Prokrustes syndrom: Had til folk, der skiller sig ud

Prokrustes syndrom forhindrer os i at vokse, da vi kun forvalter os selv på kritisk niveau i stedet for at forsøge at vokse sammen med andre. Kan det overvindes?
Prokrustes syndrom: Had til folk, der skiller sig ud

Sidste ændring: 16 juli, 2022

At se og efterligne det, som andre omkring dig gør, kan være motivation til selvforbedring og motivation. Men når det bliver årsag til permanente sammenligninger, bliver det til tortur. En person med prokrustes syndrom lever sit liv på denne måde.

Prokrustes syndrom har fået sit navn fra en græsk historie. Prokrustes var en kroejer, der modtog rejsende i sit hus og skar deres over- eller underben af, hvis de stak ud fra sengen. Dette giver os allerede et fingerpeg om, hvad det handler om: Irritation over det, der skiller sig ud eller tiltrækker sig opmærksomhed.

Dette syndrom kan have flere oprindelser. F.eks. hvis vi i vores opvækst blev frataget hengivenhed og nærhed, mens vores søskende var hovedpersonen på scenen. Der kan blive lagt grunden til at tænke, at der ikke er nok at gå efter. Derfor bliver andre til potentielle konkurrenter.

Kendetegn ved en person med prokrustes syndrom

Det er værd at præcisere, at alle mennesker kan føle sig misundelige eller jaloux på andre på et tidspunkt i livet. Det, der kendetegner prokrustes syndrom, er, at det er en generaliseret situation, som optræder konstant, og endda med hensyn til flere personer.

Desuden er nogle af de karakteristika, som vi kan identificere ved dette syndrom, følgende:

 • De har en tendens til altid at sige “nej”. En kollega har måske præsenteret en god løsning på et problem, men de svarer, at idéen ikke virker så hensigtsmæssig eller ikke er ny. Med andre ord bruger de enhver undskyldning for at miskreditere den.
 • Mange gange er de ophavsmænd til konflikter eller dårlig behandling. De kommunikerer normalt ikke assertivt og har dårlige manerer. De boykotter andres initiativer.
 • De har en lav tolerance over for frustrationer. De tolererer ikke, at andre har ret eller har bedre idéer.
 • De er i stand til at gå imod det, de mener, for at modsige den person, de ser som en trussel.
 • De har svært ved at acceptere andres meninger. Derfor er det meget svært for dem at arbejde i en gruppe.
 • De er meget stive mennesker, som har svært ved at tilpasse sig til forandringer, og som udtrykker sig og lever ud fra deres egne absolutte sandheder.
Misundelig kvinde lider af prokrustes syndrom

Dette syndrom hindrer samarbejde i arbejdsmiljøer og gør det vanskeligt at nå målene.

Årsager og konsekvenser

En af de første grunde til, at det generer os, at en anden person klarer sig godt, har at gøre med lavt selvværd. På grund af det føler vi os truet.

Usikkerheden hjemsøger os, og vi frygter at blive ladt i skyggen. Dette smitter af på arbejde, relationer og familie.

I sidste ende forstyrrer prokrustes syndrom de mellemmenneskelige relationer. Vi er ude af stand til at skabe en autentisk forbindelse med andre. Vi undgår at dele det, der sker med os, og skaber afstand.

Det indebærer også et enormt energiforbrug. Vi er konstant i en årvågen tilstand. Selvfølgelig påvirkes vores mentale sundhed, da vi er fyldt med bitterhed, vrede og pessimisme.

I arbejdsmiljøet er prokrustes syndrom meget skadeligt. Især hvis personen har lederstillinger. Det forårsager stor demotivation hos medarbejderne.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Hvad er glasloftet, og hvorfor skal vi bryde det?

Hvordan håndterer man prokrustes syndrom?

Nogle af tipsene til at overvinde prokrustes syndrom er følgende:

 • Tag ikke det, som den anden person siger, personligt. At tro, at det hele er rettet mod os, er fordomsfuldt. Det er godt at stille sig selv spørgsmål som “er det muligt, at det, han/hun har sagt til mig, er overdrevet?”. På den måde er målet at udfordre vores fordomme.
 • Etablér aftaler. Hvis der f.eks. i et arbejdsmiljø er to personer, der har deltaget i udarbejdelsen af et projekt, er det muligt i det øjeblik, hvor det skal præsenteres, at dele præsentationen op i lige store dele. På denne måde undgår vi de situationer, der udløser følelsen af, at nogen ønsker at overgå os.
 • Identificér dine styrker og lær at stole på andre for at forbedre dine svagheder. Det er vigtigt at erkende, at alle mennesker har noget at bidrage med i et job, i et team eller i et forhold. Derfor skal du undersøge, hvad du har at tilbyde på de områder, du deltager i. Samtidig kan du åbne dig over for andre for at lære, hvordan de løser problemerne, og hvad de gør i situationer, der er vanskelige for dem.
Knyttede næver, der mødes, illustrerer sammenhold på arbejdspladsen

Samarbejde fremmes ved aktiv deltagelse. At lære af andre er at forbedre sig.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Sådan overvinder du modstand mod forandring

Jo mere vi passer på andre, jo mindre står vi ved os selv

Prokrustes syndrom skader os i høj grad, da vi ikke blot fastholder en negativ og pessimistisk holdning til andre, men også bliver drevet ud på et sidespor.

Vi glemmer os selv og glemmer at arbejde på vores styrker og forbedre vores svagheder. På denne måde forbliver vi begrænsede og blokerer for vores vækst. Det eneste, vi ser, er, hvordan vi kan bringe den anden person ned eller kan gøre ham/hende forlegen.

Således lukker vi os selv for udveksling, vi vender det døve øre til alt, hvad der kommer fra den anden side. Vi forbliver i selvbedrag, som om vi er de eneste med det rigtige svar. Vær forsigtig med dette! Vi kan begå fejl på grund af vores arrogance.

Det kan interessere dig ...
Når du dømmer andre, siger det kun noget om dig
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Når du dømmer andre, siger det kun noget om dig

At dømme andre er næsten som en sport. Men på en måde er det noget, vi alle gør, selvom det er ubevidst. Når du dømmer andre, siger det kun noget o...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Young, Pablo. (2018). Síndrome de Procusto en la Medicina. Revista médica de Chile, 146(7), 943-944. https://dx.doi.org/10.4067/s0034-98872018000700943
  • Tamez Osollo, A. I. (2016). Integración de modelo cognitivo-conductual y terapia centrada en soluciones en un caso de falta de asertividad y baja autoestima (Doctoral dissertation, Universidad Autónoma de Nuevo León).
  • Llácer, B. G., & Julián, R. M. (2015). Celos y envidia en el trabajo: una revisión de los últimos 20 años. Apuntes de Psicología, 33(3), 127-136.
  • GIRBÉS LLÁCER, B., & MARTÍN JULIÁN, R. (2016). Celos y envidia en el trabajo: una revisión de los últimos 20 años. APUNTES DE PSICOLOGÍA, 33(3), 127–136. Recuperado a partir de https://apuntesdepsicologia.es/index.php/revista/article/view/569

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.