Thyreoidea Associeret Oftalmopati: Symptomer og behandlinger

Thyreoidea Associeret Oftalmopati viser sig ved atypisk fremspring af patientens øjenæbler. Synstab kan også forekomme.
Thyreoidea Associeret Oftalmopati: Symptomer og behandlinger
Samuel Antonio Sánchez Amador

Skrevet og kontrolleret af biolog Samuel Antonio Sánchez Amador.

Sidste ændring: 16 februar, 2023

Thyreoidea Associeret Oftalmopati eller Thyreoidea Associeret Orbitopati henviser til okulære og periokulære ændringer som følge af thyroid sygdom. Denne sygdom forårsager en forøgelse af volumenet af de ekstraokulære muskler og orbital fedt, hvilket resulterer i proptose eller udstående øjne i daglig tale.

Thyreoidea Associeret Oftalmopati har en forekomst på 16 kvinder og 3 mænd pr. 100.000 indbyggere pr. år. Det er en af de mest almindelige anatomiske øjensygdomme, der tegner sig for 70 % af orbitalsygdommene.

Grundlaget for Thyreoidea Associeret Oftalmopati

Thyreoidea Associeret Oftalmopati er en autoimmun sygdom. Som det fremgår af portalen NanosWeb (North American Neuro-Ophthalmology Society) producerer immunsystemet hos patienten med denne tilstand faktorer, der stimulerer udvidelsen af de muskler, der bevæger øjet.

4 af ansigtsmusklerne er de mest berørte. Disse omfatter den overlegne rectus, den laterale rectus, den inferior rectus og den mediale rectus.

Alle disse muskler har deres udspring på bagsiden af det okulære apparat – på bagsiden af orbita – og sætter sig fast på øjet bag hornhinden. I normale situationer er de ikke direkte synlige.

Af årsager, som vil blive gennemgået nedenstående, angriber patientens immunsystem fibroblaster. Det er celletyper i bindevævet, som syntetiserer fibre – kollagen og glykosaminoglykaner – og vedligeholder vævenes ekstracellulære matrix.

Når immunsystemet skader fibroblaster, opstår der udbredt betændelse i øjenmusklerne. Ved deres forstørrelse skubbes øjeæblet fremad, hvilket resulterer i proptose. Vanskeligheder med at lukke øjnene og fremspring af blodkapillærerne fører til generaliseret rødme.

Hvad er symptomerne?

Institute of Ocular Microsurgery (IMO) viser os de mest almindelige symptomer på denne tilstand. Thyreoidea Associeret Oftalmopati manifesterer sig med orbital betændelse i form af hævelse af øjenlågene, fremspring af øjeæblet, øjenlågsindtrækning og undertiden strabismus.

Når sygdommen er startet, kan betændelsesperioden vare op til 2 år. Desuden er synet i de mest alvorlige tilfælde påvirket – hos 5 % af patienterne.

Nogle af de mest almindelige kliniske tegn er følgende:

 • Fornemmelse af fremmedlegeme i øjenapparatet, irritation og tåreflåd på grund af hornhindeeksponering.
 • Dobbeltsyn på grund af strabismus.
 • Nedsat synsstyrke. Dette sker på grund af kompression af synsnerven.

Manifestationen er normalt bilateral – på begge øjne -, men nogle gange er der en klar asymmetri i forløbet mellem det ene og det andet øje. Ud over alle de beskrevne kliniske tegn kan patienten vise lyssensitivitet og intense smerter i det retrobulbære område.

Model af en skjoldbruskkirtel

Hvorfor forekommer lidelsen?

Selv om det synes at være en simpel klinisk lidelse, er det en opgave, der stadig er under udvikling, at give et svar på dette spørgsmål. Journal of Endocrinology and Nutrition fortæller os, at alt tyder på, at årsagen til Thyreoidea Associeret Oftalmopati er autoimmun af tre årsager:

 1. En eller anden immunafvigelse på skjoldbruskkirtelniveau findes hos alle patienter. Fra 25 til 50 % af personer med Graves’ hyperthyreose har manifestationer af oftalmopati.
 2. Mange patienter reagerer godt på indgift af immunosuppressiva.
 3. Der er normalt en tidsmæssig nærhed mellem udbruddet af hyperthyreose og Thyreoidea Associeret Oftalmopati.

Den mest almindeligt accepterede hypotese er, at immunsystemet genkender nogle antigener – stoffer, der aktiverer antistoffer – som er fælles for skjoldbruskkirtelvæv og orbitalvæv. Selv om det antigen, der er ansvarlig for denne reaktion, endnu ikke er blevet identificeret, tyder allerede citerede kilder på, at det er TSH-receptoren (thyrotropinhormon).

Thyreoidea Associeret Oftalmopati og hyperthyroidisme

Som nævnt er de antistoffer, der er involveret i oftalmopati, de samme som i hyperthyroidisme. Konkret er de TRAb eller TSI, også kendt som anti-TSH-receptorantistoffer. Fibroblaster i orbitalmuskulaturen har disse receptorer.

Op til 50 % af patienterne med Graves’ hyperthyreose vil med tiden udvikle denne oftalmopati. Andre tegn, der ledsager okulær involvering på grund af fejlfunktion i skjoldbruskkirtlen, er nervøsitet, træthed, muskelsvaghed, vægttab, søvnproblemer og rysten.

Hvordan diagnosticeres den?

Clínica Universidad Navarra (CUN) viser os den protokol, der skal følges for at kvantificere okulær involvering hos patienten. De mest almindelige metoder omfatter følgende:

 • Først og fremmest skal fagpersonen tjekke, at der ikke er nogen hornhindeinvolvering. Det er nødvendigt at udelukke kliniske tilstande som keratitis.
 • En CT (computertomografi) og MR (magnetisk resonansbilleddannelse) kan hjælpe med at belyse, hvor betændte øjenmusklerne er.
 • Disse billeddannelsesmetoder vil også hjælpe til at vurdere graden af inddragelse af synsnerven. Det er meget vigtigt at opdage, om dette kliniske tegn er til stede, da det medfører delvist eller fuldstændigt tab af synet.
 • Afhængigt af graden af øjeninvolvering kan en fagmand udføre synsstyrke, synsfelt og farvesynstest.

Under alle omstændigheder er diagnosen tværfaglig, da den kræver evaluering af både en øjenlæge og en endokrinolog. TSH-, T3- og T4-test og blodprøver for skjoldbruskkirtelantistoffer vil hjælpe med at påvise tilstedeværelsen af dette problem på systemisk niveau.

Behandling af Thyreoidea Associeret Oftalmopati

Generelt har Thyreoidea Associeret Oftalmopati en positiv prognose. Det skønnes, at tilfældet hos op til 2/3 af patienterne forbedres spontant, 22 % forbliver stabile og kun 13,5 % forværres. Desuden er oftalmopatien i de fleste tilfælde mild.

Generel behandling af milde tilfælde

Når den er mild, anbefales patienterne at bruge øjenbeskyttelse (briller), kunstige tårer om dagen og øjensmøremidler om natten, som angivet på Endocs hjemmesiden. Desuden kan lægen også angive at hæve hovedet i sengen for at sove i en oprejst stilling.

Endokrinologisk kontrol

Antithyreoidea-midler og beta-blokkere hjælper med at reducere hyperproduktionen af skjoldbruskkirtelhormoner og de symptomer, der er forbundet med hyperthyreose. Der kan også anvendes aktiv jodbehandling og i de alvorligste tilfælde kirurgi for at fjerne en del af eller det meste af skjoldbruskkirtlen.

Kortikosteroider

Patienten får høje doser kortikosteroider intravenøst. Denne fremgangsmåde varer i ca. 6 uger og er kun for tilfælde med synsnervebetændelse.

Illustration af Thyreoidea Associeret Oftalmopati

Kirurgiske behandlinger for proptose

Der findes et kirurgisk indgreb til at korrigere fremspring af øjeæblet. Nogle af de medicinske tilgange til dette kliniske tegn er som følger:

 • Orbital dekompression: For at behandle alvorlig proptose kan en kirurg øge orbitalhulrummets plads (knogledekompression) og reducere dets fedtindhold (fedtdekompression).
 • Korrektion af øjenlågsindtrækningen: Med henblik herpå svækkes de muskler, der er ansvarlige for øjenlågshævningen.
 • Strabismus-kirurgi: Fokuseret på at korrigere dobbeltsyn forårsaget af proptose.

Du er måske interesseret i: 10 naturlige midler mod kløende øjne

Thyreoidea Associeret Oftalmopati kan behandles

Som du måske har bemærket, er Thyreoidea Associeret Oftalmopati en gængs klinisk tilstand hos personer, der lider af hyperthyroidisme. På trods af alarmerende kliniske tegn på et æstetisk niveau er kun 3-5 % af tilfældene alvorlige, og nogle af dem går over spontant.

Som en sidste bemærkning er det nødvendigt at fremhæve, at videnskabelige kilder understreger, at rygning øger sandsynligheden for alvorlige former. Rygestop er en nødvendighed, så sygdommen ikke udvikler sig hurtigt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.