Terbutalin: Hvad anvendes det til?

Terbutalin er et meget brugt medikament til behandling af astma. Ligesom alt andet medicin på markedet, kan det forårsage en række bivirkninger, som man skal tage med i overvejelserne, hvis man bruger det, eftersom misbrug af det kan have seriøse konsekvenser for helbredet.
Terbutalin: Hvad anvendes det til?

Sidste ændring: 22 december, 2022

Terbutalin er en bronkodilator, der tilhører gruppen af beta 2 adrenergisk agonister. 

Af den grund, bliver terbutalin primært ordineret til behandling af astma på kort sigt. Sundhedsfagfolk bruger det dog også til at bekæmpe andre sygdomme, såsom dem, der manifesterer sig med obstruktioner i lungerne, såsom emfysem og kronisk bronkitis.

FDA godkendte anvendelsen af terbutalin hos børn i alle aldre, fordi det eksisterer i en flydende form for aerosolmedicin. Interessant nok, er det dog et medikament, der kan teste positivt i dopingprøver. Det kan også forårsage hjertearytmi, såsom artieflimmer, supraventrikulær takykardi og ekstrasystoler.

Vi vil dog dykke dybere ned i dets bivirkninger i løbet af denne artikel.

Sådan udløses astma

Kvinde tager astmamedicin i form af terbutalin

Det er vigtigt at vide, at den primære tilstand, som læger ordinerer terbutalin mod, er astma. På den måde, kan man bedre forstå dets handlingsmekanisme og medicinens karaktertræk.

Astma er en lidelse i de øvre luftveje. Det får bronkierne til at trække sig sammen og blive betændte. På grund af det, har patienten problemer med at trække vejret. Det kan forårsage hvæsen, hoste og en seriøs mangel på ilt.

Årsagerne til denne sygdom er dog ikke identificeret helt. Eksperter er enige om, at både miljømæssige og genetiske faktorer har sandsynlighed for at spille en rolle i udviklingen af denne sygdom. Derudover, kan eksponering for adskillige faktorer forværre astmaenDisse udløsere varierer dog fra person til person, samt graden af symptomerne.

Blandt de mest gængse triggere kan vi nævne:

  • Pollen, støvmider og pels fra kæledyr.
  • Sport eller fysisk aktivitet.
  • Kold luft.
  • Stress og angst.
  • Bestemte fødevarer og medikamenter.

Hvordan fungerer terbutalin?

Som vi nævnte ovenfor, er terbutalin en beta 2 adrenergisk agonist, der har ubetydelige effekter for α receptorer. Aktiveringen af beta 2 receptorer trigger, blandt mange handlinger, bronkodilation. Fordi lungerne indeholder mange af disse receptorer, producerer terbutalin stor bronkodilation, hvilket er grunden til, det virker på anfald af astma.

Det er dog vigtigt at bemærke, at dette medikament kan føre til tolerance hos patienten, der anvender det. Eksperter demonstrerede i kliniske forsøg, at vedvarende brug af beta 2 agonister i 12 måneder eller mere kan fremskynde forringelsen af luftvejsystemet hos patienter med astma.

Derudover, er det også vigtigt at bemærke, at terbutalin også har effekter på hjertet, eftersom dette organ også indeholder mange beta 2 receptorer. Terbutalin er dog et lægemiddel, som sundhedsfagfolk bruger specifikt til at prøve at behandle tilbagevendende anfald af bronkial astma og akutte bronkospasmer.

Bivirkningerne ved terbutalin

Forskellige typer af astmamedicin

Ligesom alt andet medicin på markedet, kan terbutalin forårsage en række bivirkninger, som man skal tage med i overvejelserne, hvis man bruger det. Misbrug af det kan føre til seriøse konsekvenser for helbredet.

Man bør derfor altid følge sin læges og apotekers instrukser og altid fortælle dem, om eventuelt ubehag, man føler efter at være begyndt på behandling med dette lægemiddel.

Med hensyn til bivirkningerne, som beta 2 agonister, såsom terbutalin, som regel fører til, kan vi nævne, at de mest gængse er:

Derudover, kan bronkospasmer også opstå. Paradoksalt nok, hvis dette opstår, vil patienten få brug for øjeblikkeligt at anvende en anden bronkodilator.

Konklusion

Terbutalin er et meget brugt lægemiddel til behandling af astma. Det er en bronkodilator, som får sin effektivitet af sin evne til at stimulere beta 2 receptorer i lungerne.

Eftersom disse receptorer også findes i andre organer, kan terbutalin dog føre til andre uønskede bivirkninger, som patienten skal tage med i overvejelserne, før de begynder på behandling med dette lægemiddel, selvom bivirkninger kan forventes.

Det kan interessere dig ...
Akut astma: Symptomer og behandling
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Akut astma: Symptomer og behandling

Akut astma er en meget almindelig årsag til at tage på skadestuen. Børn og unge har brug for medicinsk pleje af denne lidelse.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • de Productos, F., & Shellshear ID, W. T. (1996). Asma en el adulto. Respir Med.
  • Piva, J. P., Amantea, S., Rosso, A., Zambonato, S., Maia, T. R., & Giugno, K. (1998). Terbutalina endovenosa em criancas. Jornal de Pediatria.
  • American Thoracic Society. (2005). Medicamentos utilizados para tratar la EPOC. Am J Respir Crit Care Med.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.