Lecithin: Hvad er det og hvad er det til?

Det er typisk forbundet med sojalecithin, der tages som et kosttilskud, men lecithin er et generisk udtryk, som refererer til en stor gruppe af fedtholdige substanser. Blandt andet bliver det brugt som en ingrediens i kosmetik og i fødevareindustrien.
Lecithin: Hvad er det og hvad er det til?

Sidste ændring: 15 december, 2020

Lecithin er en type fedt, som findes i nogle kropsvæv og i nogle planter. Det består kemisk af fosfolipider med fosforisk syre, kolin og glycerol samt en eller to fedtsyrer.

Selvom dets navn måske får dig til at tænke på et kosttilskud, er lecithin et naturligt stof. Det er en del af vores væv, andre dyrs væv og nogle planter. Det er faktisk et substans, som vi regelmæssigt producerer som et resultat af den normale fordøjelsesproces.

Lecithin blev først isoleret i 1850 fra æggeblommer. Interessant nok stammer dets navn fra det græske ord for æg: Lekhitos. Du kan dog få det fra mange kilder, blandt hvilke de følgende skiller sig ud:

  • Soja.
  • Rapsfrø.
  • Bomuld.
  • Solsikkefrø.
  • Æg.
  • Andre typer animalsk fedt.

Primær anvendelse af lecithin

Lecithin har mange anvendelser indenfor mange forskellige områder. Det bliver brugt i fødevarer og i lægemiddelindustrien til at lave fødevarer og kosmetik. Du kan også bruge det som et kosttilskud eller bruge det derhjemme til at lave hjemmelavede kager og andre retter.

Lecithin som et kosttilskud

Lecithin som et kosttilskud

En af de mest udbredte anvendelsesmetoder af lecithin er som et kosttilskud. I dette tilfælde kommer den mest gængse type som regel fra sojasom man kan finde i form af granulater eller oliekapsler. Det er også lavet af solsikkefrø eller æggeblommer.

Lecithin har en ernæringsmæssig komposition og en række karaktertræk, som giver det et utal af fordele for vores krop. Nedenstående kan du finde en liste med nogle af dem:

  • En af de mest kendte anvendelser og den, som folk oftest bruger lecithin til, er kontrol af kolesterolLecithin kan sænke niveauet af LDL kolesterol og øge niveauet af HDL kolesterol.
  • Fordøjelsesfremmende middel hos personer med colitis ulcerosaVed at være rig på fosfatidylcholin kan det nære slimhindelagene i tarmene. Forskere har observeret forbedringer i fordøjelsesprocesser hos patienter, der ofte har sarte slimhinder i tarmene.
  • Under amning kan lecithin anvendes til at forebygge tilbagevendende problemer med tilstoppede mælkekirtler, men ikke til at behandle dem. Canadian Foundation for Breastfeeding anbefaler det. På grund af det mister mælken noget viskositet, hvilket giver mindre sandsynlighed for at tilstoppe mælkekirtlerne.
  • Det forbedrer kognitive funktioner takket være kolin, som spiller en vigtig rolle i udviklingen af hjernen. Det kan hjælpe med at forbedre hukommelsen.
  • Mulige fordele i overgangsalderen. Det kommer fra et nyligt studie udgivet i Nutrition Journal. Det viste en reducering i udmattetheden og en øgning i energiniveauet hos en gruppe kvinder i overgangsalderen. Vi bliver dog nødt til at forske mere i det for at kunne bekræfte disse påstande.

Anvendelse af lecithin som en ingrediens i fødevarer

Lecithin har emulgerende egenskaber uanset dets oprindelse. Det betyder, at det er i stand til at forene to væsker, som ellers ikke ville blive blandet godt, hvilket for eksempel er olie og vand. Som et resultat af det har forarbejdede fødevareprodukter et jævnt og homogent udseende.

Det er gængs at finde emulgerende midler i produkter såsom de følgende:

  • Bagværk såsom kager og brød – for at forhindre dem i hurtigt at udtørre eller blive harske. De forlænger også holdbarheden og giver disse produkter en blødere og mildere tekstur.
  • Is: De smelter langsommere og har en blødere tekstur.
  • Forarbejdet ost: Giver den vandige del, som de tilføjer, der generelt er vand, mulighed for at forbinde sig godt med den faste del.

Den europæiske union godkender det som et tilsætningsstof til fødevarer ifølge reguleringen EC 1333/2008. I ingredienslisten kan du finde det med nummeret E322.

Fordele for huden

Den emulgerende egenskab i lecithin er også nyttigt i kosmetikindustrien. Takket være det er det typisk en ingrediens i mange cremer. Det giver producenter mulighed for at få en jævn og homogen tekstur.

Derudover er lecithin rig på antioxidanter, fosfor, A- og E-vitamin. Det er derfor godt til at holde huden hydreret og smidig. Det kan gendanne hudens hydrering og efterlade den glat, reducere skallende hud og give smidighed.

Creme til huden

Risici og kontraindikationer for lecithin

Styrelsen for fødevarer- og lægemiddelsikkerhed (FDA) og den europæiske fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) anser lecithin som værende en sikker ingrediens eller tilsætningsstof både i fødevarer og kosmetikprodukter. Derudover autoriserer de dets anvendelse uden at etablere en maksimal mængde.

De primære risici ved lecithin er for personer med en allergi for æg og soja. Hvis du vil tage kosttilskud med lecithin, bør du finde ud af, hvor de kommer fra. Ligeledes bør du læse etiketterne på alle produkter, fordi det er en ingrediens i mange af dem, som vi har set.

Som et kosttilskud lader det ikke til at have nogen risici eller kontraindikationer, hvis du respekterer de indikerede doseringer. Selvom vi altid anbefaler, at man får næringsstoffer fra fødevarer og taler med en specialist, før man tager nogen tilskud. Det gælder især, hvis man har en sygdom eller tager medicin.

Det er ikke blot et tilskud til kolesterol

Selvom det måske er en af dets bedst kendte egenskaber, når man tager det som et kosttilskud, kan det hjælpe på mange andre funktioner og situationer.

Derudover skiller det sig ud for sin store evne til at forene vandige og olieagtige substanser, hvilket fører til mere homogene og jævne produkter. Takket være dette er det en meget gængs ingrediens både i fødevarer og kosmetik.

Det kan interessere dig ...
Fedt er essentielt i en sund kost
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Fedt er essentielt i en sund kost

Fedt er essentielt at inkludere i sin balancerede kostplan. Man skal dog skelne mellem gode og dårlige fedtstoffer og de portioner, man bør indtage...



  • Bethseda. Drugs and Lactation Database (LactMed). National Library of Medicine. 2006.
  • Coreyann P, t al. The relation of dietary choline to cognitive performance and white-matter hyperintensity in the Framingham Offspring Cohort. American Journal of Clinical Nutrition. Diciembre 2011. 94(6):1584-1591.
  • EFSA Panel on Additives and Products or Substances used in Animal Feed (FEEDAP).Safety and efficacy of lecithins for all animal species. EFSA Journal.  Agosto 2016.
  • Hirose A, et al. Effect of soy lecithin on fatigue and menopausal symptoms in middle-aged women: a randomized, double-blind, placebo-controlled study. Nutritional Journal. Enero 2018. 17:4.
  • Mortensen A, et al.  Re‐evaluation of lecithins (E 322) as a food additive. EFSA Journal. Abril 2017.
  • Reglamento (CE) n o 1333/2008 del Parlamento Europeo y del Consejo, de 16 de diciembre de 2008 , sobre aditivos alimentarios (Texto pertinente a efectos del EEE).
  • Stremmel W, et al. Phosphatidylcholine (lecithin) and the mucus layer: Evidence of therapeutic efficacy in ulcerative colitis?. Digestive Diseases. 2010. 28(3):490-6.