Hvad er gåsefod, og hvad er dets fordele?

Gåsefod er pseudokorn med mange sundhedsmæssige fordele. I denne artikel forklarer vi, hvordan du kan drage fordel af dem.
Hvad er gåsefod, og hvad er dets fordele?
Maria Patricia Pinero Corredor

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Maria Patricia Pinero Corredor.

Sidste ændring: 16 september, 2022

Måske er navnet gåsefod (Chenopodium spp.) slet ikke kendt for mange, men nogle ved, at det er en grøntsag, der ligner amarant, som spises som grønt og har været spist i århundreder i Mexico. FN’s Fødevare- og Landbrugsorganisation (FAO) definerer den som en “glemt afgrøde”, da den var en del af kosten i de før-spanske kulturer.

Gåsefod betragtes som et pseudokorn på grund af dets anvendelse og egenskaber, der minder meget om amarantens. Ligesom amarant og quinoa udmærker de sig ved deres høje indhold af protein og essentielle aminosyrer samt flerumættet fedt.

Hvis du vil vide mere om de fordele, der kendetegner dette interessante pseudokorn, bør du læse videre. Måske vil du indarbejde det i din daglige kost!

Vi tror, at du også vil nyde at læse denne artikel: Amarant, Andesperlen: Ernæring, fordele og anvendelser

Hvad er gåsefod?

Gåsefod er en type quelites – dvs. planter, hvis blade, spæde stængler og umodne spirer spises som grøntsager. De har samme egenskaber som quinoa og amarant, men spises grønne.

Botanisk set tilhører den Chenopodiaceae-familien. I præ-spansk tid var den den fjerde vigtigste afgrøde efter majs, bønner og chili. Den var så værdifuld som fødevare, at befolkningen brugte den til at betale Aztekerriget.

Gåsefod har form som et lille aflangt træ med vekslende, ovale blade og grønne blomster i form af små kugler, der danner lange klaser. Disse blomster bruges som mad , og det samme gør sjældnere de spæde blade på planten. Stænglen og grenene er tykke, men kan også spises.

Blomster og korn fra gåsefod

Dette pseudokorn har mange fællestræk med amaranth, især hvad angår proteinsammensætningen.

Næringsstoffer

Gåsefods næringsværdier er blevet forklaret af en gruppe forskere i mexicansk gastronomi. Makronæringsstofferne er udtrykt i gram pr. 100 g fødevare. For mineralerne er de angivet i milligram pr. 100 gram.

 • Væske: 3.8 g
 • Aske: 17,3 g
 • Protein: 23 g
 • Fibre: 16,9 g
 • Kulhydrater: 56,8 g
 • Lipider: 2,8 g
 • Fosfor: 241 mg
 • Magnesium: 464 mg
 • Kalium: 1862 mg (53 % af den anbefalede daglige værdi)
 • Calcium: 504 mg (50 % af den anbefalede daglige værdi)
 • Jern: 7,1 mg (70 % af den anbefalede daglige værdi)

Blandt makronæringsstofferne i gåsefod er den største andel kulhydrater med næsten 60 %. Det er derfor, at de betragtes som korn. Stivelse og ufordøjelige kulhydrater, såsom kostfibre, skiller sig også ud.

Proteinværdierne er blandt de højeste blandt grøntsager, idet de er højere end quinoa og amaranth. De aminosyrer, der findes i større omfang, er de to essentielle, kaldet lysin og leucin, og de to ikke-essentielle, asparaginsyre og glutaminsyre.

De få lipider, der findes i denne grøntsag, er af den umættede type. De er fordelt med 12 % omega-3, 53 % omega-6 og 24 % omega-9.

Mikronæringsstoffer

Mikronæringsstoffer findes også i meget store mængder. 100 gram af denne fødevare dækker 50 % af det anbefalede daglige calcium og 70 % af jern.

Kaliumindtaget er sikret med mere end 50 % af det fastsatte, og magnesiumværdien er så høj, at den sikrer mere end 100 % af det daglige behov. Hvad angår vitaminer, indeholder den A, E og B-kompleks vitaminer.

Aktive metabolitter i gåsefod

Gåsefod indeholder flere fenolforbindelser end flavonoider. Ifølge nogle eksperter er deres koncentrationer meget høje og har en antioxidativ aktivitet – endda mere end salat, endivie og spinat.

Forskere har faktisk fastslået, at gåsefod er det vigtigste korn med den højeste procentdel af hæmning af frie radikaler. Frie radikaler forårsager oxidativt stress på celleniveau og dermed forringelse af væv og organer.

Fordelene ved gåsefod

Fordelene er relateret til deres næringsværdi og tilstedeværelsen af aktive metabolitter. Lad os se nærmere på dem.

Det har antioxidant egenskaber

Nogle forfattere har beskrevet epidemiologiske undersøgelser, hvor der er konstateret en omvendt sammenhæng mellem forbruget af flavonoider og forekomsten af kroniske sygdomme. Blandt disse er kardiovaskulære sygdomme, diabetes, fedme og stofskiftesygdomme.

Det kan øge dit indtag af fibre

Den høje værdi af fibre, som denne type fødevare indeholder, er gunstig for at undgå forstoppelse, da cellulose og hemicellulose regulerer kroppens fordøjelsesmekanik. Desuden kan opløselige fibre af typen, såsom pektiner og slim, sænke kolesterolniveauet i blodet og regulere sukkeroptagelsen i tarmen.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Hvordan virker medicin mod forstoppelse?

Det forbedrer kvaliteten af andre planteproteiner

Gåsefod kan kombineres med andre kornsorter for at kompensere for lysin- og leucinmangel i din kost. Når dette produkt blandes i samme ret som korn, får man protein af høj biologisk værdi og god fordøjelighed.

Det dækker kroppens behov for visse mineraler

100 gram af denne fødevare kan dække en høj procentdel af det daglige behov for calcium, jern, kalium og magnesium. En del af disse mineraler er dog fanget i fytinsyre, et karakteristisk molekyle i grøntsager, som lagrer fosfor.

Derfor er det tilrådeligt at dampe eller blanchere dem, da kogning mindsker fytinsyren og gør mineralerne biotilgængelige.

Det kan spises, hvis man er glutenintolerant

I modsætning til hvedemel og andre kornsorter indeholder gåsefod ikke gluten – dvs. proteiner af prolamin-typen. Derfor er det angivet som en kilde til vegetabilsk protein hos patienter med glutenintolerance eller -overfølsomhed.

Kvinde laver en stor skål salat

Kombinationen af grøntsager med pseudokorn og bælgfrugter kan dække kroppens behov for protein og essentielle aminosyrer.

Hvordan tilberedes dette korn?

Man skal være lidt forsigtig med gåsefod, da det kan være bittert, hvis det ikke tilberedes korrekt. Bitterheden skyldes tilstedeværelsen af stoffer kaldet saponiner, som fjernes ved kogning i to eller tre minutter. Vandet skal smides væk efter vask af produktet.

I det mexicanske køkken anvendes disse korn i gryderetter, dækket med mel eller stegt med lidt olie, i fyld, salater, suppe, tacos, mole og endda pizza. De kan også blandes med en tortilla med æg til morgenmad.

Skal gåsefod indgå i kosten som en sund fødevare?

Gåsefod har flere ernæringsmæssige fordele, som fortjener at indgå på listen over sunde ingredienser. Ved at spise det kan vi dække en god del af vores krops behov for calcium, magnesium, jern og kalium.

Desuden indeholder det rigelige protein i dette korn essentielle aminosyrer, som mangler i mange andre kornsorter. Derfor betragtes det som en sund ingrediens.

Det høje bidrag af kostfibre regulerer tarmfunktionen , blodsukker, kolesterol og triglycerider. Gåsefod er også anerkendt for dets antioxidant funktioner i bekæmpelsen af frie radikaler.

En portion på mellem 80 og 100 gram kogt gåsefod om dagen er ideel.

Det kan interessere dig ...
Hvad er pseudokorn, og hvad er fordelene ved dem?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvad er pseudokorn, og hvad er fordelene ved dem?

Pseudokorn kan forbedre kosten takket være deres indhold af næringsstoffer. Opdag fordelene ved pseudokorn, og hvordan du spiser dem!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.