10 mættende fødevarer for sundt vægttab

Ananas kan hjælpe med at rense din krop og bekæmpe væskeophobning. Du kan drikke et glas ananasjuice til morgenmaden eller efter et stort måltid for at hjælpe med at skylle det ned.
10 mættende fødevarer for sundt vægttab
Valeria Sabater

Skrevet og kontrolleret af psykolog Valeria Sabater.

Sidste ændring: 30 juli, 2023

Vi ved alle, at vægttab ikke ligefrem er en nem opgave, slet ikke sundt vægttab. Mirakelkure findes ikke og det betyder altid, at man skal yde en hvis indsats. Du bør altid følge en ordentligt kost for at tabe dig.  En måde at gøre dette på er ved at spise mættende fødevarer for sundt vægttab.

Mættende fødevarer for sundt vægttab

Mange gange, når vi prøver på at smide et par kilo, ender vi med at blive sultne. Vi prøver at spise mindre, så vi kan indtage færre kalorier, men en meget effektiv måde at undgå denne følelse på, er ved at gå over til fødevarer der mætter. I dag vil vi vise dig 10 af de bedst mættende fødevarer for sundt vægttab.

1. Havregryn

havregryn til morgenmad

Havregryn er en af de bedste fødevarer, du kan spise i begyndelsen af din dag. Det er en af de sundeste kornprodukter, der findes til et afbalanceret vægttab.

 • Det er en naturlig kilde til fibre.
 • Det giver dig en meget tilfredsstillende mæthedsfornemmelse, som vil holde dig fra at snacke imellem måltiderne.
 • Havregryn har et højt indhold af B vitaminer og mineraler.
 • Det bekæmper dårlig kolesterol, beskytter dit hjerte og kontrollerer blodsukkeret. Fedt, ikke?

Havregryn er den perfekte ven til vægttab, så husk altid at inkludere det til morgenmaden.

2. Grønne æbler

grøn æble smoothie

Vi har allerede diskuteret de fantastiske fordele ved grønne eller Granny Smith æbler, når det kommer til vægttab. Deres største fordele er, at de hjælper med at regulere blodsukkeret og aktiverer dit stofskifte. Du skal sørge for også at spise skrællen, da pektinen i denne del af æblet er der, hvor de fleste gavnende egenskaber er gemt.

Du kan spise et æble, når du begynder at blive sulten. Dette vil hjælpe dig med at nå frem til frokost eller aftensmad uden at have snacket noget andet fedende mad. Plus de er lækre!

3. Ananas

ananas og spinat salat

Ananas er det perfekte trick, for dem der prøver at tabe sig. Det er en af de bedste fødevarer, du kan spise når som helst på dagen. Du kan prøve et glas ananasjuice til morgenmad, en lækker spinat, valnød og ananas salat til frokost eller et grillet kyllingebryst med ananas til aftensmad.

Ananas er rigt på vitaminer og vigtigst at alt bromelain, et enzym der reducerer hævelse og vil hjælpe med at rense din krop og reducere væskeophobning.

4. Laks

Laks

Vi ved at laks har tendens til at være på den dyre side, men det er absolut værd at inkludere i din kost. Her er hvorfor:

 • Laks er rigt på næringsstoffer og har et lavt kalorieindhold.
 • Det har tonsvis af vitaminer og mineraler, såsom jern og jod, samt vitamin A og D.
 • Laks er rigt på omega 3 fedtsyrer, som er perfekt til vægttab.

5. Mørk chokolade

mørk chokolade

Chokolade til vægttab? Ja den er god nok, men vi bør præcisere en lille ting: Du skal altid sørge for at vælge en mørk chokolade, der er så ren som mulig, og som ikke indeholder mælk.

Dette er en af de mest mættende fødevarer der findes, som udover at være rig på mineraler og antioxidanter, er en lille godbid til ganen. Det er en perfekt tilføjelse til dine havegryn-baserede morgenmad. Du bør dog huske på en ting: Du bør ikke spise mere end 30 gram om dagen.

6. Avokado

Avocado

Ved bare at spise en halv avokado om dagen, sammen med en salat eller din daglige morgenmad, kan du føle dig meget mere mæt igennem hele dagen. I følge “Nutrition Journal” er det en af de bedste fødevarer til at undgå snacking, især når du inkorporerer det i din morgenmad.

Vi anbefaler at man ikke indtager mere end en halv avokado om dagen, fordi det er en fødevarer med et ret højt kalorieindhold. Det er en god fødevare at tilsætte til andre retter, så du kan nyde fordel af dens gavnlige egenskaber.

7. Æg

Æg

Vi har allerede brugt tid på at tale om æg ved flere lejligheder. Vidste du, at æg også er utrolig mættende? Det bedste er, at spise æggene kogte, uden nogen olier eller andre produkter der måske kan tilføre mere fedt eller kalorier.

Du kan kombinere dem med svampe (en anden mættende fødevarer for sundt vægttab), eller servere dem sammen med et grillet kyllingebryst med en smule sennep sauce. Lækkert!

8. Bælgplanter

Bælgplanter

Bælgplanter er mættende og kan tilberedes på en million forskellige måder og indgå i tonsvis af sunde retter. Du kan tilberede en lækker salt til frokost ved at tilsætte dem til for eksempel en smule spinat, et hakket kogt æg og en smule hakket tomat. Denne type mættende ret vil holde dig fra at snacke imellem måltiderne.

9. Capsaicin

jalapeño

Hvis du er fan af chili og jalapeños, tøv ikke med at indtage massere af disse fødevarer, da de er utroligt mættende! De indeholder meget capsaicin, hvilket er et mættende stof, der øger dit stofskifte og derved forbrænder mere fedt, og derudover virker det også kraftigt smertelindrende.

Det er i stand til at kontrollere din appetit og er en god tilføjelse til dit krydderiskab. Hvad tænker du?

10. Mættende fødevarer for sundt vægttab: Grøntsager

tomat og broccoli

Tomater, broccoli og kål er alle fremragende grøntsager til enhver slankekur. Lige meget, om du spiser dem rå eller dampede, sørg for at inkludere dem i dine salater eller servere dem med en lækker skål fuldkornsris. Du vil gøre noget godt for dit helbred og din figur. God fornøjelse!

 


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Berti, C., Riso, P., Brusamolino, A., & Porrini, M. (2005). Effect on appetite control of minor cereal and pseudocereal products. British Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1079/BJN20051563
 • Perrigue, M., Carter, B., Roberts, S. A., & Drewnowski, A. (2010). A Low-Calorie Beverage Supplemented with Low-Viscosity Pectin Reduces Energy Intake at a Subsequent Meal. Journal of Food Science. https://doi.org/10.1111/j.1750-3841.2010.01858.x
 • Sriamornsak, P. (2003). Chemistry of pectin and its pharmaceutical uses: a review. Silpakorn University International Journal. https://doi.org/10.5458/jag.54.211
 • Pavan, R., Jain, S., Shraddha, & Kumar, A. (2012). Properties and Therapeutic Application of Bromelain: A Review. Biotechnology Research International. https://doi.org/10.1155/2012/976203
 • De Lourdes Reyes-Escogido, M., Gonzalez-Mondragon, E. G., & Vazquez-Tzompantzi, E. (2011). Chemical and pharmacological aspects of capsaicin. Molecules. https://doi.org/10.3390/molecules16021253

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.