Glycerin suppositorier: Hvordan fungerer de?

Glycerin suppositorier bliver ordineret til at lindre symptomer på midlertidig eller lejlighedsvis forstoppelse hos voksne og børn over 12 år.
Glycerin suppositorier: Hvordan fungerer de?

Sidste ændring: 22 december, 2022

Generelt bruger folk glycerin suppositorier til at lindre lejlighedsvis forstoppelse. Læger anbefaler dem til at behandle denne lidelse, fordi de fungerer hurtigt og direkte.

Glycerol er den aktive ingrediens i glycerin suppositorier. Det er et substans, som udfører sin afføringsfremmende handling, når det administreres rektalt. Denne effekt opnås, fordi når stikpillerne bliver administreret, bliver afføringen blød, og det producerer en mild lokal irriterende effekt, hvilket stimulerer tarmperistaltik.

Hvordan fungerer glycerin suppositorier?

Som vi nævnte, er effekten af glycerin suppositorier på grund af den dobbelte handling:

 • Lokal irriterende effekt på slimhinden i tarmenDen irriterende effekt påvirker ikke væggene i tarmene. Det forårsager sammentrækning af rektum, hvilket fremmer udvisningen af afføring.
 • Osmotisk effekt: Glycerol absorberer vand, og dette sammen med dets smørende egenskaber blødgør afføringen og faciliterer udvisningen af det.

Glycerin suppositorier starter sin effekt fra 15 minutter til en time efter anvendelsen. Ens krop optager derudover ikke glycerol. Det bliver næsten udskilt fuldstændig gennem afføringen.

Kvinde med forstoppelse sidder ovenpå lukket toilet

Indikationer

Læger anbefaler glycerin suppositorier til at lindre lejlighedsvis forstoppelse hos voksne.

Hvad er forstoppelse?

Generelt er forstoppelse, når hyppigheden af tarmbevægelse reduceres. Forstoppelse er et symptom, som betyder, at tarmtransit bliver reduceret af en grund.

Forstoppelse påvirker kvinder mere end mænd, især kvinder i alderen mellem 20 og 35 og efter 60-års alderen.

Afhængig af hvor længe det varer, kan forstoppelse blive klassificeret i to typer:

Kronisk forstoppelse kan være relateret til situationer, som minder om dem for lejlighedsvis forstoppelse, men det varer i længere tid. Andre gange er det på grund af fordøjelsesproblemer og bestemte sygodmme.

Måske du også vil være interesseret i at læse: 10 naturlige afføringsmidler mod hård mave

Har glycerin suppositorier bivirkninger?

Scanning af tarme viser effekten af glycerin suppositorier

Hvis du bruger glycerin suppositorier i for store mængder eller i for lang tid, kan de forårsage irritabel tarmsyndrom. Du kan derudover nogle gange opleve symptomer såsom kløe, svie og irritation i det rektale område.

Anvendelse af glycerin suppositorier er kontraindikeret, hvis du er allergisk over for glycerol. Man bør heller ikke bruge det, hvis man har hæmorider, symptomer på tarmobstruktion, blindtarmsbetændelse og andre tarmlidelser.

Hvad er fordelene ved at bruge det?

Der er tre primære fordele ved at bruge glycerin suppositorier:

 • Effektiv lindring af lejlighedsvis forstoppelse.
 • Hastigheden.
 • Lokal handling.

Generelt er doseringen hos voksne en stikpille om dagen, og man bør ikke bruge dem i mere end seks eller syv dage i træk.

Kontraindikationer

Glycerin suppositorier har nogle kontraindikationer, blandt hvilke er de følgende:

 • Overfølsomhed for en af dets ingredienser.
 • Sygdomme i mavetarmkanalen: Man bør ikke tage dem, hvis man lider af sygdomme i mavetarmkanalen, såsom hvis man lider af tarmobstruktion.
 • Tilstedeværelse af smerte i maven af ukendt oprindelse: Hvis man oplever smerte i maven uden at kende årsagen, bør man ikke bruge disse stikpiller, indtil man kender smertens oprindelse. Anvendelse af afføringsfremmende midler i disse situationer kan skjule en underliggende tilstand, som stadig er ukendt.

Anvendelse af glycerin suppositorier er derudover kontraindikeret, når man har en lidelse, som udgør en bestemt fare, hvis tarmperistaltik bliver stimuleret.

Man bør kun bruge glycerin suppositorier lejlighedsvist

Glycerin suppositorier giver dig mulighed for at lindre problemet med lejlighedsvis forstoppelse direkte og hurtigt. Før man begynder på behandling mod forstoppelse, bør man dog prøve at lindre det ved at ændre sine vaner.

Som det sidste er det vigtigt at huske på, at stikpiller ikke løser årsagen til forstoppelsen. De lindrer kun symptomerne hurtigt og midlertidigt. Man skal derfor ikke tøve med at gå til en læge, hvis man lider af forstoppelse regelmæssigt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Buitrago Navarro, J., Albendin Garcia, L., Toledo Calvo, L., & Martos García, R. (2015). ABORDAJE DEL ESTREÑIMIENTO EN LACTANTES POR PERSONAL DE ENFERMERÍA EN UN DCCU. Nutricion Clinica y Dietética Hospitalaria.

 • DE GRUCCI, J. L., & PEREZ, H. M. (1964). SUPOSITORIOS LAXANTES DE CONTACTO EN LA PREPARACION PARA RECTOSCOPIAS. La Semana Médica.

 • Farmacéutica. (2009). Farmacia Empresa Información de mercado MARIA-JOSEP DIVINS. 32 Farmacia Profesional.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.