Sådan laver du aji rocoto og aji de pollería til peruvianske retter

Det er nemt og hurtigt at tilberede aji rocoto og aji de pollería for at forbedre smagen og konsistensen af retter. Lær, hvordan du laver disse traditionelle peruvianske saucer i denne artikel.
Sådan laver du aji rocoto og aji de pollería til peruvianske retter
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Aji rocoto og aji de pollería er to berømte peruvianske saucer, der bruges som tilbehør til forskellige retter. De forbedrer smagen af opskrifterne og giver en god mængde mikronæringsstoffer og plantekemikalier. I dagens artikel vil vi lære dig, hvordan du tilbereder begge disse to lækre saucer på en enkel måde.

Husk, at vi altid bør bruge saucer med måde i vores kost. Normalt har de en tendens til at øge måltidernes energiværdi, så regelmæssig indtagelse kan bringe vores energiindtag i ubalance og betyde flere kalorier. Som med enhver progressiv energiforøgelse kan dette medføre en progressiv stigning i kropsvægten.

Lad os med dette i baghovedet se på disse to saucer.

Aji rocoto

Der er flere måder at lave denne ret på. Nogle mennesker laver den af rå ingredienser, men andre foretrækker at sautere eller grille dem først.

Bemærk, at slutresultatet kan være lidt krydret. Det er dog ikke en dårlig ting. Faktisk tyder det på, at der findes et stof, capsaicin, som har flere sundhedsmæssige fordele. Blandt andet har det vist sig at fremme vægttab.

Ingredienserne til aji rocoto

Ingredienserne, du skal bruge til aji rocoto, er følgende:

 • 4 rocoto-peberfrugter
 • 1 løg
 • 4 saltkiks
 • 1,2 dl hvidgul fløjlsblomst
 • 2 fed hvidløg
 • 0,6 dl kondenseret mælk
 • Et par dråber citronsaft
 • 2,5 dl friskost
 • Ekstra jomfruolivenolie
 • 4 kogte kartofler
 • 4 salatblade
 • Salt og peber
Blomkål med sauce

Vi tror, du måske vil kunne lide at læse: En opskrift på traditionelt mexicansk majsbrød

Sådan laver du aji rocoto

 1. Skyl og rens rocoto-peberfrugterne indvendigt og udvendigt. Det er bedst at lægge dem under rindende vand, skære dem med en kniv og fjerne kernerne. Jo renere og mere fri for kerner de er, jo mindre stærke er de. Hvis du lader nogle af kernerne blive tilbage, kan saucen blive stærk.
 2. Skær løg, hvidgul fløjlsblomst og hvidløg i meget små firkanter.
 3. Kom olivenolie på en stegepande, og tilsæt først løget. Når løget bliver gennemsigtigt, tilsættes hvidløg, hvidgul fløjlsblomst og rocoto-peberfrugter. Bland det hele sammen, og lad det stege ved middelvarme i mindst tre minutter.
 4. Når kogningen er færdig, og blandingen er afkølet, kommes det hele i en blender sammen med de hakkede saltkiks. Blend ved gradvist at tilsætte den kondenserede mælk og citronsaft. På dette tidspunkt tilsættes salt og peber.
 5. Tilsæt herefter den smuldrede friskost og blend igen.
 6. Når det er færdigt, serveres saucen i en skål, salaten lægges ovenpå, og de kogte kartoffelskiver arrangeres rundt om på en tallerken for at dyppe dem i tilberedningen. Pynt det hele med et kogt æg og oliven.
 7. God fornøjelse!

Ají de pollería

Nedenstående kan du se, hvordan du tilbereder ají de pollería. Det er en sauce, der normalt serveres til grillet kylling. Det er en af de mest berømte retter i den peruvianske gastronomi. Den har en umiskendelig smag. Den er dog også en kilde til kalorier på grund af dens olieindhold.

Under alle omstændigheder giver den en række plantenæringsstoffer med antioxidant kapacitet, der kan hjælpe med at neutralisere dannelsen af frie radikaler. Denne effekt er afgørende for at forebygge aldringstegn, hvilket fremgår af forskning offentliggjort i tidsskriftet Kliniske interventioner i aldring.

Det er vigtigt at bemærke, at du altid bør bruge en olie af god kvalitet til tilberedning af denne slags sauce. I dette tilfælde er det bedst at vælge ekstra jomfruolivenolie. Denne olie indeholder en betydelig mængde omega 3-fedtsyrer, som har vist sig at være nødvendige for at kontrollere de inflammatoriske mekanismer i den menneskelige krop.

Vi ved, at du gerne vil læse: 3 sunde salatopskrifter med druer

Ingredienser til aji de pollería

For at tilberede en udsøgt aji de pollería skal du bruge følgende ingredienser:

 • 6 gule peberfrugter uden kerner, skåret i halve
 • Vand
 • 1/2 fed hvidløg
 • 1 teskefuld sennep
 • En teskefuld tørret oregano
 • Salt efter smag
 • 6 blade fra hvidgul fløjlsblomst
 • 1,2 dl mælk
 • 5 spiseskefulde olie
Salsa i skål

Fremgangsmåde

 1. Kom de seks gule peberfrugter i en gryde, og dæk dem med vand. Lad dem koge ved middelvarme i 15 minutter.
 2. Når tiden er gået, lader du peberfrugterne køle af og fjerner skindet.
 3. Kom peberfrugterne i en blender sammen med et halvt fed hvidløg, en teskefuld sennep, en teskefuld tørret oregano, salt, blade fra hvidgul fløjlsblomst, mælk og fire spiseskefulde olie.
 4. Når det hele er blendet, tilsættes endnu en spiseskefuld olie, og der blendes igen, indtil blandingen er tyk nok. Den skal have lidt konsistens for at kunne nydes fuldt ud. Husk, at hvis peberfrugterne ikke er renset ordentligt, kan resultatet blive meget krydret.
 5. Nyd din sauce!

Tilbered ají rocoto og ají de pollería derhjemme

Som du har set, er det nemt at tilberede ají rocoto og ají de pollería derhjemme til at ledsage mange retter, især kødopskrifter.

Begge peruvianske saucer vil tilføje et fremragende smagsindtryk og dermed forbedre de organoleptiske egenskaber i mange traditionelle opskrifter. Glem dog ikke, at det er afgørende at bruge kvalitetsingredienser til at tilberede dem.

Som det sidste er det nødvendigt at understrege, at det er nødvendigt at sikre, at du følger en række sunde vaner for at bevare et godt helbred. I den forbindelse er det nødvendigt at sikre, at du spiser en sund og afbalanceret kost.

Det er også vigtigt, at du dyrker regelmæssig motion og sikrer, at du får nok sollys. Ellers kan du komme til at lide af mangel på D-vitamin. Det er et meget vigtigt næringsstof til at kontrollere inflammation i kroppen.

Det kan interessere dig ...
Spansk omelet med spinat, chiafrø og spirulina
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Spansk omelet med spinat, chiafrø og spirulina

Morgenmad er meget vigtigt for at bevare din energi hele dagen. En omelet med spinat, chiafrø og spirulina er en perfekt måde at starte dagen på. • Varghese, S., Kubatka, P., Rodrigo, L., Gazdikova, K., Caprnda, M., Fedotova, J., Zulli, A., Kruzliak, P., & Büsselberg, D. (2017). Chili pepper as a body weight-loss food. International journal of food sciences and nutrition68(4), 392–401. https://doi.org/10.1080/09637486.2016.1258044
 • Liguori, I., Russo, G., Curcio, F., Bulli, G., Aran, L., Della-Morte, D., Gargiulo, G., Testa, G., Cacciatore, F., Bonaduce, D., & Abete, P. (2018). Oxidative stress, aging, and diseases. Clinical interventions in aging13, 757–772. https://doi.org/10.2147/CIA.S158513
 • Ishihara, T., Yoshida, M., & Arita, M. (2019). Omega-3 fatty acid-derived mediators that control inflammation and tissue homeostasis. International immunology31(9), 559–567. https://doi.org/10.1093/intimm/dxz001

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.