Guarana: Anvendelse, egenskaber og kontraindikationer

Guarana er en energigivende fødevare, rig på antioxidanter, med interessante sundhedsmæssige fordele. Hvad er dens vigtigste anvendelsesmuligheder? Udforsk dem her!
Guarana: Anvendelse, egenskaber og kontraindikationer

Sidste ændring: 31 august, 2022

Guarana, hvis videnskabelige navn er Paullinia cupana, er en klatreplante, der vokser i Amazonas. I århundreder har stammerne i denne region brugt frugten og andre dele af planten til forskellige terapeutiske formål. Den er især værdsat for sit store indhold af stimulanser som f.eks. koffein, theophyllin og theobromin.

Som det fremgår af en artikel i Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, er det faktisk en ingrediens, der ofte anvendes til fremstilling af energi- og sportsdrikke på grund af dens evne til at styrke nervesystemets, hjertets og musklernes funktioner. Vil du vide mere om det?

Guaranas anvendelse og egenskaber

Guarana (Paullinia cupana) er en plante med en lang, fleksibel stamme, hvis frugt ligner en nøddekerne. I Amazonasområdet bruger de indfødte folk den til at tilberede en stimulerende drik med egenskaber, der minder om te eller kaffe. Mere præcist indeholder dens frø op til 6 % koffein.

Ifølge oplysninger fra Journal of Ethnopharmacology er 70 % af guarana-produktionen i øjeblikket brugt til energidrik- og sodavandsindustrien. De øvrige 30 % er pulveriseret til indtagelse i kapsler eller fortyndet.

Det er endda tilsat kosmetiske produkter. Så hvad er dets egenskaber?

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Er det sundt at spise frugt og yoghurt til aftensmad?

Guarana hjælper med at reducere træthed

En af de vigtigste egenskaber ved guarana kommer fra dets koffeinindhold. Som det fremgår af en artikel offentliggjort i Food Research International , giver frøene af denne ingrediens mellem 4 og 6 gange mere koffein end kaffe.

Derfor er det en god løsning til at øge energiniveauet og reducere træthed. I en undersøgelse, der blev delt i tidsskriftet Appetite, rapporterede en gruppe mennesker, der tog et vitamintilskud med guarana, at de følte sig mindre trætte efter flere tests.

Studerende med energidrik på bordet

Reklamer for energidrikke promoverer brugen af dem til at forbedre fysiske og akademiske præstationer, selv om der også er risici ved at bruge dem i større mængder.

Det kan støtte vægttab

Guaranatilskud virker ikke mirakuløst til at opnå vægttab.

Indtagelse som en del af en sund og afbalanceret kost giver dog nogle fordele. Specifikt tyder reagensglasundersøgelser på, at denne frugt hjælper med at undertrykke gener, der bidrager til produktionen af fedtceller.

Desuden øger dens rigelige koffeinindhold stofskiftet, hvilket betyder en øget evne for kroppen til at forbrænde kalorier i hvile. Der er behov for flere undersøgelser på mennesker, men resultaterne betragtes som lovende.

Guarana støtter fordøjelsessundheden

Forbindelserne i guarana er blevet udnyttet i naturmedicin som allierede for mavens sundhed. For at være mere præcis, anses det for at være et middel til at lindre diarré. På grund af dets tanninindhold virker det som et astringerende middel og begrænser mængden af væske, der udskilles i tarmene.

I mellemtiden hjælper dets koffeinindhold med at stimulere tarmens peristaltik, hvilket aktiverer sammentrækningerne i tarmene for at lindre forstoppelse.

Det hjælper med at passe på synsstyrken

Det rigelige indhold af antioxidanter i guarana er gavnligt for synsstyrken. Ifølge en artikel i tidsskriftet Diseases hjælper disse stoffer med at bremse virkningerne af oxidativt stress, hvilket reducerer risikoen for grå stær, grøn stær og aldersrelateret makuladegeneration.

I forskning udgivet af Journal of Functional Foods havde deltagere, der indtog guarana regelmæssigt, et bedre selvrapporteret syn sammenlignet med dem, der ikke gjorde det.

Desuden blev det observeret, at denne fødevare hjalp med at mindske DNA-skader og øjencelledød sammenlignet med placebo. Der er dog stadig behov for flere undersøgelser på mennesker.

Det beskytter hjerte-kar-sundheden

Koffeinet og catechinerne i guarana har en positiv effekt på hjerte-kar-sundheden. Ifølge en undersøgelse, der blev offentliggjort i International Journal for Vitamin and Nutrition Research , har disse forbindelser antitromboembolyse-aggregationsegenskaber og reducerer derfor risikoen for trombose og hjertesygdomme.

Til gengæld hjælper guarana, som det blev rapporteret i Lipids in Health and Disease, med at reducere oxidationen af “dårligt” kolesterol (LDL) med op til 27 %.

Det har smertestillende virkninger

Guarana er blevet brugt som et hjælpemiddel til at lindre forskellige typer smerter. Dens smertestillende egenskaber stammer fra dens koffeinindhold, et stimulerende stof, der blokerer adenosinreceptorer (ansvarlige for smertefornemmelse).

En gennemgang, der er delt i Cochrane Library, beskriver, at koffein forbedrer virkningerne af smertestillende midler betydeligt. Derfor er det almindeligt forekommende i flere lægemidler til dette formål.

Guarana bidrager til hudpleje

I kosmetikindustrien bruges guarana ofte til at forbedre cremer, lotions, sæber og anti-agingprodukter. Årsagen? Dets koffein, antioxidanter og antimikrobielle egenskaber bidrager til hudpleje.

En gennemgang, der er offentliggjort i Skin Pharmacology and Physiology, nævner, at koffein stimulerer nedbrydningen af fedtstoffer og derfor fremmer en reduktion af appelsinhud. Desuden hjælper det med at beskytte dermis mod ultraviolet (UV) stråling og bremser aldringsprocessen.

En anden undersøgelse viser, at guarana reducerer aldersrelaterede hudskader betydeligt takket være dets høje indhold af antioxidanter.

Det har antimikrobielle egenskaber

Guaranas antimikrobielle egenskaber forklares i høj grad af dets indhold af tannin, catechiner og koffein. En undersøgelse i tidsskriftet Molecules beskriver, at ekstrakter af denne ingrediens hjælper med at bekæmpe mikroorganismer som Streptococcus mutans, der er til stede i tandplak.

Tidligere undersøgelser har fastslået, at det også virker mod andre bakterier som Escherichia coli, der er forbundet med episoder af diarré og fordøjelsessygdomme.

Den har antitumoregenskaber

Forskning har evalueret guaranas antitumorpotentiale. Således er det blevet observeret, at det kan beskytte mod DNA-skader og hæmme væksten af kræftceller. Disse undersøgelser er dog blevet udført i reagensglas og dyreforsøg, så der er stadig behov for forsøg på mennesker.

Te af guarana

Mange virkninger af guarana tilskrives dets koffeinindhold, hvilket i nogle tilfælde sidestiller det med de potentielle fordele ved kaffe.

Risici og kontraindikationer ved guarana

Generelt har guarana en god sikkerhedsprofil. Undersøgelser viser, at det har lav toksicitet, når det anvendes i lave eller moderate doser.

Men når det indtages i for store mængder, er det forbundet med følgende bivirkninger:

 • Angst.
 • Søvnløshed.
 • Kramper.
 • Nervøsitet.
 • Mavesmerter.
 • Hovedpine.
 • Ændring af hjerterytmen.

Derudover skal man huske på, at koffein kan skabe afhængighed. Desuden er det kontraindiceret til gravide kvinder på grund af risikoen for abort eller fosteranormaliteter.

Andre kontraindikationer er følgende:

Det skal bemærkes, at guarana ikke erstatter en sund kost eller medicinsk behandling. Før du tager sådanne kosttilskud, er det bedst at konsultere en læge eller specialist.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: De mest gængse sygdomme i fordøjelsessystemet

Hvad skal man huske på om guarana?

Guarana er værdsat for sin energigivende kraft og sit rigelige indhold af antioxidanter. Lige nu er det en meget anvendt ingrediens i produktionen af sports- eller energidrikke. Derudover bruges det også i kosmetik og naturmedicin.

På grund af det stimulerende indhold, især koffein, er indtagelse af det forbundet med forbedret produktivitet, bedre humør og lavere risiko for sygdom. Alligevel bør forbruget være moderat og helst under professionelt tilsyn.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Biblioteca Nacional de Medicina de Estados Unidos. (28 de agosto de 2023). Guaraná. Medlineplus. Consultado el 20 de octubre de 2023. https://medlineplus.gov/spanish/druginfo/natural/935.html#Dosage
 • Bonadiman, B. S. R., Cadoná, F. C., Assmann, C. E., Weis, G. C. C., de Oliveira Alves, A., Frescura Duarte, M., Chaves, C. M., do Carmo Chaves, C., dos Santos Motta, K. M., Esteves Ribeiro, E., Dulce Bagatini, M., & Mânica da Cruz, I. B. (2017). Guarana (Paullinia cupana): cytoprotective effects on age-related eye disfuntion. Journal of Functional Foods. 36: 375-386. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1756464617304152
 • Canadian Academy of Sports and Nutrition. (s.f.). Guarana. Consultado el 19 de octubre de 2023. https://www.caasn.com/guarana.html
 • D’Angelo, S., & Ascione, A. (2020). Guarana and physical performance: a myth or reality? Journal of Human Sport and Exercise, 15(3), 539-551. https://www.researchgate.net/publication/344832416_Guarana_and_physical_performance_A_myth_or_reality
 • Derry, C. J., Derry. S., & Moore, R. A. (2012). Caffeine as an analgesic adjuvant for acute pain in adults. Cochrane Database Systematic Reviews. 14 (3): CD009281. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22419343/
 • De Lima, Portella, R., Pillon Barcelona, R., Flores da Rosa, E, Esteves Ribeiro, E., Mânica da Cruz, I. B., Suleiman, L., & Antunes Soares, F. A. (2013). Guaraná (Paullinia cupana Kunth) effects on LDL oxidation in elderly people: an in vitro and in vivo study. Lipids in Health and Disease. 12,12. https://lipidworld.biomedcentral.com/articles/10.1186/1476-511X-12-12
 • Da Silva, N., Numata E. P., Mendes, L., Dias P. H., Vilegas, W.,  Gambero, A., & Lima, L. (2017). Modulatory effects of Guarana (Paullinia cupana) on adipogenesis. Nutrients, 9(6) 1-11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5490614/
 • Patrick, M., Kim, H. A., Oketch-Rabah, H., Marles, R. J., Roe, A. L., & Calderón, A. I. (2019). Safety of guarana seed as a dietary ingredient: A review. Journal of agricultural and food chemistry67(41), 11281-11287. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31539257/
 • Peixoto, H., Roxo, M., Röhrig, T., Richling, E., Wang, X., & Wink, M. (2017). Anti-Aging and antioxidant potential of Paullinia cupana var. sorbilis: findings in Caenorhabditis elegans indicate a new utilization for roasted seeds of Guarana. Medicines. 4 (3):61. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28930275/
 • Pizzino, G., Irrera, N., Cucinotta M., Pallio, G., Mannino, F., Arcoraci, V., Squadrito, F., Altavilla, D., & Bitto, A. (2017). Oxidative stress: harms and benefits for human health. Oxidative Medicine and Cellular Longevity. 2017: 8416763. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5551541/
 • Schimpl, F. C., da Silva, J. F., Gonçalves, J. F. de C., & Mazzafera, P. (2013). Guarana: Revisiting a highly caffeinated plant from the Amazon. Journal of Ethnopharmacology. 150 (1): 14–31. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874113005771
 • Torres E. A., Pinaffi-Langley, A. C., de Souza Figueira, Silva Cordeiro, K., Dias, Negrao, L., Jurema Soares, M., Pereira da Silva, C., Zsigovics Alfino, M. C., Rodrigues Sampaio, G., & Costa de Camargo, A. (2021). Effects of the consumption of guarana on human health: a narrative review. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 21, 272-295. https://ift.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/1541-4337.12862
 • Van Schaik L., Kettle, C., Green, R., Irving, H. R., & Rathner, J. A. (2021). Effects of caffeine on brown adipose tissue thermogenesis and metabolic homeostasis: a review. Frontiers in Neuroscience. 15. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnins.2021.621356/full
 • Smith N, Atroch AL. Guaraná’s Journey from Regional Tonic to Aphrodisiac and Global Energy Drink. Evid Based Complement Alternat Med. 2010 Sep;7(3):279-82. doi: 10.1093/ecam/nem162. Epub 2007 Dec 5. PMID: 18955289; PMCID: PMC2887323.
 • da Silva, G. S., Canuto, K. M., Ribeiro, P. R. V., de Brito, E. S., Nascimento, M. M., Zocolo, G. J., Coutinho, J. P., & de Jesus, R. M. (2017). Chemical profiling of guarana seeds ( Paullinia cupana ) from different geographical origins using UPLC-QTOF-MS combined with chemometrics. In Food Research International (Vol. 102, pp. 700–709). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2017.09.055
 • Kennedy DO, Haskell CF, Robertson B, Reay J, Brewster-Maund C, Luedemann J, Maggini S, Ruf M, Zangara A, Scholey AB. Improved cognitive performance and mental fatigue following a multi-vitamin and mineral supplement with added guaraná (Paullinia cupana). Appetite. 2008 Mar-May;50(2-3):506-13. doi: 10.1016/j.appet.2007.10.007. Epub 2007 Oct 30. PMID: 18077056.
 • Dulloo AG, Geissler CA, Horton T, Collins A, Miller DS. Normal caffeine consumption: influence on thermogenesis and daily energy expenditure in lean and postobese human volunteers. Am J Clin Nutr. 1989 Jan;49(1):44-50. doi: 10.1093/ajcn/49.1.44. PMID: 2912010.
 • de Jesus NZ, de Souza Falcão H, Gomes IF, de Almeida Leite TJ, de Morais Lima GR, Barbosa-Filho JM, Tavares JF, da Silva MS, de Athayde-Filho PF, Batista LM. Tannins, peptic ulcers and related mechanisms. Int J Mol Sci. 2012;13(3):3203-28. doi: 10.3390/ijms13033203. Epub 2012 Mar 8. PMID: 22489149; PMCID: PMC3317710.
 • Lohsiriwat S, Kongmuang P, Leelakusolvong S. Effects of caffeine on anorectal manometric findings. Dis Colon Rectum. 2008 Jun;51(6):928-31. doi: 10.1007/s10350-008-9271-y. Epub 2008 Mar 19. PMID: 18350336.
 • Braakhuis A, Raman R, Vaghefi E. The Association between Dietary Intake of Antioxidants and Ocular Disease. Diseases. 2017 Jan 30;5(1):3. doi: 10.3390/diseases5010003. PMID: 28933356; PMCID: PMC5456332.
 • Bonadiman, B. da S. R., Cadoná, F. C., Assmann, C. E., Weis, G. C. C., de Oliveira Alves, A., Duarte, M. F., Chaves, C. M., do Carmo Chaves, C., dos Santos Motta, K. M., Ribeiro, E. E., Bagatini, M. D., & da Cruz, I. B. M. (2017). Guarana (Paullinia cupana): Cytoprotective effects on age-related eye dysfunction. Journal of Functional Foods, 36, 375-386. https://doi.org/10.1016/j.jff.2017.07.027
 • Subbiah MT, Yunker R. Studies on the nature of anti-platelet aggregatory factors in the seeds of the Amazonian Herb Guarana (Paullinia cupana). Int J Vitam Nutr Res. 2008 Mar;78(2):96-101. doi: 10.1024/0300-9831.78.2.96. PMID: 18791978.
 • Portella, R.d.L., Barcelos, R.P., da Rosa, E.J.F. et al. Guaraná (Paullinia cupana Kunth) effects on LDL oxidation in elderly people: an in vitro and in vivo study. Lipids Health Dis 12,12 (2013). https://doi.org/10.1186/1476-511X-12-12
 • Derry CJ, Derry S, Moore RA. Caffeine as an analgesic adjuvant for acute pain in adults. Cochrane Database Syst Rev. 2012 Mar 14;(3):CD009281. doi: 10.1002/14651858.CD009281.pub2. PMID: 22419343.
 • Herman A, Herman AP. Caffeine’s mechanisms of action and its cosmetic use. Skin Pharmacol Physiol. 2013;26(1):8-14. doi: 10.1159/000343174. Epub 2012 Oct 11. PMID: 23075568.
 • Peixoto H, Roxo M, Röhrig T, Richling E, Wang X, Wink M. Anti-Aging and Antioxidant Potential of Paullinia cupana var. sorbilis: Findings in Caenorhabditis elegans Indicate a New Utilization for Roasted Seeds of Guarana. Medicines (Basel). 2017 Aug 15;4(3):61. doi: 10.3390/medicines4030061. PMID: 28930275; PMCID: PMC5622396.
 • Yamaguti-Sasaki E, Ito LA, Canteli VC, Ushirobira TM, Ueda-Nakamura T, Dias Filho BP, Nakamura CV, de Mello JC. Antioxidant capacity and in vitro prevention of dental plaque formation by extracts and condensed tannins of Paullinia cupana. Molecules. 2007 Aug 20;12(8):1950-63. doi: 10.3390/12081950. PMID: 17960098; PMCID: PMC6149164.
 • da Fonseca CA, Leal J, Costa SS, Leitão AC. Genotoxic and mutagenic effects of guarana (Paullinia cupana) in prokaryotic organisms. Mutat Res. 1994 May;321(3):165-73. doi: 10.1016/0165-1218(94)90041-8. PMID: 7513067.
 • Fukumasu H, Latorre AO, Zaidan-Dagli ML. Paullinia cupana Mart. var. sorbilis, guarana, increases survival of Ehrlich ascites carcinoma (EAC) bearing mice by decreasing cyclin-D1 expression and inducing a G0/G1 cell cycle arrest in EAC cells. Phytother Res. 2011 Jan;25(1):11-6. doi: 10.1002/ptr.3216. PMID: 20564499.
 • Fukumasu H, Avanzo JL, Heidor R, Silva TC, Atroch A, Moreno FS, Dagli ML. Protective effects of guarana (Paullinia cupana Mart. var. Sorbilis) against DEN-induced DNA damage on mouse liver. Food Chem Toxicol. 2006 Jun;44(6):862-7. doi: 10.1016/j.fct.2005.11.010. Epub 2006 Jan 9. PMID: 16406177.
 • Fukumasu H, Avanzo JL, Nagamine MK, Barbuto JA, Rao KV, Dagli ML. Paullinia cupana Mart var. sorbilis, guaraná, reduces cell proliferation and increases apoptosis of B16/F10 melanoma lung metastases in mice. Braz J Med Biol Res. 2008 Apr;41(4):305-10. doi: 10.1590/s0100-879×2008000400008. PMID: 18392453.
 • Espinola EB, Dias RF, Mattei R, Carlini EA. Pharmacological activity of Guarana (Paullinia cupana Mart.) in laboratory animals. J Ethnopharmacol. 1997 Feb;55(3):223-9. doi: 10.1016/s0378-8741(96)01506-1. PMID: 9080343.
 • Nehlig A. Are we dependent upon coffee and caffeine? A review on human and animal data. Neurosci Biobehav Rev. 1999 Mar;23(4):563-76. doi: 10.1016/s0149-7634(98)00050-5. PMID: 10073894.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.