Unødvendige behov: Hvad er de, og hvordan undgår man dem?

Når vi gør et ønske til et behov, begynder vi at tro, at noget er uundværligt, og skaber et unødvendigt behov. Vi afgiver derfor kontrollen over vores velbefindende og lægger den over på noget udefrakommende.
Unødvendige behov: Hvad er de, og hvordan undgår man dem?

Sidste ændring: 26 marts, 2022

De fleste af os har en tendens til at tro, at hvis vi ikke ejer visse produkter eller materielle goder, kan vi ikke have det godt eller være lykkelige. På den måde bruger vi vores liv på at forsøge at opnå det, vi tror, vi har brug for, uden at indse, at det ikke garanterer os lykke eller ægte velvære at få det. Heri ligger de unødvendige behov.

Det er de påtvungne mangler, som ikke har noget at gøre med vores tilfredshed som mennesker.

Ofte kan vi observere denne virkelighed i vores konstante følelse af utilfredshed. Når vi først har fået det, vi længtes efter, opstår der ofte et nyt behov. Og det mest paradoksale ved denne situation er, at jo mere vi har, jo flere ting tror vi, at vi har brug for, og vi falder således ind i en ond cirkel.

Derfor vil vi i dagens artikel gerne se på, hvad unødvendige behov er, og hvordan vi kan undgå at blive afhængige af dem.

Oprindelsen af unødvendige behov

Som tiden går, bliver de produkter og tjenester, vi har ved hånden, stadig flere og flere. For eksempel var der for generationer siden ingen fjernsyn, mobiltelefoner, opvaskemaskiner, støvsugere og andre teknologiske produkter, som uden tvivl gør vores liv lettere.

Derfor opstår der i takt med, at der kommer flere og flere ting på markedet, behov, som man ikke engang havde tænkt på før. Nu er det ikke forkert at ville have den nyeste iPhone eller den automatiske gulvvaskemaskine, der lige er kommet på markedet. Fejlen ligger i at gøre disse begær til behov.

Når vi gør et begær til et behov, begynder vi at tro, at dette noget er uundværligt for at kunne leve godt. På den måde opgiver vi kontrollen over vores velbefindende og deponerer det i noget udefrakommende, som meget vel kan gå til grunde eller forsvinde.

Denne tendens til at skabe unødvendige behov er steget takket være det forbrugeristiske system, der gennemsyrer vores samfund. Det har fået os til at tro, at vi ikke vil kunne leve fuldt ud uden disse produkter.

Vi må være fornuftige

Løsningen er imidlertid ikke at blive vred på den kommercielle industri eller bede den om at ændre sig. Det vil trods alt ikke få den til at droppe sine markedsføringsteknikker. Det vil tværtimod gøre os unødvendigt utilfredse!

Pointen er ikke at give det forbrugeristiske system skylden eller dæmonisere det, men at åbne øjnene og være opmærksom på, hvordan reklamebudskaberne påvirker os og vores mentale sundhed.

Det er helt fint, at der findes produkter og tjenester, der gør vores liv lettere. Det er normalt at ville købe dem. Det er dog vigtigt, at vi ikke mister os selv undervejs og tror, at vi først bliver lykkelige, når vi får det. Husk, at vores velbefindende udelukkende afhænger af os selv.

Et par shopper for at opfylde unødvendige behov

Hele markedsføringsindustrien har effektive værktøjer til at få os til at tro, at vi har brug for tingene.

Vi tror, at du måske også vil finde denne artikel interessant: Er det værd at investere i mærketøj? Fakta, du bør vide

Maslows behovspyramide

I dag kan det være meget svært at skelne unødvendige behov fra sande behov. Et meget nyttigt udgangspunkt vil dog være at kende Maslows pyramide eller hierarki af menneskelige behov.

Abraham Maslow var en amerikansk humanistisk psykolog, som vandt stor popularitet ved at skelne og hierarkisere behov. I dette tilfælde skabte han en pyramide med 5 niveauer, der organiserer de forskellige typer menneskelige behov.

Kort sagt er de arrangeret som følger i stigende orden:

  • Grundlæggende behov: Det er de grundlæggende fysiologiske behov for at opretholde kroppens homøostase og sikre vores overlevelse. Blandt dem er åndedræt, mad, hvile, ly osv.
  • Sikkerheds- og tryghedsbehov: Disse opstår, når vores fysiologiske behov er tilfredsstillet. De henviser til følelser af sikkerhed og beskyttelse. I dette tilfælde er der tale om fysisk sikkerhed (integritet af ens egen krop) og sundhed samt sikkerhed for ressourcer (hus, penge, job osv.).
  • Tilknytningsbehov: Disse er relateret til vores sociale natur og omfatter venskab, en partner, kolleger og familie.
  • Anerkendelsesbehov: Disse behov vedrører selvrespekt og omfatter følelser som selvtillid, kompetence, uafhængighed, frihed, præstation osv.
  • Selvrealiseringsbehov: Dette er menneskets højeste psykologiske behov. Derfor står det øverst i hierarkiet. Her finder man en gyldig begrundelse eller mening med livet. Vi har en tendens til at nå dette niveau, når alle de foregående niveauer er nået og afsluttet til en vis grad.

Hvis du identificerer et ønske, der undslipper denne klassificering, kan du betragte det som et unødvendigt behov.

Du vil måske også gerne læse: Ældres sundhed; deres muligheder og behov

Hvordan undgår man disse typer “behov”?

Det første skridt til at undgå at stole på unødvendige behov er at vide, hvordan man identificerer dem. En god måde er at erkende, hvad de virkelige behov er. Til dette gav Maslow os en glimrende guide med sin pyramide.

På den anden side kan det hver gang vi oplever en følelse af behov, være meget nyttigt at stoppe op og reflektere og spørge os selv, om denne tjeneste eller dette produkt virkelig er nødvendigt for vores velbefindende.

Dette betyder ikke, at du skal opgive dette ønske og glemme alt om at opnå det. Det, vi i stedet opfordrer dig til at gøre, er at være mere bevidst om dine ønsker og ikke gøre dem til påbud om at være lykkelig. Hvis du har haft det godt før uden at besidde det, så er det ikke rigtig et behov.

For bedre at kunne bestemme dine behov anbefaler vi følgende:

  • Vær opmærksom på dit verbale sprog, når du refererer til dine ønsker. I stedet for at sige “jeg har brug for det produkt”, skal du sige “jeg ønsker mig dette produkt” eller ” jeg vil gerne have det”. Ord definerer ofte vores måde at tænke om verden på. Det vil gøre en forskel at være forsigtig med dem.
  • Vær taknemmelig for det, du allerede har: Følelsen af behov forstærkes, når vi ikke værdsætter det, vi allerede har, og det, vi har opnået. Så sørg for at være taknemmelig hver dag.
Mand sætter en fugl fri

Lykken er en universel længsel, men det bliver svært at nå den, hvis vi jagter den gennem genstande.

Unødvendige behov kan påvirke vores livskvalitet

Når vi insisterer på at gå efter unødvendige behov, falder vores livskvalitet, og alternativerne reduceres til at forfølge dem. Så lad os ikke skade os selv ved at pålægge os selv ting, som vi ikke har brug for.

Vær taknemmelig for det, du har, og prøv at opnå selvrealisering uden at være afhængig af objekter. Denne ændring kan være dybtgående. Den kan være lige den påmindelse, du havde brug for, for at få dig på rette vej til sand lykke.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Puig M, Sabater P, Rodríguez N.  Necesidades humanas: evolución del concepto según la perspectiva social. Aposta. Revista de Ciencias Sociales [Internet]. 2012 [consultado 17 feb 2022]; (54): 1-12. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=495950250005
  • Martí M. Las necesidades humanas desde la psicología moral. Papeles de relaciones ecosociales y cambio global [Internet]. 2008 [consultado 17 feb 2022]; (102): 89-101. Disponible en: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=2698952
  • Elizalde A, Martí M y  Martínez F. Una revisión crítica del debate sobre las necesidades humanas desde el enfoque centrado en la persona. Polis, Revista Latinoamericana [Internet]. 2006 [consultado 17 feb 2022]; 15. Disponible: https://journals.openedition.org/polis/4887

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.