Vitamin E-forgiftning: Hvad skal du vide?

Vitamin E-forgiftning er mulig, når det indtages i høje doser i længere tid. Find ud af alt om det her i artiklen.
Vitamin E-forgiftning: Hvad skal du vide?

Sidste ændring: 05 marts, 2023

E-vitamin er et vigtigt næringsstof for kroppen, men det kan blive giftigt. Det er muligt at få en overdosis, hvis man overskrider de fastsatte daglige maksimumsgrænser, så vær meget forsigtig med E-vitamintilskud. Find ud af alt om vitamin E-forgiftning i denne artikel.

Det er vigtigt at bemærke, at mikronæringsstoffer altid holdes i relativt snævre koncentrationsintervaller i kroppen. Den bedste fremgangsmåde er at have en varieret og afbalanceret kost for at sikre, at der ikke opstår underskud, selv om det i nogle tilfælde er nødvendigt at give en ekstra tilførsel. Et sådant eksempel ville være hos sportsfolk.

Funktioner af E-vitamin

Ifølge en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet IUBMB Life kan E-vitamin fungere som en kraftig antioxidant i kroppen. Det er med til at neutralisere dannelsen af frie radikaler og deres efterfølgende ophobning i vævene. Takket være dette reduceres risikoen for at opleve kroniske sygdomme.

Desuden bidrager E-vitamin også til at opretholde immuniteten og aktiverer celler, der er relateret til forsvarssystemet. Det viser forskning offentliggjort i tidsskriftet Nutrients.

Eksperter undersøger også, om et tilstrækkeligt indtag af dette element kan bidrage til at forebygge neurodegenerative sygdomme eller i det mindste lette håndteringen heraf. Der spekuleres i, at antioxidantkraften bidrager til at opretholde en tilstand af homøostase, hvilket forhindrer udviklingen af neural degeneration.

Kilder til E-vitamin

Vi kan finde flere fødevarer med et højt indhold af E-vitamin. Eksempler kunne være sojabønne-, solsikke-, saflor- og majsolie.

Solsikkefrø, mandler, hasselnødder og jordnøddesmør skiller sig også ud for deres høje indhold af dette grundstof. Som det sidste kan vi fremhæve frugt og grøntsager som kiwier, tomater, spinat og broccoli.

Olie hældes på pande

Er det muligt at få en overdosis E-vitamin?

E-vitamin er fedtopløseligt og kan derfor ophobes i kroppens væv. Det betyder, at meget høje doser, der indtages kronisk, kan skabe forgiftning. Selv om dette ikke er et hyppigt scenarie, ville det medføre komplikationer.

Der foreslås en optimal daglig dosis af E-vitamin på 15 milligram.

Vitamin E-forgiftning

Den maksimale tolerable mængde E-vitamin for mennesker er 1000 mg pr. dag. Ud over dette øges risikoen for forgiftning eller overdosering, så det er ikke tilrådeligt at supplere over disse værdier.

Det skal bemærkes, at tilskud af E-vitamin ikke er positivt i alle sammenhænge. For eksempel er det ikke tilrådeligt for atleter at indtage ekstremt høje doser.

Hvis de gør det, kan muskeltilpasningerne efter træning blive reduceret på grund af den høje antioxidant effekt. Dette antydes af en undersøgelse offentliggjort i International Journal of Environmental Research and Public Health.

I sig selv kan en person, der lider af vitamin E-forgiftning, opleve øget blødning. Det skyldes, at stoffet forstyrrer blodets naturlige antikoagulerende evne. I den forstand vil risikoen for at få et slagtilfælde blive øget.

Interaktion med lægemidler

E-vitamin i overskud kan interagere med lægemidler, som personen tager. Hvis vi minder om det, vi nævnte tidligere, er det værd at bemærke, at giftigheden potenserer den antikoagulerende virkning af aspirin og warfarin.

Interaktion er også blevet rapporteret med tamoxifen, et lægemiddel, der anbefales til behandling af brystkræft. Således bør patienter med denne onkologiske sygdom modtage doser af vitamintilskud i afmålte doser. Desuden er der interaktion med immunosupprimmerende midler, så de samme kriterier gælder for transplantationspatienter.

Hvordan supplerer man og undgår vitamin E-forgiftning?

E-vitamintilskud er gavnlige for dem, der har udviklet en E-vitaminmangel. De er også gavnlige for patienter med inflammatoriske sygdomme eller med problemer med at absorbere fedtstoffer på grund af en vis ændring af tarmens funktionelle kapacitet.

Selv hos sportsfolk kan det være nyttigt, men kun når træthedsniveauet er meget højt. I disse tilfælde anbefales det dog ikke at tage dem i mere end 2 uger.

Mange mennesker indtager naturligvis denne type kosttilskud for at forbedre hudens eller hårets udseende og endda med det formål at styrke immunsystemet. Dette er dog ikke altid nødvendigt.

Der findes flere alternativer med mindre risiko for forgiftning. Det er normalt bedst at overveje en varieret og afbalanceret kost.

Mand tager vitaminpille trods risiko for vitamin E-forgiftning

Vitamin E-forgiftning kan opstå

E-vitamin er uundværligt for menneskekroppen. Det kan dog være giftigt, når visse doser overskrides regelmæssigt, fordi det kan ophobes i kroppen. Noget lignende sker med A-vitamin, så overdreven tilskud med begge elementer anbefales ikke.

Det er vigtigt at bemærke, at det er mere almindeligt at opleve mangel på disse næringsstoffer end overdosering. Ingen af disse scenarier er gavnlige. Når vitaminkoncentrationerne falder, opleves problemer i forbindelse med oxidativ balance.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Higgins MR, Izadi A, Kaviani M. Antioxidants and Exercise Performance: With a Focus on Vitamin E and C Supplementation. Int J Environ Res Public Health. 2020;17(22):8452. Published 2020 Nov 15. doi:10.3390/ijerph17228452
  • Lee GY, Han SN. The Role of Vitamin E in Immunity. Nutrients. 2018;10(11):1614. Published 2018 Nov 1. doi:10.3390/nu10111614
  • Miyazawa T, Burdeos GC, Itaya M, Nakagawa K, Miyazawa T. Vitamin E: Regulatory Redox Interactions. IUBMB Life. 2019;71(4):430-441. doi:10.1002/iub.2008
  • Neubauer, Oliver, and Christina Yfanti. “Antioxidants in athlete’s basic nutrition: considerations towards a guideline for the intake of vitamin C and vitamin E.” (2015).
  • Podszun M, Frank J. Vitamin E-drug interactions: molecular basis and clinical relevance. Nutr Res Rev. 2014 Dec;27(2):215-31. doi: 10.1017/S0954422414000146. Epub 2014 Sep 16. PMID: 25225959.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.