De 7 typer af hvile, som vi alle har brug for

Hvile indebærer vaner, der rækker ud over det at sove. Ved du, hvilke former for hvile du har brug for? Find ud af det her!
De 7 typer af hvile, som vi alle har brug for
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Skrevet af Editorial Team

Sidste ændring: 13 juni, 2023

De fleste mennesker tror, at de har brug for mere søvn, når de begynder at opleve fysisk og mental udmattelse. Det er trods alt bevist, at mellem 7 og 9 timers søvn i døgnet kan reducere træthed. Men det er ikke altid nok. Vidste du, at der findes andre typer af hvile?

Først og fremmest må vi tage udgangspunkt i, at søvn og hvile ikke er det samme. Det er vigtigt at få det afklaret, da mange mennesker har en tendens til at forveksle dem.

Selvom søvnperioden er nøglen til hvile, er den ikke i sig selv nok til at genvinde energi og vitalitet. Det fortæller vi mere om nedenstående.

Hvorfor er det vigtigt at hvile?

Før vi fortæller om de forskellige former for hvile, er det værd at huske på, hvor vigtig den er. Hvile er en af grundpillerne for fysisk og psykisk velvære. I den forstand handler det ikke kun om at sikre optimal søvn, men også om at koble af fra arbejde, studier og familieaktiviteter blandt mange andre.

Hovedformålet er at fremme balancen mellem sind, krop og ånd for at øge følelsen af energi, kreativitet, produktivitet, mental klarhed og i det hele taget sundhed. Alt dette afspejles i en bedre fysisk tilstand, bedre håndtering af følelser og mindre tendens til at lide af lidelser.

7 typer af hvile, som kroppen har brug for

Når følelsen af udmattelse er til stede og også er ledsaget af blandt andet stress, irritabilitet, overspringshandlinger og manglende motivation, er det vigtigt at prioritere hvile. Og det er ikke kun et spørgsmål om at sikre en optimal søvnperiode, men også andre former for afkobling.

Lad os se nærmere på de forskellige former for hvile.

1. Fysisk hvile

Fysisk træthed er en af de letteste at genkende. Lemmerne føles tunge, øjnene har en tendens til at lukke sig, og det er svært at koncentrere sig om de fleste daglige opgaver.

Hvis det er tilfældet, bør du vide, at der findes to typer fysisk hvile: Passiv og aktiv. Den mest kendte er selvfølgelig den passive, som omfatter aktiviteter som at sove og tage en lur.

Som forklaret i en artikel i Natur og videnskab om søvn er søvn afgørende for metaboliske funktioner og energibalance. Den er også involveret i hukommelse og følelsesmæssig regulering. Korte middagslure har vist sig at forbedre den kognitive ydeevne og årvågenhed i op til to timer efter, at man har taget dem.

Og hvad betyder aktiv fysisk hvile? Det er andre aktiviteter, der bidrager til kroppens afslapning:

  • Yoga.
  • Mindfulness.
  • Strækøvelser.
  • Reiki.

En artikel fra Mayo Clinic fremhæver, at disse former for hvile mindsker den fysiske og mentale stress, som kroppen kan lide under på daglig basis. Det hjælper blandt andet med at regulere hjerte- og åndedrætsfrekvens, stimulere kredsløbet, reducere kroniske smerter, forbedre søvnkvaliteten og dæmpe træthed.

2. Mental hvile

De fleste mennesker har oplevet følelsen af, at deres hoved “er ved at eksplodere”. Tankerne bliver uklare, det er svært at koncentrere sig, og overvældende følelser som angst, smerte, stress og tristhed dominerer.

Som et resultat er det svært at præstere i akademiske eller arbejdsmæssige aktiviteter. Der er en mærkbar tilstand af irritabilitet, og det er endda svært at falde i søvn om aftenen. Og det værste? Søvn er ikke nok til at dulme disse symptomer.

Derfor er det vigtigt med mental hvile. Hvad består det af?

Dybest set handler det om at koble tankerne af fra alt, hvad der har med de daglige forpligtelser at gøre. Gå en tur udendørs, find et roligt sted, nyd en aromaterapi-session. Det kan være enhver aktivitet, der giver dig mulighed for at tage en pause for at “stoppe med at tænke”.

På dette tidspunkt bør der lægges særlig vægt på den digitale detox. Som rapporteret i en artikel delt i Business & Information Systems Engineering består det i at koble helt af fra elektroniske enheder for at forhindre og afbøde virkningerne af teknostress.

Og faktum er, at konstant eksponering for teknologi er tæt forbundet med følgende:

  • Stress.
  • Følelse af udmattelse.
  • Øget risiko for helbredsproblemer.

Hvis man arbejder med computere eller andet elektronisk udstyr, anbefales det at holde pauser hver halvanden time. Du kan f.eks. lave stræk- og vejrtrækningsøvelser.

3. Sensorisk hvile

Den nuværende livsstil genererer en hyperstimulering af hjernen på grund af eksponering for skærme, skarpt lys, støj, trafik, stærke lugte og generelt miljøer med meget bevægelse.

Over tid og uden tilstrækkelig hvile detonerer dette irritabilitet, undgåelse af fysisk kontakt, visuelt ubehag, muskelspændinger, søvnløshed og langvarig træthed. Derfor er en anden af de typer af hvile, som ikke bør overses, sensorisk hvile.

En meget enkel måde at implementere det på i løbet af dagen er at lukke øjnene i et par minutter under aktive pauser. Det anbefales også at praktisere dybe vejrtræknings- og meditationsteknikker. Hvis du kan, så find et roligt sted, væk fra skarpt lys.

Her er det selvfølgelig også vigtigt at afbryde forbindelsen til alle elektroniske enheder i flere minutter i løbet af dagen. Om aftenen bør du også undgå at bruge dem en time eller to før sengetid.

Forskning delt i Healthcare viser, at brugen af elektroniske apparater før sengetid påvirker søvnkvaliteten betydeligt. Dette, kombineret med den stress og hyperstimulation, de forårsager i hjernen, forklarer, hvorfor de er en udløsende faktor for langvarig træthed.

4. Kreativ hvile

Et kreativt sind arbejder konstant på at løse problemer og skabe nye idéer. Men der kommer et tidspunkt, hvor frustration, multitasking og stress påvirker disse kreative evner. Det er her, det næsten er obligatorisk at overveje en kreativ pause.

Det består i at fjerne tankerne fra den pågældende kunst i et øjeblik og koncentrere sig om andre ting. Lytte til musik, bruge en dag på at se serier, være sammen med venner eller i det hele taget dyrke en hvilken som helst anden hobby.

Pausen kan vare i timer, dage eller endda uger. Det vigtige er at lade sindet genoplade med andre aktiviteter for at genvinde energi og inspiration.

En god mulighed er at udnytte tiden til at komme i kontakt med naturen.

En undersøgelse rapporteret i Frontiers in Psychiatry hævder, at ophold i naturlige omgivelser stimulerer nysgerrighed, fremmer fleksibilitet og fantasi, distraherer sindet fra arbejde og fremmer kreative idéer.

5. Følelsesmæssig hvile

Den konstante søgen efter ekstern godkendelse, tilknytning til nære mennesker, behovet for at hjælpe med at løse andres problemer og generelt overdreven empati er grundene til, at mange oplever konstant udbrændthed. Det værste af det hele? Få indser det.

Sandheden er, at det er nødvendigt at tage en pause for at arbejde indad og udvikle selvbevidsthed. Følelsesmæssig hvile indebærer at lære sig selv bedre at kende, at kunne udtrykke følelser, at udforske og bearbejde nuværende og tidligere livssituationer og at opbygge en bedre version af sig selv.

Med andre ord er det at bruge tid alene og prioritere sine egne behov frem for andres. Et af de første skridt til at opnå dette er at lære at sige nej og give slip på behovet for at behage andre. Dette skal ikke ses som en egoistisk handling, men som et grundlæggende skridt til at styrke selvværdet.

I relation til dette er en undersøgelse delt via Cognitive Therapy and Research følgende detaljer om alenetid:

  • Det hjælper med stresshåndtering.
  • Øger livstilfredsheden.
  • Fremmer positiv psykologisk tilpasning.

6. Social pause: En af de vigtige typer af hvile

Den sociale pause er relateret til en følelsesmæssig pause. Det indebærer, at du giver dig selv plads til at tænke over dine relationer, og hvad de bidrager med i dit liv. Med andre ord handler det om at identificere de venskaber, der på en eller anden måde dræner eller stagnerer dig, såvel som dem, der nærer dig og hjælper dig med at vokse.

På den anden side handler det om at prioritere, hvad du virkelig har lyst til at gøre, og lade de sociale forpligtelser ligge, som du ikke har det godt med, eller som ikke skaber ægte glæde. Desuden foreslår hun, at man i en periode holder sig væk fra sociale netværk, da de også udmatter og skaber afhængighed.

At have positive, autentiske relationer, som du kan dele dine mål og ønsker med, er en god måde at lade socialt op på. Tværtimod er det bedre at holde sig væk fra folk, der kun tilføjer drama, sladder og negativitet.

7. Åndelig hvile

En af de typer af hvile, som mange mennesker ignorerer, er åndelig hvile. Hvad refererer det helt præcist til? Åndelig hvile handler om at tage sig tid til at forbinde sig med en form for energi, der rækker ud over det fysiske og mentale.

Nogle kalder det “spa for sjælen”. Det er et rum til at tilgive, hele, øge selvaccept og styrke selvværd.

Forskning rapporteret i Frontal in Psychology fremhæver, at spiritualitet er relateret til sund livsstil og frem for alt til en større tilstand af psykologisk velvære.

Nogle opnår dette gennem religiøs praksis, men det er ikke den eneste måde. Andre ressourcer som meditation, frivilligt arbejde, yoga eller at tilbringe tid i naturlige omgivelser hjælper også.

Praktiserer du allerede disse typer af hvile?

I sidste ende omfatter hvile vaner, der handler om mere end søvn. Selv om søvnperioden er afgørende for at genvinde energi, er den ikke nok i sig selv.

Det er en god idé at koble af fra de daglige opgaver og indføre vaner, der ikke kun fremmer afslapning af krop og sind, men også øger kreativiteten, selvværdet og selvbevidstheden. Under alle omstændigheder er det vigtigt at huske, at udmattelse og langvarig træthed også kan være tegn på et helbredsproblem.

Hvis det ikke bliver bedre med tiden, er det bedst at gå til lægen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.