Clea Shearer overlever kræft: Hvordan blev den identificeret og behandlet i tide?

I 2021 overså Netflix-stjernen en mistanke, som et år senere forandrede hendes liv. Nu er Clea Shearer sund og rask og fokuseret på at fremme forebyggelse af kræft.
Clea Shearer overlever kræft: Hvordan blev den identificeret og behandlet i tide?
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 11 december, 2022

Clea Shearer begynder en ny overgang i sit liv, og en grundlæggende del af denne fase er at øge kvinders bevidsthed om diagnosticering og rettidig behandling af brystkræft. Netflix-stjernen er en overlevende af sygdommen, der blev opdaget et år efter at have bemærket et tegn, som hun ignorerede i første omgang.

Det er 7 måneder siden, at værten for The home edit informerede offentligheden om sygdommen og begyndte kampen for at befri sig selv fra brystkræft. Rejsen bestod af operationer, kræftmedicin og stråling.

Selv om visheden om kræft var en ødelæggende nyhed, besluttede værten at tage kontrollen og redde sit liv:

“Hvis jeg ikke havde taget dette på mig, ville jeg være i en helt anden situation.”

-Clea Shearers Instagram-

Clea Shearer havde en mistanke, som førte til en diagnose

I sommeren 2021 afslørede hendes krop et første tegn, men advarslen sank ikke ind for værten på streamingplatformen. Hun mente ikke, at knuden i hendes bryst var nogen grund til bekymring. Desuden var der ingen andre tegn på, at der var noget galt med hendes helbred.

I slutningen af februar 2022 satte en selvundersøgelse af brystet alarmklokkerne i gang hos den 40-årige. Det var ikke længere en, men to knuder, som hun sammenligner med en sten. For at udelukke enhver mistanke drøftede hun det med sin læge og fortsatte straks vurderingerne.

I første omgang ville de foretage et mammografi, men det var nødvendigt at supplere det med en ultralydsundersøgelse. Ultralydsrapporten viste foruroligende billeder, hvilket førte til en akut tredobbelt biopsi. Alt skete på samme dag: Den 8. marts, hvor prøverne bekræftede over for den professionelle vært, at hun havde kræft.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Screeninger for brystkræft

Brystkræft: Den, der rammer kvinder mest

Ukontrolleret vækst af brystceller forårsager brystkræft. Sådan forklarer American Cancer Society det og henviser til den håndgribelige knude, der er synlig på et røntgenbillede.

Der findes flere typer af ondartede tumorer i brystet og flere stadier. Ductal karcinom in situ (DCIS) og invasivt karcinom er de mest almindelige typer.

Der findes også mindre almindelige typer som f.eks. angiosarkom og kæmpe fibroadenomer. Førstnævnte viser sig med smertefri lilla knuder, og sidstnævnte er en tumor med risiko for nekrose og ulceration, ifølge Revista Venezolana de Oncología og Revista Chilena de Radiología.

Bibliografi relateret til sygdommen understreger, at brystkræft indtager den anden plads med hensyn til dødelighed blandt kvinder. Verdenssundhedsorganisationen (WHO) påpeger for sin del, at inden 2020 vil antallet af dødsfald i forbindelse med denne sygdom være reduceret med 40 % i nogle lande.

Det skal stadig gøres!

På denne baggrund er der en WHO-kampagne, som fremmer tidlig opsporing, rettidig diagnosticering og omfattende behandling af brystkræft. Alt sammen med det formål at reducere den årlige dødelighed på grund af denne årsag.

Resultat af mamografi

Opsporing

Netop tidlig opdagelse af brystkræft er den bedste måde at forebygge den på. Selv om selvundersøgelse ikke har vist sig at være effektiv med hensyn til at reducere dødeligheden, er den opført som en diagnostisk metode, der ofte er ansvarlig for den første alarm.

Mammografi, ultralyd og magnetisk resonansbilleddannelse er opført af Revista Médica Sinergia som andre metoder til en medicinsk udtalelse om kræft.

I områder med tilstrækkelige ressourcer foreslår den panamerikanske sundhedsorganisation (PAHO), at man planlægger mammografiscreening hvert andet år.

I områder, hvor ressourcerne begrænser billeddannelse, er en klinisk undersøgelse en mulighed. Begyndelsesalderen for disse konsultationer varierer i henhold til de enkelte landes sundhedsretningslinjer.

Risikofaktorer

Brystknuder anses som normalt, fordi de fleste er godartede og ikke spreder sig uden for brystet. Men disse knuder øger sandsynligheden for onkologiske tilstande.

Omstændigheder, der øger risikoen, omfatter alder, familiehistorie, genetiske mutationer og anden tidligere brystpatologi, ifølge oplysninger fra Centers for Disease Control and Prevention.

Brystkræft er mere almindeligt hos kvinder, men mænd kan også få det.

Symptomer, der ikke bør gå ubemærket hen

Shearers manglende familiehistorie og hendes alder fik hende til at tro, at en kræftdiagnose var umulig. Men fra opdagelsen blev symptomerne mere tydelige.

Referencer fra Mayo Clinic og tidsskriftet ARBOR nævner følgende blandt symptomerne på brystkræft:

 • Knuder.
 • Inversion af brystvorten.
 • Hævelse af armen.
 • Udflåd fra brystvorten.
 • Brystknuder eller fortykkelse af brystet.
 • Rødme og huller i huden på brystet.
 • Skorpe og skældannelse på areola og huden.

Lægerne er dog enige om muligheden for, at patienten kan forveksle tegnene og tage hensyn til godartede tumorer i brysterne før overgangsalderen.

Et bryst undersøges for knuder

Hvilken behandling fik Clea Shearer mod brystkræft?

En måned efter opdagelsen gennemgik Clea Shearer en 9 timers operation, hvor der blev foretaget en bilateral mastektomi. En uge senere blev hun indlagt på operationsstuen igen til endnu en operation, fordi huden begyndte at nekrotisere.

20 ugers kemoterapi fulgte med Adriamycin ® og paclitaxel. Dette blev suppleret med 5 ugers strålebehandling og hormonbehandling, som tilsammen udløste kraftige bivirkninger.

Det nationale kræftinstitut beskriver nærmere, at sådanne reaktioner opstår, når behandlingen påvirker sunde organer og væv. Generelt har patienterne en tendens til at opleve følgende:

 • Smerter.
 • Træthed.
 • Anæmi.
 • Alopeci.
 • Forstoppelse.
 • Mangel på appetit.

Midt i behandlingen gennemgik hun smitte med COVID-19.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Læbekræft: Årsager, symptomer og behandlinger

Sygdom slået, Clea Shearer er klar til sit nye liv

Clea Shearer “ringede på klokken” og er kræftfri. Det har været et hårdt år, og kunstneren er klar over, at kampen ikke er slut, at det nu mere end nogensinde før er nødvendigt at lytte til advarslerne.

Hun ønsker at gøre sin sag til en nyttig oplevelse, som vil tilskynde kvinder til at afsætte mere tid til sundhed. Til dette formål har hun lanceret Clea Shearer Breast Cancer Research Fund, en organisation, der fremmer tidlig opsporing gennem tilgængelige tjenester.

Mens hun gør reklame for sin kampagne, planlægger Shearer at nyde sin familie, sine venner og den nye mulighed, som livet giver hende.

Det kan interessere dig ...
En ny undersøgelse identificerer mundbakterier, der kan forårsage tyktarmskræft
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
En ny undersøgelse identificerer mundbakterier, der kan forårsage tyktarmskræft

En bakterie fra munden kan bevæge sig til tarmen og øge risikoen for tyktarmskræft. Hvordan kan den forårsage tyktarmskræft?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.