8 tips til planlægning for enlige forældre

Forældreskab kræver planlægningsstrategier for enlige forældre. Disse tips kan hjælpe dig med at få en god start på ugen.
8 tips til planlægning for enlige forældre

Skrevet af Ana Núñez

Sidste ændring: 01 juli, 2024

Planlægning for enlige forældre er af afgørende betydning. Forældreskab kræver meget tid, og det kan være en stor udfordring at kombinere det med andre job.

I virkeligheden er der mange unikke situationer, der kan føre til enligt forældreskab. Hver af dem kan involvere forskellige måder at være forældre på. Enke, skilsmisse eller en simpel separation fra en partner (uanset om det er på gode vilkår eller ej) skaber komplekse scenarier.

I denne artikel vil vi give nogle tips, der kan hjælpe enlige forældre, som ønsker at forbedre deres daglige organisation. Du kan måske ikke bruge dem alle, men nogle af dem vil helt sikkert give dig en hjælpende hånd!

1. Skab rutiner og sæt grænser

Rutiner er de bedste allierede, når det gælder planlægning. De behøver ikke at fungere som et urværk, men de giver en passende ramme. Hvis du f.eks. har en madplan for ugen, kan du planlægge dine udgifter.

Mikroplanerne som helhed giver dagligdagen en sammenhæng. Rengøringsdage, indkøb og udflugter bør ikke mangle på din dagsorden. At gøre listen synlig og følge det, der er skrevet ned, er en del af at skabe denne sunde rutine.

Planlægning for enlige forældre kræver, at man sætter grænser, så rutinen bliver opfyldt. Grænser og viden om, hvad der skal gøres, er nøglen til at beslutte, hvordan du skal strukturere din rutine.

Vi tror også, du vil have glæde af at læse denne artikel: De mest almindelige fejl som forælder

2. Oprethold orden i hjemmet: Planlægning for enlige forældre

Det lyder nemt, men enlige forældre ved, hvor kompliceret det kan være at jonglere med arbejde og forældreskab. Det gælder i endnu højere grad, hvis de har mere end ét job.

Derfor er båndene til familie og venner afgørende. Men hvis disse betingelser ikke er opfyldt, anbefales det at bruge en professionel til at erstatte forældrenes tilstedeværelse i hjemmet. Det er ikke kun, når det gælder pasning af små børn, men også for at kunne følge med i rengøringen af hjemmet.

3. Få noget hjælp

At opdrage børn er ikke noget, man kan gøre alene. Hvis man ikke har en partner, er familie og venner uundværlige.

At tillade samarbejde giver forældrene tid til at planlægge og forberede sig. Økonomiske vanskeligheder kan tvinge dig til at overveje ekstra arbejdstimer. Dagpleje, skole eller familie (f.eks. bedsteforældre) bør være på listen over muligheder.

Derudover kan enlige forældre have brug for støtte til enkle hverdagsaktiviteter. For eksempel at købe ind eller hente barnet i skolen, hvis det har fri samtidig med, at man arbejder.

4. Styrk dine relationer

Planlægning for enlige forældre kræver, at man opbygger relationer til familie og venner for at støtte forældrerollen. Børn har brug for sunde referencefigurer. Når alt kommer til alt, kan de bånd, der fremmer følelsesmæssig modenhed og sund vækst, ikke undervurderes.

Der er også brug for plads til, at børn kan tilbringe tid med andre børn og nyde godt af en socialiserings- og uddannelsesplan baseret på deres forskelle og unikke behov. I den forstand er det vigtigt at udvide sin omgangskreds til at omfatte andre forældre eller især andre enlige forældre.

Børn, der vokser op for meget alene, har en tendens til at blive overbeskyttet. Hvis dine relationer udvides, bliver deres horisonter også bredere og mere åbne.

5. Skab sunde kommunikationskanaler

Ensomhed forårsaget af en skilsmisse kan skyldes alvorlige kommunikationsproblemer og forståelsesproblemer. Men børnene er der, og på en eller anden måde er det nødvendigt at påtage sig situationen med ansvar og modenhed.

Det fornuftige at gøre er at nå frem til sunde aftaler, der sætter børnene først. Det er klart, at børnene har brug for det, men det har forældrene også som en del af struktureringen af familierelationerne. Disse kommunikationskanaler og -strømme vil gøre planlægning for enlige forældre udholdelig.

6. Tillid til processen

Der er noget uundgåeligt ved de ting, der sker i livet. Man kan ikke vide præcis, hvad der ville være sket, hvis omstændighederne havde været anderledes. Så modenhed kommer af at tage det, der kommer din vej, med opmuntring og god energi.

At opbygge en sund fremtid er en proces, der kræver en daglig indsats. Som enlig forælder skal din indsats fordobles, så fremtiden sammen med børnene kommer tættere på det, du drømte om. Undervejs er der intet som at sætte sig konkrete mål, der er troværdige og opnåelige.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: “Rich kid syndromet”: Et syndrom forårsaget af forældrene

7. Overvej nødplaner indenfor planlægning for enlige forældre

Erfaring giver svar i akutte situationer. Nogle er forudsigelige, men andre er ikke. For at være forberedt er det en god idé at kigge efter planer til at håndtere nødsituationer.

Det er en rigtig god idé at etablere klare mekanismer og protokoller, som kan deles med familie eller venner – såsom adresser, telefonnumre og forsikringsnumre. Når alt kommer til alt, kommer meget af stressen i en nødsituation af, at man ikke har oplysningerne ved hånden og ikke ved, hvad man skal gøre.

Det er vigtigt at kende nabolaget godt og vide, hvor og hvordan man kommer til sundhedscentre, butikker og hjælpecentre i nabolaget eller lokalsamfundet.

8. Sæt altid lidt tid af til dig selv

For virkelig at være i stand til at tage sig af børn, er forældre nødt til at tage sig af sig selv først. Kun ved at bevare roen og forsøge at kontrollere situationen vil det være muligt at overføre kontrollen til andre.

At dyrke sport, opfylde visse rutiner for personlig opmærksomhed, at tage på udflugter alene eller med venner eller en ny partner er vigtige dele af livet. Din følelsesmæssige stabilitet som enlig forælder afhænger af dette.

Vi tror, at du også vil være interesseret i at læse dette: Udbrændthed hos forældre: Hvad det er, og hvordan man overvinder det

Oprydning sparer tid og energi: En vigtig del af planlægning for enlige forældre

Planlægning for enlige forældre er en grundlæggende allieret, når det kommer til at organisere og arrangere ting, såsom nøgler, dokumenter, lommelygter, termometre, paraplyer og tasker. Kort sagt handler det om at være organiseret, når det kommer til en række genstande, der letter eller gør din daglige rutine mulig og giver dig mulighed for at have det, du har brug for, ved hånden i tilfælde af en nødsituation.

Når disse ting er lige ved hånden eller på forudsigelige steder, sparer det tid og øger følelsen af ro og sikkerhed. Afslutningsvis skader det aldrig at gå huset igennem og lægge alt tilbage på sin plads, inden man går i seng. Det er med til at sikre, at du får en nem og stressfri morgen næste dag.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.