5 blegede fødevarer, der er giftige for dit helbred

Udover at det ikke giver dig nogen næringsstoffer, har hvidt sukker mange tomme kalorier, som forårsager vægtstigning. Du bør altid vælge undgå at søde din mad, eller bruge sødemidler såsom stevia.
5 blegede fødevarer, der er giftige for dit helbred
Elisa Morales Lupayante

Bedømt og godkendt af Idrætspædagog og ernæringsekspert Elisa Morales Lupayante.

Sidste ændring: 30 juli, 2023

Vidste du, at du sandsynligvis spiser 5 kemisk blegede fødevarer, der er skadelige for dit helbred? Listen omfatter bordsalt, hvidt sukker, komælk, raffineret mel og margarine. I denne artikel vil vi forklare hvorfor det er så skadeligt og også foreslå nogle sunde alternativer til at forbedre din livskvalitet.

Blegede fødevarer: Bordsalt

Vi plejer bare at tale om salt i almindelighed, men i dag er det vigtigt at skelne, at ligesom med hvidt og brunt sukker, er der raffinerede eller naturlige salte. Raffineret salt er mere almindeligt kendt som bordsalt. Det er ganske simpelt natriumklorid, der er blevet behandlet for at fjerne alle andre næringsstoffer. Det indeholder også ofte tilsætningsstoffer, for at holde det fra at sammenklumpe.

Ikke alene er det en usund løsning i almindelighed, regelmæssig brug af bordsalt kan forvolde alvorlig skade på din krop i det lange løb. Vælg i stedet naturligt havsalte, der indeholder deres oprindelige vitaminer og mineraler, fordi de ikke er blevet raffinerede. Den bedst kendte naturlige salt, havsalt, er relativt billig, og der er masser af andre muligheder (Himalaya salt, Celtic salt, etc.).

Salt

Blegede fødevarer: Hvidt sukker

Hvidt sukker giver dig ikke nogen næringsstoffer og mange ernæringseksperter selv, anser det for at være en gift. Det indeholder tomme kalorier, der bidrager til vægtøgning, og er en risikofaktor for udvikling af type 2 diabetes. Det kan også skade dine tænder. Når det når blodstrømmen, stjæler surheden af hvidt sukker mineraler som calcium og kan svække tænder og knogler.

For at holde dig fra, at skære søde sager fra din kost, så erstat hvid sukker med brunt sukker, honning, melasse eller naturlig frugtsagt.

Blegede fødevarer: Komælk

Masser af ernæringseksperter fraråder at drikke komælk ud over de første måneder af livet, fordi kroppen mister enzymet kaldet laktase, som giver os mulighed for at fordøje laktose. Andre hævder, at vores kroppe er lavet til kun at behandle modermælk og ikke fra andre dyr. Ifølge denne teori, ville det meste af befolkningen være laktoseintolerante uden at være klar over det, og vi fortsætter med at drikke mælk, fordi vi ikke har symptomerne på denne intolerance.

På trods af at være en meget fuld og nærende fødevare, så indeholder det ingen fiber, jern eller C-vitamin. 

Det har også været forbundet med problemer som mavesyre, inflammatoriske sygdomme, anæmi, kardiovaskulære sygdomme og fedme.

Der er nogle undersøgelser, der indebærer, at mælk øger risikoen for at udvikle prostatakræft, ovariecancer og lymfekræft. 

De mere naturlige alternativer er vegetabilsk mælk fremstillet af havre, ris, boghvede, mandler etc. Der er også laktosefri mælk og mælk fra andre dyr, som er mere fordøjelig og mindre skadelig.

Groentsagsmaelk

Blegede fødevarer: Raffineret mel

Vi finder os selv, i stigende grad, i færd med at spise raffinerede fødevarer. Men vi ved, at alle de korn der ikke indeholder fiber har mistet en masse næringsværdi.

Raffineret mel, i modsætning til fuldkornsmel, kan forårsage forstoppelse, øge væskeophobning og bidrage til vægtøgning. Der er også en risikofaktor for tyktarmskræft, fordi tyktarmen har brug for en masse fiber for at forblive rask.

Også inkluderet her er ikke bare korn og mel, men ethvert afledt produkt der er almindeligt forekommende i vores daglige menu: Pasta, brød, wienerbrød, kage, småkager og mere.

Person der skaerer broed

Blegede fødevarer: Margarine

Mens smør er en naturlig fødevare genereret fra komælk og forbrugt gennem historien. Så er margarine en kunstig kreation fra de seneste årtier, der er baseret på vegetabilske olier af tvivlsom kvalitet. Dette er fordi de har været igennem flere raffineringsprocesser for at opnå en solid konsistens, en lysere eller gullig farve, tilføje smag, og konservere dem. Endvidere er eventuelle vitaminer margarine hævder at indeholder, blevet tilføjet kunstigt.

Margarine indeholder også mange flere kalorier end smør og indeholder transfedtsyrer som er yderst skadelig for kroppen, og er endda blevet forbundet med en forhøjet risiko for hjertesygdomme. Selvom margarine ikke indeholder kolesterol på grund af sin plantebase, er det sikkert, at transfedt forårsager en stigning i niveauet af dårligt kolesterol i kroppen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Fundación Española de la Nutrición. Sal y su consumo. https://www.fen.org.es/index.php/firma/la-sal-y-su-consumo
  • Sociedad Española de la Nutrición. (2012). Relación entre consumo de sal e hipertensión arterial. https://secardiologia.es/blog/4240-relacion-entre-consumo-de-sal-e-hipertension-arterial
  • Valdés Stromilli Gloria. Sal e Hipertensión Arterial. Rev Chil Cardiol  [Internet]. 2009  Abr [citado  2021  Ene  29] ;  28( 1 ): 107-114.
  • Johnson RJ, Sánchez-Lozada LG, Andrews P, Lanaspa MA. Perspective: A Historical and Scientific Perspective of Sugar and Its Relation with Obesity and Diabetes. Adv Nutr. 2017 May 15;8(3):412-422.
  • van den Heuvel EGHM, Steijns JMJM. Dairy products and bone health: how strong is the scientific evidence? Nutr Res Rev. 2018 Dec;31(2):164-178.
  • Lisbona Catalán Arturo, Palma Milla Samara, Parra Ramírez Paola, Gómez Candela Carmen. Obesidad y azúcar: aliados o enemigos. Nutr. Hosp.  [Internet]. 2013  Jul [citado  2021  Ene  29] ;  28( Suppl 4 ): 81-87

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.