Marokkansk brød: En trin-for-trin opskrift

Te med mynte, dadler, couscous med kylling eller marokkansk brød med honning er alt, hvad du behøver for at få et kulinarisk marokkansk eventyr. Lær, hvordan du laver marokkansk brød i denne artikel!
Marokkansk brød: En trin-for-trin opskrift
Anna Vilarrasa

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Anna Vilarrasa.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Marokkansk brød har en meget karakteristisk oval, flad og tynd form. Smagen og aromaen er lækker og let genkendelig i alle hjørner af landet.

Er du nysgerrig efter at opdage det? Så opfordrer vi dig til at tilberede en af disse opskrifter!

Batbout: Det traditionelle marokkanske brød

En af de vigtigste fødevarer i marokkanernes dagligdag er brød. Mange laver det dagligt derhjemme til hele familien, og det er normalt til stede ved hvert måltid.

Og selv om hver region har sin typiske version, er batbout en af de mest allestedsnærværende. Det er også kendt under navnet matlouh og er almindeligt i andre Maghreb-lande, f.eks. i Tunesien og Algeriet.

Når det er lille i størrelse, ligner det meget pitabrød eller engelske scones. Derfor er de perfekte, når du vil fylde dem, lave forskellige sandwiches eller smelte smør på toppen.

Opskriften er enkel, og ingredienserne er almindelige i køkkenet: Mel, olie, gær, vand og salt. Den karakteristiske detalje er semuljen, som også giver den en umiskendelig konsistens og smag.

For at tilberede den behøver du ikke engang at tænde for ovnen, da den typisk tilberedes i en stegepande eller på en meget varm bradepande.

Opskrift på marokkansk brød

Med denne opskrift får du et meget luftigt og blødt brød, som du kan bruge både som tilbehør til måltider og til at tilberede sandwiches og toastbrød.

Ingredienser til ca. 12 portioner

 • 140 gram mel
 • 2,4 dl meget fin semulje
 • 2 spiseskefulde smør
 • 1 teskefuld salt og 1 teskefuld sukker
 • Vand
 • 1/2 teskefuld tørgær. Du kan erstatte det med 20 gram frisk gær.
Majsmel

Fremgangsmåde

 1. Til at begynde med blander du gæren med sukker og lidt varmt vand i en skål. Rør godt rundt og lad det stå i 5 til 7 minutter, indtil boblerne kommer frem.
 2. Derefter skal du forberede dejen. Du kan gøre dette i hånden eller med en røremaskine, hvis du har en. I begge tilfælde skal du følge den samme rækkefølge med de forskellige ingredienser.
 3. Kom gryn, mel, smør, salt og gærblanding i en skål. Tilsæt vand lidt efter lidt, mens du arbejder, så alt bliver godt integreret. Det tager normalt ca. 15 minutter minimum.
 4. Når den er tilberedt, tages den ud af skålen og lægges på køkkenbordet. Dæk med et klæde og lad den stå 10 minutter.
 5. Efter denne tid deles den i fire mere eller mindre lige store portioner, og hver enkelt portion formes til kugler. I dette trin er det meget nyttigt at drysse lidt mel på toppen af dejen for at forhindre, at den klæber til hænderne, når du arbejder.
 6. Formen på dette brød skal være en fladtrykt cirkel. For at opnå den skal du flade kuglerne ud med hænderne og lægge dem på en bageplade beklædt med bagepapir.
 7. Dæk dem til med et rent viskestykke og lad det hvile i 45 minutter, så det hæver lidt mere.
 8. Tænd ovnen på 250 grader med over- og undervarme. Når den er varm, sættes det marokkanske brød ind. Lad det bage, indtil overfladen er gyldenbrun.

En anden mulighed for at bage det marokkanske brød er i en stegepande eller på en bradepande. Den skal være meget varm, før du lægger brødet på den. Det placeres ved middelvarme, og du skal vende brødene tre eller fire gange, når dejen begynder at hæve.

Marokkansk brød fyldt med peberfrugter og gulerødder

En perfekt tilberedning til frokost eller aftensmad med brød, der minder meget om en empanada. Hvis du ledsager det med en te, spiser du det på samme måde, som det serveres i Marokko.

Ingredienser til at lave dejen

 • 500 gram mel
 • 380 milliliter vand
 • 100 gram fin semulje
 • 1 spiseskefuld gær til at lave brød
 • 3 spiseskefulde ekstra jomfruolivenolie
 • 1 teskefuld salt

Til fyldet

 • 1 løg
 • 5 gulerødder
 • 1 courgette
 • 1/2 teskefuld gurkemejepulver
 • 2 spiseskefulde persille
 • 1 fed hvidløg
 • 1/2 teskefuld peber
 • 1 rød og 1 grøn peberfrugt
 • Paprika efter smag
 • 1/2 teskefuld pulveriseret ingefær
 • Ost
 • 1/2 teskefuld stærk paprika

Fremgangsmåde

 1. Til at begynde med skal du forberede alle grøntsagerne. Vask, skræl og skær løg og peberfrugter i små stykker. Vask, skræl og riv courgetter og gulerødder.
 2. Steg løg og peberfrugter på en pande med olivenolie. Tilsæt derefter det skrællede hvidløgsfed, persille, hakket kød, krydderier og de revne grøntsager. Dæk til, og lad farsen stå på komfuret, indtil den er gennemstegt.
 3. I en skål tilsættes mel, gryn, salt, gær og olie. Ælt det hele godt sammen med vand. Dæk den til med et klæde og lad den hvile, indtil den fordobles i størrelse.
 4. Del dejen i fire lige store dele, og rul den ud med en kagerulle til tynde cirkler. Læg dem i en form. Tilsæt halvdelen af fyldet og dæk med en anden del af den udrullede dej.
 5. Prik med en tandstik og sæt den i en varm ovn ved 180 grader. Bag i 25 til 40 minutter.
 6. Fyld de resterende to cirkler med samme fremgangsmåde. Læg dem på en bradepande, drys med ost, og lad det varme op, indtil osten smelter.
Marokkansk brød
Der er en traditionel form for marokkansk brød, men du kan forme det efter din smag eller dine behov i øjeblikket.

Hvad du ellers skal huske på, når du laver og smager marokkansk brød

Brød er en basisfødevare i middelhavskosten, selv om den falske tro og myter om, at det er fedende, måske har reduceret dets tilstedeværelse på mange borde.

Det har dog en plads i et afbalanceret og varieret kostmønster, for når det er af høj kvalitet, er det et sundt produkt. Desuden giver fuldkornsbrød fibre, lidt protein og B-vitaminer.

Så en af de bedste måder til at kontrollere de ingredienser, der tilsættes, og udarbejdelsesprocessen er at tilberede dem hjemme. Det gælder ikke kun de mest almindelige brødtyper, men også nogle, der er typiske for andre lande, f.eks. brød fra Marokko.

Den typiske form på batbout er flad og rund. På den anden side kan de laves større eller mindre alt efter, hvad de skal bruges til, og efter den enkelte persons præferencer. Hvis de er lidt tykkere, er de perfekte til fyld.

Hvis du ikke har meget tid, og du ønsker at udnytte timerne i køkkenet godt, er der mulighed for at tilberede en større mængde og fryse den ned. Når det er tid til at spise brødet, skal du blot tø det op og varme det lidt for at give det sin konsistens tilbage.

Til at spise er den perfekt med ost, smør, syltetøj eller lidt honning. Hvis du foretrækker at smage den fyldte version, byder den også på andre muligheder, f.eks. ved at tilsætte tun, oliven, hårdkogt æg eller kylling.

Vores sidste anbefaling er dog at bruge den på den mest typiske måde. Takket være sin konsistens er det perfekt tilbehør til alle slags retter: Fra couscous til lammegryde eller salat.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Mazouz M. Un viaje gastronómico por el norte de África. Editorial Intermón. 2001.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.