Hvad er fødevareørkener, og hvad er deres indvirkning på sundheden?

Du har måske hørt om fødevareørkener. Det er et problem, der rammer nogle befolkningsgrupper. Se nærmere på konsekvenserne, og hvordan du kan løse det.
Hvad er fødevareørkener, og hvad er deres indvirkning på sundheden?
Maria Patricia Pinero Corredor

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Maria Patricia Pinero Corredor.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Adgang til fødevarer er et aspekt, der i stigende grad prioriteres på den politiske dagsorden i mange lande. På samme måde er det af betydning for social og sundhedsmæssig styring, hvordan indkøb af fødevarer påvirker folks sundhed. Disse prioriteter er blevet behandlet siden 1990’erne, hvor begrebet fødevareørkener dukkede op.

Fødevareørkener er geografiske områder, hvor befolkningen ikke har adgang til sunde fødevarer. I disse områder kan familierne ikke købe friske og næringsrige fødevarer, men derimod stærkt forarbejdede produkter med tomme kalorier, som påvirker deres sundhedstilstand.

Hvis du vil lære mere om fødevareørkener, og hvordan de påvirker kroppen, skal du læse videre i denne artikel. Du vil se, hvordan et socialt problem fra fortiden stadig er her i nutiden.

Hvad er fødevareørkener, og hvad er deres historie?

Siden 1990’erne er problemer, der skyldes tilgængeligheden af fødevarer, blevet en bekymring for akademikere og regeringer over hele verden. I Det Forenede Kongerige konstaterede man, at der var fødevaremangel for visse dårligt stillede personer i større britiske byer.

Det mest dramatiske aspekt her var at konstatere, at denne situation med social udstødelse betød, at indbyggernes kostvaner blev påvirket af denne situation. Det hele afhang af personens og kvarterernes økonomiske situation, og dette påvirkede indirekte deres helbred.

Hvordan defineres disse områder?

Udtrykket er blevet brugt af akademikere, politikere og samfundsgrupper til at beskrive befolkede byområder, hvor beboerne ikke har adgang til en overkommelig og sund kost. Regeringsrapporter har fastslået, at fødevareørkener kan skade folkesundheden ved at begrænse tilgængeligheden og overkommelige priser på sundhedsfremmende fødevarer.

Som en del af den gennemførte politik tilskyndes der til passende fødevareforsyninger til mennesker med lave indkomster eller som bor i fattige kvarterer.

Som det amerikanske landbrugsministerium (USDA) oplyser, bor der mere end 13 millioner mennesker i USA i disse geografiske områder. Det er naturligvis også et miljømæssigt sundhedsproblem, som kan påvirke familiers liv i generationer.

Der er stor sandsynlighed for, at en fødevareørken vil opstå i et område med lav indkøbsværdi. I disse områder er der overflod af fastfoodrestaurantkæder, billigt kød, fødevarer med et højt indhold af fedt, sukker og salt samt ultraforarbejdede fødevarer.

Det er bevist, at forbruget af disse produkter kan forårsage kroniske sygdomme, der er forbundet med dårlig ernæring, som f.eks:

  • Diabetes.
  • Fedme.
  • Anæmi.
Grillet sandwich

Fastfood-butikker findes i overflod i områder, der er fødevaremangler, hvilket reducerer udbuddet af kvalitetsfødevarer.

Karakteristika for fødevareørkener

USDA har opstillet nogle karakteristika, der er med til at definere, om et område kan betragtes som en fødevareørken. Først og fremmest tages der hensyn til fattigdommen, som skal udgøre mindst 20 % af befolkningen, hvilket ville forhindre erhvervelse af sunde fødevarer af høj kvalitet.

En anden faktor er relateret til afstanden mellem 33 % af befolkningen og den nærmeste købmandsbutik. For at et landområde kan erklæres for en fødevareørken, skal der være mere end 16 km til nærmeste butik. I byområder skal der være mere end 1 km.

Adgang til et køretøj eller offentlig transport til supermarkeder tæller også med. I denne henseende rapporterer USDA, at mere end 2 millioner husstande i USA ikke har et køretøj.

Selv om det kan virke selvmodsigende, er 82 % af fødevareørkenerne beliggende i byområder. Dette er især tilfældet i byer, hvor leveomkostningerne er så høje, at handlende har en tendens til at søge andre steder at investere.

Endnu en interessant artikel til dig: De 8 sundhedsmæssige konsekvenser af at sove dårligt

Fødevareørkeners indvirkning på sundheden

Ligesom i en ørken kan den begrænsede tilgængelighed af friske og sunde fødevarer have en betydelig indvirkning på menneskers sundhed. Lad os se på konsekvenserne.

Overvægt og fedme

Fedme er det største sundhedsproblem i forbindelse med fødevareørkener. Det skyldes, at dårlig adgang til sunde fødevarer fremmer forbruget af forarbejdede, sukkerholdige og raffinerede fødevarer. De er billigere, men øger kalorier og fedtdepoter på lang sigt.

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anslog i 2016, at 39 % af voksne var overvægtige og 13 % var fede. Begge tilstande øger desuden risikoen for ikke-smitsomme sygdomme, såsom type 2-diabetes, hjerteproblemer, slagtilfælde, slidgigt, metabolisk syndrom m.m.

Det kan endda være en risikofaktor for at udvikle kræft.

Ligeledes kan fedme ud fra et folkesundhedsmæssigt synspunkt være generationsbestemt, da børn af overvægtige mennesker har større sandsynlighed for at blive overvægtige i fremtiden.

Det kan påvirke børns vækst og udvikling

Dårlige spisevaner påvirker ikke kun voksnes gode ernæring, men også de voksende børns ernæring. Visse næringsstoffer er afgørende for en god hjerneudvikling i den tidlige barndom. Jern, A-vitamin og jod er afgørende for den kognitive sundhed og immunsystemet.

Desuden begynder indflydelsen af et godt næringsstofindtag på spædbørns udvikling allerede i livmoderen. F.eks. kan mangel på folinsyre i de tidlige faser af graviditeten føre til medfødte anomalier.

Barn med pizza repræsenterer fødevareørkener

Underernæring hos børn fører til nedsat vækst og kognitiv udvikling.

Øger risikoen for fødevareallergi

Fødevareørkener udgør en risiko for mennesker med fødevareallergi. Mere end 15 millioner amerikanere lider af dem, og mange af dem er livstruende.

Farvestoffer, smagsstoffer, nitritter, sulfitter eller andre tilsætningsstoffer i ultraforarbejdede fødevarer er allergener. Disse typer produkter er fremherskende i fødevareørkener.

Friske og sunde fødevarer, der er tilgængelige i store supermarkedskæder, er mere sikre at indtage og udsætter personer, der lider af denne lidelse, for mindre risiko.

På den anden side har diætrestriktioner i fødevareørkener, såsom laktoseintolerance eller glutenallergi, ikke et udvalg af produkter, der tillader substitution. Hvis der findes substitutter, kan omkostningerne være op til 37 % højere end i et almindeligt supermarked.

Hvordan kan man løse problemet med fødevareørkener?

Centers for Disease Control and Prevention (CDC) anbefaler et par metoder til at løse og forebygge fødevareørkener:

  • Etablér lokale landbrugsmarkeder.
  • Anlæg fælleshaver.
  • Investér i og forbedr den offentlige transport for at gøre det muligt at bevæge sig fra fødevareørkener til den sunde markedskæde.
  • Forbedr de lokale love for at tiltrække store og små supermarkeder og investorer i helsekost til ørkenerne.

På trods af disse foranstaltninger er der indgroede indkøbsvaner, skikke og budgettilpasninger i familierne, som også skal tages i betragtning. Derfor er der behov for andre foranstaltninger, f.eks. uddannelse og ernæringsvejledning, ud over de foranstaltninger, der er fastlagt.

Traditionerne og familiekulturerne i de enkelte samfund skal også respekteres. Det er derfor en vanskelig opgave at løse problemet med fødevareørkener, som kræver engagement fra alle interessenter.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.