har døbt begrebet patchwork. Patch betyder “lap af stof,” mens work betyder “arbejde”. Fusionen af de to udtryk på engelsk hentyder til at arbejde med stofrester.

Ifølge en definition i Cambridge Dictionary henviser det til et stykke stof, der er syet af mange stykker af andre tekstiler. Proceduren indebærer forskellige mønstre og farver.

Tendensen er ikke ny. Dens rødder ligger i det gamle Egypten, hvor man designede stykker ved at samle stumper. Med tiden bidrog hver civilisation med sit præg og udvidede stilarter, teksturer, størrelser og former.

For at skabe ting ved hjælp af patchwork-teknikken har du brug for de samme vigtige redskaber, som du har brug for til enhver syning:

  • En saks.
  • Nåle.
  • Et strygejern.

Når det drejer sig om tekstiler, handler det om styrke, størrelse og type. Selv om du kan samle dem i hånden, bruges symaskinen også. Bemærk, at i dette tilfælde er det vigtigt at kontrollere, at maskinen har en ¼ tommer trykfod for at fremhæve afstanden i kanterne.

Følgende typer stof anbefales:

Syning med maskine

Du har brug for et minimum af syredskaber for at komme i gang. Senere kan du tilføje nogle specialiserede værktøjer, som er mere nyttige for dig, afhængigt af de designs, du vil lave.

Teknikker til at arbejde med rester

Der findes flere metoder til at arbejde med rester. Fælles for dem alle er kreativitet:

  • Papirstykker: Her samler du stykkerne med papirmønsteret som vejledning. Du kan prøve at bruge geometriske former i forskellige farver, indtil du har samlet en blok af stof.
  • Patchwork i blokhusstil: For at gøre dette bygger du fra en lille firkant og tilføjer flere, indtil du tegner en slags hytte. Nogle syersker bruger denne stil til at lave blomster.
  • Dresden-plade patchwork: Dette indebærer, at man syr alle stumperne sammen, side om side, for at danne en cirkel. Stykkerne skal være af samme størrelse.
  • Bedstemors have patchwork: Det er mønstre, der er designet med sekskantformede stykker. Du lægger hvert udsnit over hinanden på et andetstykke stof og leger med tekstur og farver. Det er funktionelt til underlag eller til at dekorere tasker.
  • Anvendt patwork: Tegn det, du ønsker, på et stykke papir, klip stoffet ud, og lim dem på billedet. Du kan bruge teknikken på skjorter eller trøjer. For at få det bedste resultat skal du sy nogle få sting mellem mønsteret og tøjet.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: 5 simple tricks til bløde håndklæder

Sådan laver du patchwork derhjemme

Først og fremmest er det tilrådeligt, at du stryger de stofrester, du vil bruge, før du begynder at arbejde med dem. Sørg også for at have en lineal ved hånden for at angive længderne, så stykkerne har samme mål. Hvis du laver runde former, bør du bruge en kompasskærer i stedet for en saks.

Efter disse anbefalinger er det næste skridt at skabe stykker til dit hjem af gamle stofrester. Funktionaliteten af patchwork er tydelig i følgende mulige projekter.

Tapet

Udskift dit tapet med stofmåtter! Når du har syet alle stumperne sammen, kan du hænge resultatet på væggen. Dette dekorative element ser flot ud i stuer og soveværelser.

Gardiner

Hvis planen er at fastgøre stofrester til gardinerne, skal du ideelt set vælge gennemsigtige tekstiler. Dette tillader lyset at passere gennem det. Det kan syes i hånden, med maskine eller ved at samle det med stoflim.

Møbelpolstring

Til dette håndværk skal du vide lidt om polstring, hvis du leder efter beklædning til møblerne. En anden mulighed er at udnytte rester til puder.

Bordduge

Lav duge med små, mellemstore eller store figurer af ensfarvede stoffer. Du kan sammensætte firkanter, rektangler, ruder eller andre former, som du foretrækker. Det er vigtigt, at strukturen er flad, ellers vil det, du stiller på dugen, ikke stå stabilt.

Børnetelte

Børnetelte eller tipier er i høj kurs. Patchwork er en sjov måde at lave disse legetelte på. Design et stort tæppe, der kan bruges som tag til overnatninger.

En tipi udenfor

Telte er i høj kurs hos børn og er også populære til at dekorere haver. Du kan lave dine egne med denne teknik.

Sådan vedligeholdes patchwork

Der er to passende måder at vaske patchwork på. For det første kan du gøre det i hånden for at passe bedre på stoffet. Ellers kan du vaske patchwork i vaskemaskinen i en særlig netpose. Hvis stoffet falmer, skal du tilføje et par dråber eddike. På den måde holder farverne, og du får ikke pletter på resten af tøjet.

Hvis du arbejder med stof af 100 % bomuld, er det bedst at vaske dem, inden du begynder at sy. Det skyldes, at materialet har en tendens til at krympe ved den første vask. Hvis du forudser denne krympning, vil der ikke være nogen overraskelser.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 5 måder at vække kreativiteten på

Er patchwork og quiltning det samme?

Patchwork forveksles ofte med quiltning. Forskellen er, at sidstnævnte bruges til tredobbeltlagede tæpper.

Det øverste lag er patchwork, det midterste er fyld, og det sidste er foringen, der samler hele håndværket. Derfor fungerer det at arbejde med stofrester til nogle typer quilts, men det er ikke alle quilts, der laves med stofrester.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.