Hvad er de sundhedsmæssige virkninger af støjforurening?

Støj har meget skadelige virkninger på menneskers sundhed. Stress, hjernebetændelse, søvnløshed og høretab er de mest almindelige. Men hvad kan vi gøre for at mindske støjens indvirkning på vores helbred? Få mere at vide her.
Hvad er de sundhedsmæssige virkninger af støjforurening?

Sidste ændring: 26 juli, 2022

Observatoriet for sundhed og miljø i Andalusien (OSMAN) oplyser, at den vigtigste støjkilde er trafikken. Hornene, motorerne og selve hjulene, der ruller på vejene. Men påvirker denne støjforurening vores helbred?

Svaret er ja. Fra metaboliske ændringer i de celler, der er ansvarlige for at modtage den akustiske stimulus, til psykologiske komplikationer på grund af det ubehag, som den kraftige og vedvarende lyd forårsager på vores humør, påvirker støj os ganske meget.

Faktisk er det sikkert sket for dig, hvis du bor i en by. Der er tidspunkter, hvor du ønsker, at alting bare skal stoppe og være stille et øjeblik. Støjens indvirkning på helbredet er ubestridelig. Og selv om støj er en form for forurening, som kun få rapporterer og måler, er det stadig forurening med alt, hvad det indebærer.

Lad os se på nogle af de måder, hvorpå denne form for forurening kan påvirke vores helbred.

Tidligt høretab

Den Nationale sundhedsinstitutter i USA gør det klart, at hyppig eksponering for visse decibel ender med ødelæggelse af flere celler, der er ansvarlige for hørelsen. Disse celler bliver ofte overstimuleret i en sådan grad, at deres stofskifte ændres. Resultatet er en mangel på deres evne til at omsætte signaler.

De strukturer, der er mest beskadiget af ekstern støj, er dem, der registrerer højfrekvente lyde. Faktisk mister mennesker med høretab ofte tidligere deres hørelse for disse toner.

Højfrekvente toner er dem, som vi udsender i en samtale. Derfor kan vi sige, at en af støjens virkninger på sundheden er afbrydelsen af kommunikationen med andre mennesker. Dette skyldes ikke kun lydkildens høje lydstyrke, men også at vi mister denne type hørelse før tid.

Det værste af disse data er, at disse celler, der ændrer deres stofskifte, faktisk kan dø. Hvis de dør, kan de ikke regenereres. Det betyder, at denne type høretab kan betragtes som permanent.

Kvinde oplever høretab som følge af støjforurening

Ifølge forskningen ser det ud til, at den moderne støjforurening fremskynder høretabet.

Støj og stress

Det er næppe nogen nyhed for nogen, at støj stresser os. De vedvarende irriterende lyde gør os rastløse, gør os i dårligt humør og forhindrer os i at koncentrere os om aktiviteter, der kræver en mental indsats.

Blandt støjens virkninger på helbredet bør vi ikke glemme hjernebetændelse. Ifølge forskning fra 2016 er der tilfælde af hørenedsættelse, der kan være forbundet med kronisk inflammation i de nervebaner, der transporterer lydinformation fra øret til hjernen.

Denne hjernebetændelse har en direkte indvirkning på kognitive evner og humør. Det er trods alt normalt at føle sig irritabel eller nervøs efter at have været udsat for en kilde med høje decibelværdier i en stor del af dagen.

Støjforurening påvirker søvnen

Det stopper dog ikke her. Støj påvirker også vores søvn. Og hvis vi sover dårligt, bliver vi endnu mere stressede.

Støj kan faktisk ændre søvnens REM-fase (rapid eye movement). Denne fase er afgørende for, at mennesker kan fastholde minder, hente viden fra dagen og behandle oplysninger, der er indsamlet i vågen tilstand. En mangel på denne hvilefase udløser hukommelsesproblemer, indlæringsforstyrrelser, hovedpine og prædisponerer endda for fedme.

Det er klart, at støj har en stærk indvirkning på den mentale sundhed. Og derfra går det videre til konkrete neurologiske virkninger. Undersøgelser har f.eks. vist, at støj har en skadelig virkning på arbejdspladsen.

Kontorer med meget baggrundsstøj medfører lavere produktivitet hos deres ansatte, som hurtigere mister koncentrationen og har sværere ved at huske deres opgaver end på stille arbejdspladser.

Hvis vi så lægger dårlige arbejdspræstationer sammen med utilstrækkelig hvile og irritabilitet (som vi ofte ikke engang kender årsagen til), er det logisk, at vi begynder at føle os stressede. Derefter øger stress vores risiko for at lide af stressinducerede sygdomme som f.eks. hjerte-kar-sygdomme, så den fysiske krop lider sammen med sindet.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse: Fordele og ulemper ved at løbe og lytte til musik

Støjforurening: Dets indvirkning på børns sundhed

Børn er ikke immune over for virkningerne af støj. De lider også under støjforurening og kan opleve fysiske og mentale konsekvenser ligesom voksne.

Det er vigtigt for børn at regulere lydintensiteten i skoler, fritidsaktiviteter, i hjemmet og ved brug af hovedtelefoner med elektroniske apparater. Ingen vækstfase er undtaget fra problemet, som forskere i Indien har fundet ud af.

Høretab i en tidlig alder, selv i et lille omfang, kan forstyrre børns uddannelsesmæssige udvikling. Små børn kan gå fra klasse til klasse i folkeskolen uden at bemærke, at de hører mindre godt og går glip af nogle forklaringer.

Dette vil også gøre dem mindre i stand til at koncentrere sig. De vil måske også være mindre i stand til at kommunikere med deres jævnaldrende og voksne.

Den næste virkning er adfærdsforstyrrelser. Mange elever er ude af stand til at blive siddende på deres pladser i klassen eller udføre opgaver, fordi de ikke klart kan forstå, hvad der foregår.

En person holder sig for ørerne

Støj irriterer os af neurologiske og psykologiske årsager. Vores koncentration og vores forhold til andre påvirkes.

Du vil måske også finde denne artikel interessant: Fordele ved stilhed som terapi

Hvad kan vi gøre for at beskytte os mod virkningerne af støjforurening?

Nogle enkle foranstaltninger kan hjælpe os med at lide mindre under støjens sundhedsvirkninger. Vi kan ikke helt fjerne eksponeringen, da visse faktorer ligger uden for vores kontrol. Men måske kan disse forslag fjerne noget af stressen og bevare vores hørelse:

  • Skru ned for lyden: Hvis vi ikke skruer ned for lydstyrken på de apparater, vi bruger dagligt, er der ingen måde at modvirke støjen på. Dette gælder for store højttalere, mobiltelefoner og hovedtelefoner.
  • Sluk for høje apparater: Der er visse husholdningsapparater, der larmer meget, og som vi bruger dagligt. Selv om vi f.eks. ikke kan slukke for køleskabet, kan vi slukke airconditionen fra tid til anden eller undgå at tænde for den, hvis der er andre metoder til at køle os ned. Her kan vi også tilføje vigtigheden af at udskifte ældre produkter, der larmer for meget på grund af slitage (hvis det er en mulighed for dit budget).
  • Brug høreværn: Ørebeskyttere er indiceret til visse arbejdsopgaver. Det er dog også muligt at bære dem inde i hjemmet, hvis du bor i en lejlighed med vinduer ud mod gaden.
  • Skab et støjsikkert miljø: Der findes boligændringer, der er designet til at reducere indtrængningen af støj i huset. Nogle er dyre, men andre er ikke så dyre. Her er det værd at nævne dobbeltglas, støjdæmpende tæpper, akustikisolering og lydabsorberende væglamper.

Pas på din hørelse og dit velvære

I sig selv er det ikke så meget metoden, der betyder noget, som det handler om at tage hensyn til din hørelse og dit mentale helbred, når du foretager ændringerne. Uanset om det er derhjemme, på arbejdet eller i skolen, er det for det meste et spørgsmål om beslutninger, der kan træffes for at begynde at passe på støjforurening i dag.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Jariwala, Hiral J., et al. “Noise pollution & human health: a review.” Noise and Air Pollutions: Challenges and Opportunities, Ahmedabad: LD College of Eng (2017).
  • Clark, Charlotte, Clare Crumpler, and Hilary Notley. “Evidence for environmental noise effects on health for the United Kingdom policy context: a systematic review of the effects of environmental noise on mental health, wellbeing, quality of life, cancer, dementia, birth, reproductive outcomes, and cognition.” International journal of environmental research and public health 17.2 (2020): 393.
  • Fritze, Thomas, et al. “Hearing impairment affects dementia incidence. An analysis based on longitudinal health claims data in Germany.” PLoS One 11.7 (2016): e0156876.
  • Jahncke, Helena, et al. “Open-plan office noise: Cognitive performance and restoration.” Journal of Environmental Psychology 31.4 (2011): 373-382.
  • Gupta, Alok, et al. “Noise pollution and impact on children health.” The Indian Journal of Pediatrics 85.4 (2018): 300-306.
  • Clark, Charlotte, and Katarina Paunovic. “WHO environmental noise guidelines for the European region: a systematic review on environmental noise and quality of life, wellbeing and mental health.” International journal of environmental research and public health 15.11 (2018): 2400.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.