Alt om uvulitis, og hvorfor det kan opstå

Uvulitis bliver som regel forårsaget af bakterielle infektioner. Skader eller allergiske reaktioner kan dog også forårsage det. I denne artikel vil du lære alt om uvulitis. 
Alt om uvulitis, og hvorfor det kan opstå
Samuel Antonio Sánchez Amador

Bedømt og godkendt af biolog Samuel Antonio Sánchez Amador.

Sidste ændring: 29 juni, 2023

Uvulitis er en inflammation af uvula (drøbelen). Det er en lille, tenformet muskel, der hænger ned fra din bløde gane eller den bagerste del af ganen.

Infektiøse processer, allergiske reaktioner, skader efter visse medicinske indgreb eller indtaget af upassende substanser er alle almindelige årsager til uvulitis. Hvis du ønsker at kende alt til uvulitis, så læs denne artikel!

Hvad er uvulitis?

Person, der åbner munden
Uvulitis er betændelse af uvula. Denne hævelse kan være forårsaget af infektioner eller ikke-infektiøse processer.

Ifølge National Cancer Institute (NCI) er uvula den bløde vævsflap, der hænger ned fra ganen (på kanten af den bløde gane). Selvom eksperter plejede at tro, at denne struktur var ubetydelig, har de opdaget, at den har en klar funktion: Den hjælper med at forhindre, at maden kommer ind i næsehulrummet.

Den medicinske hjemmeside, Medigraphic, definerer uvulitis som “en akut cellulitis af uvula, der forårsager rødme, væskeansamling, smerter og feber”. Det er værd at nævne, at selvom bakterielle eller virale infektioner er de mest almindelige udløsere til dette problem, så er de ikke de eneste.

Hvad er årsagerne?

Ifølge United States National Library of Medicine bliver uvulitis primært forårsaget af en infektion med streptokokker, som er en gruppe bakterier, der er patogene for mennesker. Op til 30% af alle tilfælde med akut faryngitis er associeret med arten Streptococcus pyogenes, som er en sygdom, der er tæt relateret til uvulitis.

Andre patologiske, infektiøse stoffer, der kan forårsage dette kliniske billede, er Haemophilus influenza type b (Hib) og Streptococcus pneumoniae (pneumokokker).

Ydermere opstår infektiøs uvulitis oftere hos unge børn i skolealderen, og det er ret sæsonpræget – særligt i tempererede regioner. Højdepunktet for modtageligheden for denne sygdom er 5, 10 og 12-års-alderen. 

Infektiøs uvulitis er ikke den eneste variant af denne tilstand. I mellemtiden kan den ikke-infektiøse type blive forårsaget af følgende situationer:

 • En skade bagerst i halsen.
 • En allergisk reaktion over for pollen, støv, døde hudceller fra kæledyr eller visse fødevarer.
 • Fejlagtig inhalering eller synkning af visse giftige elementer.
 • Kirurgi, såsom fjernelse af mandlerne (tonsillektomi), og andre medicinske procedurer såsom en endoskopi.
 • Rygning.

Symptomerne på uvulitis

Patienter bør mistænke denne stilstand på grund af en akut infektion, når drøblen er den mest hævede struktur sammenlignet med svælget, hvis de også har en smule feber. Nogle af de mest almindelige, overordnede symptomer er:

 • Feber, hvis tilfældet er forårsaget af en infektion.
 • En følelse af at have noget siddende i halsen ledsaget af en kvælende fornemmelse eller opkastningsbevægelser.
 • Hoste.
 • Smertefuld synkning.
 • Overdreven produktion af spyt.
 • Ringe appetit.

Ifølge Colgate Prossesional’s hjemmeside kan patienter lide af streptokokkerhvis symptomerne på uvulitis ikke forsvinder efter et par dage, eller der opstår hvide pletter bagerst i munden. Selvom det er meget mere almindeligt hos børn, kan det også manifestere sig hos voksne.

Måske denne artikel også interesserer dig: Løsninger til at lindre ondt i halsen

Diagnose og behandling

Den medicinske hjemmeside, Drugs.com, erklærer, at der er adskillige diagnostiske tests til at undersøge den underliggende årsag til uvulitis. Her er nogle af dem:

 • Blodprøver. De kan være nødvendige for at vurdere patienternes overordnede helbred og udelukke visse situationer.
 • Podning. En prøve af slimet i munden bliver taget, og denne bliver dyrket i et specielt medium. Det gør det muligt at undersøge mulige bakterier, der forårsager uvulitis, hvis det er infektiøst.
 • Allergitest. Hævelse af drøblen kan forekomme på grund af en allergisk proces. Det er vigtigt at opdage allergenet, da det vil hjælpe med at undgå dette kliniske billede og andre meget mere alvorlige såsom anafylaktisk chok.
 • Røntgen af halsen. Særligt for patienter, der har problemer med at synke.

I henhold til behandlingen vil den afhænge af den underliggende årsag. Hvis patienten har bakteriel uvulitis, vil lægen ordinere specifik antibiotika til at bekæmpe patogenet. Hvis tilstanden på den anden side er på grund af allergi, vil patienten være nødt til at tage antihistaminer. Steroider reducerer også hævelse.

Pleje derhjemme

Nærbillede inden i mund
Drik rigeligt med væske og sikr dig, at du får masser af hvile for at forbedre symptomerne på denne tilstand. 

Ifølge hjemmesiden, UF Health, kan patienter tage visse forbehold derhjemme for at forbedre deres symptomer. Her er nogle af dem:

 • Få masser af hvile. Uvulitis kan forsvinde af sig selv eller med behandling i løbet af en eller to dage.
 • Drik rigeligt med væske og gurgl det med varmt saltvand for at reducere hævelsen.
 • Brug spray, der hjælper med at lindre en kløende hals.
 • Tag smertestillende håndkøbsmedicin. De reducerer de smerter, som hævelsen af drøblen forårsager.
 • Lad være med at ryge og undgå passiv rygning, da det kan forårsage irritation i halsen.

Følg din læges instruktioner

Som du har set, er uvulitis et tegn på en anden underliggende tilstand, og det er ikke en sygdom i sig selv. Årsagerne til, at drøblen hæver op, kan være mange, og de rangerer fra infektioner til allergier.

Generelt forsvinder denne lidelse i løbet af en eller to dage med passende behandling. Behandlingen vil eksklusivt afhænge af den underliggende årsag, da bakterier ikke behandles på samme måde som en allergisk reaktion.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.