Anbefalet kost til polycystisk ovariesyndrom

I behandlingen af polycystisk ovariesyndrom spiller kosten en vigtig rolle. Læs mere om den anbefalede kost til polycystisk ovariesyndrom her.
Anbefalet kost til polycystisk ovariesyndrom
Anna Vilarrasa

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Anna Vilarrasa.

Sidste ændring: 14 maj, 2023

Når det drejer sig om behandling af polycystisk ovariesyndrom, spiller kost og ernæring en meget vigtig rolle. Især er det nødvendigt at kontrollere forhøjede insulinniveauer og inflammatorisk status. Selv om mange ikke er klar over det, er maden vigtig. Vi gennemgår anbefalingerne til en kost til polycystisk ovariesyndrom.

Den mest hensigtsmæssige kost er en med masser af grøntsager, frugt, bælgfrugter, fuldkorn, magre proteiner og moderat fede mejeriprodukter. Ved at følge denne type kost kan man forbedre symptomerne og nogle af de tilstande, der er forbundet med sygdommen. Vil du vide mere om det? Læs videre!

Polycystisk ovariesyndrom: Kostens og livsstilens rolle

Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) er mere almindeligt, end mange tror. Det anslås, at det kan ramme en ud af fem kvinder i den reproduktive alder. Mange af de ramte er dog ikke diagnosticeret.

Når man lider af PCOS, er der tale om en ægløsningsdysfunktion og en overproduktion af androgener af ukendt oprindelse. Som følge heraf opstår der ændringer i menstruationsperioden og andre symptomer, der spænder fra akne og fedtet hud til fertilitetsproblemer.

Der findes i øjeblikket ingen kur, men der findes medicin til at kontrollere symptomerne. Desuden påpeger eksperterne betydningen af livsstilsvaner i forbindelse med håndteringen af sygdommen.

Med korrekt kost og motion er det muligt at regulere unormalt forhøjede glukose- og insulinniveauer. Dette forbedrer i øvrigt symptomerne og fertilitetsproblemerne. Det reducerer endda risikoen for hjerte-kar-sygdomme, hypertension og hyperlipidæmi.

Model af livmoderen

Anbefalet kost til polycystisk ovariesyndrom

I øjeblikket findes der ingen standardkostplan for denne sygdom. Det er dog generelt kendt, at nogle fødevarer er mere anbefalelsesværdige end andre. Dette er nogle af de passende træk og retningslinjer i den anbefalede kost til polycystisk ovariesyndrom.

Sørg for tilstedeværelsen af fibre

Fødevarer, der giver kostfibre, forbedrer insulinresistensen. De bremser fordøjelsen og regulerer derved blodglukosestigninger. Til dette formål kan mange af disse muligheder indgå på daglig basis:

 • Bælgfrugter.
 • Fuldkornsbrød.
 • Forskellige frø.
 • Grøntsager.
 • Bær.
 • Mandler, jordnødder, pinjekerner.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Hvad bidrager bælgfrugter med i vores kost?

Sørg for at indtage anti-inflammatoriske fødevarer

Nyere undersøgelser tyder på, at polycystisk ovariesyndrom er relateret til kronisk inflammation. Nogle fødevarer såsom olivenolie, fed fisk, nødder, bær og grønne bladgrøntsager har antiinflammatorisk aktivitet, som kan forbedre denne tilstand.

Vælg fuldkorn frem for raffinerede kulhydrater

Fuldkorn giver fibre, vitaminer og mineraler, som hvide kornsorter har mistet. Desuden accentuerer sidstnævnte insulinresistens og kan generere en inflammatorisk tilstand. Dette gælder også for sukker og fødevarer med et overskud af tilsat sukker.

Indtag en kost med næringsrige fødevarer

I denne henseende er det bedst at fylde spisekammeret med friske produkter og undgå færdigretter, snacks, slik og fastfood. Disse er ofte lavet af ingredienser af dårlig kvalitet og indeholder betydelige doser tilsat sukker, hærdet fedt, raffineret mel og salt.

Frugt, bælgfrugter, nødder og grøntsager giver derimod interessante mængder af vitaminer og mineraler. Derfor er de det bedste valg til både måltider og snacks.

Undgå Advanced Glycation Endproducts (AGE)

Miljøfaktorer synes at spille en vigtig rolle i udviklingen af polycystisk ovariesyndrom. Blandt disse finder vi AGE. Advanced Glycation Endproducts forekommer normalt både uden for og i kroppen. Kosten er dog en af de vigtigste bidragydere.

Når de findes i overskud, kan kroppen ikke håndtere dem, og de har en tendens til at skabe sundhedsproblemer. I kosten kan deres bidrag reduceres ved at følge disse retningslinjer:

 • Undgå madlavning med meget høj og tør varme, f.eks. ved grillning eller bagning.
 • Begræns forbruget af fødevarer, der er mere tilbøjelige til at generere dem, f.eks. æg, stegte kartofler, forarbejdede fødevarer og fastfood.

Begræns kilder til gluten og mejeriprodukter

Der er i øjeblikket ingen videnskabelig dokumentation for, at det er nødvendigt at fjerne fødevarer med gluten og mejeriprodukter. Nogle gange kan begrænsning af dem dog forbedre den inflammatoriske tilstand.

Hvis der ikke sker nogen forbedring med de gennemførte kostændringer, kan man forsøge sig med en gluten- og mælkefri diæt. I dette tilfælde er det tilrådeligt at konsultere en diætist for at finde passende erstatninger uden at ty til forarbejdede produkter af dårlig kvalitet.

Mælk i glas

Hvornår er det nødvendigt at konsultere en professionel vedrørende kost til polycystisk ovariesyndrom?

Et af problemerne med diagnosen polycystisk ovariesyndrom er, at symptomerne kan være meget generelle og ikke særlig specifikke. Derfor tror mange kvinder måske, at de har andre helbredsproblemer eller finder dem ikke alvorlige nok til at drøfte dem med deres læge.

Nogle gange er det først, når der opstår problemer med at blive gravid, at de bliver bemærket. De mest almindelige tegn er som følger:

 • Akne, fedtet hud og skæl.
 • Vægtforøgelse.
 • Hårvækst i ansigtet, på ryggen eller brystet.
 • Uregelmæssig menstruation eller blødning.
 • Ubehag eller smerter i bækkenområdet.
 • Vanskeligheder med at blive gravid.

Hvis du lider af en eller flere af dem, er det derfor en god idé at konsultere en sundhedsperson. Jo hurtigere det kan diagnosticeres og behandles, jo hurtigere vil symptomerne og de berørte kvinders velbefindende blive forbedret.

Derudover er det muligt at undgå nogle sygdomme, der er forbundet med PCOS. Som angivet af Academy of Nutrition and Dietetics of the United States øger denne tilstand risikoen for insulinresistens, type 2-diabetes, højt blodtryk, angst og depression.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Uregelmæssig vaginal blødning: Årsag og behandling

Endelige anbefalinger til kost til polycystisk ovariesyndrom

Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) er en gængs sygdom blandt kvinder. Det har forskellige kliniske konsekvenser, herunder metaboliske, reproduktive og psykologiske problemer.

Farmakologisk behandling bør ledsages af en ændring af livsstil. Anvendelse af foranstaltninger vedrørende kost og fysisk aktivitet er nøglen til at forbedre disse problemer og forbedre livskvaliteten og den følelsesmæssige sundhed.

Generelt er de bedste fødevarer grøntsager, frugt, nødder, fuldkornsprodukter, olivenolie og fed fisk. Derudover er det nødvendigt at begrænse tilstedeværelsen af sukkerholdige drikkevarer, juice, forarbejdet kød, slik og færdigretter.

Før du gennemfører ændringer, er det dog tilrådeligt at konsultere din læge eller en specialiseret diætist. Hver diagnose er forskellig, og hvert tilfælde kan kræve en kostplan med specifikke karakteristika.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Ellis E. Polycystic ovary syndrome. EatRight. Academy of Nutrition and Dietetics. Septiembre 2021.
 • Harvard Health Publishing. Foods that fight inflammation. Harvard Medical School. Noviembre 2021.
 • López-Alarcón M, Perichart-Perera O, et al. Excessive refined carbohydrates and scarce micronutrient intakes increase inflammatory mediators and insulin resistance in prepubertal and pubertal obese children independently of obesity. Mediators of inflammation. 2014. 2014: 849031.
 • Office on woman’s health. Polycystic ovary syndrome. Abril 2019. U.S. Department of Health and Human Services.
 • Pinkerton J. A. Síndrome del ovario poliquístico. Manual MSD. Diciembre 2020.
 • Rocha A. L, Oliveira F. R, et al. Recent advices in the understanding and management of polycystic ovary syndrome. Food Research. Abril 2019. 8: F1000. Faculty Rev-565.
 • Rutkowska A. Z, Diamanti-Kandarakis E. Do advanced glycation end products (AGEs) contribute to the comorbidities of polycystic ovary syndrome (PCOS)? Current Pharmaceutical Design. 2016. 22 (36): 5558-5571.
 • Teede H, Deeks A, Moran L. Polycystic ovary syndrome: a complex condition with psychological, reproductive and metabolic manifestations that impacts on health across the lifespan. BMC Medicine. Junio 2010. 30 (8): 41.
 • Teede H, Misso M, et al. International evidence-based guideline for the assessment and management of polycystic ovary syndrome. Australian Government. National Health and Medical Research Council. Febrero 2018.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.