Cupuacu: Hvad er det, og hvad er dets fordele?

Ønsker du at inkludere denne eksotiske frugt i din kost? Nyd dens mange fordele og unikke smag i køkkenet. Vi fortæller dig, hvordan du gør det!
Cupuacu: Hvad er det, og hvad er dets fordele?

Sidste ændring: 09 august, 2022

Cupuacu eller Amazonas’ hvide kakao er en tropisk frugt. Dens videnskabelige navn er Theobroma grandiflorum. Den findes i regnskovene i det colombianske Amazonasområde, Peru og Brasilien.

Det er en stenfrugt, hvilket betyder, at den indeholder mellem 20 og 50 frø, der er dækket af frugtkød, men som er fordelt over hele frugten. Typisk er den 12 til 15 centimeter lang. Den har en glat konsistens og vejer mere end halvandet kilo.

Denne eksotiske frugt har mange fordele for mennesket. Vi fortæller dig, hvilke de er i denne artikel!

Cupuacu-frugtens unikke egenskaber

Cupuacu-planten er et træ fra Sterculiaceae-familien, som vokser i fugtig jord og kan blive op til 18 meter høj. Frøene er pakket ind i et tykt frugtkød, der har en meget behagelig aroma.

Indersiden af bærret er cremet frugtkød, der minder om kakao. Faktisk er den normalt kendt som hvid kakao på grund af smagen, der minder om kakao.

Frøet indeholder 17,24 gram protein, 57,22 gram fedt, 5,7 gram fibre og 20,7 gram kulhydrater. Det indeholder en god mængde umættede fedtsyrer omega 9, omega 3 og lidt mindre omega 6. Faktisk anslås det, at 40,9 % består af oliesyre.

En båd på en sø

Denne frugt er tropisk, hjemmehørende i Amazonas og er mest udbredt i Sydamerika.

Du vil helt sikkert kunne lide denne artikel:Frugter, der beskytter og styrker bugspytkirtlen

De sundhedsmæssige fordele ved cupuacu

Samlet set har denne frugt mange fordele, som vi vil forklare nedenstående.

1. Cupuacu er en kraftig antioxidant

Forskning om den antioxidant aktivitet af cupuacu-frugtkødet fastslog, at denne frugt indeholder et højt antioxidant potentiale.

Faktisk er den takket være tilstedeværelsen af anthocyaniner og flavonoider, såsom quercetin og kaempferol, blevet forbundet med en reduceret risiko for kroniske sygdomme.

Andre antioxidant fytokemikalier, der kan findes i frugtkødet, er katekin, epikatekin, tegrandin og chokoladealkaloider såsom theobromin og theophyllin. Som det sidste øger tocopheroler eller E-vitamin og carotenoider også dens antioxidant kapacitet.

2. Det er en type smør, der er egnet til industriel brug

Cupuacu-smør er i modsætning til kakaosmør mindre harsk. Det skyldes, at det indeholder meget få frie fedtsyrer, der let oxideres. De resterende fedtsyrer ligner dog dem i kakaosmør.

Som angivet af det iberoamerikanske netværk indeholder cupuacu-olie 50,43 % mættede fedtsyrer og 40,82 % umættede fedtsyrer. I mellemtiden indeholder kakaosmør 69,3 % mættede fedtsyrer og 30,7 % umættede fedtsyrer. Et højere antal umættede fedtsyrer disponerer for oxidativ harskhed.

Cupuacu indeholder 36,30 % oliesyre, 29,27 % stearinsyre, 11,22 % arachidinsyre og 7,26 % palmitinsyre. Linolsyre, kendt som omega 6, findes i små mængder.

Derfor kan dens frugtkød anvendes i fødevareindustrien, f.eks. i nektar, slik, syltetøj, saft og yoghurt. Frøet kan også bruges til at fremstille drikkevarer. Faktisk forklarer magasinet Información Tecnológica, at cupuacu-olie er klassificeret som en ikke-tørrende olie.

Vi tror, at du vil kunne lide denne artikel: Sunde snacks, du kan tage med på arbejde

3. Cupuacu-smør er et råmateriale til kosmetikindustrien

Cupuacu kan også anvendes til at opnå et færdigt, industrialiseret produkt, der er kendt som cupuacu-smør.

For at udvinde det skal frugten koldpresses, indtil der opnås en blød, næringsrig, blødgørende og fugtgivende pasta.

Dette smør er i stand til at bevare en sund hud takket være dets fedtsyrer, der stabiliserer emulsioner. Palmitic-, oliesyre- og stearinsyre samt steroler og polyfenoler bidrager også hertil.

Det regionale landbrugsprogram i Colombia gentager faktisk, at de typer fedtstoffer, der findes i denne frugt, er både flerumættede og mættede. De har et smeltepunkt, så de bliver blødgjort, når de påføres huden, hvilket giver mulighed for hurtig optagelse. Det gør dem egnede til fremstilling af kosmetik.

4. Det er en allieret for hårets sundhed

Cupuacu-frugten indeholder en acceptabel mængde essentielle fedtsyrer. Kroppen kan ikke syntetisere dem, så de skal indtages gennem vores kost.

Disse fedtsyrer kan også hjælpe vores hår. Derved forhindrer de det i at dehydrere, knække eller tørre ud. Desuden giver det næring til håret.

5. Cupuacu bidrager til at reducere det dårlige kolesterol

Som det næste bidrager dets høje indhold af enkeltumættede fedtsyrer og en moderat andel af essentielle fedtsyrer til at forebygge hjerte-kar-sygdomme. Det skyldes, at det sænker triglyceriderne, reducerer LDL-kolesterol og øger HDL-kolesterol.

LDL er ofte kendt som det dårlige kolesterol. Det er et low-density lipoprotein, som i store mængder forårsager tilstoppede arterier.

6. Denne frugt har antiinflammatoriske egenskaber

En artikel viser, at tilstedeværelsen af antioxidanter i frugtkødet og frøene fra cupuacu gavner sundheden. De forhindrer nemlig oxidativt stress og fungerer som antiinflammatoriske midler.

7. Du kan lave chokoladelignende produkter med cupuacu-frugten

Som det sidste fremhæver det colombianske landbrugsprogram også, at der kan laves chokoladelignende produkter ved hjælp af dens proteinrige frø. Disse skal udvindes, fermenteres, tørres, ristes, presses og derefter males.

Dette produkt er kendt som copulate.

Cupuacu: Anvendelse i køkkenet

Denne velsmagende frugt kan have flere anvendelsesmuligheder i forbindelse med fremstilling af fødevarer og hjemmelavede retter. Du kan bruge frugtkødet til at lave geléer, nektar, is, yoghurt, likør, vin og endda slik.

Desuden kan cupuacu-frøene også bruges til at lave hvid chokolade og andre konfektureprodukter. En anden måde at bruge det på er som fedtstof til madlavning, svarende til smør.

Lad os se på en velsmagende opskrift!

Opskrift på cupuacu-mousse

For at tilberede denne opskrift skal du bruge følgende ingredienser:

 • 4 æggehvider
 • 1/4 kilo sukker
 • 4 kirsebær
 • 1/2 kilo cupuacu-frugtkød
 • 400 gram fløde
 • 50 gram kakaopulver
 • 20 gram husblas
Kirsebær

Kombinationen af kirsebær og cupuacu-frugt skaber nogle interessante smagsoplevelser i desserter.

Følg disse trin for at lave desserten:

 1. Blend cupuacu-frugtkødet i et par minutter.
 2. Kom husblas og 50 g sukker i en gryde. Kog gelatinen. Lad det derefter køle af og sæt det til side i en skål.
 3. Lav en sirup med vand og sukker under konstant omrøring.
 4. I en anden skål piskes æggehviderne.
 5. Når siruppen er klar, tages den af varmen og tilsættes de piskede æggehvider under konstant omrøring, indtil den rette konsistens er opnået.
 6. Bland derefter i en separat skål frugtkødet fra den blendede cupuacu og siruppen. Bland og opbevar i glas i køleskab i 2 timer.
 7. Ved servering tilføjdes flødeskum til moussen og pyntes med revet chokolade og et kirsebær.
 8. Dette giver fire portioner.

Har cupuacu-frugten nogen kontraindikationer?

Som det sidste skal vi huske, at et overdrevent forbrug af cupuacu ikke anbefales for at forebygge vægtproblemer. Dette skyldes dens høje kalorieindhold. Den indeholder 315 kalorier pr. 100 gram, da dens fedtindhold er meget højt.

Hos gravide og ammende kvinder er det tilrådeligt at konsultere en læge om den mængde, der børindtages. For børns vedkommende kan de spise det 1-2 gange om ugen.

Det kan interessere dig ...
Æterisk palmarosa olie: Anvendelse, fordele og tips
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Æterisk palmarosa olie: Anvendelse, fordele og tips

Æterisk palmarosa olie er populær for sine store fordele for huden. Vi fortæller dig her, hvad videnskaben siger om dens egenskaber. • CORPOINCA. Fondo Amazónico. Programa Regional Agrícola. El Cultivo de Copoazú (Theobroma glandiflora). Florencia. 1996. Disponible en: http://bibliotecadigital.agronet.gov.co/bitstream/11348/4907/1/Cultivo%20de%20copoazu.pdf.
 • Alviárez G.a W. Murillo A.a E. Murillo P.a B. A. Rojanob J. J. Méndez A. Caracterización y extracción lipídica de las semillas del cacao amazónico (Theobroma grandiflorum). Revista Ciencia en Desarrollo, 2016, Vol. 7 No. 1, pp. 103-109.
 • G., E. Alviárez, W. Murillo A., E. Murillo P., B. A. Rojano, and J. J. Méndez A. “Caracterización Y Extracción Lipídica De Las Semillas Del Cacao Amazónico [Theobroma Grandiflorum].”Ciencia En Desarrollo. 2016, 7, no. 1.
 • Lafont, Jennifer J, Páez, nuel S, & Portacio, Alfonso A. (2011). Extracción y Caracterización Fisicoquímica del Aceite de la Semilla (Almendra) del Marañón (Anacardium occidentale L). Información tecnológica22(1), 51-58. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-07642011000100007
 • Panche AN, Diwan AD, Chandra SR. Flavonoids: an overview. J Nutr Sci. 2016;5:e47. doi: 10.1017/jns.2016.41. PMID: 28620474; PMCID: PMC5465813.
 • El Cultivo de Copoazú. Copoinca. Florencia. 1996. Disponible en : http://bibliotecadigital.agronet.gov.co/bitstream/11348/4907/1/Cultivo%20de%20copoazu.pdf