Effekterne af Aceclofenac

Aceclofenac er en type anti-inflammatorisk medicin uden steroider (NSAID), der primært bruges til at behandle episoder med smerte forårsaget af leddegigt, slidgigt og ankyloserende spondylitis.
Effekterne af Aceclofenac

Sidste ændring: 22 december, 2022

Aceclofenac er type af anti-inflammatorisk medicin uden steroider, eller NSAID, der bliver brugt meget til at lindre smerte og inflammation forbundet med reumatiske sygdomme. Det har smertestillende, anti-inflammatorisk og anti-reumatiske effekter. Vil vil se på effekterne af aceclofenac i denne artikel.

Kemisk er det et eddikesyrederivat. Det har en struktur, der ligner en anden type smertestillende medicin, diclofenac.

Læger ordinerer denne type medicin i tilfælde, hvor patienter har brug for behandling af inflammatoriske og smertefulde tilstande,  såsom smerte nederst i ryggen, tandpine og smerter i led.

Læger ordinerer det også for at behandle kronisk smerte og inflammation forbundet med kroniske ledsygdomme: Slidgigt, leddegigt og spondylitis.

Hvad er leddegigt?

Leddegigt illustreres med rødt lys

Leddegigt er en kronisk inflammatorisk autoimmun sygdom. Denne sygdom påvirker flere led og har forskellige generelle og uspecifikke symptomer.

Hvis du ikke behandler denne tilstand ordentligt, kan det forårsage betydelige fysiske begrænsninger, der forværrer patientens livskvalitet betydeligt.

Med hensyn til symptomer, manifesterer leddegigt sig typisk med smerte og stivhed, og også problemer med at bevæge forskellige små og store led.

Generelle symptomer, som nogle gange kommer for artikulære menifestationer, og har tendens til at blive der under hele udviklingen af sygdommen, inkluderer blandt andet:

Det mest gængse symptom er dog stivhed om morgenen, især i hænder og fødder.

Det er stadig uvidst, hvad der forårsager leddegigt. Som vi har nævnt ovenfor, ved vi dog, at det er en autoimmun sygdom og at andre årsager og genetiske samt ikke-genetiske faktorer fører til dets manifestation.

Slidgigt

Læger anbefaler aceclofenac til denne tilstand også. Slidgigt er en anden reumatisk sygdom, som skader brusk i led.

Leddene indeholder en væske, der er kendt som synovial væske, som det synoviale membran producererSpidserne af knoglerne, som mødes for at danne leddene, er dækket af artikulært brusk.

Når denne brusk oplever skade, forårsager det smerte, stivhed og funktionelt handicap. Det er derfor vigtigt at differentiere denne sygdom fra leddegigt. Den sidstnævnte udvikler sig på grund af inflammation i led, ikke slid af brusk.

Eftersom de begge forårsager smerte, er aceclofenac dog effektivt til behandlinger af symptomerne, som de begge forårsager.

Ankyloserende spondylitis

Rygrad lyser op

Ankyloserende spondylitis er en anden reumatisk sygdom, som forårsager inflammation i rygraden og bækkenleddet. Selvom den præcise årsag til denne tilstand er ukendt, så har nogle eksperter forbundet den med genetisk arv i specifikke tilfælde.

Det manifesterer sig som regel hos unge eller voksne og det findes oftere hos mænd. Som kontrast kan kvinder manifestere en mildere form for sygdommen, hvilket gør det sværere at diagnosticere.

Som regel manifesterer det sig med episoder med smerte nederst i ryggen, som kan påvirke hele rygraden og perifere led, hvor det forårsager smerte i begge, samt som stivhed i rygraden, mistet mobilitet og progressiv deformitet af led.

Effekterne af aceclofenac

Piller i hånd er aceclofenac

De anti-inflammatoriske effekter af aceclofenac kan komme fra hæmmelsen af prostaglandin syntesen ved at hæmme enzymet cyclo-oxygenase (COX).

Prostaglandiner er proteinstrukturer, som spiller en rolle i mange af kroppens processer, såsom opfattelsen af smerte. Ved at hæmme dets syntese, mindskes opfattelsen af smerte derfor.

Aceclofenac har også en antipyretisk effekt, som kan være på grund af perifer vasodilation forårsaget af en central handling i hypothalamus. Der er også andre effekter forårsaget af hæmmelsen af prostaglandin syntese:

Konklusion om aceclofenac

Aceclofenac er en type af anti-inflammatorisk medicin uden steroider (NSAID), der primært bliver brugt til at behandle episoder med smerte forårsaget af leddegigt, slidgigt og ankyloserende spondylitis.

Ligesom en hver anden type medicin har det dog et antal af bivirkninger, som bør blive kontrolleret, såsom forstyrrelser af mavetarmkanalen og svimmelhed til tider. Du bør derfor tale med din læge eller apoteker, hvis du har nogen spørgsmål om denne type medicin.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Chandrasekharan, N. V. (2011). Aceclofenac. In xPharm: The Comprehensive Pharmacology Reference. https://doi.org/10.1016/B978-008055232-3.61154-7
  • Brogden, R. N., & Wiseman, L. R. (1996). Aceclofenac : A Review of its Pharmacodynamic Properties and Therapeutic Potential in the Treatment of Rheumatic Disorders and in Pain Management. Drugs Drugs.
  • Legrand, E. (2004). Aceclofenac in the management of inflammatory pain. Expert Opinion on Pharmacotherapy. https://doi.org/10.1517/14656566.5.6.1347

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.