Rød multe: Karaktertræk, fordele og anvendelser i madlavningen

Du må ikke gå glip af muligheden for at inkludere rød multe i din kost. Det er en fisk, der har mange sundhedsmæssige fordele. Den er også en del af haute cuisine.
Rød multe: Karaktertræk, fordele og anvendelser i madlavningen
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 14 oktober, 2022

Rød multe er en halvfed fisk, der kan indgå regelmæssigt i kosten. Den kan fås praktisk talt hele året rundt i fiskehandlerne og har fremragende organoleptiske egenskaber. Der er mange forskellige måder at tilberede den på for at få mest muligt ud af den.

Det anbefales at inkludere fisk i kosten, når målet er at bevare en god sundhedstilstand. Disse fødevarer indeholder vigtige næringsstoffer og har en lavere energitæthed end kød. Derfor kan de indgå i en hypokalorisk kost med det formål at tabe sig.

Ernæringsmæssige egenskaber ved rød multe

Hver 100 gram rød multe indeholder 3,5 gram fedt og kun 90 kalorier. Proteinindholdet er betydeligt, og det er proteiner af høj biologisk værdi.

De indeholder alle de essentielle aminosyrer og har en god fordøjelighedsscore. Disse er vigtige for at forebygge problemer i forbindelse med mager masse.

Ligeledes er denne fisk en kilde til vigtige mineraler, såsom magnesium, jod og kalium. Det er også en kilde til B-vitaminer. Disse er vigtige for at sikre, at dit energistofskifte fungerer korrekt, og at kalorier fra fedt, proteiner og kulhydrater udnyttes godt.

Rød multe på frost

Fisk bør være en del af din kost på grund af deres kombination af protein og nogle sunde fedtstoffer.

Fordele ved rød multe

Når vi taler om fordele, må vi fremhæve, at det at spise rød multe er ideelt til at dække dit daglige proteinbehov. Takket være dette kan kroniske sygdomme, der påvirker muskelmassen, såsom sarkopeni, forebygges.

Desuden kan den uden problemer indgå i en hypokalorisk kost. Proteiner har vist sig at have en mættende effekt, så det vil bidrage til at kontrollere appetitten og forbedre fastholdelsen.

Den indeholder ikke mange kalorier, men bør dog ikke ledsages af saucer.

Vi må ikke glemme, at nogle af B-vitaminerne er vigtige for at sikre, at dine kropslige processer udføres effektivt. B12-vitamin er især vigtigt, da et underskud påvirker transporten af ilt gennem blodet.

Du er måske også interesseret i: Sådan identificerer du fordærvet fisk

Hvordan tilbereder man rød multe?

Rød multe er en fisk med mange ben, så den kan være problematisk for de yngste medlemmer af familien. I dette tilfælde kan den skæres ud og bruges som ingrediens i andre opskrifter.

Der er dog stadig mange måder at tilberede den hel på for at få mest muligt ud af den. Et eksempel er bagt med citron. En god aroma opnås, hvis der også anvendes krydderurter som estragon.

Der er også mulighed for at tilsætte andre krydderier som safran, mynte eller saucer som ajoblanco (en spansk hvidløgsbaseret sauce). Denne fisk er bedst stegt, men den kan også tilberedes i gryderetter eller supper. Det er ikke så almindeligt at spise den grillet eller stegt.

En meget populær opskrift er rød multe med trøfler. Denne ret er temmelig dyr at tilberede, men den er meget værdsat af tilhængere af haute cuisine. Trøflerne giver et modspil i smagen, der passer til fiskens konsistens.

Trøfler

Trøfler med multe er en typisk ret i verdens haute cuisine.

Multe: En fisk med mange fordele

Inddragelsen af multe i kosten er meget positiv for vores sundhed. Det er en fisk med proteiner af høj kvalitet, som ikke indeholder for mange kalorier. Man bør være opmærksom på dens tilberedning. Hvis der anvendes mange saucer, kan kalorieindholdet stige.

Det er tilrådeligt at veksle mellem at indtage fed, halvfed og mager fisk. De har hver især en række specifikke positive virkninger. Men nøglen er variation.

Generelt er de fedtsyrer, der findes i fisk og skaldyr, af meget høj kvalitet. Andelen af omega-3 er høj, hvilket vil bidrage til at kontrollere intern inflammation.

Det kan interessere dig ...
Farerne ved at spise fisk og skaldyr
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Farerne ved at spise fisk og skaldyr

Når man vil spise fisk og skaldyr, skal man overholde strenge standarder for fødevarehygiejne. Det er fødevarer, der let fordærves.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Martone AM, Marzetti E, Calvani R, et al. Exercise and Protein Intake: A Synergistic Approach against Sarcopenia. Biomed Res Int. 2017;2017:2672435. doi:10.1155/2017/2672435
  • Westerterp-Plantenga MS, Lemmens SG, Westerterp KR. Dietary protein – its role in satiety, energetics, weight loss and health. Br J Nutr. 2012;108 Suppl 2:S105-S112. doi:10.1017/S0007114512002589
  • Dietzfelbinger H, Hubmann M. Hämolytische Anämien und Vitamin-B12-Mangel [Hemolytic anemias and vitamin B12 deficieny]. Dtsch Med Wochenschr. 2015;140(17):1302-1312. doi:10.1055/s-0041-103562

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.