Sådan kan du fremprovokere et nys

Vidste du, at der er måder at fremprovokere et nys på frivilligt? Vi fortæller dig alt om dem, og hvorfor de virker!
Sådan kan du fremprovokere et nys

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Et nys er en ufrivillig reaktion, der består af en pludselig uddrivelse af luft gennem næsen og munden. Det opstår, når der er en eller anden form for irritation af slimhinderne i næse og svælg. Det er en måde for kroppen at lindre irritationen på. Men man kan også selv fremprovokere et nys.

Et nys er sjældent et tegn på et sundhedsproblem. Dens funktion er at fjerne de irriterende elementer, som kan være vira, allergener eller endog små snavsede partikler. Under alle omstændigheder er denne reaktion normalt kraftig og pludselig.

På trods af hvad mange mennesker måske tror, er der tilfælde, hvor et nys ikke opstår spontant. Personen føler ubehaget og lysten til at nyse, men det lykkes ikke.

Men som du vil se i denne artikel, er der måder at fremprovokere denne reaktion på, hvis den ikke kommer af sig selv.

Hvad forårsager nysen?

Kvinde pudser næse

Det er muligt at fremprovokere et nys, når du føler trangen, og det ikke kommer af sig selv.

Der er flere elementer, der kan forårsage et nys. Generelt opstår det, når et eller andet fremmedlegeme trænger ind i næsen og forårsager irritation. Dette stimulerer trigeminusnerven, som sender et signal til hjernen, hvorefter lysten til at nyse opstår.

Et nys involverer mellemgulvet, bryst-, hals- og mavemusklerne. Det udløses normalt af en eller flere af følgende faktorer:

  • Allergier. Dette er en unormal reaktion fra immunsystemet og fremkaldes af pollen, støv, skimmelsvamp, skæl osv.
  • Influenza eller almindelig forkølelse. Influenza får slimhinden i halsen til at blive irriteret, og det fører til hyppig nysen.
  • Miljømæssige udløsende faktorer. Nogle gange reagerer folk på miljøelementer, uden at dette er relateret til en allergi. Udløsere omfatter støv, forurening, krydderier, tør luft osv.
  • Pludselig eksponering for solen. Tro det eller ej, men dette har genetiske årsager. I dette tilfælde reagerer man på sollys med et nys.
  • Tilbagefaldssyndrom. Afvænning fra visse stoffer kan forårsage tilstoppet næse og kan føre til mere nysen.
  • Kortikosteroider. Når disse lægemidler inhaleres, er det almindeligt, at de forårsager nysen.

8 mulige måder at fremprovokere et nys på

Når du har lyst til at nyse og det ikke lykkes, opstår en meget ubehagelig fornemmelse. Det er en irriterende prikkende fornemmelse, og der er et presserende ønske om at slippe af med den. Hvis dette er tilfældet, er der flere måder at fremprovokere et nys på.

Lad os tage et kig på det.

1. Vift med et lommetørklæde foran eller inde i næsen

For at gøre dette skal du blot rulle et lommetørklæde, så der dannes en spids. Før meget forsigtigt denne spids ind i indersiden af næseboret og bevæg den lidt rundt. Dette kan stimulere trigeminusnerven og forårsage et nys.

2. Snifning af visse stoffer

En anden effektiv måde at fremkalde et nys på er at lugte til duften af stærke stoffer. Nogle krydderier er ideelle til dette: Sort peber, spidskommen, cayennepeber, paprika eller koriander er nogle få af dem. Intense parfumer kan også virke.

Man bør dog ikke lugte til nogen af disse stoffer på tæt hold, men på sikker afstand.

Du vil måske også finde denne artikel interessant: Honning mod forkølelse

3. Træk et hår ud af øjenbrynene eller næsen

Selv om det kan virke irrelevant, er sandheden, at det at fjerne et øjenbrynshår kan fremprovokere et nys. Det skyldes, at der er nerveender i det område, som kan stimulere næsenerven. Nogle gange er det nok at fjerne bare ét hår, og nogle gange er det nødvendigt at gentage handlingen med et andet hår.

4. At kigge på et skarpt lys kan fremprovokere et nys

Hemmeligheden er at kigge mod stærkt lys, men pludseligt. For at gøre dette kan du opholde dig et mørkt sted eller dække dine øjne i et par minutter og derefter se direkte ind i et lys eller solen. Dette er effektivt hos op til en tredjedel af alle mennesker.

5. Indånding af kold luft kan fremprovokere et nys

Målet er at suge meget kold luft ind, og at gøre det dybt. Hvis det er koldt udenfor, skal du bare gå udenfor og tage en indånding af denne luft. Hvis ikke, kan du også åbne køleskabet og indånde den kolde luft fra det.

Det er også muligt at tage et varmt brusebad og derefter stikke hovedet ud og tage en indånding af luften for at gøre dette.

6. En massage eller gnidning af næsen

Mand masserer næse for at fremprovokere et nys

At kilde næseborene med et lommetørklæde kan udløse nysen.

Et andet alternativ til at fremkalde et nys er at massere ganen med tungen. Denne handling stimulerer trigeminusnerven og hjælper til at nyse. For at gøre dette skal du blot løfte spidsen af tungen, hvile den mod ganen og føre den så langt tilbage som muligt.

Du kan også massere næseryggen med fingrene. Der skal foretages en let nedadgående bevægelse, indtil der opstår en prikkende fornemmelse. Dette vil højst sandsynligt blive efterfulgt af et nys.

Vi tror, at du måske gerne vil læse: Hvad er næseslim, og hvad gør det?

7. Spis chokolade eller drik en lille smule kulsyreholdig drik

Selv om man ikke ved hvorfor, er sandheden, at mørk chokolade med en god koncentration af kakao kan fremprovokere et nys. Det er nok blot at spise et stykke. Dette virker dog bedst for folk, der sjældent spiser chokolade.

Kulsyreholdige eller brusende drikkevarer er også en god mulighed. Nogle gange udløser blot lugten af dem et nys. Andre gange er det nødvendigt at drikke lidt. Disse drikkevarer indeholder kuldioxid, og denne komponent øger lysten til at nyse.

8. Andre måder at fremprovokere et nys på

Der er andre måder at fremprovokere et nys på: At kilde din næse med en fjer. Virkningen er som regel øjeblikkelig. Du kan også kaste hovedet bagover, især når du er ved at skulle nyse.

Det virker også at tygge et tyggegummi, især mint. Hvis ingen af ovenstående virker, kan du prøve at komme næsen i en skål med varmt vand i et par sekunder. Vip derefter hovedet bagover. At lade som om, man skal nyse, forårsager også nogle gange et rigtigt nys.

Alle er forskellige, også når det gælder nysen

Når du nyser, er det bedste at gøre at dække din mund og næse med armen, hvis du ikke har et lommetørklæde ved hånden. Hvis en person dækker sin næse med hånden, er det bedst at vaske hænder med vand og sæbe bagefter.

Hver person er forskellig, så teknikkerne har forskellig grad af effektivitet. Nogle virker bedre end andre. Det bedste er at finde ud af, hvilken metode der er mest effektiv i hvert enkelt tilfælde.

Det kan interessere dig ...
Hvad sker der, når du undertrykker et nys?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvad sker der, når du undertrykker et nys?

Her er hvad der sker når du undertrykker et nys. Du er i et møde eller i metroen og du har virkelig brug for at nyse, men du ønsker ikke, at alle h...
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.