6 tips til at undgå at falde i søvn, mens du studerer

Hvis du følger disse tips til at undgå at falde i søvn, mens du studerer, vil du også styrke din arbejdshukommelse og forbedre dit helbred.
6 tips til at undgå at falde i søvn, mens du studerer
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 17 april, 2023

Prøver du at undgå at falde i søvn, mens du studerer? Prøver du at koncentrere dig, men føler dig træt? Søvnløse nætter, lange arbejdstider og komplekse eller kedelige emner er ofte de vigtigste årsager til dette problem. Heldigvis er der nogle tips til at undgå at falde i søvn, mens du studerer.

Uanset om du skal forberede dig på en præsentation eller læse til en eksamen, er det vigtigt at være vågen og opmærksom på de oplysninger, du gennemgår. Ellers hindrer det memoriserings- og indlæringsprocessen, hvilket vil føre til prædiktive situationer. Læs videre for at få mere at vide.

Tips til at undgå at falde i søvn, mens du studerer

Nogle gange bliver følelsen af søvnighed en hindring for at studere. Enten på grund af problemer med at sove natten før, eller fordi studieemnet er uinteressant, forhindrer denne træthed, at viden bliver internaliseret ordentligt.

Nu er det måske den mest effektive løsning at lægge bøgerne til side og hvile sig, hvis man vil håndtere dette. Men hvis det ikke er muligt, er der nogle strategier, der kan hjælpe dig med at holde dig vågen. Nedenstående beskriver vi dem i detaljer.

1. Pas på dine sovetider

Det første tip til at undgå at sove, mens du studerer, er indlysende, men nødvendigt at huske. Pas på dine sovetider! Ud over at få nok søvn om natten med hensyn til kvantitet og kvalitet kan du overveje at tage en lur.

Ud over at holde dit humør stabilt er søvn afgørende for at opretholde opmærksomhed, motivation og hukommelse. Derfor kan du lære.

En undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Sleep viser, at en lur på 30 minutter efter at have studeret forbedrer indlæringsprocessen og får dig til at fastholde informationen, selv en uge efter, at du har læst den. Prøv at sove, men efter at du har læst, og kun i en halv time.

2. Hold øje med din kropsholdning og bevæg dig fra tid til anden

Ung mand på bibliotek

Hvis du er træt, vil du højst sandsynligt overveje at studere i sengen. Det kan dog ikke anbefales. Når du ligger ned, fortolker din krop, at den skal hvile sig, og aktiverer nogle funktioner, der reguleres af det parasympatiske nervesystem, f.eks. fordøjelsen. Når man derimod sidder oprejst, aktiveres årvågenhed.

Undersøgelser tyder faktisk på, at stillingen er afgørende for præstationsevnen og arbejdshukommelsen. Hvis du alligevel bliver træt af at sidde ned hele tiden, så prøv at studere stående eller at tage en pause for at bevæge dig.

En undersøgelse offentliggjort i Frontiers in Public Health rapporterer, at 10 minutters gåtur udendørs forbedrer elevernes præstationer. Især viste denne fysiske aktivitet sig at have en positiv effekt på arbejdshukommelsen og matematiske problemløsningsaktiviteter.

Rejs dig op fra din stol og bevæg dig lidt. Gå, hop eller dans. Ud over at jage søvnen væk vil du stimulere din hukommelse og andre færdigheder.

3. Hydrering og ernæring for ikke at falde i søvn

En undersøgelse påpeger, at dehydrering, selv ved lette til moderate niveauer, kan påvirke korttidshukommelsen samt koncentration, matematiske evner, perception og årvågenhed. Derfor bør du hydrere regelmæssigt.

Det er også vigtigt at følge en sund kostplan. Undgå søde snacks og junkfood. Årsagen? Selv om du i starten kan føle mere energi, kan dit blodsukker styrtdykke og få dig til at føle dig sløv og døsig.

Følg i stedet en kost, der omfatter små, men kontinuerlige portioner, som indeholder protein, komplekse kulhydrater og sundt fedtstof. Nogle anbefalede fødevarer omfatter følgende:

4. Belysning og miljø er nøglen

For at undgå søvnighed under studierne bør du være opmærksom på belysningen af rummene. Kroppen reagerer på miljøsignaler som lys og mørke. Forskning tyder på, at eksponering for lys aktiverer et protein i kroppen, der fremmer vågenhed, dvs. årvågenhed.

Selv om der er tilfælde, hvor søvnen kan vinde, selv i et oplyst rum, så prøv at studere i et sådant miljø. Det er bedre, hvis der er naturligt lys og frisk luft.

Studiepladsen er også afgørende. Soveværelset kan ikke anbefales, da det forbindes med søvn. Men hvis der ikke er andre muligheder, så prøv at have et skrivebord, så du kan studere siddende og ikke liggende.

Du kan også have den perfekte undskyldning for at gå ud for at studere. Find et nærliggende bibliotek, en park eller et cafeteria. Husk, at dette sted skal være godt oplyst.

5. Skab studiestrategier for at undgå at falde i søvn

Ring om dato i kalender

At skabe studiestrategier gør indlæringen mere dynamisk. Lad dig ikke nøjes med at læse som en traditionel læringsmekanisme, prøv at bruge referencekort eller lav begrebskort for at hjælpe dig med at opdele oplysningerne og huske dem let. Andre muligheder er følgende:

  • Læs højt.
  • Tegn på en tavle.
  • Løs problemer med praktiske øvelser.

Prøv at studere sammen med dine klassekammerater. Ud over at øve det, du har lært, vil du kunne tilbyde og modtage nye perspektiver og fortolkninger af det emne, du studerer.

Hvis du er i tvivl om noget, kan den anden person få dig ud af tvivlen eller fejlen. Chancen for, at søvnigheden påvirker gruppen, er meget lille. Tværtimod vil den holde medlemmerne lysvågen.

6. Husk dit mål

Tab aldrig dit mål af syne! Lær noget nyt, bestå en eksamen eller opnå en vigtig kvote. At holde dit sind fokuseret på det, du vil, er en af de største motivationsfaktorer.

Følg disse tips for at undgå at falde i søvn, mens du studerer!

Det er meget enkelt at følge disse strategier. De indebærer ingen ofrelser, og tværtimod bliver de til belønningsmekanismer for læring. Så implementér et eller flere råd i dine studierutiner – så mange som du har brug for – for at undgå, at søvnigheden tager overhånd og forhindrer dig i at give det bedste af dig selv.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Popkin, B. M., D’Anci, K. E., & Rosenberg, I. H. (2010). Water, hydration, and health. Nutrition reviews, 68(8), 439–458. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2010.00304.x.
  • Mualem, R., Leisman, G., Zbedat, Y., Ganem, S., Mualem, O., Amaria, M., Kozle, A., Khayat-Moughrabi, S., & Ornai, A. (2018). The Effect of Movement on Cognitive Performance. Frontiers in public health, 6, 100. https://doi.org/10.3389/fpubh.2018.00100.
  • Muehlhan, M., Marxen, M., Landsiedel, J., Malberg, H., & Zaunseder, S. (2014). The effect of body posture on cognitive performance: a question of sleep quality. Frontiers in human neuroscience, 8, 171. https://doi.org/10.3389/fnhum.2014.00171.
  • James N Cousins, Kian F Wong, Bindiya L Raghunath, Carol Look, Michael W L Chee, The long-term memory benefits of a daytime nap compared with cramming, Sleep, Volume 42, Issue 1, January 2019, zsy207, https://doi.org/10.1093/sleep/zsy207.
  • Chen, S., Reichert, S., Singh, C., Oikonomou, G., Rihel, J., Prober, D. Light-Dependent Regulation of Sleep and Wake States by Prokineticin 2 in Zebrafish. Neuron. Vol. 95, 153–168, July 5, 2017.
  • Valenzuela, A. El café y sus efectos en la salud cardiovascular y en la salud materna. Rev Chil Nutr. Vol. 37, N. 4, 2010.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.