Baobabfrugt: Egenskaber, fordele og kontraindikationer

Baobabfrugt, en interessant og gammel frugt, er gængs i visse dele af verden. Her fortæller vi dig alt, hvad du behøver at vide om den!
Baobabfrugt: Egenskaber, fordele og kontraindikationer
Maria Patricia Pinero Corredor

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Maria Patricia Pinero Corredor.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Fra lindring af tandpine og feber til brug som pesticider er baobab et træ, der har mere end 300 traditionelle anvendelser i forskellige dele af Afrika. Den mest relevante af disse er måske det faktum, at baobabfrugt også er en god fødevare at spise. Af sine 8 arter er den bedst kendte Andasonia digitata, som mange anser for at være en superfood.

Dette gigantiske træ er en del af gamle legender, der hævder, at Gud hang dette træ på hovedet, med grenene på jorden og rødderne på toppen. Navnet kommer fra arabisk og betyder “far til mange frø”.

Baobabfrugt er inde i en hård oval bælg. Inde i er der en masse med en bittersød smag, der indeholder frøene. En gruppe eksperter anser denne frugt for at være bemærkelsesværdig for sin næring.

Det sælges i pulverform, når det skal sendes over grænserne. Men da det er så nyt i nogle lande, undersøger forskere stadig dets risici. For at lære mere om denne frugt, dens fordele og kontraindikationer, skal du fortsætte med at læse.

Baobabfrugt: Ernæringsmæssige egenskaber

En undersøgelse kalder dette en “superfood”, da dens ernæringsprofil fremhæver mange næringsstoffer. For eksempel har den masser af vitaminer, mineraler og fedtsyrer.

Baobabfrugt er meget rig på C-vitamin og fiber. Ifølge en gruppe farmaceuter indeholder frugten mellem 7 og 10 gange mere C-vitamin end appelsiner med værdier på mellem 280 og 300 milligram pr. 100 gram frugt.

Et indtag på blot 40 gram baobab kan dække 100% af det anbefalede daglige indtag hos gravide kvinder. Det har også en betydelig mængde vitamin B1 og B6. Med hensyn til mineraler varierer calciumværdier mellem 250 og 350 milligram pr. 100 gram.

Kalium findes også i rigelige mængder i denne frugt, der indeholder mellem 1240 og 1578 milligram, hvilket er 4 gange mere end bananer. Derudover er der 5 gange mere magnesium i baobabfrugt end i avocado.

Andre undersøgelser fremhæver, at 36% af næringsstofferne er kulhydrater, såsom glukose, fruktose og sakrose, som giver frøet en sød smag. Noget andet er opløselig fiber, repræsenteret af pektin. Som om det ikke var nok, har specialister undersøgt dets høje koncentration af essentielle fedtsyrer, såsom omega 6 og omega 9.

På trods af dets ernæringsmæssige egenskaber er de fleste eksperter enige om, at biotilgængeligheden af næringsstoffer i baobabfrugt og dens produkter skal undersøges nærmere, da der ikke er meget information om dette.

Baobabfrugt og olie

Læs videre for at lære mere: Borageolie: Fordele og anvendelsesmuligheder

Mulige fordele ved baobabfrugt

Da denne frugt har mange næringsstoffer og andre aktive fytokemikalier, er der flere forskellige sundhedsmæssige fordele. Nogle af disse er:

 • Forynger huden: Flere forskere erkender, at olien i baobabfrugt hjælper hudcellernes fornyelse på grund af dets indhold af vitamin A. Også vitamin E deltager som en antioxidant.
 • Regulerer blodtryk: Det høje kaliumindhold har en vasodilaterende virkning. På denne måde kan det reducere risikoen for at lide af lungeemboli samt hjertesygdomme.
 • Styrker immunforsvaret: C-vitamin giver det evnen til at øge niveauet af hvide blodlegemer.
 • Kan understøtte knoglesundhed: Det store indhold af calcium og magnesium understøtter knoglesundhed. Faktisk er det en del af forebyggende kost mod knogleskørhed.
 • Smertestillende og antiinflammatorisk: En mulig smertestillende og feberstillende virkning af varmt baobabekstrakt er bevist. En undersøgelse demonstrerede endda frugtens antiinflammatoriske aktivitet hos forsøgsdyr.
 • Antioxidant: Frugtens høje fenolindhold skiller sig ud for dets antioxidant kapacitet. Det har så meget, at nogle forfattere endda har foreslået det som et kosttilskud.
 • Beskytter leveren: Resultaterne af en undersøgelse antydede, at indtag af denne frugt kunne hjælpe med at beskytte leveren hos forsøgsdyr. Dette er på grund af dets triterpenoidforbindelser og steroler.
 • Mavetarmsystemets sundhed: Nogle afrikanske samfund bruger denne frugt til at lindre forstoppelse, mavetarminfektion og diarré. Dens opløselige fiber kan også hjælpe gavnlige bakterier med at vokse i tarmen.

Sådan spiser du det

Baobabfrugt betragtes som en basisføde i mange regioner i det centrale Afrika. Der opløser de frugtkødet i vand eller mælk for at bruge det som en drikkevare eller sauce. Derudover bruger de det som et hævemiddel til lokal brygning og er en god erstatning for vinsten i bagning.

Du kan også bruge det til at fremstille is, juice og syltetøj. Du skal aldrig tilberede det, men du kan tilføje det til sidst, når produktet allerede er ved stuetemperatur.

Med hensyn til frøene kan du spise dem friske eller tørrede, eller du kan male dem til mel for at tilføje det til supper og gryderetter som fortykningsmiddel. Du kan også stege dem, før du maler dem til en pasta. Derefter fermenteres de og tørres.

Det sælges i pulverform, og du kan bruge det som et kosttilskud. Du kan tilføje det til smoothies, korn, energibarer, yoghurt, mejeriprodukter og juice.

Hjemmelavede energibarer

Er der nogen risiko ved at indtage det?

Selvom baobabfrugt er certificeret som sikkert i USA, og Europa-Kommissionen godkendte importen som en ny fødevare, er tests af dets sundhedsegenskaber kun udført på dyr.

Af denne grund, indtil forskere foretager risikostudier på mennesker, skal du være meget forsigtig, når du spiser det, og sørg for at overhold de anbefalede portioner. Der er mange ernæringsmæssige, medicinske og sundhedsmæssige fordele, som det giver. Du skal dog være forsigtig med stort forbrug.

Det kan interessere dig ...
6 lækre opskrifter på frugtsalat med vilde urter
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
6 lækre opskrifter på frugtsalat med vilde urter

Opdag de bedste opskrifter på frugtsalat med vilde urter, som du kan tilføje til din samling af opskrifter. De er lækre og nærende! • Buchmann C, Prehsler S, Hartl A, Vogl CR. The importance of baobab (Adansonia digitata L.) in rural West African subsistence–suggestion of a cautionary approach to international market export of baobab fruits. Ecol Food Nutr. 2010 May-Jun;49(3):145-72.
 • Vertuani, E. Braccioli, V. Buzzoni, S. Manfredini. Anti-oxidant capacity of Adansonia digitata fruit pulp and leaves. Acta Phytotherapeutica, 2 (2002), pp. 86-91
 • Gruenwald. Novel botanical ingredients for beverages. Clinics in Dermatology, 27 (2009), pp. 210-216.
 • Osman MA. Chemical and nutrient analysis of baobab (Adansonia digitata) fruit and seed protein solubility. Plant Foods Hum Nutr. 2004 Winter;59(1):29-33.
 • Gebauer, K. El-Siddig, G. Ebert. Baobab (Adansonia digitata L.): a review on a multipurpose tree with promising future in Sudan. Gartenbauwissenschaft, 67 (2002), pp. 155-160.
 • Lockett CT, Calvert CC, Grivetti LE. Energy and micronutrient composition of dietary and medicinal wild plants consumed during drought. Study of rural Fulani, northeastern Nigeria. Int J Food Sci Nutr. 2000 May;51(3):195-208.
 • De Caluwé, K. Halamová, P. Van Damme. Baobab (Adansonia digitata L.): a review of traditional uses, phytochemistry and pharmacology.H. Rodolfo, J.E. Simon, C.-T. Ho (Eds.), African natural plant products: new discoveries and challenges in chemistry and quality, Oxford University Press, USA (2009), pp. 51-84.
 • Nkafamiya, S.A. Osemeahon, D. Dahiru, H.A. Umaru. Studies on the chemical composition and physicochemical properties of the seeds of baobab (Adasonia digitata). African Journal of Biotechnology, 6 (2007), pp. 756-759
 • Ramadan, F.M. Harraz, S.A. El-Mougy. Anti-inflammatory, analgesic and antipyretic effects of the fruit pulp of Adansonia digitata. Fitoterapia, LXV (1994), pp. 418-422
 • Vimalanathan , JB Hudson .Múltiples actividades inflamatorias y antivirales en hojas, frutos y semillas de Adansonia digitata (Baobab). Revista de investigación de plantas medicinales , 3 ( 2009 ) , págs. 576 – 582.
 • Nhukarume, Z. Chikwambi, M. Muchuweti, B. Chipurura. Phenolic content and antioxidant capacities of Parinari curatelifolia, Strychnos spinosa and Adansonia digitata. Journal of Food Biochemistry, 34 (2008), pp. 207-221
 • Al-Qarawi, M.A. Al-Damegh, S.A. El-Mougy. Hepatoprotective influence of Adansonia digitata pulp. Journal of Herbs Spices and Medicinal Plants, 10 (2003), pp. 1-6

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.