Sødestoffer og hjertesygdomme: Er de forbundet?

Nogle nyere undersøgelser forbinder forbruget af sødestoffer med en øget risiko for hjertesygdomme. Hvorfor sker dette? Vi tager et kig på det i denne artikel.
Sødestoffer og hjertesygdomme: Er de forbundet?
Maria Patricia Pinero Corredor

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Maria Patricia Pinero Corredor.

Sidste ændring: 08 november, 2022

I de seneste år har sødestoffer været til stor diskussion på grund af den mulige sammenhæng mellem sødestoffer og hjertesygdomme. Disse stoffer er stoffer, der giver mad og drikkevarer en sød smag. Og selv om det bedst kendte er sukker eller sukrose, findes der kunstige versioner med samme formål.

Ulempen er, at det er blevet fastslået, at deres regelmæssige indtagelse ikke er så sikker som tidligere antaget. Lige nu, når vi taler om sundhed, er forslaget at begrænse deres tilstedeværelse i din kost så meget som muligt. Lad os se på, hvad videnskaben siger om deres forbindelse med hjertesundhed, og hvordan man kan reducere deres forbrug.

Hvad er sødestoffer, og hvordan klassificeres de?

Sødestoffer er stoffer, der giver produkter en sød smag, idet man som referencestandard tager den sødme, som sukker giver. De kan være syntetiske eller naturlige. Desuden findes der nærende og ikke-nærende sødestoffer. Sidstnævnte giver kun få eller ingen kalorier, mens typerne med næringsstoffer indeholder kalorier.

Naturlige sødestoffer

 • Sukrose eller rørsukker.
 • Honning.
 • Kokossukker.
 • Fruktose.
 • Glukose.
 • Sorbitol.
 • Maltose.
 • Stevia.
 • Dadler.
 • Munkfrugt.

Syntetiske eller kunstige sødestoffer

 • Aspartam.
 • Sukralose.
 • Saccharin.
 • Neotam.
 • Acesulfam.
 • Advantam.

Selv om denne klassifikation findes, henviser udtrykket “sødestoffer” normalt til kunstige produkter. Selv om deres formål er at reducere risikoen for sundhedsproblemer, der er forbundet med et overdrevent forbrug af sukker eller sukrose – f.eks. fedme eller tendens til karies – har deres regelmæssige tilstedeværelse i kosten været en kilde til kontroverser.

Sødestoffer på en træske

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Lær, hvordan sukker kan påvirke hjertet

Sødestoffer og hjertesygdomme: Har de nogen effekt på vores helbred?

I årevis er der blevet gennemført undersøgelser af forskellige sødestoffer for at få viden om deres indvirkning på vores helbred. Food and Drug Administration (FDA) erklærede, at de fleste stoffer af denne type er sikre.

Faktisk blev det efter flere undersøgelser fastslået, at deres toksicitet og forekomsten af forskellige sygdomme, der er forbundet med deres brug, er relativt lav. Derfor er de blevet godkendt til markedsføring.

Nye rapporter taler imidlertid om en mulig forbindelse mellem brugen af sødestoffer og en øget risiko for hjertesygdomme. I en undersøgelse, der blev offentliggjort i 2022 i tidsskriftet BMJ, fandt forskerne ud af, at regelmæssig indtagelse af disse stoffer faktisk øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme.

Undersøgelsen, der blev gennemført i Frankrig med 103.388 frivillige, hvoraf 79,8 % var kvinder, vurderede kost og forbrug af kunstige sødestoffer. De analyserede resultaterne med kostregistre samt de industriprodukter, som hver enkelt indtog.

Det gennemsnitlige indtag af kunstige sødestoffer i en gruppe var ca. 78 milligram pr. dag. Der var andre med et lavt indtag på omkring 8 milligram pr. dag. Der var også en gruppe af personer, der ikke indtog disse stoffer.

Undersøgelsen om forbindelsen mellem sødestoffer og hjertesygdomme

Det viste sig, at det samlede indtag af kunstige sødestoffer var forbundet med en øget risiko for hjerte-kar-sygdomme, da der var 1.502 hændelser. Faktisk var de mere forbundet med risikoen for cerebrovaskulær sygdom med 777 hændelser.

Indtagelse af aspartam var forbundet med en øget risiko for cerebrovaskulære hændelser. Desuden var acesulfamkalium og sukralose forbundet med en øget risiko for koronar hjertesygdom.

Undersøgelsen var en observationsundersøgelse, så det var ikke muligt at fastslå årsagssammenhængen. Forskerne tog dog højde for varianter som f.eks. andre livsstilsfaktorer, der kan medføre en stigning i risikoen for hjertesygdomme.

Ud fra dette synspunkt hævder de, at der – selv med disse justeringer – stadig var et signal om en stigning forbundet med brugen af sødestoffer. Andre forskere, der har analyseret det samme fænomen, har deres hypoteser i denne henseende.

Mulige årsager til sammenhængen mellem sødestoffer og hjertesygdomme

I en anden undersøgelse, der analyserede risiciene ved forbruget af sødestoffer, anføres det, at dets mulige forbindelse med hjerte-kar-sygdomme skyldes, at fødevarer, der indeholder sødestoffer, fører til vægtøgning. Således bliver overvægt og fedme de udløsende faktorer.

Denne undersøgelse blev dog kun foretaget på drikkevarer med tilsatte sødestoffer.

Analysen konkluderede også, at et overdrevent forbrug af sødestoffer kun har en forbindelse med en højere forekomst af slagtilfælde blandt overvægtige personer. Alligevel blev det også konstateret, at dødeligheden af alle årsager steg blandt hyppige forbrugere med normal vægt.

Ud over ovenstående gælder hypotesen om, at forbruget af kunstige sødestoffer forårsager trang og sukkerafhængighed fortsat. Til gengæld har det en indvirkning på appetitstimulering og vægtøgning, som har en tæt forbindelse til hjertesygdomme.

Sådan begrænser du dit forbrug af kunstige sødestoffer

Kunstige sødestoffer anvendes i vid udstrækning i fødevareindustrien. De bruges ikke blot for at erstatte sukker, men fordi nogle er sødere end sukrose. Forarbejdede fødevarer, der indeholder det, er som følger:

 • Læskedrikke.
 • Pulverblandinger til drikkevarer.
 • Slik i almindelighed.
 • Konserves.
 • Syltetøj og gelé.
 • Mejeriprodukter.
 • Desserter, bagværk og konfekturevarer.

For at begrænse dit forbrug af kunstige sødestoffer bør du læse etiketterne på de nævnte fødevarer omhyggeligt. Forbruget af de tre sødestoffer, der giver anledning til særlig bekymring: Acesulfamkalium, sukralose og aspartam, bør reguleres. Siden 2018 har FDA imidlertid angivet deres anbefalede indtag for disse tre sødestoffer.

 • Acesulfam: Begrænset til 15 milligram
 • Sukralose: 5 milligram
 • Aspartam: 50 milligram

På baggrund af ny forskning bør forbruget af disse stoffer overvåges.

En mand tilsætter sødestoffer til sin te

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Muscovadosukker: Alt, hvad du ikke vidste om det

Brug andre typer sødemidler

Der findes andre typer naturlige sødemidler, som er sikre for sundheden – for eksempel munkfrugt, honning, stevia og kokossukker. FDA har endnu ikke fastsat en grænse for forbruget af munkfrugt. For stevia er det sikre indtag 4 milligram.

Afhængigt af tilberedningstypen kan den naturlige sødme i mange fødevarer også bruges til at undgå brug af sødemidler og sukker. Selv om undersøgelser stadig er i gang, er disse resultater grund nok til at forsøge at begrænse indtaget.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Sharma A, Amarnath S, Thulasimani M, Ramaswamy S. Artificial sweeteners as a sugar substitute: Are they really safe? Indian J Pharmacol. 2016 May-Jun;48(3):237-40. doi: 10.4103/0253-7613.182888. PMID: 27298490; PMCID: PMC4899993.
 • Saraiva A, Carrascosa C, Raheem D, Ramos F, Raposo A. Natural Sweeteners: The Relevance of Food Naturalness for Consumers, Food Security Aspects, Sustainability and Health Impacts. Int J Environ Res Public Health. 2020 Aug 28;17(17):6285. doi: 10.3390/ijerph17176285. PMID: 32872325; PMCID: PMC7504156.
 • Charlotte Debras y col. Artificial sweeteners and risk of cardiovascular diseases: results from the prospective NutriNet-Santé cohort. BMJ 2022378 doi: https://doi.org/10.1136/bmj-2022-071204 (Published 07 September 2022)
 • Hannah E. Gardener y col. Artificial sweeteners, real risks. Stroke. Author manuscript; available in PMC 2020 Mar 1. doi: 10.1161/STROKEAHA.119.024456
 • Mark A. Pereira.  Sugar-Sweetened and Artificially-Sweetened Beverages in Relation to Obesity Risk. Adv Nutr. 2014 Nov; 5(6): 797–808. Published online 2014 Nov 3. doi: 10.3945/an.114.007062
 • FDA. Additional Information about High-Intensity Sweeteners Permitted for Use in Food in the United States. https://www.fda.gov/food/food-additives-petitions/additional-information-about-high-intensity-sweeteners-permitted-use-food-united-states

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.