Seks egenskaber og fordele ved johannesbrød kernemel

Johannesbrød kernemel hjælper med at sænke kolesterolniveauer, blandt andre sundhedsmæssige fordele. Det er også fedtfattigt, hvorfor det er meget nyttigt til vægtkontrol. Læs med her for at lære alt om det!
Seks egenskaber og fordele ved johannesbrød kernemel
Maria Patricia Pinero Corredor

Bedømt og godkendt af ernæringsekspert Maria Patricia Pinero Corredor.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Johannesbrød kernemel er en type mel, der udvindes af en bælgplante. Johannesbrød er meget nærende og sundt. Af denne grund bruges det som en kakaoerstatning i flere opskrifter såsom kager, småkager og drikkevarer.

Er du klar over dens interessante egenskaber? Lær om dem i denne artikel!

Hvad er johannesbrød?

Johannesbrød eller Ceratonia siliqua er et blomstrende stedsegrønt træ. Det er et træ, der er hjemmehørende i Middelhavsområdet og hører til familien Fabaceae. Derfor findes det som bælg med frø indeni. Johannesbrødtræets frugter er cirka 10 til 20 cm lange. Når de når modenhed i sensommeren, bliver de brune og har en sød smag.

For at fremstille johannesbrød kernemel skal du fjerne frøene og derefter dehydrere dem. Derefter steges frøene og formales for at få et fint pulver. Du kan bruge dette pulver til at lave mad med eller tilføje det til smoothies, yoghurt eller enhver anden mad.

Næringssammensætningen af ​​johannesbrød kernemel

Johannesbrød er rig på kulhydrater og kostfibre

Johannesbrød kernemel er rigt på kulhydrater og indeholder cirka 40-50% sukker, primært saccharose, glukose, maltose og fruktose. På trods af at det er rigt på sukker, absorberes disse sukkerarter langsomt på grund af dets fiberindhold. Derudover indeholder det langt mindre sukker end kakao.

Det indeholder også en god procentdel protein. Desuden er det fedtfattigt, og det fedt, det indeholder, er sundt, såsom linolsyre og oliesyre. Dette mel indeholder også B-vitaminer, jern, calcium og kalium.

Johannesbrød kernemel er brunt og har en naturligt sød og meget ejendommelig smag. Produkter lavet med johannesbrød kernemel kombineret med kanel, vaniljeekstrakt eller citrusskal er både lækre og sunde.

Læs også: Find ud af, om brød er fedende

De sundhedsmæssige egenskaber ved johannesbrød kernemel

Johannsesbrød kernemel er meget fedtfattigt, mens kakao er rigt på mættet fedt, som er skadeligt for hjertesundheden. Mange af fordelene forbundet med indtaget af johannesbrød kernemel skyldes også tilstedeværelsen af ​​opløselige fibre.

Denne type fiber hjælper med at regulere tarmfunktionen og sænker blodkolesterolniveauer markant. Det er også glutenfrit, hvilket betyder, at det er velegnet til mennesker, der lider af cøliaki og glutenintolerante mennesker.

De største fordele ved johannesbrød kernemel

1. Det hjælper med vægtkontrol

Kvinde på vægt bruger johannesbrød kernemel til at tabe sig

Johannesbrød kernemel indeholder praktisk taget ikke noget fedt, og derfor indeholder produkter lavet deraf færre kalorier, end hvis de indeholdt kakao. Dette hjælper med at opnå og opretholde en sund vægt.

Desuden er denne bælgplante også meget rig på opløselige fibre, som forbliver lang tid i maven, hvilket forlænger følelsen af ​​mæthed og reducerer appetitten.

2. Det er en god kilde til jern

Jern er et vigtigt mineral til opretholdelse af immunfunktion, have god fysisk og mental ydeevne og producere normale røde blodlegemer. For bedre at absorbere jernet i johannesbrød er det nødvendigt at kombinere det med fødevarer, der er rige på vitamin C såsom citrusfrugter.

3. Det er rigt på calcium

Calcium i johannesbrød kernemel anvendes bedre end kalk fra andre plantekilder. Dette skyldes, at johannesbrød ikke indeholder oxalater, som er forbindelser, der hæmmer optagelse af dette mineral i tarmene.

4. Johannesbrød kernemel sænker kolesterolniveauer i blodet

Illustration af kolesterol i blodbane

De opløselige fibre i denne bælgplante fanger kolesterol og hæmmer dets optagelse. Som et resultat går kolesterol ikke i blodet, men elimineres i stedet. Det indeholder heller ikke tyramin. Kakao indeholder dog dette stof, som er relateret til forekomst af ​​hovedpine og forværringen af ​​migræne.

5. Det har en præbiotisk effekt

Fibrene i denne plante hjælper med at forbedre den fermenterende tarmflora. Selvom det er blevet brugt som et middel mod diarré, virker det også afføringsfremmende og fremmer korrekte tarmbevægelser. Det fremmer også heling af infektioner og mave-tarmproblemer.

Generelt danner de kostfibre, der findes i johannesbrød, geléer i tarmen, hvilket fremmer tarmbevægelser. Til gengæld har det også en astringerende virkning på grund af dets indhold af tanniner.

Læs også: Lær om de 15 sundeste probiotika og præbiotika

6. Det er en fantastisk kilde til antioxidanter

Johannesbrød kernemel indeholder polyfenoler, som hjælper med at reducere oxidativ skade og holde celler sunde. Derfor hjælper det blandt andet med at forhindre virkningerne af for tidlig aldring.

Kendte du til alle disse egenskaber ved johannesbrød kernemel? Nu hvor du ved, hvor godt det er for dit helbred, bør du tilberede dine yndlingsopskrifter med det!

Det kan interessere dig ...
7 negative virkninger ved raffineret mel
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
7 negative virkninger ved raffineret mel

Indtag af fødevarer fremstillet med raffineret mel kan forårsage betændelse, forstoppelse og fordøjelsesbesvær. Læs mere i denne artikel.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Papaefstathiou E, Agapiou A, Giannopoulos S, Kokkinofta R. Nutritional characterization of carobs and traditional carob products. Food Science Nutrition. 2018;6(8):2151–2161.
  • Ruiz-Roso B, Quintela J. C, et al. Insoluble carob fiber rich in polyphenols lowers total and LDL cholesterol in hypecholegterolemic subjects. Plant Foods for Human Nutrition. Marzo 2010. 65 (1): 50-6.
  • Zhu B, Zayed M, Zhu H et al. Functional polysaccharides of carob fruit: a review. Chin Med. 2019 Sep 30;14:40.
  • Goulas V, Stylos E, Chatziathanasiadou MV, Mavromoustakos T, Tzakos AG. Functional Components of Carob Fruit: Linking the Chemical and Biological Space. Int J Mol Sci. 2016 Nov 10;17(11):1875.
  • Boeri P, Piñuel L, Sharry S, Barrio D. Caracterización nutricional de la harina integral de algarroba (Prosopis alpataco) de la norpatagonia Argentina. Revista de la Facultad de Agronomía. 2017;116(1):129-140.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.