6 fordele og ulemper ved elbiler

Brugen af elbiler er stigende i mange dele af verden. Find ud af fordele og ulemper ved disse benzinfrie biler.
6 fordele og ulemper ved elbiler

Skrevet af Jonatan Menguez

Sidste ændring: 07 februar, 2023

Bilindustrien har gennemgået en stor omstilling i de seneste år. Mens benzinbiler fortsat er førende på markedet, bliver elbiler mere og mere almindelige i nogle lande. Valget afhænger dog ofte af faktorer som lokal infrastruktur, behov og personlige præferencer.

I diskussioner om bæredygtig mobilitet er det almindeligt at høre, at skiftet til elmotorer er fremtiden for bytransport. Selv om antallet er stigende, og de offentlige incitamenter til anskaffelse af dem er fordelagtige, er elbiler stadig langt fra at overtage vejene.

Mange brugere vælger elbiler for at reducere deres CO2-aftryk på grund af den lave forurening, de udleder. Der er dog også andre grunde, der taler for deres anvendelse. Lad os se nærmere på dem her.

6 fordele ved at bruge elbiler

Der er mange fordele ved at køre i denne type køretøj. Hvad angår miljøet, reduceres gasemissionerne. Desuden er det takket være de teknologiske fremskridt muligt at nærme sig komforten og ydeevnen fra enhver traditionel bil.

1. Miljø

Elbilers drift er baseret på deres batterier og omdannelsen af elektricitet til fremdriftsenergi. Det betyder, at den ikke bruger brændstoffer som benzin eller diesel, der forårsager en betydelig procentdel af miljøforureningen.

Det er en presserende opgave for menneskeheden at standse det nuværende niveau af global opvarmning. Denne type bil bidrager til dette.

2. Støjforurening

Et problem i mange storbyer er den høje grad af støjforurening. Ved ikke at bruge forbrænding er elbilen mere støjsvag end de andre, hvilket bidrager til kvaliteten af det individuelle og sociale liv.

Mand på altan holder sig for ørerne

3. Omkostninger og vedligeholdelse

Med hensyn til omkostninger har brugen af elbiler forskellige varianter, der skal analyseres. Med hensyn til vedligeholdelse har de en tendens til at have en fordel i forhold til traditionelle biler. Da de er mere pålidelige og kompakte, giver motorerne anledning til færre fejl, hvilket resulterer i lavere reparationsomkostninger.

Bremseklodserne slides heller ikke så hurtigt og kræver færre (og mere sporadiske) udskiftninger. Desuden bliver benzin og andre brændstoffer stadig dyrere, så det er en anden økonomisk fordel at skifte til elektricitet.

4. Elbiler fylder mindre

Mange elbiler ser måske små ud udvendigt. Men de har som regel et stort og komfortabelt indvendigt rum for brugeren. Det skyldes fraværet af gearkasse, kobling og den mindre motorstørrelse.

Vi tror, at du måske også vil finde denne artikel interessant: Gasdrevne husholdningsapparater og deres fordele

5. Forsikring og parkering

Generelt tilbyder forsikringsselskaberne billigere forsikringer til elbiler på grund af de lavere risici og ulemper, som de normalt genererer. På den anden side tilskynder nogle byer til deres brug ved at etablere gratis parkeringspladser.

6. Effektivitet og generelle besparelser

Elbiler er langt mere effektive end traditionelle biler. Desuden koster energiforbruget meget mindre sammenlignet med forbrændingsmotorer.

Energiforbruget anslås at være 6 gange lavere.

6 ulemper ved elbiler

Ud over alle de positive aspekter ved disse køretøjer er der en række ulemper, som skaber modstand hos mange brugere. Nogle af disse ulemper forventes at blive løst i den nærmeste fremtid, mens andre afhænger af personlige præferencer.

1. Autonomi

En af de mest almindelige ulemper, når man sammenligner elbiler og traditionelle biler, er deres autonomi. Selv om der findes modeller på markedet med en rækkevidde på 600 km, som f.eks. Tesla Model 3, har de en tendens til at have høje omkostninger. Hvad angår de mere overkommelige modeller, varierer rækkevidden fra 150 til 450 km.

Under alle omstændigheder er dette et aspekt, der forbedres hvert år takket være de teknologiske fremskridt. Derudover spiller faktorer som batteriets tilstand, hastighed og brugen af aircondition også en rolle for tallene.

2. Opladningstid og -metode

En af de største ulemper ved elbiler er deres opladningstid. Generelt kræver de mellem 5 og 7 timers tilslutning, når batteriet er tomt.

Af denne grund vælger mange brugere at installere deres egne ladestationer, enten i garager eller på parkeringspladser. Dette giver køretøjet mulighed for at få opladning i hvile natten over, selv om omkostningerne er meget høje.

Hvad angår netværket af stationer, afhænger det af infrastrukturen i det enkelte land. Det er ikke alle steder, der har opladningsstationer. I USA er det firmaet Tesla, der er ansvarlig for at øge dette antal år efter år. I andre lande kan dette imidlertid være en komplikation for brugerne.

3. Lavere effekt

Generelt når mange modeller ikke op på samme omdrejningstal, effekt og hastighed som for forbrændingsbiler. Dette er dog et andet problem, som indhentes i takt med, at årene går og teknologien udvikler sig.

4. Værksteder

Selv om det er mindre sandsynligt, at det sker, kan elbiler også gå i stykker. I dette tilfælde er der langt færre specialværksteder til rådighed, så en reparation kan betyde høje omkostninger eller betydelige forsinkelser.

5. Salgspris

Et af de aspekter, der gør det dyrt at anskaffe sig en elbil, er prisen på batteriet. Selv om de holder mellem 7 og 10 år eller en distance på ca. 200.000 kilometer, er omkostningerne meget høje, når det skal udskiftes eller repareres.

Af denne grund er der flere og flere leasingmuligheder. Man anskaffer sig en ny model uden batteri til en meget lavere pris, og batteriet lejes derefter.

Sådan ser det ud, når elbiler lades op

6. Forurening

Selv om mange brugere vælger disse køretøjer for at reducere deres individuelle CO2-fodaftryk, skal det bemærkes, at de ikke er 100 % miljøvenlige. Selv om de ikke har nogen gasemissioner, og selv om de sammenlignet med benzinbiler har en lavere miljøforurening, forurener produktionen af elektricitet.

Denne industri er ofte baseret på brugen af fossile brændstoffer, såsom kul eller olie, hvilket også spiller en rolle i forbindelse med problemet med den globale opvarmning. Dette er imidlertid et problem, der kan løses ved at omlægge elproduktionen til brug af vedvarende energikilder som f.eks. sol- eller vindkraft.

Kan du lide denne artikel? Vi tror, at du måske også gerne vil læse: 8 opfindsomme forslag til genbrugsmøbler

Er elbiler værd at købe?

Ud over analysen af fordele og ulemper ved at bruge elbiler er det klart, at der er behov for en omstilling i branchen. Under COP26, den sidste konvention mod klimaændringer, foreslog repræsentanter for forskellige nationer og producenter en gradvis reduktion af benzin- og dieselbiler inden 2040.

Disse internationale politikker tilskynder brugerne til at anskaffe sig elbiler på forskellige måder. På nuværende tidspunkt er dette den bedste mulighed for en mere bæredygtig fremtid.

Alle disse spørgsmål er årsag til, at salgstallene stiger hvert år, selv om traditionelle biler stadig dominerer markedet i vid udstrækning. Mellem 2019 og 2021 var der en betydelig stigning i salget af elbiler, især i lande som Spanien, Mexico og USA.

Det anslås, at markedet for disse biler udgør ca. 2 % af det samlede marked. Fremskrivningen for 2025 viser dog en stigning på op til 10 %.

Brugere anbefaler elbiler

Tusindvis af brugere af elbiler anbefaler brugen af dem, idet de nedtoner ulemperne og fremhæver de mange fordele. Flere af deres ulemper forventes at blive løst i den nærmeste fremtid, f.eks. med hensyn til autonomi og effekt.

En grundig analyse i forbindelse med køb af en benzin- eller elbil vil afhænge af personlig smag og præferencer. Ud over infrastrukturen i det land, hvor man bor. Der er dog ingen tvivl om, at disse modeller er en mere og mere anbefalet mulighed for at komme rundt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Mercado, Alexis, Córdova, Karenia,  Desarrollo tecnológico en baterías e impulsión eléctrica ¿Sistemas tecnológicos disruptivos promovidos por imperativos ambientales?. Cuadernos del CENDES [Internet]. 2014;31(85):1-21. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=40331800002
  • Maks Davis, Michael, and Michael Maks Davis. “Más Allá Del Petróleo: Una Mirada Al Impacto de Los Autos Eléctricos En Las Tres Principales Ciudades de Ecuador.” Estoa. Revista de la Facultad de Arquitectura y Urbanismo de la Universidad de Cuenca 6.10 (2017): 202–214. Disponible en: http://scielo.senescyt.gob.ec/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1390-92742017000100202&lng=es&nrm=iso&tlng=es
  • TOBÓN-RAMÍREZ, Diego Alejandro; RESTREPO-LAVERDE, José Valentín. Desarrollo de estación de carga de vehículos eléctricos. Lámpsakos, [S.l.], n. 19, p. 22-29, dec. 2018. ISSN 2145-4086. Disponible en: https://doi.org/10.21501/21454086.2532
  • CARREÑO AGUILLÓN, ELSY DEL PILAR, VACCA MELO, EDWIN ALFONSO, LUGO ARIZA, INGRID,  Diseño y fabricación de un vehículo autónomo impulsado por energía solar. Tecnura [Internet]. 2012;16(32):91-106. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=257024143009
  • García Garnica, Alejandro, Reyes Álvarez, Juan,  Patentamiento, trayectoria y características de las baterias automotrices: el caso de los autos híbridos. Entreciencias: Diálogos en la Sociedad del Conocimiento [Internet]. 2015;3(6):41-56. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=457644944004

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.