Uforenet eller ugengældt venskab: Tegn og råd

Forhold ændrer sig med tiden, og visse situationer fører ofte til ugengældte venskaber. Det er vigtigt at acceptere vores følelser og tage vare på os selv.
Uforenet eller ugengældt venskab: Tegn og råd
Maria Fatima Seppi Vinuales

Skrevet og kontrolleret af psykolog Maria Fatima Seppi Vinuales.

Sidste ændring: 10 februar, 2023

Lad os tale om ugengældt venskab. “Vi har kendt hinanden hele livet. Han har været hos mig i mine værste øjeblikke og ledsaget mig i mine værste tilstande.”

Det sker mere end én gang, at vi finder os selv i at godkende vores venners adfærd, selv om den sårer os. Alle vil have deres eget svar, men dette spørgsmål tjener som en udløser til at genoverveje venskabet.

Om båndene i et venskab

Vi kunne starte dette afsnit med at citere det enorme antal sætninger, der findes om venskab: “En ven er…”. Eller vi kunne henvise til de sundhedsmæssige fordele ved at dyrke gode venskaber:

  • Hjælper med at reducere og bedre styre stressniveauet.
  • Bidrager til at udvikle empati og forbedre interpersonelle relationer.
  • Det er en kilde til støtte.
  • Det giver os mulighed for at have andre perspektiver og selvkritik.

Det er dog også rigtigt, at venskab er et bånd mellem mennesker med alt det gode og dårlige, som dette indebærer. Det vil sige, at for at et forhold kan være bæredygtigt over tid, skal der være gensidighed og gensidig interesse.

Måske er dette starten på det, der fører os til at forstå, hvornår vi befinder os i et ugengældt venskab.

En kvinde går væk fra en anden kvinde

Hvad er et ugengældt venskab?

Hvordan kan vi blive opmærksomme på et ugengældt venskab? Nogle af tegnene er som følger:

  • Den ene af personerne er meget bekymret, opmærksom og interesseret, mens der på den anden side kun er svar og ingen proaktivitet.
  • Der er ikke længere en fælles vej: Der er øjeblikke i livet, hvor vi deler og tilbringer meget tid med nogen. Men det sker også, at denne vej nogle gange varierer. Dette kan medføre, at visse bånd opløses, og at vi ikke længere føler os trygge.
  • Den anden er selvcentreret: Et ugengældt venskab findes også i tilfælde, hvor hele forholdet drejer sig om én person. Selv når den anden person forsøger at fortælle, hvad der sker for ham eller hende, er svaret selvrefererende, såsom “det skete for mig, at…”.
  • Tager ikke det, du føler, alvorligt: Det sker også, at når vi fortæller den anden, hvordan den måde, han/hun opfører sig på, får os til at føle os, så invaliderer eller minimerer han/hun det. “Du overreagerer.” Selvfølgelig er ingen undtaget fra at have sine egne kampe at kæmpe. En ven kan forstå det. Men når denne situation er reglen snarere end undtagelsen, så bliver båndet ubehageligt og uretfærdigt.

Tips til at håndtere et ugengældt venskab

Transformationen af bånd kan være ledsaget af en vis nød. Personer, der var meget betydningsfulde, er ikke længere til stede. I den forstand er det vigtigt at give dig selv lov til at sætte grænser og genoverveje forholdet, så det bliver sundt for alle involverede parter.

Nogle af de anbefalinger om et ugengældt venskab, som du skal huske på, er følgende:

Giv plads til sorg, når du står over for et ugengældt venskab

Uanset årsagen til afstanden, så giv følelserne af forandringen lov til at komme op til overfladen. Det er måske ikke fordi vi ikke længere er venner, men vi må acceptere, at vi deler færre ting end tidligere.

Det er nødvendigt at forbinde sig med det, vi føler, og opleve det. At afvise det eller undgå det udskyder kun situationen og gør den mange gange værre.

Acceptér tanken om, at venskab er vigtigt, men ikke for enhver pris

Som vi allerede har nævnt, er denne type bånd af enorm rigdom, men det kræver også de krydderier, som ethvert andet forhold har: Respekt, interesse og omsorg.

Selv om det er vores mest trofaste ven, må vi arbejde på vores tanker og undskyldninger, der lader os stå i baggrunden og får os til at opretholde skadelige forhold. Måske vil vi komme til dybere problemer som usikkerhed, selvværd, manglende grænser og visse former for frygt for at blive ladt alene.

Det er nødvendigt at bryde med nogle meget naturaliserede idéer, men som giver os ubehag.

Oprigtige forventninger

I ethvert forhold er det nødvendigt at være klar over, hvad vi søger, og hvad vi kan forvente. Inden vi afslutter et forhold eller foretager en uhøjtidelig vurdering af det, skal vi tale sammen og afstemme forventningerne.

En samtale med din ven kan føre til enighed og en middelvej uden at indebære et slutpunkt. I andre tilfælde kan det også være genoprettende at tale for at nå frem til en god konklusion. Vi vælger selv, hvordan det skal være, og overlader det ikke til tilfældighederne.

To veninder taler sammen

Venskaber oplever også forandringer

Der, hvor vi har lyst til at løbe hen for at fortælle de gode og de dårlige nyheder, er venskab. Det er en forudsætning, der fungerer som et kompas og orienterer os om kvaliteten af vores bånd, og hvilke bånd der er værd at stræbe efter.

Det er klart, at intet tyder på, at forholdet bliver perfekt. Tværtimod handler det også om at acceptere hinanden i vores ligheder og forskelligheder. Men sandheden er, at et venskaber skal være et sikkert sted, et tilflugtssted, som vi altid ønsker at vende tilbage til.

Hver livsfase vil have sine egne behov, og der er nogle relationer, som kan tilpasse sig og tage en anden form. Måske skal intensiteten af et venskab i ungdomsårene forvandles til en forbipasserende café i det travle voksenliv. Det vigtige er, at der er et ønske om kammeratskab, og at det ikke bliver en byrde.

Det kan interessere dig ...
73 spørgsmål til at lære sine venner bedre at kende
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
73 spørgsmål til at lære sine venner bedre at kende

Hvor meget ved du om dine venners liv? Her er 73 spørgsmål til at lære sine venner bedre at kende. Stil dine venner dem i dag!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Bohórquez López, C. & Rodríguez-Cárdenas, D. E. (2014). Percepción de amistad en adolescentes: el papel de las redes sociales. Revista Colombiana de Psicología, 23(2), 325-338. doi: 10.15446/rcp.v23n2.37359.
  • Moreno Encinas, Alba, & Ruz González, Caterina, & Lanza Escobedo, David, & De Diego Pérez, Adriana, & Moreno Martín, Gema (2012). CONCEPCIONES ACERCA DE LA AMISTAD: UN ESTUDIO EXPLORATORIO CON NIÑOS ESPAÑOLES E INMIGRANTES AFINCADOS EN LA COMUNIDAD DE MADRID. International Journal of Developmental and Educational Psychology, 2(1),293-301.[fecha de Consulta 3 de Agosto de 2022]. ISSN: 0214-9877. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=349832339030

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.