3 tips til at frigøre dig fra begrænsende overbevisninger

Lær, hvordan du kan frigøre dig fra begrænsende overbevisninger. De kan hindre, hæmme og blokere dig i din vækst og udvikling.
3 tips til at frigøre dig fra begrænsende overbevisninger
Maria Fatima Seppi Vinuales

Skrevet og kontrolleret af psykolog Maria Fatima Seppi Vinuales.

Sidste ændring: 25 maj, 2023

“Hvis du tror på det, så tror du på det”. Ud over nogle nuancer, der kan foretages i dette udsagn, opsummerer sætningen den magt, som tanker har på vores handlinger. Og faktum er, at begrænsende overbevisninger og det, vi konstant grubler over, ofte ender med at blive en selvopfyldende profeti. Du bliver derfor nødt til at frigøre dig fra begrænsende overbevisninger.

Hvis en person f.eks. tror, at han ikke er i stand til at tale offentligt for at forklare et projekt, giver det anledning til en ond cirkel af tanker, hvor han forestiller sig, at han begår en fejl og gør sig selv til grin foran publikum. Så hvis vi prøver, vil stress til sidst forråde os. Og hvis vi ikke prøver, vil vi bekræfte vores begrænsende overbevisning om, at vi er ude af stand til det.

Begrænsende overbevisninger fanger og fængsler og påvirker potentiale og præstationer. Hvad kan du gøre for at frigøre dig fra begrænsende overbevisninger? Lad os se på det.

Hvad er begrænsende overbevisninger?

At tage fat på begrænsende overbevisninger er af interesse for kognitiv psykologi. Denne teoretiske tilgang mener, at adfærd er direkte relateret til den måde, verden er struktureret på.

En af de vigtigste referenter for dette postulat er Aaron Beck, ekspert i depressive lidelser. Mange af disse overbevisninger eller tankefejl ligger til grund for forskellige lidelser.

Hvis vi præciserer lidt mere, hvad begrænsende overbevisninger er, kan vi sige, at de er dem, der forhindrer, hindrer, hæmmer eller blokerer en person i sin udvikling. De kan henvise til en selv (i form af ens evner eller muligheder: “Jeg er ikke i stand til at gøre dette”) eller til det, man fortjener (“Jeg fortjener ikke at være lykkelig”).

Mange af disse overbevisninger er baseret på kognitive bias, dvs. på en forvrængning i det øjeblik, hvor man udvælger og fortolker oplysninger. Der findes forskellige typer af fordomme, og de kan gentage og yderligere forstærke begrænsende overbevisninger.

Faren er, at de konsolideres og forstærkes over tid.

Flere teoretiske strømninger understreger betydningen af tidlige erfaringer for dannelsen af begrænsende overbevisninger med hensyn til en persons selvopfattelse og selvværd. Hvis vi derfor hele livet er blevet socialiseret til at blive mere og mere “små”, vil det have undermineret vores muligheder for at opfatte os selv som værende i stand til at klare udfordringer.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: 7 giftige følelser, der forhindrer dig i at være lykkelig

3 tips til at frigøre dig fra begrænsende overbevisninger

Begrænsende overbevisninger har magt til at påpege over for os, hvad vi ikke er i stand til. Det vil sige, at deres største onde er, at de viser os begge scenarier: Det, vi gerne vil være og gerne vil gøre, men samtidig det, vi ikke kommer til at gøre eller opnå.

Derfor fremkalder de ubehag, frustration og angst. Nedenstående er nogle råd til at frigøre dig fra begrænsende overbevisninger.

1. Identificér dem og sæt spørgsmålstegn ved dem for at frigøre dig fra begrænsende overbevisninger

Mange af de begrænsende overbevisninger er så naturaliserede, at det ser ud til, at de altid har været der. De reproduceres som i inerti, uden at vi overhovedet inviteres til at tænke over, hvor de kommer fra, eller hvad de skyldes. Så det første skridt består i at identificere dem for at stille spørgsmålstegn ved dem.

Vi vil se, at mange af dem er til stede og gentages uendeligt, på en kategorisk og belastende måde.

Vi må gå et skridt videre og spørge os selv, hvorfor vi gentager dette. Nogle gange vil svarene have noget at gøre med en specifik oplevelse, som har bredt sig til andre situationer, mens vi i andre tilfælde kan finde ud af, at en sådan idé stammer fra noget, som en person engang har fortalt os.

Nogle gange kommer begrænsende overbevisninger fra for høje forventninger, når vi sammenligner os selv med andre.

Når vi stiller spørgsmålstegn ved dem, er det også godt at sætte dem på prøve og relativisere dem. Er en person f.eks. virkelig uduelig, fordi han eller hun bliver nervøs, når han eller hun taler i offentligheden? Sikkert ikke. Den pågældende person kan have mange andre styrker.

Så nogle relevante spørgsmål, som du kan stille dig selv, er følgende:

  • Skader det mig at tænke på denne måde?
  • Hvordan gavner det mig at tænke på denne måde?
  • Hvilke ting kunne ændre sig ved at ændre min måde at tænke på?
  • Hvad er fordelene og ulemperne ved fortsat at have denne tro?

2. Tænk over alternative forslag til begrænsende overbevisninger

Hånd i hånd med det foregående punkt bør vi, når vi identificerer den begrænsende og dysfunktionelle overbevisning, tænke over, hvad der ville være nye og bedre overbevisninger. Overbevisninger er ikke hele din person, så giv dem ikke mere plads, end de faktisk indtager.

Det er nyttigt at stille dig selv spørgsmål som f.eks. følgende:

  • Hvilke nye overbevisninger kunne jeg indarbejde for at holde op med at føle på denne måde?
  • Hvilken alternativ og anderledes måde ville det hjælpe mig at tænke på?
  • Hvad ville der ske, hvis jeg prøvede?

3. Acceptér og tal positivt til dig selv, hvis du vil frigøre dig fra begrænsende overbevisninger

Der er mange begrænsende overbevisninger, som blokerer os i vores formål. Men det er også sandt, at vi skal lære at kende og respektere os selv, som vi er.

Det er vigtigt, at vi begynder at ændre den måde, vi taler om og til os selv på. Hvis vi altid siger til os selv “hvor er jeg dog uduelig, disse ting sker for dig, fordi du er værdiløs”, vil vi ende med at tro på det. Så vi er nødt til at øve os i venlige, mere positive måder.

Afslutningsvis er det værd at bemærke, at ud over disse øvelser og spørgsmål, vi kan stille os selv, arbejder kognitive terapeuter med dysfunktionelle tankemønstre. Med fagfolk har vi en guide til at ændre os i retning af andre mere funktionelle og adaptive mønstre. Til dette er der nogle omprogrammeringsteknikker.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Sådan kan man forbedre sit selvværd i 9 trin

Eksempler på de mest almindelige begrænsende overbevisninger

Uden at være klar over det gentager mange af os dem i vores dagligdag som uomtvistelige sandheder. Nogle af de mest hyppige begrænsende overbevisninger er følgende:

“Hvis jeg ikke kunne gøre det før, vil jeg heller ikke kunne gøre det nu”

Der er begrænsende overbevisninger, der stammer fra en tidligere oplevelse og har en sådan indvirkning, at de er indgraveret i ilden. En kendsgerning fremstår som bestemmende og betingende for vores fremtid.

Det er dog altid nødvendigt at tænke på, at ikke kun omstændighederne kan ændre sig, men også vores tilgængelige ressourcer. Så du har måske ikke været i stand til at køre bil uden at blive stoppet ved hvert hjørne som 25-årig, men du kan måske gøre det som 35-årig.

“Det er ikke muligt for mig”

Endnu en begrænsende tro, der ligner den foregående. Et mål postuleres som noget urealistisk, utopisk at opnå. Derfor bliver man straks frustreret blot ved forsøget på at nå det.

“Det er for sent”

Denne overbevisning er baseret på fordomme på grund af alder eller den tid, der er gået. Man tror f.eks., at man er for gammel til at skifte job eller starte et nyt erhverv. Spørgsmålet, der skal stilles, ville være, hvornår det er sent eller tidligt nok.

“Jeg vil ikke være i stand til det”

I stedet for at fremhæve de ting, der kan hjælpe os med at nå vores mål, fokuserer vi kun på vores begrænsninger. Hvordan vil vi vide, om vi er eller ikke er i stand uden overhovedet at prøve?

Du skal frigøre dig fra begrænsende overbevisninger, der forhindrer dig i at realisere ønsker

De begrænsende overbevisninger er ikke reduceret til tankens omfang, men også de konditionerende handlinger og den måde, vi føler på. En af deres største hindringer er, at de forhindrer os i at forbinde os med det, vi ønsker, de efterlader os i frustrationens land og blokerer os i at komme videre.

At arbejde med begrænsende overbevisninger betyder ikke, at vi idealiserer eller ignorerer de reelle begrænsninger eller konditionerende faktorer, som vi møder. Vi forsøger ikke at være romantiske med hensyn til tilværelsen.

Det, vi bør tilstræbe, er at identificere ressourcer og styrker samt svagheder og trusler. På den måde kan vi øve os på scenarier og træk, der er mere realistiske og inden for vores rækkevidde.

Afslutningsvis skal vi lære at se på os selv og holde op med at sammenligne os med andre. Hvis vi altid følger i andres fodspor, vil vi måle os selv med en målestok, som ikke er hensigtsmæssig og måske er for krævende.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.