Vi viser dig hvordan du nemt kan gro løg derhjemme

Løg har brug for jord som er rig på næringsstoffer og gødning for at kunne gro godt. Det anbefales at lægge et godt lag kompost under, før de plantes, uanset om du planter dem i en potte eller i en have. Stop med at vande planterne 20 dage inden de høstes.
Vi viser dig hvordan du nemt kan gro løg derhjemme

Sidste ændring: 26 juli, 2022

Der er ingen tvivl om at løg er en madvare som vi ikke kan være foruden i vores køkken. De giver smag til vores mad og anvendes i utallige retter og opskrifter. De har også mange egenskaber, som er gode for vores helbred. Lær hvordan du kan gro løg derhjemme i den følgende artikel.

Tekniske data vedrørende det at gro løg derhjemme

 • Løg er en planteart der har været anvendt i århundreder. De er yderst alsidige og gode for vores kroppe. Du kan plante dem enten i haven eller i en potte, så længe du følger disse regler:
 • Plant dem direkte i jorden.
 • Plantesæsonerne er forår, sommer og vinter (ikke efterår).
 • Væksttiden for løg er fire måneder, fra plantning til høst.
 • Hvis du gerne vil plante dem i krukker, skal disse indeholde mindst 3 liter vand, eller have en minimums dybde på 20 centimeter.
 • Hvis du planter løg i haven, så skal afstanden imellem hver plante være 15 cm, og der skal imellem rækkerne være 40 cms afstand.
 • Angående jordtypen, så er det vigtigt at vide at løg har behov for jord som er rig på næringsstoffer og gødning så de kan udvikle sig ordentligt. De kan lide jord med tørv, silt og lidt sand. De kan ikke lide jord som er for sandet, eller som indeholder ler.
 • De elementer som løg tager fra jorden er kalium og fosfor men ikke nitrogen. Derfor er det tilrådeligt at ligge et godt lag kompost før plantning, uanset om der plantes i en krukke eller i haven.
 • Løg foretrækker steder der er fulde af sol, især i de uger hvor løgene formes.
Du kan nemt og hurtigt gro løg derhjemme

Løgets livscyklus:

Igennem deres livscyklus, har løg behov for utroligt lidt vand, med undtagelse af den periode hvor selve løget formes. Ca. 20 dage før høst, kan det anbefales at stoppe med vandingen.

 • Du kan høste løg når toppen af bladene bliver gule, snor sig, og falder af. Dette er når løget er modent. For at løfte løgene kan du anvende en gaffel så du undgår at beskadige huden og lade dem være halvt begravede i et par dage. Herefter skal du fjerne dem fra deres krukke eller haven og lade dem tørre i solen i to uger.
 • Det er nødvendigt at holde løgene helt fri fra ukrudt og undgå pludselige ændringer i fugtighed som kan beskadige dem.
 • Den ideelle temperatur for løg under væksten er imellem 15 og 25 graders celcius, og løg gror også fint med andre planter, såsom: jordbær, gulerødder, agurker og tomater. Det anbefales ikke at plante dem sammen med bælgplanter.

De tre plantesæsoner for løg er:

Ved sommerens afslutning
Hvis du planter løgene i rækker, så hold hver plante godt adskilt fra de andre. Hvis de plantes i krukker, så skal frøene strøs tilfældigt ud. Tildæk frøene med 1.5 cm kompost og tryk blidt ned.

 • Om vinteren
  Hvis vinteren er meget kold og snefuld, anbefales det først at gro små planter og efterlade dem i drivhuset, i en indendørs gårdhave eller inde i huset. På den måde vil du have små løg klar til at genplante til foråret. De placeres herefter i tør jord og på rækker som ca. er på størrelse med de små løg.
 • Om foråret
  Det anbefales at plante om foråret hvis den følgende sommer bliver våd og kold, eller hvis du ikke har noget sted at opbevare løgene. Separationen imellem hver plante bør være 10 cm og kun når de har nået en højde på 10 cm. Foråret er det bedste tidspunkt at plante små løg på i stedet for frø. Lav huller ved hver 15 cm på en række, dæk det til, og pres hårdt ned.
loeghvidloeg

Sådan kan du gro løg derhjemme i krukker

Hvis du ikke har pladsen derhjemme til at lave en have, kan du eksperimentere med at gro løg derhjemme i potter på balkonen, terrassen, eller i gårdhaven. Det er lettere end du tror. Det tager ikke en landmand at gro løg derhjemme! Du skal blot forberede jorden godt, forberede stedet og vælge krukkerne.

Det første du bør gøre er at få fat i noget god økologisk jord til at lægge i krukkerne. Du kan købe det fra en planteskole (hvis du gør det, så vælg den sorteste type da den indeholder mest gødning). Du bør aldrig anvende kunstgødning, for selvom det vil få planten til at gro hurtigere, så er også skadeligt for dit helbred. De fleste har deres egen køkkenhave, fordi de gerne vil spise sundere madvarer uden kemikalier.

Hvis jorden er tør, ”klumpet” eller har en meget lys farve, så kan du blande det med en gylle-beriget jord, som har en god mørk sort farve. Lad næringsstofferne arrangere sig i to uger inden du planter.

loeg1

Pottestørrelsen er vigtig:

Potterne bør være mindst 20 cm dybe og 30 cm bredde. Hvis du vil plante frø, bør du også efterlade 15 cm imellem hvert hul da de har behov for mere plads efterhånden som de gror. Hvis du anvender små løg, så er det bedst at forberede dem i forvejen og lægge dem i potten når de er 10 cm høje.

Under de første to måneder bør du vande dem hver anden dag og lade dem stå et sted med masser af sol. Du kan let gro dem efter fire måneder. Prøv at lægge mærke til dagligt hvordan planten gror, så du kan se hvad den har brug for. Du kan eksperimentere og blive en ekspert til sidst.

Er du klar til at gro løg derhjemme?

Det kan interessere dig ...
10 planter du nemt kan gro i din egen have
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
10 planter du nemt kan gro i din egen have

Du behøver ikke bekymre dig bare fordi du ikke har grønne fingre. Der findes mange planter du nemt kan gro i din egen have.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.