Hvad er glycin godt for? Fordele og egenskaber

Glycin er en ikke-essentiel aminosyre, som giver kroppen vigtige fordele. Hvad bruges den til? Hvilke fødevarer findes den i? Find ud af det her!
Hvad er glycin godt for? Fordele og egenskaber
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Glycin er en ikke-essentiel aminosyre, som vores krop bruger til at syntetisere proteiner. Den er til stede i fødevarer som fisk, kød og mejeriprodukter. Derudover har det en række sundhedsmæssige fordele, så det er gavnligt at inkludere det i kosten hyppigt.

Faktisk er indtaget af det i tilstrækkelige mængder relateret til større effektivitet i reparationen af fysiske skader og lavere forekomst af neurodegenerative patologier. Vil du gerne vide mere om det? Her er dets vigtigste fordele og kilder.

Glycin og slidgigt

Først og fremmest er det nødvendigt at nævne glycinets rolle i tilfælde af slidgigt. Vi taler om en almindelig sygdom, som rammer næsten halvdelen af befolkningen over 65 år. Den forårsager degeneration og ledsmerter.

Den er normalt kronisk og behandles ved hjælp af orale ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler. Disse lægemidler har imidlertid flere skadelige bivirkninger, så det er ganske positivt at reducere brugen af dem.

Det er blevet vist, at glycintilskud hjælper med at håndtere denne sygdom og i øvrigt medvirker til at reducere dens progression. En undersøgelse offentliggjort i Journal of Ethnopharmacology bekræfter dette.

Det meste af forskningen om dette emne er dog blevet udført på dyr. Derfor kan de ikke fuldt ud ekstrapoleres til mennesker. Det er derfor nødvendigt med yderligere tests for at nå frem til solide konklusioner.

På samme måde vil det være afgørende at optimere andre aspekter af kosten for at kunne kontrollere sygdommens udvikling med succes. Det er ikke kun det samlede protein- og kollagenindtag, der er vigtigt, men også at opfylde behovene for essentielle mineraler på daglig basis.

Desuden vil det gøre en forskel at være fysisk aktiv. Styrketræning vil mindske symptomerne på problemet.

Mand har knæsmerter

Optimalt glycinindtag har positive virkninger i behandlingen af slidgigt.

Glycin og søvn

Nogle eksperter anbefaler også brugen af glycin for at forbedre søvnkvaliteten. Det er vigtigt at sove et tilstrækkeligt antal timer, så de reparationsprocesser, der dagligt finder sted i kroppen, kan udføres korrekt.

Især glycin vil gøre det lettere at opnå dyb søvn, da det sikrer, at kropstemperaturen er korrekt til dette. Ifølge forskning offentliggjort i Journal of Pharmacological Sciences er indtagelsen af denne aminosyre effektiv for at opnå en mere rolig søvn.

Den kan endda have en synergistisk virkning sammen med andre kosttilskud som melatonin og tryptofan. Begge forbedrer funktionen af døgnrytmerne, hvilket giver mulighed for optimal kontrol af faserne, hvor man sover og er vågen.

Alligevel vil det være vigtigt at sikre en række gode vaner i forbindelse med søvnhygiejne. Det er f.eks. ikke tilrådeligt at blive udsat for skærme eller elementer, der udsender blåt lys, lige før man går i seng.

Ellers vil den endogene melatoninsyntese blive reduceret, hvilket kan gøre det svært at falde i søvn eller forårsage afbrydelser i hviletiden. Det vil også være en afgørende faktor at gå tidligt i seng.

Du er måske også interesseret i: Binge watching hos børn: Hvad kan du gøre?

Glycininduceret muskelreparation

En anden af glycinets karakteristiske egenskaber har at gøre med dets rolle i stimuleringen af syntesen af kollagen, det protein, der findes mest af i den menneskelige krop. En artikel offentliggjort i tidsskriftet Amino Acids omhandler dette emne.

Dette element er ansvarligt for at give musklerne sammentrækkelighed og smidighed og dermed sikre, at de kan udføre deres funktioner optimalt. Når tilførslen af denne aminosyre er tilstrækkelig, vil den stimulere musklernes genopretningsprocesser, både i forbindelse med anstrengelser og skader.

I den forbindelse vil det også være afgørende at sikre det daglige behov for C-vitamin, et andet næringsstof, der er involveret i proteinsyntesen.

Fødevarer med et højt indhold af glycin

Som nævnt er glycin en ikke-essentiel aminosyre. Det betyder, at kroppen selv kan syntetisere den, selv om den ikke indgår i kosten i tilstrækkelige mængder.

Nogle fødevarer er dog en vigtig kilde. Hvis man sikrer, at den er til stede i kosten på regelmæssig basis, vil det have en positiv indvirkning på sundhedstilstanden.

Generelt set indeholder svine- og oksekød en god mængde glycin, ligesom fødevarer fra fjerkræ og mejeriprodukter. Inden for de spiselige fødevarer af vegetabilsk oprindelse kan vi nævne følgende muligheder:

  • Rødbeder.
  • Gulerod.
  • Bælgfrugter.
  • Svampe.
  • Fuldkorn.
  • Nødder.
Bælgfrugter indeholder glycin

Bælgfrugter er en interessant kilde til glycin. Desuden giver de andre næringsstoffer, der er gavnlige for sundheden.

Anbefalet daglig mængde af glycin

Vi vil nu tale om de passende doser glycin, som du skal indtage dagligt. Det er tilrådeligt at indtage mindst 15 gram af dette element om dagen. Kroppen er dog i stand til selv at producere ca. 3 gram fra andre aminosyrer.

I tilfælde af et underskud kan man ty til kosttilskud. Selv om det ikke er en hyppig situation.

Hvad angår den maksimale anbefalede dosis, er denne ca. 60 gram pr. dag. Hvis denne mængde overskrides, kan der opleves visse ændringer i centralnervesystemet, hvilket ikke er tilrådeligt.

En meget vigtig ikke-essentiel aminosyre

Som nævnt er glycin en aminosyre, der spiller vigtige roller i den menneskelige krop. Den findes i forskellige fødevarer af animalsk oprindelse, og kroppen kan syntetisere en vis mængde af den. Derfor er det sjældent, at man oplever en mangel. Det er dog muligt at udvinde fordele ved at supplere den.

Under alle omstændigheder skal det bemærkes, at når målet er at bevare en god sundhedstilstand på mellemlang sigt, er det ikke nok blot at spise godt. Du skal sørge for at gennemføre en række sunde vaner i det hele taget.

Blandt disse er det nødvendigt at dyrke fysisk motion regelmæssigt. Frem for alt bør man prioritere styrketræning, da dette opretholder homøostasen i kroppen og reducerer indre betændelse.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Tu, Y., Wang, K., Liang, Y., Jia, X., Wang, L., Wan, J. B., Han, J., & He, C. (2019). Glycine tabacina ethanol extract ameliorates collagen-induced arthritis in rats via inhibiting pro-inflammatory cytokines and oxidation. Journal of ethnopharmacology237, 20–27. https://doi.org/10.1016/j.jep.2019.03.035
  • Bannai, M., & Kawai, N. (2012). New therapeutic strategy for amino acid medicine: glycine improves the quality of sleep. Journal of pharmacological sciences118(2), 145–148. https://doi.org/10.1254/jphs.11r04fm
  • Adeva-Andany, M., Souto-Adeva, G., Ameneiros-Rodríguez, E., Fernández-Fernández, C., Donapetry-García, C., & Domínguez-Montero, A. (2018). Insulin resistance and glycine metabolism in humans. Amino acids50(1), 11–27. https://doi.org/10.1007/s00726-017-2508-0

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.