4 ting, du skal undgå, når du tilbereder smoothies

Hvis du kan lide smoothies, må du ikke gå glip af de ting, som vi vil fortælle dig, at du bør undgå, når du laver dem. Følg vores råd for at undgå at skade din krops funktion her!
4 ting, du skal undgå, når du tilbereder smoothies
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Smoothies kan være gode til at øge variationen i din kost. Der er dog en række fejl, som du skal undgå, når du tilbereder smoothies, så du ikke påvirker dit stofskifte.

Det er vigtigt at vælge de rigtige ingredienser og ikke at bruge simpelt sukker i store mængder. Husk, at smoothies er et supplement og aldrig bør bruges som erstatning for måltider eller som hovedkilde til næringsstoffer. Ellers kan du få underskud eller problemer med enzymproduktionen i kroppen.

Hvad skal du undgå, når du tilbereder smoothies?

Her er de ting, du skal undgå, når du tilbereder smoothies. Inddrag dem i en afbalanceret og varieret kost for at få det bedste ud af dem.

Det er altid en god idé at indtage den samme mængde kalorier, som du bruger, for ikke at forårsage ændringer i kropsvægten på grund af fedtophobning.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Lær at lave tre lækre smoothies med papaya

1. Pas på tilsat sukker

Når du tilbereder smoothies, bør du undgå at tilsætte sukker.

Dette element er skadeligt for stofskiftets sundhed på mellemlang sigt. Ifølge en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Current Diabetes Reports resulterer regelmæssig tilstedeværelse af simple kulhydrater i kosten i insulinresistens og en øget risiko for at udvikle type 2-diabetes. De er meget farligere, når de indtages gennem et flydende medium.

Hvis du ønsker en sødere smag, kan du prøve at inkorporere en eller anden form for kunstigt sødemiddel i opskriften. Disse har ingen kalorier og påvirker ikke blodglukoseniveauet væsentligt. Nogle af dem har dog vist sig at reducere tætheden og diversiteten i mikrobiotaen.

Sukker på træske

Når du tilsætter simpelt sukker til dine smoothies, fremmer du negative ændringer i dit stofskifte, især på bugspytkirtelniveau.

2. Vær forsigtig med frugt

Frugt er en kilde til fytokemikalier med antioxidant kapacitet af høj kvalitet.

Disse elementer neutraliserer dannelsen af frie radikaler og deres efterfølgende ophobning i vævene. Takket være denne effekt reduceres forekomsten af flere kroniske og komplekse sygdomme betydeligt, som det fremgår af en undersøgelse offentliggjort i European Journal of Medicinal Chemistry.

Under alle omstændigheder indeholder frugt også en betydelig mængde fruktose. Der er tale om et simpelt sukkerstof, som kan skabe ændringer på stofskiftet.

Det er forbundet med en højere risiko for at lide af fedtleversygdom, især når det indtages i stillesiddende sammenhænge. Det er positivt at spise frugt, men det bør altid spises i sin naturlige form. Det forhindrer, at fibrene nedbrydes, og at kulhydraterne optages hurtigere.

3. Lav ikke smoothies uden en proteinkilde

En af de største fejl, når man tilbereder smoothies, er at glemme at inkludere en proteinkilde i opskriften.

Disse næringsstoffer er vigtige for at øge mæthedsfornemmelsen, hvilket regulerer appetitten. Desuden har de en afgørende strukturel funktion i kroppen.

Hvis der er et vedvarende underskud over tid, vil værdierne for mager masse og muskelstyrke blive negativt påvirket. Derfor bør vi altid sørge for, at der indgår mejeriprodukter eller nødder i smoothien som proteinkilde.

Proteiner af animalsk oprindelse er af højere kvalitet, men vegetabilske proteiner kan også spille en rolle i dette tilfælde. Desuden er nødder en kilde til essentielle fedtsyrer, som er nødvendige elementer til at kontrollere niveauet af inflammation i kroppen.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Myter og fakta om grønne smoothies

4. Undgå alkoholholdige drikkevarer, når du tilbereder smoothies

Alkohol er et giftigt stof uanset den indtagede dosis.

Mange opskrifter anbefaler, at der indgår alkoholholdige drikkevarer i visse smoothies for at forbedre deres smag. Dette er dog ikke en god løsning.

Ikke alene forårsager det kortvarige forstyrrelser, men det vil også føre til organ- og systemfejl over tid. Derfor bør dets tilstedeværelse i kosten begrænses.

Dette er ikke altid let, da det er et socialt accepteret stof, men det bør forsøges. I det mindste er det en god idé ikke at inkludere alkohol i præparater, der indtages regelmæssigt, som f.eks. smoothies. Det er heller ikke et godt valg til afkøling på varme dage, da alkohol rent faktisk dehydrerer dig.

Tomatjuice i glas

At sidestille smoothies med cocktails med alkohol er en fejltagelse. Stoffet er skadeligt på alle måder.

Pas på de ting, du bør undgå, når du tilbereder smoothies

Der er en række ting, du bør undgå, når du tilbereder smoothies, for at forbedre drikkens næringsværdi og for at forhindre, at de påvirker stofskiftets funktion negativt. Men når de tilberedes korrekt, kan de være en fremragende kilde til vitaminer, mineraler og elementer med antioxidant kapacitet.

Det er afgørende for at forbedre vores helbred at holde betændelses- og oxidationsniveauet under kontrol.

Husk, at når målet er at forebygge udviklingen af komplekse sygdomme, er det ikke nok bare at passe på kosten. Det vil være nødvendigt at implementere en række generelle vaner. Blandt dem er det nødvendigt at fremhæve behovet for at lave fysisk aktivitet regelmæssigt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Yoshida, Y., & Simoes, E. J. (2018). Sugar-Sweetened Beverage, Obesity, and Type 2 Diabetes in Children and Adolescents: Policies, Taxation, and Programs. Current diabetes reports18(6), 31. https://doi.org/10.1007/s11892-018-1004-6
  • Suez, J., Korem, T., Zeevi, D., Zilberman-Schapira, G., Thaiss, C. A., Maza, O., Israeli, D., Zmora, N., Gilad, S., Weinberger, A., Kuperman, Y., Harmelin, A., Kolodkin-Gal, I., Shapiro, H., Halpern, Z., Segal, E., & Elinav, E. (2014). Artificial sweeteners induce glucose intolerance by altering the gut microbiota. Nature514(7521), 181–186. https://doi.org/10.1038/nature13793
  • Neha, K., Haider, M. R., Pathak, A., & Yar, M. S. (2019). Medicinal prospects of antioxidants: A review. European journal of medicinal chemistry178, 687–704. https://doi.org/10.1016/j.ejmech.2019.06.010

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.