Sådan hjælper du din baby med at lære at sidde selv

At sidde selv er en af barnets store præstationer i det første leveår. Det har at gøre med evnen til at blive siddende uden hjælp. Lær alt om denne milepæl her.
Sådan hjælper du din baby med at lære at sidde selv

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

At sidde selv er et barns evne til at sidde op og blive siddende i denne stilling. At lære at sidde selv er ikke kun en stor bedrift, men også en grundlæggende milepæl for den normale udvikling.

Det er normalt, at babyer begynder at sidde op omkring tre måneders alderen. Når de opdager, at de kan gøre det, insisterer de ofte på at blive placeret i denne stilling. I begyndelsen lykkes det ofte ikke for barnet at støtte sin krop helt, men lidt efter lidt lykkes det altid.

Omkring seks måneders alderen er børn i stand til at sidde op selv uden forældrenes hjælp. De kan også holde hovedet oprejst, og hvis de falder og lægger sig ned, kan de selv vende tilbage til sin oprindelige stilling.

Hvad betyder det at sidde selv?

At lære at sidde selv indebærer at sidde af sig selv og at blive i denne stilling efter behag uden at have brug for hjælp. Dette sker normalt gradvist, så forældre bør ikke fremskynde det, men i stedet være tålmodige og lade det ske af sig selv.

Det er vigtigt at bemærke, at hvert barn udvikler denne evne forskelligt. Derfor er det ikke ualmindeligt, at selv om nogle børn er færdige med processen på seks måneder, er det ikke ualmindeligt, at andre er færdige med den på ni måneder. Dette er i høj grad påvirket af den stimulering, som barnet får.

Når det er sagt, er det ikke tilrådeligt at presse barnet til at lære at sidde selv: Dette bør ske naturligt. Selv om du kan hjælpe og opmuntre ham/hende, er det kontraproduktivt at tvinge ham/hende. I stedet er det en god idé at være opmærksom på barnets kropsholdning for at forebygge eventuelle afvigelser i hofter eller rygsøjle.

Processen begynder, når barnet lærer at løfte sit eget hoved lidt efter lidt. Dette gør, at babyens nakkemuskler bliver stærkere. Babyen kan derefter klare at sidde op med hjælp fra en voksen, men falder hurtigt ned. Efterhånden er han eller hun i stand til at lære at sidde selv.

Baby øver sig på at lære at sidde selv

Det tager normalt mellem 6 og 9 måneder at lære at sidde selv, afhængigt af den stimulering, barnet får.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Vigtigheden af at kravle for din babys udvikling

Tegn på, at en baby er klar til at lære at sidde selv

At lære at sidde selv er en vigtig milepæl i udviklingen, som sker spontant. Derfor er det vigtigt at holde øje med tegn på, at din baby er klar til at tage dette vigtige skridt.

Det første, du skal huske på, er, at din baby skal tage initiativet. Selvfølgelig vil hun eller han ikke forsøge at sætte sig op på én gang. Når din baby har fået kontrol over sit hoved, er det normalt, at babyen begynder at vende sig om på maven, når han eller hun ligger på ryggen.

Babyen vil også forsøge at sætte sig op i sin klapvogn. Herefter vil babyen forsøge at sætte sig op mere og mere insisterende. Det er bedst at støtte barnet med puder eller bløde overflader, når det lykkes. Det giver barnet mere støtte og tryghed.

Hvordan kan du hjælpe dit barn med at lære at sidde selv?

Et barn kan først sidde selv, når dets nakke- og rygmuskler er stærke nok. Forældre kan hjælpe med stimuli, der letter denne proces i styrkelse af musklerne.

Der er nogle anbefalede handlinger, som bør udføres forsigtigt og nænsomt. De er følgende:

 • Læg barnet på maven. Gør dette, hver gang barnet forsøger at vende sig om gentagne gange. Dette vil hjælpe med at styrke hans eller hendes muskler.
 • Aktiviteter på gulvet. Du kan brede et tæppe ud og lægge legetøj i nærheden. Babyen vil forsøge at gribe efter dem og dermed dreje rundt og styrke sine muskler.
 • Siddende aktiviteter. Dette består i at sætte barnet med puder og lægge legetøj i nærheden. Ligesom i det foregående tilfælde vil barnet forsøge at nå disse genstande, og denne øvelse vil gavne barnet meget.
 • Sidde på skødet. Barnet skal holdes på ryggen. Prøv derefter at give slip i et par sekunder. Babyen kan måske holde balancen lidt længere hver gang.

De udviklingsmæssige fordele ved at sidde selv

At sidde er en af de afgørende processer for udviklingen af barnets rygsøjle og kropsholdning. Det giver barnet mulighed for at indtage en stilling mod tyngdekraften, hvilket er en stor bedrift.

Desuden øger det barnets selvstændighed og giver ham eller hende mulighed for at få et andet perspektiv på verden omkring sig. I øvrigt vil det øge hans eller hendes nysgerrighed, og han eller hun vil begynde at udvikle sine balanceevner.

Andre fordele ved at sidde selv er følgende:

 • Det giver tryghed og komfort til barnet.
 • Det øger barnets synsfelt.
 • Det gør det lettere at række ud efter genstande, der er tæt på.
 • Det forbedrer barnets vejrtrækning.
 • Med en god kropsholdning er siddende arbejde med til at forebygge forandringer i knogler og muskler.
 • Det øger mulighederne for socialisering.
 • Det giver en god kropsopfattelse.
 • Det bidrager til at øge deres aktivitet og interaktion med omgivelserne.
 • Det fremmer motorisk udvikling.
Mor hjælper baby med at lære at sidde selv

At sidde spiller en meget vigtig rolle for styrkelsen af rygsøjlen og udviklingen af motoriske færdigheder.

Vi tror, at du måske også er interesseret i at læse dette: Pleje af babyhud: Ingredienser, der skal undgås i produkter

Nogle afsluttende anbefalinger

Hvis forældrene bemærker, at barnet ikke forsøger at vende sig om, endsige sætte sig op, er det en god idé at konsultere en børnelæge. Det samme gælder, hvis barnet er over ni måneder gammelt og stadig ikke sætter sig op. Barnet kan have brug for ekstra hjælp til at nå denne milepæl.

Desuden skal man være klar over, at et barns udvikling sker gradvist. Derfor er det ikke tilrådeligt at holde barnet siddende i lang tid i apparater, der begrænser barnets bevægelighed, selv når han eller hun er i stand til at sidde selv. Det er meget vigtigt at sørge for, at barnet indtager de rigtige stillinger.

Det kan interessere dig ...
Sådan kan du lære baby at sidde op
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan kan du lære baby at sidde op

Nogle babyer er hurtigere end andre til at lære ting, og de skal nok nå det hele. Du kan prøve at lære baby at sidde op ved at støtte dens udviklin...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Rachwani, Jaya et al. “Behavioral flexibility in learning to sit.” Developmental psychobiology vol. 59,8 (2017): 937-948. doi:10.1002/dev.21571
 • Kyvelidou A, Stuberg WA, Harbourne RT, Deffeyes JE, Blanke D, Stergiou N. Development of upper body coordination during sitting in typically developing infants. Pediatr Res. 2009;65(5):553-558. doi:10.1203/PDR.0b013e31819d9051
 • García, J. L., López, A. M. S., García, L. B., de Cabo, L. F., Benítez, I. V., & Cordero, M. J. A. (2017). Actividad física en el agua para mejorar la psicomotricidad de los bebés sanos. Protocolo del estudio Babyswimming. Journal of Negative and No Positive Results: JONNPR, 2(5), 186-193.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.