Biopejse: Fordele og ulemper

Biopejse tiltrækker sig opmærksomhed, fordi de forbedrer hjemmets æstetik og giver varme i koldt vejr. Få mere at vide om deres fordele og ulemper.
Biopejse: Fordele og ulemper

Skrevet af Jonatan Menguez

Sidste ændring: 14 april, 2023

Der er mange måder at skabe en varmere atmosfære på i hjemmet. I de kolde måneder er det almindeligt, at folk støver deres gas- eller elkomfurer eller de klassiske brændeovne af. I dag findes der dog sikrere og mere miljøvenlige muligheder, f.eks. biopejse.

Disse elementer anvender plantebaseret brændstof og reducerer dermed udledningen af forurenende gasser. De har også andre fordele i forhold til andre varmeapparater. F.eks. den hastighed, hvormed de opvarmer miljøet, eller den lille mængde affald, de genererer.

Brugen af dem er ikke kun en mulighed for dem, der foretrækker at bruge vedvarende energikilder. De  vælges også af æstetiske, dekorative og funktionelle årsager. Men ligesom andet boligtilbehør har de fordele og ulemper. Vi vil analysere dem i detaljer nedenstående.

Biopejse: Funktioner

Ved første øjekast ligner biopejse en almindelig pejs. Der er dog mange forskelle. Der er flere fordele, lige fra den nemme installation til den energitype, de bruger.

For det første bruger de et brændstof, der stammer fra stoffer som stivelse eller cellulose. Det er en type ethylalkohol af høj renhed, som fremstilles af en biomasse af vegetabilsk oprindelse, der indeholder sukkerstoffer, for eksempel sukkerroer eller sukkerrør.

Der anvendes også afgrøder som majs, hvede eller byg, takket være den cellulose, der findes i træ. Disse elementer underkastes en gærgæringsproces, som giver en alkohol, der derefter destilleres.

Resultatet er et vedvarende brændstof. Det er faktisk det samme brændstof, som blandes med andre typer nafta til miljøvenlige køretøjer. Selv om den miljømæssige side er en af de vigtigste fordele, er det ikke den eneste. Generelt set udmærker de sig også ved følgende:

  • De er nemme at installere, uden behov for eksterne udtag, da de ikke udvikler røg.
  • De er mere sikre i flere henseender. Da de ikke genererer affald og ikke bruger brænde, er der mindre sandsynlighed for, at der opstår en brand.
  • De har høje kuldioxiddetektorer og et automatisk nødafbrydelsessystem.

Der er dog også nogle ulemper ved brugen af dem, f.eks. prisen.

Eksempel på biopejse

Fordele ved biopejse

Biopejse tiltrækker opmærksomhed på grund af det design, de bringer til hjemmet. De giver et varmt og behageligt udseende på steder som f.eks. i stuerne. De udgør også et mere økologisk alternativ til klassiske pejse. Lad os se på deres vigtigste fordele.

Installation

Der findes flere typer af disse pejse, men da de ikke forbruger elektricitet eller udvikler røg, er de lette at installere, medmindre du ønsker at fastgøre dem til en væg. Det vigtige er, at den ikke kræver noget luftudtag eller ventilationskanal, hvilket gør det muligt at placere den i ethvert rum i huset.

Hurtig varme

Afhængigt af rummets størrelse kan biopejse opnå hurtig opvarmning. Generelt tager det ca. 40 minutter at opnå dette. Dette kan sammenlignes meget fordelagtigt med andre apparater. Varmen spreder sig dog ikke til andre rum.

Ingen aske

En anden stor fordel er, at de ikke genererer noget affald. Da de ikke bruger brænde, men holdbare materialer – f.eks. vulkansk sten – er der ingen aske- eller støvrester. Dette er også gunstigt, når det gælder rengøring, hvilket gør dem nemme at vedligeholde.

Sikkerhed

På grund af deres udformning, materialetypen og det anvendte brændstof er biopejse blandt de mindst risikable pejse. Selv om brugen af ild stadig er til stede, giver deres slukningssystem og forhøjede kulmonoxiddetektionssystem endnu mere sikkerhed.

Lette at transportere

Med undtagelse af vægmonterede modeller, hvilket er en personlig beslutning, kan disse pejse flyttes til det ønskede område. Typerne varierer i størrelse, så det er nemt at vælge en, der passer til området. Der findes 20-kilograms muligheder, som tilpasser sig ethvert eksisterende møbel.

Stilhed og lugt

En anden af fordelene er den lave støj, som flammerne genererer. Dette giver den en visuel charme, når man ser på ilden med stilhedens ro. Da de ikke udvikler røg, afgiver de desuden heller ikke stærke lugte.

Alligevel genererer bioethanol en uønsket duft, som vil afhænge af produktets renhed. Hvis du har en kvalitet med en renhed på mellem 95 og 97 %, vil du måske ikke engang bemærke det.

Design og æstetik

Som nævnt er der en bred vifte af typer, størrelser og priser. De spænder fra enkle til dem, der er designet af indretningsspecialister. Deres værdi afhænger naturligvis af det visuelle arbejde, der er involveret. De fleste modeller er dog skabt for at bidrage til omgivelsernes æstetik.

Ulemper ved biopejse

Brugen af biopejse indebærer nogle ulemper, som også skal tages i betragtning, før man går videre med installationen.

Brændstofomkostninger og holdbarhed

Selv om disse pejse varierer i pris, anvendes bioethanol i dem alle, og omkostningerne kan være uoverkommelige. I gennemsnit er en 20-liters beholder nok til ca. 50 timers brug i hjemmet.

Varighed af varmen

På grund af dens karaktertræk forsvinder varmen hurtigt, så snart pejsen slukkes. Det skyldes, at den ikke genererer elementer, der holder varmen i luften. Varmen spredes heller ikke til andre rum i huset.

Intens lugt ved brug af biopejse

Den duft, der genereres af bioethanol, er ikke behagelig og varierer i intensitet afhængigt af renheden og kvaliteten. Den kan dog kombineres med et duftmiddel. På denne måde kan lugten skjules.

Mand holder sig for næsen

Sikkerhedsafstand

Selv om installationen er enkel, kræver den en betydelig afstand til andre elementer. Åbne pejse kræver f.eks. ca. 50 centimeter til siderne og 100 centimeter ovenover. De lukkede pejse kræver derimod 20 centimeter til siderne og 60 centimeter ovenover. Dette kan være en ulempe, hvis området er lille.

Skovrydning

På trods af alle de miljømæssige fordele, der nævnes for brugen af bioethanol, hævdes det i nogle af de kritiske bemærkninger, at der fældes flere og flere skove til produktionen, og at der erstattes jord, der tidligere blev brugt til fødevareproduktion.

Opstart af biopejse

Hvis du efter at have overvejet mulighederne vælger biopejse, er der nogle forholdsregler, der skal tages. Brændstoffet må ikke spildes, da det øger risikoen for brand. Antændelsen er enkel, da de har en brænder til at deponere bioethanolen i de mængder, der er angivet af hver enkelt producent.

Et tip til at udføre dette omhyggeligt og uden at spilde er at bruge en tragt, idet man altid sørger for, at brænderen er slukket og kold. Afslutningsvis skal det antændes forsigtigt med en tændstik eller en lighter, idet der skal holdes en vis afstand, da den første kontakt kan forårsage en lille flamme.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Castro-Martínez, Claudia, Beltrán-Arredondo, Laura Ivonne, Ortiz-Ojeda, Juan Carlos,  PRODUCCIÓN DE BIODIESEL Y BIOETANOL: ¿UNA ALTERNATIVA SUSTENTABLE A LA CRISIS ENERGÉTICA?. Ra Ximhai [Internet]. 2012;8(3b):93-100. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=46125177010.
  • İçöz, E., Mehmet Tuğrul, K., Saral, A., & İçöz, E. (2009). Research on ethanol production and use from sugar beet in Turkey. In Biomass and Bioenergy (Vol. 33, Issue 1, pp. 1–7). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.biombioe.2008.05.005
  • Sánchez Riaño, A. et al. “Producción de Bioetanol a Partir de Subproductos Agroindustriales Lignocelulósicos.” Tumbaga 1.5 (2010): 61–91. Print.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.