10 stimulerende øvelser og aktiviteter for demente

Der findes nogle gode stimulerende aktiviteter for demente. Overordnet set er nøglen at nyde en sund livsstil og holde sig aktiv.
10 stimulerende øvelser og aktiviteter for demente
Maria Fatima Seppi Vinuales

Skrevet og kontrolleret af psykolog Maria Fatima Seppi Vinuales.

Sidste ændring: 31 maj, 2023

Demens er kendetegnet ved et gradvist tab af kognitive evner, som f.eks. hukommelse, forståelse, tænkning og beregning. Nogle stimulerende aktiviteter for demente kan hjælpe i behandlingen af demens, selvom der ikke er nogen definitiv kur.

Selvom det kan være meget invaliderende for dem, der lider af det, er det også en mulighed for at forbedre din generelle livskvalitet og endda underholde dig selv at forsinke dens udvikling. Lad os se nærmere på det.

Hvordan påvirker demens en person?

Demens er relateret til kognitiv svækkelse og det gradvise tab af visse evner, der er knyttet til hukommelse, sprog og tænkning. Men det påvirker også personens humør, følelse af værd og selvværd.

Derfor kan vi ikke ignorere alle de subjektive og følelsesmæssige komponenter, der er til stede i sygdommen. Til gengæld har individuelle karakteristika såvel som konteksten også indflydelse på den måde, hvorpå lidelsen udtrykkes og opleves.

Vi tror, at du også vil være interesseret i at læse dette: De 3 typer af sensorisk hukommelse

Stimulerende øvelser og aktiviteter for demente

Visse aktiviteter anbefales, når det gælder om at passe på sin hjerne og sit generelle helbred, når man har demens. Her er de:

1. Brug lidt tid på at læse hver dag: Sunde aktiviteter for demente

Også selv om det kun er et par minutter. Hvis personen bliver meget træt af at læse eller har svært ved at se, findes der lydformater, både når det gælder nyheder fra pressen og bøger, og endda velkendte podcasts. Nøglen er at fremme koncentration, opmærksomhed og hukommelse.

Kvinde med en bog
Læsning er hjernestimulerende i mange henseender. Det anbefales altid i alle aldre.

2. Spil og lege

Sudoku, ordsøgning eller krydsord er for eksempel rigtig gode. For at træne hjernen kan du variere sværhedsgraden og udføre aktiviteterne alene eller sammen med andre.

For folk, der har digitale færdigheder, findes der også samarbejdsbaserede onlinespil. De giver dig mulighed for at interagere og endda konkurrere med andre.

3. Udfyld aktivitetshæfter

I forbindelse med det foregående punkt er det også muligt at bruge kognitive stimuleringshæfter med fokus på at styrke forskellige færdigheder. De indeholder bl.a. tænke- og hukommelsesøvelser som “skriv 5 rengøringselementer” og “nævn, hvad klokken er”. De kan være ret sjove og udfordrende.

4. Tal om minder

Du kan vise personen en række fotografier og bede ham/hende om at fortælle om situationen, hvad han/hun lavede, og hvor han/hun var. I en variant uden fotografier kan man bede personen om at fortælle om sine bedste minde som teenager, hvad han/hun lavede med sine venner, og hvordan livet var på det tidspunkt.

På samme måde er hukommelsesbrætspil også meget nyttige. Ligeledes er dem, der består i at tilføje et ord til det, partneren siger, gode.

5. Syng: Gode aktiviteter for demente

Det er meget gavnligt at synge, da det ikke kun handler om at vælge en sang blandt flere, vi kender, og nyde musikken, men også om at kunne huske, hvad teksten siger.

6. Flyt rundt på nogle genstande, og få personen til at finde dem

Hvis den ældre ikke har bevægelsesvanskeligheder, kan vi foreslå, at man hver uge skifter nogle hverdagsgenstande ud. Hvis han/hun for eksempel bruger en hårbørste, så lad den ligge i skabet i soveværelset en uge og på badeværelset en anden uge.

Det er vigtigt at være enige om dette på forhånd.

7. Deltage i foredrag, konferencer, kultur- og fritidsarrangementer

At lytte til andre mennesker og være enig eller uenig i deres holdninger er også en måde at holde sig aktiv på. Der er flere kulturelle dagsordener i kommunerne, som man kan tjekke.

8. Bland fritidsaktiviteter med en sund rutine

Det handler ikke om, at personen skal opleve, at han “leger” eller træner sin hukommelse dagen lang. Vi skal også give ham/hende mulighed for at føle sig nyttig.

Så vi kan for eksempel bede om hjælp til at dække bord, udregne de regninger, der skal betales, eller lave indkøbslisten. Det er enkle, men nødvendige opgaver.

Kunne du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Solnedgangssyndrom hos ældre mennesker: Hvordan kan det behandles?

9. Hav et kæledyr

Hvis demenssygdommen ikke er fremskreden, kan det være en stor hjælp at tage sig af et kæledyr. Desuden fungerer dyret som en værdifuld ledsager.

Kat leger med legetøj
Kæledyr har terapeutiske funktioner på flere måder. For en ældre voksen kan de tilbyde selskab og opmuntring.

10. Afsæt tid til fysisk træning hver dag

Det skal være i overensstemmelse med dine evner uden at indebære nogen risiko. Det kan være enkle aktiviteter som at gå tre omgange fra et rum til et andet eller danse til en hel sang.

Aktiviteter for demente: Hjælp må aldrig være en del af problemet

Ud over listen over foreslåede aktiviteter for demente er det vigtigt at huske på, at dette ikke er en tjekliste, som du skal følge. Tværtimod skal du tilpasse dem til den person, der har brug for dem, og anerkende, hvem vi har foran os.

Nogle gange fører vores manglende evne til at acceptere, at vores kære bliver ældre, til, at vi kræver og presser dem. Så udsætter vi dem for frustration og stress over at skulle udføre øvelserne, selv om de er trætte eller ikke har lyst.

Så hvordan kan vi tilpasse os og finde balancen? Vi kan foreslå forskellige aktiviteter for demente, men med korte intervaller, så vi ikke udmatter dem eller forlænger presset.

På den anden side anbefales det at udføre én aktivitet ad gangen og altid undgå overstimulering. Vi skal også være tålmodige og respektere den tid, det tager dem at gennemføre en aktivitet.

Hvis vi er plejepersonale, skal vi lære at håndtere vores egne følelser og bekymringer. Vi skal inddrage personen i valget af, hvad han/hun ønsker at lave, fremme en proaktiv rolle og respektere hans/hendes rettigheder og ønsker.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


    • Nascimento, C.M.C., Varela, S., Ayan, C., & Cancela, J.M.. (2016). Efectos del ejercicio físico y pautas básicas para su prescripción en la enfermedad de Alzheimer. Revista Andaluza de Medicina del Deporte, 9(1), 32-40. https://dx.doi.org/10.1016/j.ramd.2015.02.003
    • Ayala San Martín, Lorena Soledad. (2020). Promoción y prevención del deterioro cognitivo y demencias en personas mayores. Ene, 14(3), e14304. Epub 05 de abril de 2021. Recuperado en 28 de septiembre de 2022, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1988-348X2020000300004&lng=es&tlng=es.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.